Žiaci budú dostávať na maturitách horšie známky
tné skúšky. Zatiaľ po starom. O tri roky by sa však malo prejsť na nový spôsob maturít. Budú jednotné pre celé Slovensko, takže sa vysoké školy budú môcť zorientovať, akí kvalitní študenti sa k nim hlásia.
Už niekoľko rokov sa nové maturity testujú pod názvom Monitor. Zistenia Štátneho pedagogického ústavu ukazujú, že učitelia nemajú predstavu o tom, koľko ich žiaci vedia. Ich výsledky nadhodnocujú a dávajú im o stupeň, niekedy až dva lepšie známky. Hoci si učitelia myslia, že otázky v testoch Monitoru nie sú náročné a pokrývajú stredoškolské učivo, žiaci s nimi majú veľké problémy.
Aj preto námestník riaditeľa Štátneho pedagogického ústavu Pavol Černek tvrdí, že od roku 2005 (teda predpokladaného zavedenia novej maturity) si budeme musieť zvykať, že deti budú dostávať na maturitách horšie známky. Aj to so sebou prináša zvýšenie objektivity a hodnovernosti maturity.
P. Černek tvrdí, že nie je dôvod, prečo by veľká časť detí nemohla zmaturovať na priemernú známku tri, je to vraj len otázka zvyku. „A možno to raz bude u nás ako vo Francúzsku, kde každoročne nezmaturuje asi 20 percent žiakov a všetci to berú ako niečo úplne normálne.“
Viete, čo si o maturite myslia naši čitatelia? Ako pokročilo testovanie predmetov v novom type maturitnej skúšky? A chcete vedieť, ako vyzerali otázky na tohtoročnom testovaní Monitor? Dočítate sa v utorok v prílohe Škola a rodina denníka SME. (sr)
Sú ryby naozaj také zdravé?
Ryby sa neustále propagujú ako zdravá náhrada tradičných foriem mäsa. Je to naozaj tak? Dať si túto lahôdku na tanier alebo nie? Je rybí tuk naozaj taký zdravý, ako to tvrdili naši rodičia, keď nás kŕmili touto odpornou tekutinou? A čo taká pochúťka ako tresčia pečeň či morské potvorky, ktoré dnes doslova letia a sú neodmysliteľnou súčasťou luxusných párty a večierkov? Nabrať si ich vrchovato a čo najčastejšie alebo vôbec nie? V záplave informácií si dnes totiž môžeme vyberať úplne protichodné názory.
Tradiční výživári stále opakujú: Rybie mäso je zdravé a treba ho jesť minimálne tri razy do týždňa. Do mesiaca teda aspoň štyri kilogramy rybieho mäsa.
MUDr. Alžbeta Béderová zo Štátneho zdravotného ústavu spolu s desiatkami ďalších odborníkov na výživu tvrdia, že rybie mäso obsahuje menej nasýteného tuku, preto je bezpečnejším zdrojom bielkovín ako červené mäso s veľkým obsahom nasýteného tuku a cholesterolu.
MUDr. Igor Bukovský spolu s desiatkami ďalších odborníkov zo sveta naopak tvrdí: Ryby nie sú žiadnym ideálom výživy.
Veľké percento rýb, najmä sladkovodných, je postihnutých rakovinou lymfatického systému a človek spolu s rybím mäsom zje aj rakovinotvorné tkanivo, ktoré sa nedá vidieť ani odstrániť. Veľa ľudí je tiež prekvapených, keď sa dozvie, že 100 gramov rybieho mäsa obsahuje takmer toľko cholesterolu ako rovnaké množstvo bravčového mäsa.
„Ryby obsahujú tuk a v ňom je naviazaných veľa toxických látok z vody, v ktorej žijú. Vypili by ste dva litre z Dunaja len tak bez filtrovania?“ pýta sa Bukovský.
Vyberte si aj vy. V stredu v prílohe denníka SME Doma zdravo.