na studenú pochúťku. Veru, zmrzline len málokto odolá. Jej sladká alebo kyslastá chuť nám dodáva nové sily, ochladenie... Chválospevy na ňu by mohli pokračovať ďalej. Nás však viac zaujímalo, aká je jej kvalita.
„Počas letnej sezóny sme zatiaľ odobrali 125 vzoriek. Podľa doterajších výsledkov sa dá povedať, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa jej kvalita zhoršila, pretože až v štyridsiatich percentách vzoriek sme zistili prekročenie normy mikroorganizmov a kvasiniek,“ povedala pre Považský OBZOR riaditeľka ŠZÚ MUDr. Viera Sirotná. Príčinou podľa jej vyjadrenia môže byť nedisciplinovanosť niektorých výrobcov zmrzliny, ktorí na výrobu obľúbenej letnej pochúťky používajú hygienicky nevhodné suroviny alebo rôzne „úsporné fígle“. Netreba sa však obávať, pretože mikroorganizmy ani kvasinky nie sú zdraviu škodlivé. Nepotvrdil sa ani výskyt patogénnych mikróbov, takže tento rok ešte nemuseli zatvoriť žiadnu prevádzku. I keď to možno vzhľadom na predchádzajúcu informáciu bude znieť trochu paradoxne, výrobcovia zmrzliny si dávajú zrejme väčší pozor. Dôvodom sú aj prísnejšie kritériá pre predaj, ktoré musia dodržiavať. V prípade ich porušenia im okresný hygienik nemusí na ďalší rok dať povolenie na obnovenie prevádzky. (vž)