Púchov – sa zaslúžil študent hotelovej akadémie Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Púchove, štvrták Lukáš Čelko. Na druhom ročníku barmanskej súťaže St. Nicolaus Cup v Bratislave si v kategórii Junior vybojoval prvenstvo. „Súťažilo nás 21 a traja sme boli ocenení v zlatom pásme. Keďže to bola moja prvá poriadna súťaž, mal som trochu aj trému. Vsadil som však na osvedčený recept nápoja St. Nicolaus blues, ktorý pozostával z vodky, demänovky, pomarančového sunquicku a servíroval sa vo vysokých „high“ pohároch. Potom sa nápoj dolieval minerálkou, ozdobil kôrou z pomaranča a osobitosť mu dodali miešadlá v tvare gitár,“ prezradil tajomstvo svojho víťazného osviežujúceho nápoja.
Súťaž bola náročná, pretože okrem zručnosti, dodržiavania postupov sa hodnotila aj chuť či vzhľad. „Na všetko som bol dobre pripravený, za čo musím poďakovať majsterke Bc. Anne Ciesarovej, ktorá nás veľmi dobre pripravila. Už v druhom ročníku som si urobil barmanský kurz a od tohto školského roku spolu asi s desiatimi spolužiakmi navštevujeme v škole krúžok mladého barmana pod jej vedením. Dôležitá je improvizácia a fantázia, no predovšetkým musíme poznať chuť každého nápoja, aby výsledkom nebol iba zaujímavý nápoj, ktorý by nechutil. Musím dodať, že nejde o žiadne pitie, iba profesionálne ochutnávanie,“ smeje sa Lukáš.
Na súťažiach sa okrem miešania nápojov stretávame aj s ozajstnými barmanmi kúzelníkmi, ktorí žonglujú a predovšetkým bavia hostí. „S týmto mám ešte málo skúseností, pretože sú za tým roky tvrdej driny. Nacvičiť päťminútové predstavenie trvá aj niekoľko mesiacov. Možno, po úspešnom skončení školy si to niekedy skúsim. Rád by som pracoval v zahraničí a potom sa uvidí,“ dodáva.
Lukáša čaká onedlho ďalšia súťaž v Košiciach, kde chce nadviazať na nedávne víťazstvo. Či vsadí na opäť na osvedčený víťazný recept alebo príde s niečím novým, ešte nevie ani on sám. Nechajme sa prekvapiť a držme palce! (jš)