Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Hľadaj spôsob, ako sa dá, nie dôvod, prečo sa nedá...

- životné krédo majiteľky firmy CREMILA Keď v ro

- životné krédo majiteľky firmy CREMILA

Keď v roku 1994 M. Lazorová, začala svoju činnosť, netušila, že o nejaký čas sa stane úzkym spolupracovníkom a dodávateľom takých svetových firiem ako sú Schöller, Family frost a Gastrotop. O tom, ako myšlienka výroby mrazených krémov v Pružine vznikla, nechajme prehovoriť majiteľku firmy Máriu Lazorovú.

Priznám sa, táto myšlienka vznikla už v bývalom poľnohospodárskom družstve, kde som pracovala. Ja som len prevzala iniciatívu do vlastných rúk a pokračovala v rozbehnutej činnosti. Začiatky boli sprevádzané problémami. Pri prekonávaní počiatočných ťažkostí som sa riadila heslom: Hľadať spôsob, ako sa dá a nie dôvod, prečo sa nedá. Naozaj to pomohlo. Okolnosti a rozširovanie výroby ma neskôr prinútili obklopiť sa ľuďmi, na ktorých som sa mohla spoľahnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Koľko máte zamestnancov?

Počas sezóny pracuje vo firme až 60 ľudí, väčšinou z Pružiny a z blízkeho okolia. V ostatnom období zamestnávam 28 pracovníkov. Tým, že mám schopných ľudí ako sú vedúci výroby, technológ na vývoj nových receptúr, pracovník pre zahraničný obchod, ekonómka, vedúci údržby, majsterky a skladníčky, môžem jednoducho niektoré veci pustiť z hlavy...

Ste spolupracovníkmi a zároveň dodávateľmi pre firmy Schöller Slovensko, Family frost Slovensko a Gastrotop, ktorý je distributérom vašich výrobkov pre Slovensko. Plánujete preniknúť i na zahraničné trhy?

Štáty únie si svoje obchodné teritória úzkostlivo strážia. I keď spĺňate všetky kritéria pre dovoz, vždy sa nájde niečo, prečo to nejde. To, že mikrobiologická minulosť výrobkov je úplne čistá, je vedľajšie v porovnaní s tým, že roh miestnosti je hranatý, a nie okrúhly...

Skryť Vypnúť reklamu

Pre nás je v súčasnosti dôležitý český trh, kde vyvážame až 50 percent celkovej produkcie. Podarilo sa nám preniknúť i na trh Poľskej republiky. Poliaci majú záujem o viaceré chute, najmä však o diazmrzliny, ktorých výrobu sme začali asi pred štyrmi rokmi. Táto spolupráca má pre nás veľký význam. Už len samotný fakt, že sme dokázali uspieť v konkurencii 450 poľských výrobcov je pre nás ďalším podnetom.

Je leto. Horúce počasie priam núti ľudí siahnuť po mrazenej dobrote. Aké chute sú najžiadanejšie?

Už dlhší čas prevláda vanilková, čokoládová a jahodová. Samozrejme, ani ostatné veľmi nezaostávajú. Vyrábame 40 druhov výrobkov, takže každý si na svoju obľúbenú chuť príde.

Aké novinky ste priniesli na trh v tomto roku?

Vrátili sme sa k tradícii. Starší konzumenti si určite pamätajú Fragolla limone a Coppa caffe. Najznámejší mrazený krém Askot sme rozšírili o chuť čokolády a hrušky. Samozrejme na vývoji ďalších pracujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobok predáva obal. Ako je to u vás?

I v našej firme sa obalom prikladá veľký význam. Firmy Schöller a Family frost majú diktované podmienky z materskej firmy, takže musíme dodržať stanovené podmienky. Čo sa našich výrobkov týka, spolupracujeme priamo s výrobcom obalovej techniky, ktorý už vie, aké máme požiadavky.

Ste majiteľka, konateľka, riaditeľka v jednej osobe... Ako to zvládate?

Môj recept znie: To, čo vás oberá o veľa času, premeňte na záľubu. Na ostatné vám však už čas nezostane. Po bývalej profesii zootechničky mi zostala len láska k zvieratám a k prírode. Mojím snom je vybudovať útulok pre zvieratá...

Spomenuli ste, že úspech na poľskom trhu je pre vás ďalším podnetom. Prezradíte nám plány do budúcnosti?

Minimálne do budúceho roku musíme investovať do prevádzky. Súvisí to so stavebnými úpravami, ktoré musia zodpovedať požiadavkam Európskej únie. Čo sa výroby týka, budeme sa i naďalej usilovať o to, aby sme nezostali len regionálnymi výrobcami, ale prenikli i ďalej.

Tradícia zmrzliny siaha do dávnych čias, kedy už Rimania pripravovali túto pochúťku miešaním snehu a ľadu s prídavkom ovocia. Odvtedy zmrzlina prekonala dlhú púť dejinami. Nič to však neubralo na jej obľúbenosti. Práve naopak. Je výzvou pre všetkých, ktorí sa na zlepšovaní jej chute podieľajú.

Dana Valachová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 651
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 688
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 565
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 856
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 465
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 226
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 565
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 388
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 074
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 10 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Predpoludňajšie testovanie prinieslo v Púchove dve percentá pozitívnych výsledkov

V trinástich odberových miestach na území mesta Púchov vykonali odberné tímy do 12:00 spolu 3 430 testov. Primátorku Púchova znepokojuje rapídny úbytok testov a certifikátov.

V považskobystrickej časti Podmanín zatvorili odberné miesto, nemajú testy

Ako informovala Miluše Kollárová z komunikačného oddelenia považskobystrickej radnice, rapídne sa znižuje počet testov aj na ďalších odberných miestach.

Na strednom Považí majú problémy s chýbajúcimi testami a certifikátmi

Problém vznikol preto, lebo ľudia z Považskej Bystrice sa chceli vyhnúť dvojhodinovým radom a išli sa dať otestovať do dedín. Tie na to neboli pripravené.

Obyvateľov Lúk testujú v exteriéri, prichádzajú aj ľudia z okolia

Teplé oblečenie a dáždnik patria k povinnej výbave obyvateľov Lúk (okres Púchov), ktorí sa cez víkend zúčastňujú na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?