Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Otvorený list - Zastavte šafárenie v bystrickej nemocnici!

V súvislosti so spôsobom riadenia a personálnymi zmenami v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici a zrejmým „posúvaním“ nemocnice do prenájmu a prípadnému získaniu časťou vedenia, žiadame predstaviteľov Trenčianskeho samosprávneho kraja o zastaveni

Považská Bystrica – e tohto procesu. Prijatím opatrení by snáď ešte bolo možné zachovať nemocnicu a zabrániť jej ovládnutiu považskobystrickou skupinou, ktorá sleduje len svoj osobný prospech a neberie do úvahy pacienta.
Riadenie nemocnice
V období od 1. štvrťroka 2004 je nemocnica fakticky riadená „akčnou skupinou“ na báze jednej politickej strany. Tvoria ju dvaja námestníci a vedúci oddelenia. Táto skupina koná často porady bez účasti riaditeľa, na ktorých vydáva úlohy zamerané na oblasť predovšetkým ekonomických, technických a prevádzkových činností. V oblasti zdravotných činností rieši len nepodstatné problémy, pre ostatných členov vedenia je táto oblasť tabu, vzhľadom na zloženie akčnej skupiny. Zápisy z týchto porád, pokiaľ existujú, majú formu záznamu zo schôdze politických orgánov. Úlohy sú zadávané chaoticky, bez systému a bez spracovanej koncepcie riešenia značne zložitej situácie nemocnice. Problematike ekonomických, technických a prevádzkových činností ani jeden z členov skupiny nerozumie. Funkcia riaditeľa je v tejto situácii viac ako formálna a sám riaditeľ pracuje pod silným tlakom.
Činnosť ekonomického
odboru
V priebehu minulých mesiacov došlo k výraznému zníženiu stavu pracovníkov tohto odboru. Jednotlivé činnosti boli rozdelené medzi zostávajúcich pracovníkov, trvale z dôvodu enormného zaťaženia väčšiny pracovníkov vznikajú vysoké nadčasové hodiny. Preťaženosť niektorých pracovníkov je evidentná, ale neriešená vedením. V rámci účtovníctva bol zavedený systém oddeleného účtovania a sledovania ekonomických výsledkov zdravotných činností a vedľajšej hospodárskej činnosti. Nadväzne na prechod nemocnice na platcu DPH bola táto skutočnosť premietnutá do účtovníctva v rozsahu platných predpisov. Bol doriešený systém fakturácie vedľajšej hospodárskej činnosti. Je priebežne realizovaný nový software na zabezpečovanie širokej problematiky. Výstupom sú priebežné informácie o vývoji hospodárenia nemocnice pre rozhodovanie manažmentu.
Technicko-prevádzkový
odbor
Vo vedení technicko-prevádzkového odboru pracuje od začiatku roka už štvrtý vedúci, čo nedáva predpoklady na úspešné doriešenie zložitej problematiky. V priebehu 2. a 3. kvartálu boli úspešne doriešené niektoré čiastkové problémy. Boli prerozdelené úlohy pre zvyšok pracovníkov, ktorí ostali po niekoľkonásobnom predchádzajúcom prepúšťaní. Bolo začaté operatívne riešenie požiadaviek jednotlivých oddelení (lôžkových aj ambulancií), čo bolo kladne hodnotené aj lekármi. Boli prepracované nájomné zmluvy a do polovice septembra boli až na výnimky uzavreté. Pritom boli zistené aj príčiny strát z vedľajšej hospodárskej činnosti v minulých obdobiach. Kontrolou dokumentácie bolo zistené, že nie sú ukončené kolaudačné rozhodnutia niektorých realizovaných stavieb z minulosti a stavby nie sú ukončené z hľadiska stavebných a právnych predpisov. Vedením tohto odboru bol stanovený vecný a časový postup riešenia tejto zložitej problematiky na doriešenie všetkých nedostatkov. Ide o úlohu náročnú časovo aj vecne, ale neriešenú možno desať aj viac rokov. O odbornosti akčnej skupiny svedčí, že termín na splnenie úlohy stanovila na tri týždne. O skutočnom riešení problémov nemajú ani potuchy.
Niekoľko príkladov, ktoré majú upozorniť na skutočnosti, ktoré sú v rozpore s vnútornými predpismi, ako aj na morálku, ktorú uplatňuje akčná skupina:
- Na príkaz člena akčnej skupiny musela byť zabezpečená preložka vnútornej telefónnej linky externe, a to ihneď do kancelárie vedúceho pracovníka, aj napriek tomu, že, ten bol na dovolenke. A to za podstatne vyššiu cenu, ako pri zabezpečení pracovníkom nemocnice
- služobné auto je využívané pracovníkmi akčnej skupiny v rozpore s internými pokynmi
- v záujme zvýšenia ekonomickej efektívnosti bol riešený prenájom nevyužitých priestorov a predbežne dohodnutá výška prenájmu. Po návšteve akčnou skupinou bola cena prenájmu písomne znížená bez zdôvodnenia.
- v uzatvorenej zmluve s iným nájomcom bolo záväzne stanovené prejednať zvýšenie nájmu. Na základe vyjadrenia nájomcu však bol daný prísľub člena akčnej skupiny na vymazanie tohto bodu z už uzatvorenej zmluvy!
- nie je dodržiavaný predpis o výberovom konaní, napr. pri výbere dodávateľa potravín nebol upovedomený doterajší dodávateľ, zrušené výberové konanie na nákup kompresora a objednaný iný výrobok cenovo nevýhodný a za finančné prostriedky VÚC. Pri inom výberovom konaní bol vopred stanovený externý dodávateľ.
Personálna práca
V priebehu ôsmeho mesiaca bol stanovený riaditeľom (ktorý bol na mesačnej dovolenke) zástupca počas jeho neprítomnosti, a to jeden z členov akčnej skupiny napriek tomu, že bol prítomný druhý štatutárny zástupca po celé obdobie. Menovaný člen akčnej skupiny pritom podpisoval dokumenty v rozpore s organizačným poriadkom, čo by malo spôsobiť ich právnu neplatnosť.
Pri spracovaní hospodárskeho výsledku za siedmy mesiac bola zistená strata zo zdravotnej činnosti vyššia oproti predchádzajúcim mesiacom vo výške niekoľkých miliónov korún, spôsobená nenaplnením výkonov zo zdravotnej činnosti voči zdravotným poisťovniam. Člen akčnej skupiny vzniknutú situáciu riešil znížením pohyblivej zložky mzdy u nezdravotníckych pracovníkov o 20 percent. Po prehodnotení to mohlo priniesť úsporu niekoľko desaťtisíc korún mesačne. Úspora je to zanedbateľná, ale poškodzujúca už aj tak nízke platy ľudí, ktorí to nezapríčinili a boli už v minulosti poškodení znižovaním platov. Určite tu ale existuje prezamestnanosť zdravotným personálom v niektorých oddeleniach. Naďalej sú zamestnávané bývalé vrchné zdravotné sestry, niektoré dokonca v dôchodkovom veku a nadpriemerným platovým ohodnotením.
Prepúšťaní sú často bez zdôvodnenia pracovníci, ktorí chcú odstrániť nedostatky. Podobný osud čaká pravdepodobne aj ďalších členov vedenia, ktorí nie sú súčasťou akčnej trojky.
Tento stav je ťažko pochopiteľný, nakoľko nejde (zatiaľ) o súkromnú nemocnicu, ale o nemocnicu riadenú VÚC! Kritický stav zdravotnej starostlivosti a hospodárenia v našej nemocnici je okrem iného aj dôsledkom toho, že riadiace miesta sú obsadzované nie odborne, ale politicky, v konkrétnych prípadoch ľuďmi neschopnými nielen vo svojej pôvodnej profesii, ale aj v riadiacich funkciách.
Záver
Uvedené informácie sú zhromažďované dlhšie obdobie bez vedomia vedúcich pracovníkov. Pri spracovaní tohto listu boli využité aj konzultácie s odborníkmi mimo nemocnice v Považskej Bystrici. Cieľom tohto oznámenia je upozorniť na to, že politicky dosadené štruktúry nemajú často odborné, riadiace a ani morálne predpoklady, alebo morálne zábrany riadiť túto nemocnicu. Jediným vysvetlením je cesta osobného prospechu smerom k získaniu a vytunelovaniu nemocnice. Je reálny predpoklad, že pri pokračovaní tohto trendu dôjde k výraznému zníženiu kvality a rozsahu poskytovaných zdravotníckych služieb, v krajnom prípade aj k bankrotu.
Domnievame sa, že riešením je nezávislý manažment na zodpovedajúcej odbornej úrovni.
Očakávame, že zo strany VÚC budú prijaté minimálne personálne zmeny vo vedení nemocnice za účelom odstránenia neúnosného stavu.
Vzhľadom k reálnej hrozbe prepustenia autorov tohto listu, ako aj iných možných postihov, nemôžeme sa pod tento list podpísať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 723
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 015
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 232
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 550
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 859
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 842
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 990
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 778
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 319
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Covidové oddelenie v Považskej Bystrici je v plnej prevádzke

Má kapacitu 28 lôžok, dnes už je viac ako polovica zaplnená.

S meraním teploty v nemocnici pomáhajú vojaci

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

V nedeľu pribudlo cez 1300 nakazených, takmer 140 v Trenčianskom kraji

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 1312 nakazených z 6175 testovaných. Potvrdili ďalšie úmrtia.

ilustračné foto

AKTUÁLNE: Mesto pomáha pripravovať celoplošné testovanie

Vojaci prišli obhliadnuť navrhované odberné miesta. Mesto ponúka všetku súčinnosť. Zamestnanci sa venujú pomoci vojakom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?