Sviatočná tabuľa môže byť aj iná

Počas vianočných sviatkov väčšina z nás dáva predn

osť osvedčeným tradičným jedlám. Kapustnica, zemiakový šalát s vyprážanou rybou, krupicová kaša, zemiaková baba, osúchy a množstvo sladkostí. Pri návšteve Strediska praktického vyučovania Združenej strednej školy hotelových služieb Púchov v dubnickkom stredisku nás zaujala šikovnosť žiakov počas Dňa otvorených dverí. Rozhodli sme sa, že pre vás pod odborným dohľadom majstrov pripravia menu, kde sa dostala k slovu najmä fantázia. „Medzi sviatkami sa konzumuje najmä údené, ktorého príprava je jednoduchá. Našou prílohou nahradzujeme tradičný zemiakový šalát a je vhodným doplnkom ku kaloricky náročnému mäsu. Broskyňu sme volili preto, že kompót sa dá ľahko zohnať a je to osviežujúci, nie veľmi sladký dezert, čo je vítaná zmena namiesto vianočných koláčov. Nielen deti, ale aj dospelí môžu vyskúšať flambovanú palacinku. Polievka je zdravá, no sýta. Nápoje sme volili nahorklé, trpké, aby navodili chuť k jedlu. Pijú sa pomaly so slamkou, takže aj takto prispievame ku kultúrnemu konzumovaniu alkoholu,“ dodala so smiechom hlavná majsterka Bc. Alena Bartalosová.

SkryťVypnúť reklamu

Menu pre Štefanov

Jedlá pripravili druháci Lucia Poljaková a Martin Piják spolu s tretiakom Miroslavom Budiačom pod vedením majsterky Bc. Oľgy Barcíkovej. Ešte pred ochutnávkou nás zaujímalo, prečo si vybrali práve varešku.

Miroslav: Doma som začal variť už v základnej škole, prvé jedlo bola polievka, ktorú som uvaril, keď naši boli preč. Po návrate im to „strašne“ chutilo, a tak som skúšal ďalej a ďalej, až som sa prihlásil na túto školu. S údeným karé som bol už vlani na školskej súťaži.

Lucia: Varenie ma baví od malička, keď mamina varila, motala som sa pri nej v kuchyni a odkukávala čo a ako. V deviatej triede som sa rozhodla pre kuchárku. Poteší ma, keď hosťom chutí a ešte viac, ak nás po čašníkovi pochvália.

Martin: Tiež ma veľmi bavilo varenie, začínal som kysnutou knedľou s bravčovým gulášom, všetci boli spokojní. V škole a v kuchyni sa cítim dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Všetci sa zhodli sa, že navariť sa dá všetko, a ak pomôžu majstri dobrou radou, niet sa čoho báť.

Zemiakový trhanec

Potrebujeme: 800 g varených zemiakov v šupke, 60 g polohrubej múky, 60 g masla, 4 polievkové lyžice sladkej smotany, vegeta, soľ podľa chuti, petržlenová vňať.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Plech vymastíme maslom a nastrúhame naň uvarené zemiaky. Posypeme múkou, osolíme, pridáme troška vegety, petržlenovú vňať, zvyšné maslo, zalejeme smotanou a dáme do rúry zapiecť. Upečené a ešte teplé potrháme vidličkou a vkusne upravíme na tanier k mäsu.

Údené karé

s lekvárovou omáčkou

Potrebujeme: 400 údeného karé bez kosti, 3 polievkové lyžice oleja, 1 dl červeného vína, 3 polievkové lyžice slivkového lekváru, 1 menšia červená cibuľa, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, mletá škorica podľa chuti, červené ríbezle na ozdobu.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Plátky údeného karé orestujeme na oleji a odložíme na tanier. Do oleja pridáme na mesiačiky pokrájanú červenú cibuľu. Chvíľu podusíme, pridáme červené víno a privedieme do varu. Cibuľu vyberieme. Do šťavy zamiešame slivkový lekvár, dochutíme soľou, korením, vegetou a mletou škoricou. Mäso s cibuľkou dáme na tanier a polejeme lekvárovou omáčkou, ktorá vonia vínom a škoricou. Ako prílohu môžeme podávať rôzne upravené zemiaky alebo zemiakové knedle.

Hríbová polievka s pórom a pšenicou

Potrebujeme: 2 polievkové lyžičky pšenice naturál, 1 polievková lyžica sušených hríbov, 100 g póru, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 1 kávová lyžička masla, 1 polievková lyžica oleja, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať.

Postup: Namočené hríby orestujeme na oleji, zalejeme vodou a povaríme do mäkka. Z múky, vajca, vegety a soli pripravíme hustejšie cesto. Priamo do polievky zavárame väčšie halušky z pripraveného cesta. Pridáme pór a krátko povaríme. Nakoniec pridáme vopred uvarenú pšenicu, zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením a vegetou.

Plnená broskyňa

Potrebujeme: 10 g mandlí, 10 g vlašských orechov, 10 g lieskovcov, 4 kávové lyžičky hrozienok, 4 okrúhle piškóty, 2 kávové lyžič­ky rumu, 1 dl bieleho vína, 2 kávové lyžičky kryštálového cukru, 4 zavárané broskyne, 6 kávových lyžičiek kryštálového cukru a karamel, 4 kávové lyžičky smotany, 3 kávové lyžičky Nutely.

