Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu Púchov - Každý z učebných odborov je vhodný pre

Škola ponúka bohatý výber odborov, od trojročných

až po päťročné

denné štúdium

6323 6 00 hotelová akadémia – 5 rokov, štúdium končí maturitnou skúškou. Výučba troch jazykov, odborná prax sa delí na súvislú vo vybraných zariadeniach (2. – 5. ročník 550 hodín), prázdninovú (počas letných prázdnin 1. – 3. ročník 400 hodín) a priebežnú (počas voľných dní na gastronomických akciách 1. – 3. ročník 270 hodín). Do odbornej praxe sa započítava aj predmet Prax. Absolvent by mal byť schopný riešiť problémy podnikateľskej praxe, v hotelierstve a spoločnom stravovaní, kvalifikovane riadiť prevádzku v zariadeniach reštauračného stravovania, účelového spoločného stravovania a v zariadeniach prechodného ubytovania. Po troch rokoch štúdia môže dobrovoľne vykonať záverečnú skúšku a získať výučný list v odbore kuchár – čašník. Žiaci sú pripravení zvládnuť techniku obsluhy, stolovanie, technológiu prípravy jedál. Po piatich rokoch je absolvent schopný samostatne podnikať a môže sa uchádzať o štúdium na vysokej škole so zameraním na spoločné stravovanie a príbuzné odbory po doplnení vedomostí z matematiky a vo voliteľnom predmete.

Skryť Vypnúť reklamu

6444 4 00 čašník – servírka – 4 roky, štúdium končí maturitnou skúškou, výuka dvoch cudzích jazykov. Absolvent by mal zvládnuť práce spojené so stolovaním pri mimoriadnych príležitostiach, ovládať špeciálne spôsoby stolovania. Po skončení štúdia sa môže za rovnakých podmienok ako absolventi iných stredných škôl uchádzať o štúdium na VŠ.

6445 4 00 kuchár – 4 roky, štúdium končí maturitnou skúškou, výuka dvoch cudzích jazykov. Absolvent má predpoklady ovládať práce súvisiace s prípravou technologicky náročných jedál, vedieť zabezpečiť prípravu jedál na špecializované akcie a organizačne ich zabezpečiť. Po skončení štúdia je možnosť uchádzať sa o štúdium na VŠ za rovnakých podmienok ako ostatní absolventi SŠ.

6442 4 00 obchodný pracovník – 4 roky, štúdium končí maturitnou skúškou. Absolvent by mal poznať princípy trhovej ekonomiky, ekonomiku a organizáciu obchodu v podmienkach voľného trhu, získať základné vedomosti z marketingu, propagácie, reklamných akcií, výskumu trhu, aranžovania a aplikovanej psychológie, z poskytovania služieb zákazníkom, základy jednoduchého a podvojného účtovníctva, daňovníctva, poisťovníctva a obchodného práva, ovládať administratívne práce v predajni, predpisy o nákupe a predaji. Ovládať by mal dva cudzie jazyky, v jednom by mal zvládnuť vyjadrovanie, čítanie odborného textu a vybavovanie obchodnej korešpondencie, v druhom má zvládnuť základnú slovnú zásobu a vedieť čítať odborný text s porozumením. Aj tu je možnosť uchádzať sa o štúdium na VŠ.

Skryť Vypnúť reklamu

6460 2 01 predavač so zameraním na potravinársky tovar

6460 2 04 predavač so zameraním na drogériový tovar – 3 roky, absolvent by mal poznať princípy trhovej ekonomiky a organizácie obchodu, poznať základy komunikácie so zákazníkom nielen v slovenčine, ale aj cudzom jazyku, ovládať práce spojené s objednávaním, preberaním, uskladňovaním, ošetrovaním a prípravou tovaru na predaj, vedieť poskytnúť poradenskú službu, ovládať zásady ponuky, vystavovania a predaja, ovládať počtové úkony pri využití výpočtovej techniky, zvládať zásady administratívy. Pri zameraní na potravinársky tovar získa vedomosti o energetickej a biologickej hodnote potravín, zásadách správnej výživy, technologickej a estetickej úprave výrobkov studenej kuchyne a základoch podávania jedál a nápojov. V zameraní na drogériový tovar má poznať použitie kozmetických prípravkov, vedieť poskytnúť potrebné rady, ovládať prácu s chemikáliami, horľavinami a fotografickým materiálom. Po ukončení štúdia môže dennou formou pokračovať v štúdiu popri zamestnaní, končiacim maturitou v ZSŠHSaO.

