Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Na nultom európskom šampionáte sa všetkým slinky zbiehali

Pruské – Na začiatku bola myšlienka usporiadať podujatie, ktoré nikde inde nemajú. „Počuli sme o šampionáte vo varení halušiek, pečení palaciniek, no nášmu naturelu je predsa len najbližší guláš.

S ním sa stretávame na zábavách, turnajoch, posedeniach, a preto sme sa rozhodli, keďže sme súčasťou Európy, osloviť čo najširšie spektrum súťažiacich a pripravili sme nultý ročník ME,“ hovorí starosta Viliam Cíbik.
V prvú septembrovú sobotu si cestu do parku Združenej strednej školy poľnohospodárskej našlo šesť súťažiacich družstiev. Podľa pôvodných prihlášok ich malo byť viac, dokonca nechýbali ani družstvá z Poľska či Maďarska, no nakoniec chýbali. Atmosféra bola výborná, pretože od kotlíkov si družstvá odskakovali na volejbalový kurt, kde bojovali ako o dušu.
V blízkosti reproduktorov a v pozadí s motorkou so žltomodrou vlajkou sa usídlilo domáce družstvo HBC Pruské alias hokejbalisti. Ondro Buday spolu so svojím tímom prekvapil všetkých, čo ich poznajú, pretože nevarili v dresoch, guláš nemiešali hokejkami a namiesto loptičiek krájali cibuľu. Prušťania ako jediní nerobili s prezradením tajomstva toho naj guláša žiadne problémy. „Základom je dobrá hovädzina a podlievame pivom značky... stupňa desať.
Jeho slová sa ukázali ako pravdivé, pretože, kým spočiatku sa mäso miešalo ťažšie, po priliatí krígľa piva sa aj ruka s vareškou pohybovala v rytme rýchlej hudby.
O niekoľko metrov ďalej sa pri kotlíku zvŕtali ženy z Koplotoviec, čo je pri gulášoch nie často vídaný jav. „Prišli sme podporiť našich manželov, ktorí súťažia tam vzadu. Keďže boli voľné kotlíky, nebudeme tu predsa sedieť len tak. Guláše varíme doma, manželia nám to oplatia na grilovačkách a posedeniach, kde majú všetko na starosti oni. A čí guláš je lepší? Náš, pretože ho podlievame červeným vínom,“ povedala pani Danková.
Ich manželia stíhali okrem varenia a volejbalu koštovať výborný burčiak a ešte ukazovali na mape pribitej na strome, kdeže tie Koplotovce vlastne ležia. „Sme od Hlohovca, z kraja viníc a termálneho kúpaliska. Náš tím tvoria poslanci obecného úradu spolu so mnou, trénujme asi dvakrát do mesiaca, pretože guláše sa u nás varia čochvíľu,“pridal sa starosta Ing. Rudolf Štefanovič. Za pochvalu burčiaku prezradili svoj gríf. „Vývar z býčích chvostov, trená pečienka a mixované lečo. Dôležité je aj drevo, priniesli sme si overenú jelšu, jemne líznutú červotočom,“ prezradil usmievavý Adrián Danko.
Kapitánom PBG alebo Prvej bzenovskej gulášovej bol opäť starosta Štefan Rafajlovič. „Sme od Prešova a našou špecialitou je guláš s minimálne tisíc až dvetisíc porcií. Tajomstvo? Guláš je ako klobása, keď sa vydarí, je dobrý každý. Radi varíme jágereček, kde nemôže chýbať jelenina. Dôležité je variť s láskou a najväčšou odmenou je pre nás, keď ľuďom chutí. Formu stratiť nemáme kedy, pretože nás stále volajú aj do interhotelov, no my radšej ako v nereze varíme v našich kotloch,“ prezradil starosta. Bzenovský guláš bol výborný a netradičný, lebo okrem dubákov do neho pridali fazuľku a „nokerlíky“ alebo po našom mrveničku.
Usmiate družstvo z neďalekých Bohuníc s poetickým názvom Tatracom vyslal starosta Jozef Prekop, ktorý sa kvôli skúškam poľovných psov nemohol zúčastniť. „Ako jediní sme prišli aj s bodygurdami, ktorí na nás dávajú pozor,“ smial sa Vlado Barták. Partia varila svoj tradičný, bohunický kotlíkový guláš, ktorý bol zvláštny pomermi ingrediencií, ale vynikajúci. Bodaj by nie, veď až na dve výnimky sú to všetko poľovníci, takže je jasné, aký varia najradšej. „Najlepší je srnčí, ale ani z diviaka nie je najhorší,“ dodal stále usmiaty Vlado, z ktorého sme nakoniec aspoň vypáčil, koľko rokov mala ich parádna slivovica. Môžeme prezradiť, že po siedmich rokoch je naozaj výborná. Posledných súťažiacich sme takmer zaradili medzi zdravotnícky personál a neboli sme ďaleko od pravdy. Doctor‘s Mord Team z Novej Dubnice zaujal Zajačím gulášom. Správni recesisti, v civile skutoční doktori, mali na sebe biele plášte, nechýbali ani prikrývky hlavy, fonendoskopy, či pod papierovým zajacom priklincovaná dvadsaťkorunáčka. „Sme výborná partia, nestretávame sa iba v práci a gulášpartiách, ale najmä pri mariáši. Našim krédom je hrať vždy fér, to znamená, že vždy sa proti niekomu dohodneme,“ smeje sa Fero Szönyi, ktorý mal výhrady, že neprišli maďarskí pretekári. „A čo moje priezvisko?“ durdil sa naoko. Novodubničania ako mnohí sa prišli zabaviť, no na rozdiel od ostatných sa nebudú hnevať, keď vyhrajú.
Spokojní boli nakoniec všetci. „Vyhrali všetci, čo sa zúčastnili, škoda, že neprišlo viac divákov, ale zemiaky urobili svoje. Hoci tu varili aj niektorí kolegovia starostovia, ja som neštartoval. Nielenže neviem variť, ale mal som starosti s prípravou. Možno, ak ma pozvú niekde na iné majstrovstvá, nezaváham a prídem s kompletným tímom,“ dodal V. Cíbik. Uvidíme, ako bude o rok. Možno sa dočkáme ďalších znamenitých porcií.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 431
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 630
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 383
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 343
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 007
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 962
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 226
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 942
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 742
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 637
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

18 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred poľadovicou na území celého Trenčianskeho kraja.

18 h
Skríningové testovanie

Trenčiansky samosprávny kraj pomohol samosprávam s celoplošným skríningovým testovaním antigénovými testami, ochrannými pomôckami, priestormi stredných škôl, študentmi zdravotníckych škôl a personálom z troch krajských nemocníc.

19 h
ilustračné foto

Počas víkendu väčšina obcí v regióne otvára Mobilné odberové miesta. Sledujeme pre vás priebeh testovania aj dostupnosť odberových miest.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

13 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

15 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

14 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

18 h

Už ste čítali?