trí aj Ing. Jozef Buček z Považskej Bystrice. Málokedy príde s prázdnymi rukami. Väčšinou má v nich košík plný húb. „Priniesol som vám syrovec obyčajný. Je to jarná huba, ktorá rastie začiatkom mája, keď „skončia“ smrhy. Tentoraz si však opäť urobila príroda čo chce a ponúkla skúseným hubárom jednu z rarít,“ hovorí pán Jozef. Drevokazná huba rastie na dreve listnatých stromov a je podľa jeho slov veľmi výborná. Je však jedlá iba pokiaľ je mladá. „Keď sa povarí v slanej vode a nakrája sa na plátky, môžu sa z nej robiť rezne, guláš, paprikáš, dá sa pripraviť aj vo forme hranolkov. Je to anomália, že rastie začiatkom septembra, niečo podobné som videl aj na jabloni, kde rástli jabĺčka a strom začal opäť kvitnúť!“ Aj v tomto prípade platí, že ak hubu človek nepozná, nezbiera ju. „Teraz nerastie takmer nič, vlahový deficit je až sto litrov na meter štvorcový. Signály o tom, že huby rastú, sú slabé. Kamarát z Kysúc našiel pred týždňom dubáky a zopár iných dobrých húb, žiaľ o pár dní nebolo o nich už ani slychu,“ dodáva skúsený mykológ. Napriek tomu sa môže považskobystrická mykologická spoločnosť pochváliť i zaujímavými exemplármi. „V júli našiel v Považskom Podhradí kamarát exemplárne kusy dubákov tam, kde nesvieti slniečko. O tri dni boli však už červivé. Rudolf Frnčo našiel v Papradnianskej doline jednu plodnicu vzácnej huby Queletov hríb, ktorý sa podarí nájsť možno raz za život. Mňa potešil hríb príveskatý, vzácna, veľmi dobrá huba, podobná hríbu kráľovskému.“ Sezóna začne pre rýdziky, pôvabnice, hríbovité, treba však vlahu.