Skryť Vypnúť reklamu

6456 2 – kaderník – 3 roky, absolvent má predpoklady, aby vedel zhotoviť zložité spoločenské a večerné účesy, upraviť vlasy podľa schematického zobrazenia s použitím vlasových doplnkov, farbiť vlasy do rozličných odtieňov, melírovať, robiť fúkanú, využívať nové technológie v tvorbe účesov. Po ukončení štúdia výučným listom môže pokračovať v štúdiu dennou formou alebo popri zamestnaní, končiacom maturitou v ZSŠHSaO.

2968 2 – mäsiar údenár, predaj mäsových výrobkov – 3 roky, záverečná skúška. Príprava v odbore vytvára predpoklady, aby absolvent bol schopný pracovať podľa technologických postupov, dodržiavať platné receptúry a technicko–hospodárske normy, preberať jatočné zvieratá, vedel soliť, miešať a plniť mäsové výrobky, ovládal predaj mäsa a výrobkov, kuchynskú úpravu, vedel komunikovať so zákazníkom v niektorom cudzom jazyku, poznal niektoré druhy potravinárskeho tovaru, zásady predaja a propagácie, vedel aranžovať tovar v predajni, ovládal zásady administratívy v predajni, poznal predpisy o nákupe a predaji a systém hospodárenia v podniku a predajni.

2964 2 00 cukrár – 3 roky, záverečná skúška. Príprava vytvára predpoklady, aby absolvent vedel pripraviť všetky druhy cukrárenských výrobkov, poznal všetky technologické prípravy, vedel dohotovovať cukrárenské polotovary, poznal technológiu ich plnenia a ozdobovania, vedel pripravovať cukrárenské cestá, plnky, hmoty, modelovať všetky druhy ozdôb. Po skončení štúdia je možnosť dennou formou štúdia alebo popri zamestnaní získať maturitné vysvedčenie v ZSŠHSaO.

6490 2 kuchár čašník so zameraním na – 01 – prípravu jedál, 02 – obsluhu, 03 pohostinstvo - 3 roky. V odbore 01 sú vytvorené predpoklady, aby absolvent poznal receptúry, technologické postupy bežných a pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, ako aj teplých a studených múčnikov a teplých nápojov, ovládal techniku expedície, estetickú úpravu jedál na tanieroch a striebre. Absolvent sa ako kuchár uplatní vo výrobných strediskách a reštauračných zariadeniach. V odbore 02 by mal absolvent ovládať práce spojené so stolovaním pri bežných i mimoriadnych príležitostiach, ovládať pravidlá zostavovania menu a odporúčať ho hosťovi. Uplatnenie čašníka je v rôznych odbytových zariadeniach. V odbore 03 sa vytvárajú predpoklady na ovládanie technologických postupov prípravy jedál a nápojov, techniky expedície a estetickej úpravy jedál. Absolvent má poznať základy stolovania, podať základné informácie o jedlách a nápojoch. Uplatnenie má v reštauračných a odbytových zariadeniach. Po skončení všetkých troch smerov je možnosť pokračovať v ďalšom štúdiu a získať maturitné vysvedčenie v ZSŠHSaO.

Nadstavbové štúdium

6403 4 00 podnikanie v remeslách a službách – 2 roky, vhodný pre absolventov trojročných učebných odborov so zameraním na služby v cestovnom ruchu, služby v obchodnej prevádzke a všeobecný odbor. Odbor je ukončený maturitnou skúškou, poskytne úplné stredoškolské odborné vzdelanie vo všeobecnovzdelávacích predmetoch, v odborných je zameraný na drobné a stredné podnikanie v oblasti služieb. Absolvent získa praktické vedomosti o podnikateľskej problematike a po úspešnom zvládnutí je schopný založiť si a prevádzkovať súkromný podnik, poskytovať odbornú pomoc formou poradenskej a rozborovej činnosti. Po ukončení sa môže uchádzať o štúdium na VŠ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 866
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 099
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 237
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 633
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 863
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 854
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 999
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 784
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 293
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Covidové oddelenie v Považskej Bystrici je v plnej prevádzke

Má kapacitu 28 lôžok, dnes už je viac ako polovica zaplnená.

S meraním teploty v nemocnici pomáhajú vojaci

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

V nedeľu pribudlo cez 1300 nakazených, takmer 140 v Trenčianskom kraji

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 1312 nakazených z 6175 testovaných. Potvrdili ďalšie úmrtia.

ilustračné foto

AKTUÁLNE: Mesto pomáha pripravovať celoplošné testovanie

Vojaci prišli obhliadnuť navrhované odberné miesta. Mesto ponúka všetku súčinnosť. Zamestnanci sa venujú pomoci vojakom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?