Po našich dedinách a mestách sú takmer každý víkend hody, na ktorých sa stretávajú rodinní príslušníci a známi. Dobrý zvyk z minulosti, keď naše matere varili dobré polievky zo strukovín, šútelice, zahustené omáčky, cestoviny, fazuľové kase, koláče od výmyslu sveta, bryndzové halušky, celetky a iné špécie. Na hody aj mäso z domácej hydiny, či iného zvieraťa. Dnes jeme mäso takmer denne, lebo na staré recepty sa zabudlo.
Jarmoky, jeden bude na Bartolomeja v Ilave, ďalší v Považskej Bystrici na Michala a aj ďalšie. Už cisár Žigmund v roku 1435 začal udeľovať jarmočné právo, aby ľudia žili veselšou náladou. Vedel by si niekto dnes predstaviť jarmok bez burčiaku, po domácky napečený chlieb má tiež inú chuť. Aspoň tak si užijeme dobrú pohodu. (oh)
Autor: oh