Považská Bystrica – V projekte Stolovanie a prestieranie pri slávnostných príležitostiach spojené s prípravou vhodných miešaných nápojov pripravili nemeckí učitelia bohatý program. Žiaci sa oboznámili s viacerými formami prestierania, obohatili si slovnú zásobu a odbornú terminológiu z oblasti gastronómie a vymenili si skúsenosti s nemeckými kamarátmi. Praktické zručnosti si vyskúšali pri filetovaní a flambovaní priamo pred zrakmi hostí. Vo voľnom čase spoznávali zvláštnosti bavorského regiónu, keď navštívili tabakové múzeum v Grafenau a cigaretovú manufaktúru v Perslesreute. Zaujímavá bola aj návšteva prírodnej rezervácie v Bavorskom lese s obrovskou rozlohou, kde vo voľnej prírode žijú medvede, vlci, rysy a iné mačkovité šelmy. Počas návštevy v liehovare v Schönebergu sa žiaci veľa dozvedeli o účinku blahodárneho nápoja Blutwurz, ktorého neobyčajnú chuť pripomínajúcu korenie maggi mohli vyskúšať. V sklárskej hute neďaleko Riedelhütte všetci zistili, koľko úsilia dá vyfúkanie výrobku zo skla. Najväčší dojem zanechala prehliadka Passau a Mníchova s vianočnými trhmi. Všetkým asi najviac utkvel v pamäti päťhviezdičkový hotel Bayerischer Hof, hádam najväčší v Nemecku, kedy pri prechádzaní po veľkolepom schodišti mali pocit, akoby boli na Titanicu. Po dvoch týždňoch pobytu žiaci pripravili pre hostí slávnostnú tabuľu pri príležitosti Vianoc a poľovnícku tabuľu, pričom servírovali päťchodové menu. Počas banketu vzorne reprezentovali školu a v kultúrnom programe oboznámili prítomných so zvykmi a obyčajmi slovenského národa. Na záver získali od riaditeľa z Walkirchenu Stobinského a riaditeľa ZSŠHSaO I. Kasára certifikát o absolvovaní stáže. Po piatich dňoch na stáži v špičkových hoteloch nastal čas lúčenia. Nebude to však nadlho, pretože nemeckí priatelia v apríli zavítajú k nám.