Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Sviatočná tabuľa môže byť aj iná

Počas vianočných sviatkov väčšina z nás dáva predn

osť osvedčeným tradičným jedlám. Kapustnica, zemiakový šalát s vyprážanou rybou, krupicová kaša, zemiaková baba, osúchy a množstvo sladkostí. Pri návšteve Strediska praktického vyučovania Združenej strednej školy hotelových služieb Púchov v dubnickkom stredisku nás zaujala šikovnosť žiakov počas Dňa otvorených dverí. Rozhodli sme sa, že pre vás pod odborným dohľadom majstrov pripravia menu, kde sa dostala k slovu najmä fantázia. „Medzi sviatkami sa konzumuje najmä údené, ktorého príprava je jednoduchá. Našou prílohou nahradzujeme tradičný zemiakový šalát a je vhodným doplnkom ku kaloricky náročnému mäsu. Broskyňu sme volili preto, že kompót sa dá ľahko zohnať a je to osviežujúci, nie veľmi sladký dezert, čo je vítaná zmena namiesto vianočných koláčov. Nielen deti, ale aj dospelí môžu vyskúšať flambovanú palacinku. Polievka je zdravá, no sýta. Nápoje sme volili nahorklé, trpké, aby navodili chuť k jedlu. Pijú sa pomaly so slamkou, takže aj takto prispievame ku kultúrnemu konzumovaniu alkoholu,“ dodala so smiechom hlavná majsterka Bc. Alena Bartalosová.

Skryť Vypnúť reklamu

Menu pre Štefanov

Jedlá pripravili druháci Lucia Poljaková a Martin Piják spolu s tretiakom Miroslavom Budiačom pod vedením majsterky Bc. Oľgy Barcíkovej. Ešte pred ochutnávkou nás zaujímalo, prečo si vybrali práve varešku.

Miroslav: Doma som začal variť už v základnej škole, prvé jedlo bola polievka, ktorú som uvaril, keď naši boli preč. Po návrate im to „strašne“ chutilo, a tak som skúšal ďalej a ďalej, až som sa prihlásil na túto školu. S údeným karé som bol už vlani na školskej súťaži.

Lucia: Varenie ma baví od malička, keď mamina varila, motala som sa pri nej v kuchyni a odkukávala čo a ako. V deviatej triede som sa rozhodla pre kuchárku. Poteší ma, keď hosťom chutí a ešte viac, ak nás po čašníkovi pochvália.

Martin: Tiež ma veľmi bavilo varenie, začínal som kysnutou knedľou s bravčovým gulášom, všetci boli spokojní. V škole a v kuchyni sa cítim dobre.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetci sa zhodli sa, že navariť sa dá všetko, a ak pomôžu majstri dobrou radou, niet sa čoho báť.

Zemiakový trhanec

Potrebujeme: 800 g varených zemiakov v šupke, 60 g polohrubej múky, 60 g masla, 4 polievkové lyžice sladkej smotany, vegeta, soľ podľa chuti, petržlenová vňať.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Plech vymastíme maslom a nastrúhame naň uvarené zemiaky. Posypeme múkou, osolíme, pridáme troška vegety, petržlenovú vňať, zvyšné maslo, zalejeme smotanou a dáme do rúry zapiecť. Upečené a ešte teplé potrháme vidličkou a vkusne upravíme na tanier k mäsu.

Údené karé

s lekvárovou omáčkou

Potrebujeme: 400 údeného karé bez kosti, 3 polievkové lyžice oleja, 1 dl červeného vína, 3 polievkové lyžice slivkového lekváru, 1 menšia červená cibuľa, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, mletá škorica podľa chuti, červené ríbezle na ozdobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Plátky údeného karé orestujeme na oleji a odložíme na tanier. Do oleja pridáme na mesiačiky pokrájanú červenú cibuľu. Chvíľu podusíme, pridáme červené víno a privedieme do varu. Cibuľu vyberieme. Do šťavy zamiešame slivkový lekvár, dochutíme soľou, korením, vegetou a mletou škoricou. Mäso s cibuľkou dáme na tanier a polejeme lekvárovou omáčkou, ktorá vonia vínom a škoricou. Ako prílohu môžeme podávať rôzne upravené zemiaky alebo zemiakové knedle.

Hríbová polievka s pórom a pšenicou

Potrebujeme: 2 polievkové lyžičky pšenice naturál, 1 polievková lyžica sušených hríbov, 100 g póru, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 1 kávová lyžička masla, 1 polievková lyžica oleja, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať.

Postup: Namočené hríby orestujeme na oleji, zalejeme vodou a povaríme do mäkka. Z múky, vajca, vegety a soli pripravíme hustejšie cesto. Priamo do polievky zavárame väčšie halušky z pripraveného cesta. Pridáme pór a krátko povaríme. Nakoniec pridáme vopred uvarenú pšenicu, zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením a vegetou.

Plnená broskyňa

Potrebujeme: 10 g mandlí, 10 g vlašských orechov, 10 g lieskovcov, 4 kávové lyžičky hrozienok, 4 okrúhle piškóty, 2 kávové lyžič­ky rumu, 1 dl bieleho vína, 2 kávové lyžičky kryštálového cukru, 4 zavárané broskyne, 6 kávových lyžičiek kryštálového cukru a karamel, 4 kávové lyžičky smotany, 3 kávové lyžičky Nutely.

