Lednica – Miestni tvrdia, že lednická slivovica je najlepšia a predčí i vychýrenú bošácku. To vraj preto, že ju pálili už hradní páni. Vo vzájomnom porovnávaní oboch bola objektívnou porotou hodnotená chuť a kvalita. V starých záznamoch nájdeme, že v 19. storočí Ledničania pestovali ovocie a vyvážali ho sušené do Maďarska, Rakúska a Nemecka. Na stráňach v údolí Bielych Karpát sa ho rodilo hojne. Preto padlo i rozhodnutie o vybudovaní pálenice. Ledničania postavili objekt a obec zakúpila technológiu. Funguje od roku 1898. Samozrejme, že vymoženosti techniky neobišli ani pálenicu. Miešanie kvasu od konca päťdesiatych rokov nie je na kľuku, ale elektricky. Samospádové chladenie cez drevené žľaby, kedy musel v zime chlap sekerou rozbíjať ľad, aby voda nepretržite pretekala, nahradilo čerpadlo. Varné kotly či medené trubky prešli rekonštrukciou v roku 1978 a odvtedy slúži i sklad kvasu.
„Lednická pestovateľská pálenica má tradíciu. Už naši pradedovia a dedovia dodržiavali správny spôsob pálenia a z dobrého kvasu mohla vzísť len kvalitná pálenka,“ tvrdí o predkoch starosta Miroslav Ház. Obec je jedným zo 146 členov Združenia páleničiarov na Slovensku, ktoré je im nápomocné pri hodnoteniach, získavaní najlepšej technológie, opravách... Obec odvádza ročne do štátnej pokladnice z poplatkov 2 – 2,5 milióna korún, v obecnej zostáva 20 percent. Obecný úrad by si vedel predstaviť, keby všetky príjmy za tých sto rokov plynuli do jeho kasy... Aj tak pálenicu považujú za „ťažký priemysel lednický“.
Obsluha zariadenia, to je pracovná náplň Emila Katerinčina v pálenici. Z dobrej slivky je výťažnosť aj 12 litrov, z jabĺk osem. Páliť sa začalo vlani 22. novembra a predpokladá sa skončiť asi v polovici apríla. „Prevládajú jablká, sliviek bolo viac vlani. Takto sa to strieda každý druhý rok, podobne je to aj s hruškami. Za deň prídu na rad priemerne štyria klienti. Ak je však kvas zamrznutý, pálenie trvá dlhšie,“ hovorí s prehľadom.
Takmer tonu kvasu si v deň našej návštevy prišiel vypáliť Marián Ivaniš z Hornej Breznice. Bol tretím zákazníkom, majča bola zmrnutá, a preto predpokladal, že môže skončiť okolo druhej hodiny v noci. Každý majiteľ majče považuje pálenie určite za rituál a osobne spraví všetko preto, aby mohol byť pritom...
Lednická pálenica je „spádovou“ pre pestovateľov ovocia z Hornej a Dolnej Breznice, Kvašova, Zubáka, Lednických Rovní. „Nevzdali sme sa tradície. Ak by ju deviati poslanci odsúhlasili na predaj, ktovie, čo by sa udržali na svojich postoch,“ tvrdí starosta.
Autor: zum