Považský Obzor č. 30/2002 z 23. 7. 2002
Vážená redakcia,
po prečítaní rubriky „Názory čitateľov“ v OBZORE č. 30 z 23. – 29. júla 2002, som nemohla nezareagovať na článok s názvom: „Kvety a biznis“.
Pracujem ako predavačka v kvetinárstve už dosť dlho a rada by som túto prácu trochu priblížila, konkrétne viazanie slávnostných kytíc. Čitateľ sa v článku rozhorčuje, že na pokladničnom bloku nie je uvedená každá „maličkosť“ v kytici, pričom v potravinách vyčíslia ceny za jednotlivý tovar. V kvetinárstve slávnostná kytica je hotový výrobok, ktorý predávame, takisto ako predávajú maslo a chlieb v potravinách. Zoberme si napríklad viedenskú kávu v reštaurácii – tu takisto nie sú rozblokované jednotlivé zložky, z ktorých sa výrobok skladá. Pri kyticiach, a hlavne tých s vyššou hodnotou (napr. 500 Sk i viac) je to nemožné, pokladničné bloky by sme vydávali na metre. Skúste prísť s takýmto nápadom, keď je sviatok a v kvetinárstvach je za vami rad nervóznych ľudí.
Ďalej čitateľ uvádza, že kytica z troch karafiátov (1 ks – 15 Sk) po prizdobení stojí 150 Sk + DPH. Neviem, kde dospel k takémuto súčtu, pretože aj keď sú v iných ročných obdobiach karafiáty drahšie, prizdobené so zeleňou a so sukničkou a stuhou nestoja viac ako 100 Sk, vrátane DPH. Samozrejme, dá sa urobiť aj za 150 Sk, ale o tom si rozhodne zákazník, čo všetko chce v kytici mať.
A čo sa týka pripomienky, že „kvetinári majú žatvu po celý rok“ – súhlasím, ale nie kvetinári na Slovensku. Na istej výstave prezentoval aranžér viazanie kytíc v Holandsku. Medziiným uviedol, že ku svadobnej kytici si priráta okrem materiálu aj prácu – čo bolo v prepočte asi 1000 Sk. Ak pracuje na kytici dve hodiny – 2000 Sk.
U nás na Slovensku by takéto sumy samozrejme neboli možné, ale nepriratúvame ani sumy primerané slovenským platom.
S pozdravom
Vaša čitateľka Gajdičiarová