i hostia či návštevníci cítiť ako v naozajstnom hoteli. Dôvodom bol Deň otvorených dverí, ktorý pripravila ZSŠHaO v Púchove. Pohľady všetkých sa kĺzali z jedného vyzdobeného stola na druhý, pretože nechýbali tabule na rôzne príležitosti. „Okrem tradičného vianočného stola tu máme stoly s mnohoznačnými názvami vyjadrujúcimi danú príležitosť. Valentínsky, Detský sen, Milénium, ale aj Letný slnovrat, to všetko vrátane menu,“ informoval nás perfektne „nahodený“ tretiak Ľuboš Višňovský, ktorý by po absolvovaní školu chcel vyskúšať prax v zahraničí. „V slušivom oblečení, kde nechýbajú čierne nohavice, biela košeľa, vesta a motýlik sa cítim dobre,“ nenechal sa zmiasť otázkou, ako sa cíti v tejto čašníckej uniforme.
Deň otvorených dverí bol lákadlom aj pre budúcich deviatakov, ktorí sa ešte stále nerozhodli, kam na strednú školu. Páčil sa im nielen pre nás netradičný stôl na prípravu švajčiarskeho národného jedla fondue, ale aj príprava ovocia, či flambovanie palaciniek v podaní Dominiky Mištovej. „Mojím odborom je obsluha, takže flambovala som prvýkrát naostro,“ priznala. Palacinky boli skvelé, o čom sme sa mohli presvedčiť. Okrem symbolickej redakčnej jednotky s hviezdičkou sa s jej receptom oboznámite vo vianočnom čísle.
„Mali sme tu tretiakov spolu s prvákmi. Kým starší z nich dokážu obsluhovať, či pripravovať jedlá priamo pri stole pred hosťom, prváci sa toho už stihli naučiť tiež dosť. Prestierať stôl, debarasovať (čiže odniesť použitý inventár), preberať objednávku, prinášať nápoje. Myslím, že k práci pristupujú svedomito, z čoho máme veľkú radosť,“ povedala majsterka odborného výcviku Bc. Helena Staňová. Spokojná bola aj hlavná majsterka Bc. Alena Bartalosová, vedúca školského závodu. „Žiaci mali záujem pripraviť všetko tak, aby to bolo tip-top. Nemyslím iba na prípravu tabulí či výzdobu, oblečenie, ale aj studené misy. Pod dohľadom skúsených majstrov Ladislava Dresta, Oľgy Barcíkovej a Ľudmily Gáborovej pripravili viacero studených mís – syrovú, rybaciu, kuraciu či ovocnú. Na jednej strane sme spokojní, že vychovávame dobrých odborníkov, lebo keď prídeme do podniku hocikde na Slovensku, výnimkou nie čašník oblečený v rifliach, čo sa u nás stať nemôže. Škoda je, že vyučení absolventi v praxi nie sú adekvátne zaplatení, a tak odchádzajú za lepším, najmä do cudziny,“ povzdychla si. (jš)