„Nad termínom kladenia jahniat sa musíme zamýšľať už koncom leta,“ hovorí Róbert Balušík, ktorý má ovčiu farmu v katastri miestnej časti Orlové. „Dve tretiny jahniat sú určené pre veľkonočný trh, preto musíme brať do úvahy termín, na ktorý tieto sviatky pripadnú. Tento rok bude Veľká noc pomerne zavčasu, preto sme aj ovce museli pripúšťať skôr,“ tvrdí chovateľ.
Začiatkom minulého storočia bolo na Slovensku viac ako dva milióny oviec. Dnes ich je len okolo tristotisíc. Napriek tomu, že výrobky z ovčieho mlieka sú čoraz viac žiadané a mäso z oviec, hlavne jahniat, patrí medzi najdiétnejšie. „Dnes je problém získať k ovciam zodpovedného človeka,“ hovorí Róbert Balušík.
„Zvieratá si vyžadujú sústavnú starostlivosť, človek vlastne nemá nikdy voľno. Musíme tomu podriadiť aj súkromný život, a to už dnes málokto dokáže. V okolitých krajinách je chov oviec na vzostupe a napríklad v Maďarsku a v Rumunsku nie sú výnimočné ani niekoľkomiliónové stáda oviec,“ dodáva chovateľ.
Autor: mv