Postup: Hrozienka namočíme do rumu, víno s cukrom zvaríme a vložíme doň štyri polovičky broskýň. Necháme macerovať. Pripravíme si karamel z cukru, pridáme smotanu s Nutelou. O­čistené olúpané mandle, lieskovce a vlašské orechy nasekáme na jemno a krátko opečieme bez tuku na panvici. Pridáme hrozienka, pomrvené piškóty a hustú masu z karamelu. Jemne premiešame a naplníme do každej polovičky broskyne a upravíme na tanier.

Nápoje

Pripravila ich Janka Dulková, žiačka 3. ročníka odboru čašník, absolventka barmanského kurzu pod vedením Bc. Heleny Staňovej. „Punč je vďačný v zimnom období napríklad po návrate z lyžovačky, miešané nápoje sú vhodné na slávnostné príležitosti, po jedle, alebo ako polnočný prípitok. Škola ma baví, vybrala som si odbor, v ktorom sa dá uplatniť nielen doma, ale aj v zahraničí. Doma však niečo podobné príliš nerobíme, pretože niekedy je problémom zohnať suroviny, ktoré sú nie vždy najlacnejšie.“

Silvestrovský zelený sen

Potrebujeme: 4 cl kiwi likéru, 2 cl bieleho vermutu, 1 cl vodky, koliesko pomaranča.

Postup: V šejkri (môže byť miešací pohár s vrchnákom alebo sa dá pomiešať aj lyžicou) všetky nápoje zmiešame, vlejeme do pohára, dolievame polosladkým vychladeným sektom a ozdobíme plátkom pomaranča.

Dominika Mištová pre Vás pripravila niečo, čo je nielen chutné, ale aj efektné.

Silvestrovský modrý sen

Potrebujeme: 2 cl modrého Curacao blue, 2 cl Malibu, 1 cl bieleho rumu Baccardi, polosladký sekt Hubert, citrón.

Postup: Do vysokého pohára sa prísady lejú pomaly po lyžičke, aby sa jednotlivé suroviny nepomiešali, kvôli farebnému efektu. Ozdobíme špirálou s citrónovej kôry.

Punč Dubničanka

Potrebujeme: 2 cl griotky, 1,5 dl višňového čaju, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 1 cl rumu, koliesko citróna.

Postup: Lyžička cukru sa zaleje višňovým čajom z dvoch vrecúšok, pridá sa griotka, prehreje sa, prelieva sa do pohára. Vložíme doň koliesko citróna, na ktorý sa leje polovica rumu a zbytok sa nad ohňom prehreje, aby sa plameň mohol preniesť do pohára, kde ešte chvíľu horí.

Flambované palacinky

Potrebujeme: 2 tenké palacinky, 40 g ananásového kompótu bez nálevu, 100 g kryštálového cukru (môžeme oužiť aj med), 10 g masla, 5 g postrúhanej alebo liatej čokolády, citrón, 20 g šľahačky, 0,2 cl rumu, 0,2 cl griotky, 0,1 dl 100 % pomarančového džúsu.

Postup: Na panvici bez hrubého dna pripravíme macerát. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo, džús, griotku, citrónovú šťavu a všetko premiešame. Pridáme ananás pokrájaný na drobné kúsky a opäť premiešame. Do macerátu vložíme palacinku a potom obrátime. Na polovicu palacinky nakladieme kúsky ananásu a palacinky dvakrát preložíme, aby vznikol trojuholník. Nalejeme na ne trochu rumu, zvyšok rumu zapálime (nie zápalkou!), ale nahnutím panvice nad plynový horák a polejeme palacinky. Zdobíme šľahačkou a čokoládou. (jš)

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 703
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 105
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 115
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 267
  1. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Fakty sú neúprosné. Slovenská populácia nezadržateľne starne
  2. Věra Tepličková: Ak Huliak hulí, je to celkom normálne, ak hulí do črepníka...
  3. Lucia Nicholsonová: List rastlinke, do ktorej sa vyfajčil Huliak
  4. Ján Šeďo: "Krásne" tričko v E-shope za príspevok na muníciu pre Ukrajinu.
  5. Irena Šimuneková: Červená studňa –Paradajs - Tanád – Ottergrund - Červená studňa časť 2..
  6. Marek Mačuha: O dôchodcoch bez emócií
  7. Viktor Pamula: Súdna rada bez predsedu
  8. Marek Strapko: Ja mám základné vzdelanie!!!
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 99 140
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 526
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 276
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 826
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 180
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 875
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Aké podujatia chystá Považská Bystrica, Púchov a Dubnica nad Váhom v týždni od 22. do 28. apríla?


Estakáda sa zaodela na červeno

Estakádu opäť rozsvietili špeciálnou farbou .


Štvrťfinálová postupová radosť hokejistov Považskej Bystrice.

Hráči si za celú sezónu zaslúžili, aby ich povzbudil plný štadión.


Ilustračné foto.

V štatistike dominovali technické zásahy, ktorých bolo 87.


SITA
  1. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Fakty sú neúprosné. Slovenská populácia nezadržateľne starne
  2. Věra Tepličková: Ak Huliak hulí, je to celkom normálne, ak hulí do črepníka...
  3. Lucia Nicholsonová: List rastlinke, do ktorej sa vyfajčil Huliak
  4. Ján Šeďo: "Krásne" tričko v E-shope za príspevok na muníciu pre Ukrajinu.
  5. Irena Šimuneková: Červená studňa –Paradajs - Tanád – Ottergrund - Červená studňa časť 2..
  6. Marek Mačuha: O dôchodcoch bez emócií
  7. Viktor Pamula: Súdna rada bez predsedu
  8. Marek Strapko: Ja mám základné vzdelanie!!!
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 99 140
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 526
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 276
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 826
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 180
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 875
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu