Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Otvorený list - Zastavte šafárenie v bystrickej nemocnici!

V súvislosti so spôsobom riadenia a personálnymi zmenami v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici a zrejmým „posúvaním“ nemocnice do prenájmu a prípadnému získaniu časťou vedenia, žiadame predstaviteľov Trenčianskeho samosprávneho kraja o zastaveni

Považská Bystrica – e tohto procesu. Prijatím opatrení by snáď ešte bolo možné zachovať nemocnicu a zabrániť jej ovládnutiu považskobystrickou skupinou, ktorá sleduje len svoj osobný prospech a neberie do úvahy pacienta.
Riadenie nemocnice
V období od 1. štvrťroka 2004 je nemocnica fakticky riadená „akčnou skupinou“ na báze jednej politickej strany. Tvoria ju dvaja námestníci a vedúci oddelenia. Táto skupina koná často porady bez účasti riaditeľa, na ktorých vydáva úlohy zamerané na oblasť predovšetkým ekonomických, technických a prevádzkových činností. V oblasti zdravotných činností rieši len nepodstatné problémy, pre ostatných členov vedenia je táto oblasť tabu, vzhľadom na zloženie akčnej skupiny. Zápisy z týchto porád, pokiaľ existujú, majú formu záznamu zo schôdze politických orgánov. Úlohy sú zadávané chaoticky, bez systému a bez spracovanej koncepcie riešenia značne zložitej situácie nemocnice. Problematike ekonomických, technických a prevádzkových činností ani jeden z členov skupiny nerozumie. Funkcia riaditeľa je v tejto situácii viac ako formálna a sám riaditeľ pracuje pod silným tlakom.
Činnosť ekonomického
odboru
V priebehu minulých mesiacov došlo k výraznému zníženiu stavu pracovníkov tohto odboru. Jednotlivé činnosti boli rozdelené medzi zostávajúcich pracovníkov, trvale z dôvodu enormného zaťaženia väčšiny pracovníkov vznikajú vysoké nadčasové hodiny. Preťaženosť niektorých pracovníkov je evidentná, ale neriešená vedením. V rámci účtovníctva bol zavedený systém oddeleného účtovania a sledovania ekonomických výsledkov zdravotných činností a vedľajšej hospodárskej činnosti. Nadväzne na prechod nemocnice na platcu DPH bola táto skutočnosť premietnutá do účtovníctva v rozsahu platných predpisov. Bol doriešený systém fakturácie vedľajšej hospodárskej činnosti. Je priebežne realizovaný nový software na zabezpečovanie širokej problematiky. Výstupom sú priebežné informácie o vývoji hospodárenia nemocnice pre rozhodovanie manažmentu.
Technicko-prevádzkový
odbor
Vo vedení technicko-prevádzkového odboru pracuje od začiatku roka už štvrtý vedúci, čo nedáva predpoklady na úspešné doriešenie zložitej problematiky. V priebehu 2. a 3. kvartálu boli úspešne doriešené niektoré čiastkové problémy. Boli prerozdelené úlohy pre zvyšok pracovníkov, ktorí ostali po niekoľkonásobnom predchádzajúcom prepúšťaní. Bolo začaté operatívne riešenie požiadaviek jednotlivých oddelení (lôžkových aj ambulancií), čo bolo kladne hodnotené aj lekármi. Boli prepracované nájomné zmluvy a do polovice septembra boli až na výnimky uzavreté. Pritom boli zistené aj príčiny strát z vedľajšej hospodárskej činnosti v minulých obdobiach. Kontrolou dokumentácie bolo zistené, že nie sú ukončené kolaudačné rozhodnutia niektorých realizovaných stavieb z minulosti a stavby nie sú ukončené z hľadiska stavebných a právnych predpisov. Vedením tohto odboru bol stanovený vecný a časový postup riešenia tejto zložitej problematiky na doriešenie všetkých nedostatkov. Ide o úlohu náročnú časovo aj vecne, ale neriešenú možno desať aj viac rokov. O odbornosti akčnej skupiny svedčí, že termín na splnenie úlohy stanovila na tri týždne. O skutočnom riešení problémov nemajú ani potuchy.
Niekoľko príkladov, ktoré majú upozorniť na skutočnosti, ktoré sú v rozpore s vnútornými predpismi, ako aj na morálku, ktorú uplatňuje akčná skupina:
- Na príkaz člena akčnej skupiny musela byť zabezpečená preložka vnútornej telefónnej linky externe, a to ihneď do kancelárie vedúceho pracovníka, aj napriek tomu, že, ten bol na dovolenke. A to za podstatne vyššiu cenu, ako pri zabezpečení pracovníkom nemocnice
- služobné auto je využívané pracovníkmi akčnej skupiny v rozpore s internými pokynmi
- v záujme zvýšenia ekonomickej efektívnosti bol riešený prenájom nevyužitých priestorov a predbežne dohodnutá výška prenájmu. Po návšteve akčnou skupinou bola cena prenájmu písomne znížená bez zdôvodnenia.
- v uzatvorenej zmluve s iným nájomcom bolo záväzne stanovené prejednať zvýšenie nájmu. Na základe vyjadrenia nájomcu však bol daný prísľub člena akčnej skupiny na vymazanie tohto bodu z už uzatvorenej zmluvy!
- nie je dodržiavaný predpis o výberovom konaní, napr. pri výbere dodávateľa potravín nebol upovedomený doterajší dodávateľ, zrušené výberové konanie na nákup kompresora a objednaný iný výrobok cenovo nevýhodný a za finančné prostriedky VÚC. Pri inom výberovom konaní bol vopred stanovený externý dodávateľ.
Personálna práca
V priebehu ôsmeho mesiaca bol stanovený riaditeľom (ktorý bol na mesačnej dovolenke) zástupca počas jeho neprítomnosti, a to jeden z členov akčnej skupiny napriek tomu, že bol prítomný druhý štatutárny zástupca po celé obdobie. Menovaný člen akčnej skupiny pritom podpisoval dokumenty v rozpore s organizačným poriadkom, čo by malo spôsobiť ich právnu neplatnosť.
Pri spracovaní hospodárskeho výsledku za siedmy mesiac bola zistená strata zo zdravotnej činnosti vyššia oproti predchádzajúcim mesiacom vo výške niekoľkých miliónov korún, spôsobená nenaplnením výkonov zo zdravotnej činnosti voči zdravotným poisťovniam. Člen akčnej skupiny vzniknutú situáciu riešil znížením pohyblivej zložky mzdy u nezdravotníckych pracovníkov o 20 percent. Po prehodnotení to mohlo priniesť úsporu niekoľko desaťtisíc korún mesačne. Úspora je to zanedbateľná, ale poškodzujúca už aj tak nízke platy ľudí, ktorí to nezapríčinili a boli už v minulosti poškodení znižovaním platov. Určite tu ale existuje prezamestnanosť zdravotným personálom v niektorých oddeleniach. Naďalej sú zamestnávané bývalé vrchné zdravotné sestry, niektoré dokonca v dôchodkovom veku a nadpriemerným platovým ohodnotením.
Prepúšťaní sú často bez zdôvodnenia pracovníci, ktorí chcú odstrániť nedostatky. Podobný osud čaká pravdepodobne aj ďalších členov vedenia, ktorí nie sú súčasťou akčnej trojky.
Tento stav je ťažko pochopiteľný, nakoľko nejde (zatiaľ) o súkromnú nemocnicu, ale o nemocnicu riadenú VÚC! Kritický stav zdravotnej starostlivosti a hospodárenia v našej nemocnici je okrem iného aj dôsledkom toho, že riadiace miesta sú obsadzované nie odborne, ale politicky, v konkrétnych prípadoch ľuďmi neschopnými nielen vo svojej pôvodnej profesii, ale aj v riadiacich funkciách.
Záver
Uvedené informácie sú zhromažďované dlhšie obdobie bez vedomia vedúcich pracovníkov. Pri spracovaní tohto listu boli využité aj konzultácie s odborníkmi mimo nemocnice v Považskej Bystrici. Cieľom tohto oznámenia je upozorniť na to, že politicky dosadené štruktúry nemajú často odborné, riadiace a ani morálne predpoklady, alebo morálne zábrany riadiť túto nemocnicu. Jediným vysvetlením je cesta osobného prospechu smerom k získaniu a vytunelovaniu nemocnice. Je reálny predpoklad, že pri pokračovaní tohto trendu dôjde k výraznému zníženiu kvality a rozsahu poskytovaných zdravotníckych služieb, v krajnom prípade aj k bankrotu.
Domnievame sa, že riešením je nezávislý manažment na zodpovedajúcej odbornej úrovni.
Očakávame, že zo strany VÚC budú prijaté minimálne personálne zmeny vo vedení nemocnice za účelom odstránenia neúnosného stavu.
Vzhľadom k reálnej hrozbe prepustenia autorov tohto listu, ako aj iných možných postihov, nemôžeme sa pod tento list podpísať.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

1. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  4. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  5. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  6. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  9. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 152
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 242
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 170
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 855
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 854
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 780
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 363
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 943
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 2 836
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 666

Blogy SME

1. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #21 - Hmotnosť alebo váha
  2. Věra Tepličková: 24 miliónov je fuč
  3. Julius Kravjar: Vláda: Písanie prác pre študentov na objednávku bude považované za trestný čin
  4. Roman Kebísek: Šramko ospieval v 18. storočí krásu svojej manželky. Vzbudilo to aj odsúdenie
  5. Ján Marton: Zelená dohoda sa začína červenať. Samozrejmosť ako agenda byrokratov.
  6. Miriam Studeničová: Hrubý omyl o božskej podstate človeka
  7. Martin Pilnik: Nestarajte sa o očkovanie a covid-19 vám zavrie školu, krúžky aj reštauráciu
  8. Andy Nosko: Ako verejné prieskumy zabudli, kto nám tu vládol...
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 649
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 10 311
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 7 669
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 496
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 988
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 706
  7. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 5 196
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 090
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračná foto

Polícia upozorňuje motoristov na úplnú uzáveru cesty 3. triedy v obci Lednické Rovne v Púchovskom okrese od soboty (23. 10.) od 7.30 h do stredy (27. 10.) do 18.00 h.

TASR 7 h

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 16 rokov podľahli v Púchove rovesníkom z Česka 1:2.

8 h

Terajší majiteľ Domu kultúry, ktorý roky chátra, začal vyjednávať s radnicou.

13 h

Prinášame rozhovor s Michalom Mertinyákom, výkonným riaditeľom Únie ligových klubov, ktorá je strešným orgánom najvyššej futbalovej súťaže

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Môžu sa majitelia bytov brániť pred fajčiarmi na balkónoch? S otázkami sme sa obrátili na právnika, bytového správcu i realitného makléra.

18. okt

V úrade končí dnes.

TASR a 1 ďalší 20. okt

Od podelka sa bude najprísnejšími pravidlami riadiť až desať okresov v krajine.

a 1 ďalší 20. okt

Nové Zámky sa na mape Slovenska presunú do červenej farby, Komárno ostáva v oranžovej.

Anton Hrachovský/TASR 20. okt

Blogy SME

1. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #21 - Hmotnosť alebo váha
  2. Věra Tepličková: 24 miliónov je fuč