sa dá nielen v športe. Čo takto destiláty z ovocia? Nuž, laikovi sa objaví na tvári minimálne úsmev. Svoje súťaže majú nielen vína, ale aj „pálené“! Myšlienka vytvoriť v Beluši niečo nezvyčajné dala dokopy nielen chlapské reči pri pive, ale hlavne mužov činu. „Prvotný nápad prišiel pred tromi rokmi. Akciu sme zorganizovali na jeseň a v súťaži bolo dvadsať vzoriek,“ hovorí otec myšlienky, Ing. Jaroslav Bajza. Najkvalitnejší destilát obce Beluša bol teda na svete. O rok neskôr bolo o tri vzorky menej, no zainteresovaní prišli problému na koreň. „Viacerí navrhli, aby sme termín posunuli,“ tvrdí člen Základnej organizácie SZZ č. 1. v Beluši. Práve záhradkári s obcou sa podieľajú na nevšednej súťaži, ktorá pritiahla viac majiteľov destilátov. Tie sa tentoraz nevystavovali a nekoštovali spoločne s ovocím a zeleninou, dostali viac priestoru. Výsledok sa dostavil, a tak prinieslo vzorky dvadsaťsedem odvážlivcov.
„Pokiaľ prišla jeseň, väčšina chlapov dávno vypálené ovocie vypila. Takto sa na jar môžu ešte „tým svojím“ pokojne pochváliť,“ tvrdí Jaroslav Mazúr, celkový víťaz tretieho ročníka. Jaro vyhral v kategórii slivovica, hruškovica bola doménou Ing. Jaroslava Bajzu, najlepšiu jablkovicu vypálil Pavol Ďurek. Ten skončil celkovo druhý, bronz patril opäť slivovici, majiteľom bol Pavol Bednár. „Takmer som súťaž nestihol. Vrátil som sa z nemocnice po operácii, moje „baby“ vzorku nechceli zaniesť, vraj sa hanbili. Na druhý deň som išiel na vyhodnotenie, kde mi podávali známi ruky. Reku, vítajú ma z nemocnice, myslel som si. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som vyhral,“ dodáva Jaro. Aký je recept na top slivovicu? „Maródoval som, takže som sa mohol slivkám „povenovať“. Všetky som odstopkoval, do drevených dieží sa dostalo iba zdravé ovocie. Kôstky musia zostať pre typicky mandľovú chuť. Všetky tajomstvá však neprezradím,“ konštatuje víťaz. Štyri a pol metráka sliviek vypálil pred Vianocami majster Ďuroška. To, že sa slivovica podarila, sme vyskúšali aj my osobne.
„Išla na dračku a toto je zbytok. Niečo som odložil na ples v Beluši. Morálna povinnosť velí dať niečo do tomboly!“ O rok by sa mohli do zaujímavej súťaže zapojiť aj majitelia destilátov z blízkeho okolia či celého regiónu. Stačí mať dobrú receptúru pri pálení a najmä silnú vôľu nevypiť všetko!