Postup: Hrozienka namočíme do rumu, víno s cukrom zvaríme a vložíme doň štyri polovičky broskýň. Necháme macerovať. Pripravíme si karamel z cukru, pridáme smotanu s Nutelou. O­čistené olúpané mandle, lieskovce a vlašské orechy nasekáme na jemno a krátko opečieme bez tuku na panvici. Pridáme hrozienka, pomrvené piškóty a hustú masu z karamelu. Jemne premiešame a naplníme do každej polovičky broskyne a upravíme na tanier.

Nápoje

Pripravila ich Janka Dulková, žiačka 3. ročníka odboru čašník, absolventka barmanského kurzu pod vedením Bc. Heleny Staňovej. „Punč je vďačný v zimnom období napríklad po návrate z lyžovačky, miešané nápoje sú vhodné na slávnostné príležitosti, po jedle, alebo ako polnočný prípitok. Škola ma baví, vybrala som si odbor, v ktorom sa dá uplatniť nielen doma, ale aj v zahraničí. Doma však niečo podobné príliš nerobíme, pretože niekedy je problémom zohnať suroviny, ktoré sú nie vždy najlacnejšie.“

Silvestrovský zelený sen

Potrebujeme: 4 cl kiwi likéru, 2 cl bieleho vermutu, 1 cl vodky, koliesko pomaranča.

Postup: V šejkri (môže byť miešací pohár s vrchnákom alebo sa dá pomiešať aj lyžicou) všetky nápoje zmiešame, vlejeme do pohára, dolievame polosladkým vychladeným sektom a ozdobíme plátkom pomaranča.

Dominika Mištová pre Vás pripravila niečo, čo je nielen chutné, ale aj efektné.

Silvestrovský modrý sen

Potrebujeme: 2 cl modrého Curacao blue, 2 cl Malibu, 1 cl bieleho rumu Baccardi, polosladký sekt Hubert, citrón.

Postup: Do vysokého pohára sa prísady lejú pomaly po lyžičke, aby sa jednotlivé suroviny nepomiešali, kvôli farebnému efektu. Ozdobíme špirálou s citrónovej kôry.

Punč Dubničanka

Potrebujeme: 2 cl griotky, 1,5 dl višňového čaju, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 1 cl rumu, koliesko citróna.

Postup: Lyžička cukru sa zaleje višňovým čajom z dvoch vrecúšok, pridá sa griotka, prehreje sa, prelieva sa do pohára. Vložíme doň koliesko citróna, na ktorý sa leje polovica rumu a zbytok sa nad ohňom prehreje, aby sa plameň mohol preniesť do pohára, kde ešte chvíľu horí.

Flambované palacinky

Potrebujeme: 2 tenké palacinky, 40 g ananásového kompótu bez nálevu, 100 g kryštálového cukru (môžeme oužiť aj med), 10 g masla, 5 g postrúhanej alebo liatej čokolády, citrón, 20 g šľahačky, 0,2 cl rumu, 0,2 cl griotky, 0,1 dl 100 % pomarančového džúsu.

Postup: Na panvici bez hrubého dna pripravíme macerát. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo, džús, griotku, citrónovú šťavu a všetko premiešame. Pridáme ananás pokrájaný na drobné kúsky a opäť premiešame. Do macerátu vložíme palacinku a potom obrátime. Na polovicu palacinky nakladieme kúsky ananásu a palacinky dvakrát preložíme, aby vznikol trojuholník. Nalejeme na ne trochu rumu, zvyšok rumu zapálime (nie zápalkou!), ale nahnutím panvice nad plynový horák a polejeme palacinky. Zdobíme šľahačkou a čokoládou. (jš)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 354
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 222
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 168
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 606
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 883
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 905
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 697
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 525
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 448
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 235
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Nemocnica v Považskej Bystrici sprísni od piatka protipandemické opatrenia

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici sprísňuje protipandemické opatrenia. Od piatka budú s výnimkou dvoch zavreté všetky vstupy do nemocnice.

Ilustračná fotografia.

Trenčín a Dubnica nad Váhom zvažujú úplný zákaz hazardu

Mestá Trenčín aj Dubnica nad Váhom zvažujú úplný zákaz hazardu na svojom území. Umožňuje im to novela zákona o hazardných hrách.

Ilustračné foto.

Niektoré sedembojárky majú ukážkovú postavu, hovorí Lucia Mokrášová

Sedembojárka LUCIA MOKRÁŠOVÁ (26), členka dubnického atletického oddielu, má za sebou zaujímavú skúsenosť z Ameriky. Študovala tam na univerzite v Texase a teraz je pripravené zabojovať v Európe.

Jozef Šujak je dejepisár, ktorý píše dejiny regiónu

Učiteľ na gymnáziu obetuje svoj voľný čas, aby pomohol kolegom. Organizuje školenia, ktoré reagujú na potreby pedagógov v regióne.

Workshop pre učiteľov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Už ste čítali?