Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

V Lednici vraj pálili už hradní páni

Alkohol z lednickej pálenice vraj pili už hradní páni. Jej história sa píše od konca devätnásteho storočia a Ledničania si doposiaľ na ňu nedajú dopustiť. „Naša pálenka je ešte lepšia ako bošácka,“ svorne tvrdia.

Lednica – Miestni tvrdia, že lednická slivovica je najlepšia a predčí i vychýrenú bošácku. To vraj preto, že ju pálili už hradní páni. Vo vzájomnom porovnávaní oboch bola objektívnou porotou hodnotená chuť a kvalita. V starých záznamoch nájdeme, že v 19. storočí Ledničania pestovali ovocie a vyvážali ho sušené do Maďarska, Rakúska a Nemecka. Na stráňach v údolí Bielych Karpát sa ho rodilo hojne. Preto padlo i rozhodnutie o vybudovaní pálenice. Ledničania postavili objekt a obec zakúpila technológiu. Funguje od roku 1898. Samozrejme, že vymoženosti techniky neobišli ani pálenicu. Miešanie kvasu od konca päťdesiatych rokov nie je na kľuku, ale elektricky. Samospádové chladenie cez drevené žľaby, kedy musel v zime chlap sekerou rozbíjať ľad, aby voda nepretržite pretekala, nahradilo čerpadlo. Varné kotly či medené trubky prešli rekonštrukciou v roku 1978 a odvtedy slúži i sklad kvasu.
„Lednická pestovateľská pálenica má tradíciu. Už naši pradedovia a dedovia dodržiavali správny spôsob pálenia a z dobrého kvasu mohla vzísť len kvalitná pálenka,“ tvrdí o predkoch starosta Miroslav Ház. Obec je jedným zo 146 členov Združenia páleničiarov na Slovensku, ktoré je im nápomocné pri hodnoteniach, získavaní najlepšej technológie, opravách... Obec odvádza ročne do štátnej pokladnice z poplatkov 2 – 2,5 milióna korún, v obecnej zostáva 20 percent. Obecný úrad by si vedel predstaviť, keby všetky príjmy za tých sto rokov plynuli do jeho kasy... Aj tak pálenicu považujú za „ťažký priemysel lednický“.
Obsluha zariadenia, to je pracovná náplň Emila Katerinčina v pálenici. Z dobrej slivky je výťažnosť aj 12 litrov, z jabĺk osem. Páliť sa začalo vlani 22. novembra a predpokladá sa skončiť asi v polovici apríla. „Prevládajú jablká, sliviek bolo viac vlani. Takto sa to strieda každý druhý rok, podobne je to aj s hruškami. Za deň prídu na rad priemerne štyria klienti. Ak je však kvas zamrznutý, pálenie trvá dlhšie,“ hovorí s prehľadom.
Takmer tonu kvasu si v deň našej návštevy prišiel vypáliť Ma­rián Ivaniš z Hornej Breznice. Bol tretím zákazníkom, majča bola zmrnutá, a preto predpokladal, že môže skončiť okolo druhej hodiny v noci. Každý majiteľ majče považuje pálenie určite za rituál a osobne spraví všetko preto, aby mohol byť pritom...
Lednická pálenica je „spádovou“ pre pestovateľov ovocia z Hornej a Dolnej Breznice, Kvašova, Zubáka, Lednických Rovní. „Nevzdali sme sa tradície. Ak by ju deviati poslanci odsúhlasili na predaj, ktovie, čo by sa udržali na svojich postoch,“ tvrdí starosta.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 282
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 716
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 387
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 995
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 128
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 792
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 417
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 283
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 099
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 960
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

8 h
ilustračné foto

Deväť dní testovania máme za sebou. Od stredy platia sprísnené pravidlá pre zákaz vychádzania. Máme pre vás aktuálny zoznam obmedzení ale aj výnimiek, ktoré bude polícia intenzívne kontrolovať.

11 h
ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

26. jan
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

13 h

Už ste čítali?