Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Sviatočná tabuľa môže byť aj iná

Počas vianočných sviatkov väčšina z nás dáva predn

osť osvedčeným tradičným jedlám. Kapustnica, zemiakový šalát s vyprážanou rybou, krupicová kaša, zemiaková baba, osúchy a množstvo sladkostí. Pri návšteve Strediska praktického vyučovania Združenej strednej školy hotelových služieb Púchov v dubnickkom stredisku nás zaujala šikovnosť žiakov počas Dňa otvorených dverí. Rozhodli sme sa, že pre vás pod odborným dohľadom majstrov pripravia menu, kde sa dostala k slovu najmä fantázia. „Medzi sviatkami sa konzumuje najmä údené, ktorého príprava je jednoduchá. Našou prílohou nahradzujeme tradičný zemiakový šalát a je vhodným doplnkom ku kaloricky náročnému mäsu. Broskyňu sme volili preto, že kompót sa dá ľahko zohnať a je to osviežujúci, nie veľmi sladký dezert, čo je vítaná zmena namiesto vianočných koláčov. Nielen deti, ale aj dospelí môžu vyskúšať flambovanú palacinku. Polievka je zdravá, no sýta. Nápoje sme volili nahorklé, trpké, aby navodili chuť k jedlu. Pijú sa pomaly so slamkou, takže aj takto prispievame ku kultúrnemu konzumovaniu alkoholu,“ dodala so smiechom hlavná majsterka Bc. Alena Bartalosová.

SkryťVypnúť reklamu

Menu pre Štefanov

Jedlá pripravili druháci Lucia Poljaková a Martin Piják spolu s tretiakom Miroslavom Budiačom pod vedením majsterky Bc. Oľgy Barcíkovej. Ešte pred ochutnávkou nás zaujímalo, prečo si vybrali práve varešku.

Miroslav: Doma som začal variť už v základnej škole, prvé jedlo bola polievka, ktorú som uvaril, keď naši boli preč. Po návrate im to „strašne“ chutilo, a tak som skúšal ďalej a ďalej, až som sa prihlásil na túto školu. S údeným karé som bol už vlani na školskej súťaži.

Lucia: Varenie ma baví od malička, keď mamina varila, motala som sa pri nej v kuchyni a odkukávala čo a ako. V deviatej triede som sa rozhodla pre kuchárku. Poteší ma, keď hosťom chutí a ešte viac, ak nás po čašníkovi pochvália.

Martin: Tiež ma veľmi bavilo varenie, začínal som kysnutou knedľou s bravčovým gulášom, všetci boli spokojní. V škole a v kuchyni sa cítim dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Všetci sa zhodli sa, že navariť sa dá všetko, a ak pomôžu majstri dobrou radou, niet sa čoho báť.

Zemiakový trhanec

Potrebujeme: 800 g varených zemiakov v šupke, 60 g polohrubej múky, 60 g masla, 4 polievkové lyžice sladkej smotany, vegeta, soľ podľa chuti, petržlenová vňať.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Plech vymastíme maslom a nastrúhame naň uvarené zemiaky. Posypeme múkou, osolíme, pridáme troška vegety, petržlenovú vňať, zvyšné maslo, zalejeme smotanou a dáme do rúry zapiecť. Upečené a ešte teplé potrháme vidličkou a vkusne upravíme na tanier k mäsu.

Údené karé

s lekvárovou omáčkou

Potrebujeme: 400 údeného karé bez kosti, 3 polievkové lyžice oleja, 1 dl červeného vína, 3 polievkové lyžice slivkového lekváru, 1 menšia červená cibuľa, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, mletá škorica podľa chuti, červené ríbezle na ozdobu.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Plátky údeného karé orestujeme na oleji a odložíme na tanier. Do oleja pridáme na mesiačiky pokrájanú červenú cibuľu. Chvíľu podusíme, pridáme červené víno a privedieme do varu. Cibuľu vyberieme. Do šťavy zamiešame slivkový lekvár, dochutíme soľou, korením, vegetou a mletou škoricou. Mäso s cibuľkou dáme na tanier a polejeme lekvárovou omáčkou, ktorá vonia vínom a škoricou. Ako prílohu môžeme podávať rôzne upravené zemiaky alebo zemiakové knedle.

Hríbová polievka s pórom a pšenicou

Potrebujeme: 2 polievkové lyžičky pšenice naturál, 1 polievková lyžica sušených hríbov, 100 g póru, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 1 kávová lyžička masla, 1 polievková lyžica oleja, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať.

Postup: Namočené hríby orestujeme na oleji, zalejeme vodou a povaríme do mäkka. Z múky, vajca, vegety a soli pripravíme hustejšie cesto. Priamo do polievky zavárame väčšie halušky z pripraveného cesta. Pridáme pór a krátko povaríme. Nakoniec pridáme vopred uvarenú pšenicu, zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením a vegetou.

Plnená broskyňa

Potrebujeme: 10 g mandlí, 10 g vlašských orechov, 10 g lieskovcov, 4 kávové lyžičky hrozienok, 4 okrúhle piškóty, 2 kávové lyžič­ky rumu, 1 dl bieleho vína, 2 kávové lyžičky kryštálového cukru, 4 zavárané broskyne, 6 kávových lyžičiek kryštálového cukru a karamel, 4 kávové lyžičky smotany, 3 kávové lyžičky Nutely.

