na štedrovečernom stole chýbať doma pečený chlieb. Ten sa dával pod obrus na všetky štyri strany stola. Na stole bol aj ďalší chlebík, trojkráľový. Na ňom bol oriešok, petržlen, cesnak, ktoré symbolizovali všetko, čo sa počas roka urodilo. Na stole zostával až do Troch kráľov, kedy sa rozkrájal. Pod stolom bola otiepka slamky, to aby nikto nebol v chlade. Ešte pred večerou išiel gazda s niektorým členom rodiny nakŕmiť statok. Niesli rozlámaný osúšok, tzv. podplanúšik (bol pečený v popole), aby sa ušlo každému zvieraťu, sviečku a svätenú vodu. Kým sa vrátili domov, ženy sa usilovali pripraviť štedrovečerný stôl. Po nakŕmení gazda vošiel do domu a oslovil gazdinú, ktorá zametala novou brezovou metlou. Trikrát sa jej spýtal: „Čo zametáš?! Ona odpovedá: „Smeti, kúkoľ a všetku nečistotu zo zbožia.“ Až potom gazda zavinšoval šťastlivé a pokojné sviatky. „Gazdiná dala smeti na lopatku a von ich vyniesla slobodná dievka. Pri ich vysýpaní načúvala, z ktorej strany pes zašteká. Ten jej mal ukázať, v ktorú stranu sa do roka vydá,“ opisuje zvyky Oľga Tomanová, členka FS Praznovanka. „Na prvý sviatok vianočný sa nič zo stola nespratáva, ani sa nikde nechodí. Až na Štefana, kedy má prísť prvý polazník, sa rýchlo upratuje, aby bol poriadok. Z jedla sa nič nesmie vyhadzovať. Akurát na Štefana sa sliepkam dáva krupica, aby dobre niesli, pretože sa hovorí, koľko krupičiek, toľko vajíčiek. Zvykom je dávať do „dzbenky“, v ktorej sa múti mliečko, časť večere. To aby sme si uchovali k roku zvyšky tohto jedla a aby sa nám na budúci rok dobre na poli urodilo.“
Pokiaľ by ste si chceli doma upiecť praznovské zemiakové posúchy, prezradíme vám recept: Do misky preosejeme hladkú múku, pridáme vykysnutý kvások (kvások: kvasnice, kefír, hladká múka, kmín), postrúhané zemiaky uvarené v šupke, soľ, olej. Spracujeme hladké cesto a necháme vykysnúť. Medzitým uvaríme zemiaky v osolenej vode, urobíme z nich jemnú kašu, do ktorej pridáme spenenú cibuľu a mlieko. Z vykysnutého cesta robíme malé bochníky, ktoré plníme kašou. Ich povrch potrieme olejom, posypeme kmínom, roztlačeným cesnakom a dáme piecť.