Počas trojdňovej výstavy cukrárskych výrobkov pod názvom Sladké dni sa vyberala aj najkrajšia torta a najlepší cukrár. „Chceli sme ukázať širokej verejnosti cukrárske umenie žiakov púchovskej združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu. Myslím si, že študenti prekonali samých seba, a nielen porota bola s ich výrobkami spokojná,“ povedal vedúci školského závodu Stanislav Kršík.
Viac ako tridsiatka žiakov sladkého remesla sa snažila dostať do finále, kde postúpila napokon najlepšia štvorica. Šesťčlenná porota mala z čoho vybrať, aby sa napokon medzi najlepšie dostali dve druháčky a rovnaký počet tretiačok. „Práce boli vynikajúce, hodnotenie bolo ťažké. Napokon sme udelili iba prvé miesto,“ skonštatovala majsterka odborného výcviku Katarína Bučová. „Som spokojná s prácami všetkých. Ukázali, čo sa naučili, myslím si, že v živote sa nestratia,“ dodala Jozefína Zaukolcová, ktorá pozná problematiku cukrárstva i z pohľadu slovenskej reprezentantky.
Okrem vystavených diel videli návštevníci prvky moderného cukrárskeho umenia, ukážky podávania slávnostných dezertov, modelovanie z čokolády a dekoratívnych ozdôb, kde dominovali motívy jari. Torta víťazky, Ivany Letkovej z Horného Moštenca, sa volala Stužková slávnosť. Kde vzala tretiačka názov? „Pôvodne bola torta v tvare srdca určená k otcovým narodeninám. Inšpirovala som sa kvetmi, jarou... Štrnásťhodinová príprava na súťaž sa oplatila.“ A ako sa dostala na odbor cukrár? „Netušila som, kam pôjdem študovať na strednú školu, napokon neľutujem,“ dodala víťazka.