Postup: Hrozienka namočíme do rumu, víno s cukrom zvaríme a vložíme doň štyri polovičky broskýň. Necháme macerovať. Pripravíme si karamel z cukru, pridáme smotanu s Nutelou. O­čistené olúpané mandle, lieskovce a vlašské orechy nasekáme na jemno a krátko opečieme bez tuku na panvici. Pridáme hrozienka, pomrvené piškóty a hustú masu z karamelu. Jemne premiešame a naplníme do každej polovičky broskyne a upravíme na tanier.

Nápoje

Pripravila ich Janka Dulková, žiačka 3. ročníka odboru čašník, absolventka barmanského kurzu pod vedením Bc. Heleny Staňovej. „Punč je vďačný v zimnom období napríklad po návrate z lyžovačky, miešané nápoje sú vhodné na slávnostné príležitosti, po jedle, alebo ako polnočný prípitok. Škola ma baví, vybrala som si odbor, v ktorom sa dá uplatniť nielen doma, ale aj v zahraničí. Doma však niečo podobné príliš nerobíme, pretože niekedy je problémom zohnať suroviny, ktoré sú nie vždy najlacnejšie.“

Silvestrovský zelený sen

Potrebujeme: 4 cl kiwi likéru, 2 cl bieleho vermutu, 1 cl vodky, koliesko pomaranča.

Postup: V šejkri (môže byť miešací pohár s vrchnákom alebo sa dá pomiešať aj lyžicou) všetky nápoje zmiešame, vlejeme do pohára, dolievame polosladkým vychladeným sektom a ozdobíme plátkom pomaranča.

Dominika Mištová pre Vás pripravila niečo, čo je nielen chutné, ale aj efektné.

Silvestrovský modrý sen

Potrebujeme: 2 cl modrého Curacao blue, 2 cl Malibu, 1 cl bieleho rumu Baccardi, polosladký sekt Hubert, citrón.

Postup: Do vysokého pohára sa prísady lejú pomaly po lyžičke, aby sa jednotlivé suroviny nepomiešali, kvôli farebnému efektu. Ozdobíme špirálou s citrónovej kôry.

Punč Dubničanka

Potrebujeme: 2 cl griotky, 1,5 dl višňového čaju, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 1 cl rumu, koliesko citróna.

Postup: Lyžička cukru sa zaleje višňovým čajom z dvoch vrecúšok, pridá sa griotka, prehreje sa, prelieva sa do pohára. Vložíme doň koliesko citróna, na ktorý sa leje polovica rumu a zbytok sa nad ohňom prehreje, aby sa plameň mohol preniesť do pohára, kde ešte chvíľu horí.

Flambované palacinky

Potrebujeme: 2 tenké palacinky, 40 g ananásového kompótu bez nálevu, 100 g kryštálového cukru (môžeme oužiť aj med), 10 g masla, 5 g postrúhanej alebo liatej čokolády, citrón, 20 g šľahačky, 0,2 cl rumu, 0,2 cl griotky, 0,1 dl 100 % pomarančového džúsu.

Postup: Na panvici bez hrubého dna pripravíme macerát. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo, džús, griotku, citrónovú šťavu a všetko premiešame. Pridáme ananás pokrájaný na drobné kúsky a opäť premiešame. Do macerátu vložíme palacinku a potom obrátime. Na polovicu palacinky nakladieme kúsky ananásu a palacinky dvakrát preložíme, aby vznikol trojuholník. Nalejeme na ne trochu rumu, zvyšok rumu zapálime (nie zápalkou!), ale nahnutím panvice nad plynový horák a polejeme palacinky. Zdobíme šľahačkou a čokoládou. (jš)

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  3. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 484
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 415
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 842
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 448
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 354
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 317
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 834
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 749

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  6. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 243
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 572
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 275
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 4 944
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 963
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto.

Motoristov na ceste I/61 medzi obcami Beluša a Visolaje (okres Púchov) čakajú najbližšie dva týždne dopravné obmedzenia.


SITA 4 h

Polícia pátra po nezvestnom 79-ročnom Jozefovi Janíčkovi z obce Dešná, okres Púchov.


SITA 4 h

Osobná doprava dnes patrí k bežnému štandardu, vozíme sa do práce, na nákupy, dovolenky, za koníčkami.


(PR) 9 h

Súhrn oblastných futbalových súťaží ObFZ Považská Bystrica doplnený komentármi, hráčmi zápasov a zostavou kola. A ktorá nestarnúca legenda si obula kopačky špeciálne na šláger kola? Toto všetko sa dočítate v článku.


25. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Interiér je vybavený z veľkej časti vecami, ktoré majú viac ako 50 rokov.


25. sep

Na trase nedávno skončilo auto, zranilo cyklistov.


25. sep

Len sedem gólov v prvých štyroch kolách? Najmenej od roku 2013.


25. sep

Obyvatelia miestnej komunity nedovolili hliadke odísť. Postavili sa pred služobné auto a niektorí trieskali do kapoty. Tvrdili, že oheň založili kvôli romantike.


25. sep

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  6. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 243
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 572
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 275
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 4 944
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 963
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu