čil Ing. Jozef Buček. „Hodia sa k príprave mäsa, na paprikáš, môžete ich použiť ľubovoľne, podľa chuti,“ tvrdí známy mykológ. Reč je nielen o plamienke zamatovo-hlúbikovej, ktorá začína rásť príchodom mrazov. „Ak je mierna zima, vydrží dlho, ak sú silné mrazy zamrzne, ak sa oteplí, rast huby pokračuje ďalej. Okrem nej môžete nájsť ďalšie jedlé huby. Hliva vrbová a uchovec bazový, v Česku nazývaný aj jidášovo ucho. Hliva rastie na starých kmeňoch vŕb, bazovec na konároch či kmeňoch bazy,“ dodáva Jozef.
Hubársku sezónu začína práve na Jozefa, zberom drobučkých peniazočiek smrekových. Jej koniec prichádza na Štedrý deň, zberom spomenutých húb, kedy symbolicky prechádzkou do lokality pri Váhu zber húb ukončí.