Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu

Aká fantastická bola chuť maku, ktorý sme dostali od babky. Žiadna známka po horkej pachuti. Záhada je ukrytá aj v spôsobe zberu. A presne takýto výnimočný mak môžete mať z Pružiny.

Brigádnici.Brigádnici. (Zdroj: DP)

PRUŽINA. Obkolesené vencom vysokých, už aj dosť chladných hôr, na pôde, ktorá nie je veľmi tip-top v porovnaní s tou na juhu, sa zabeleli a zružoveli lány polí. V Pružine sa na miestnej farme rozhodli pre tradičný postup pestovania maku. Zbierajú ho ručne a aj v tom je skryté tajomstvo výnimočnej chuti.

Cestou do poľa

Oľge Apoleníkovej sa veľmi páči pôda, ktorú má na podobné zámery jej kamarátka pri Cíferi. „Tak si poviem, mať tak jednu takúto parcelku, ách, to by bolo. Ale toto všetko by mi chýbalo. Neviem žiť bez hôr. Radšej ich mať okolo a zobrať ťažkú robotu,“ hovorí cestou na makové pole pani Oľga.

Skryť Vypnúť reklamu

V diaľke za oblinou poľa, ktoré už celkom zhnedlo, vidieť skupinku mladých ľudí. Na jeho časti zostali už len vyschnuté byle, bez hlavičiek. „Časť už sme pozbierali a brigádnici sú teraz tam vzadu. Tu bude dlho rosa, tam bude mak oveľa suchší,“ vysvetľuje cestou samostatne hospodáriaca roľníčka z Pružiny.

Po rokoch opäť, ale inak

Mak pestovali na farme v Pružine aj pred dvadsiatimi rokmi, avšak trochu inak. „Teraz chceme, aby všetko, čo robíme, bolo domáce a vypestované klasickým spôsobom,“ hovorí Oľga Apoleníková s tým, že ide o priblíženie sa k pôde, lesom, jednoducho všetkému po vzore predkov.

Nápad prišiel podľa nej jednoducho. „Moja veľmi dobrá priateľka Gabika Čechovičová pestuje mak klasickým spôsobom dlhé roky. Tvrdí, že už jej rodičia to takto robili. Nahovárala ma. Pristala som,“ hovorí pani Oľga. Keď sa pýtame, či sa teraz na poli cíti ako maková panenka, zasmeje sa a rovnako žartom dodáva: „Nie som maková panenka, som len bačovka, ktorá pestuje teraz už aj mak.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ojedinelá vec

Viliam Kompas, predseda Zväzu roľníkov a agropodnikateľov zo Slovenska, hovorí, že takéto dorábanie maku nie je jednoduché. „Je náročné nájsť teraz ľudí, ktorí by dokázali väčšie množstvo maku dorábať takýmto spôsobom. Ide rozhodne o ojedinelú vec, lebo vždy volíme skôr jednoduchšiu cestu, teda kombajnový zber. Rozhodne takýmto pestovateľom fandím,“ vysvetľuje Kompas.

Zber dobroty dá zabrať

Na poli sme v skupinke zberačov zastihli hlavne mladých ľudí. Aj to malo svoj zvláštny rozmer návratu mladých ľudí k pôde. Ale tiež  možnosti nakuknutia z opačnej strany, nielen z pohľadu konzumentov, ktorí nájdu dobroty už len hotové na tanieri alebo v regáloch obchodov. „Ešte som nikdy nebol na brigáde, teraz je to prvýkrát,“ skonštatoval jeden z mladých chlapcov, ktorí prišli z Pružiny. Doplnil, že to veru nie je ľahká práca, ale vraj námaha ho neodradí.

Skryť Vypnúť reklamu

Kamarát Jano, ktorý ho dotiahol, už mal viac skúseností. „Musíte mať dobrý kosák. Zobral som si z domu, dobre nakovaný aj poriadne nabrúsený,“ prezradil Jano.

Skupinka dievčat sa zese priznala, že veru už aj boli rozhodnuté odísť, ale nakoniec vydržali. „Chceli sme si to vyskúšať aj si niečo zarobiť. Je to v pohode, ale treba sa dosť zohýbať, na chrbát je to zaberák. U nás na poliach som veru mak nevidela ani doma ho nepestujeme,“ prezradila Lenka Štefanicová z Praznova.

Mak je vraj lepší ako špargľa

Marta Svitková z Pružiny už má brigády na poliach  pobehané, ale priznáva, že na maku veru nebola ešte ani ona. „Je to náhodou dobrá robota. Chodila som dlhé roky aj na špargľu. To bolo ťažšie,“ priznáva. Hneď prezrádza aj správny postup zberu. „Musíte byť šikovný, urobiť šmyk a hotovo. Ale dať pozor, aby ste nevytrhli rastlinu aj s koreňmi. Uchytiť ju čo najvyššie a tie malé potom už len dobrať,“ hovorí pani Marta.

Aj doma pestuje všeličo, ale mak vraj nesiala nikdy ani ona. Je už na dôchodku a na brigádu nahovorila aj vnučku a ďalších siedmich mladých brigádnikov. „Keď som sa najprv dívala, čo robia. Jój. Ale už je to celkom dobré. Hneď od začiatku si treba zvykať,“ hovorí pani Svitková.

Brigádnici zaberali ostošesť. Na rozhovory s nami nemali čas. „Keď sa ukazuje pekné počasie, treba to maximálne využiť. Takže dnes by sme mohli nazbierať dosť. Minule nás vyhnala búrka. Tak to na poli ale chodí,“ skonštatoval jeden zo synov pani Apoleníkovej, ktorého sme tiež zastihli na poli.

Nenásytník a premeny poľa

Pýtame sa Oľgy Apoleníkovej, či je spokojná s úrodou a či predsa len neľutuje, že sa rozhodla pre pestovanie maku. Rozhovorí sa

s nadšením o premenách makových lánov. „Najprv máte len malilinké makové semienko. Dať ho do zeme v takej miere, ako bolo potrebné, sa nám podarilo fajn. Potom bolo obdobie čakania, či nezahorelo,“ vracia sa k začiatkom pani Oľga a vysvetľuje, čo znamená nezahorelo. Dozvedáme sa, že to, keď semiačka vyklíčili, nevysušili sa, pretože bol dosť úpek.

Našťastie, maky vzišli, aj keď nie pravidelne. „Potom sme sa hrali s ošetrovaním, aby boli makovičky, ako majú byť. Dávala som im špeciálne hnojivko z kanadských dážďoviek. Samozrejme, že tie sa už chovajú 
u nás. Je to prírodné hnojivo. Dávali sme ho trikrát,“ hovorí o ďalšom postupe s tým, že mak je malinký nenásytník, ktorý potrebuje veľa hnojiva, ale po častiach, aby ho dokázal prijať a spracovať.

„Čo bolo úžasné a nádherné, keď mak kvitol. Ťažko to opísať slovami. Lány sa zafarbili na bielo pri čiernom maku a na ružovo pri bielom. Okolo krásne zelené hory a zvlnená tráva. A čo bola ešte nádherná symfónia, to bol bzukot včiel. Všetky zmysly pracovali na plné obrátky. Bola som dokonale šťastná. Mak stačí už len úspešne dočistiť a ponúknuť,“ usmieva sa Oľga Apoleníková.

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 470
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 758
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 036
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 482
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 382
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 121
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 328
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 292
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 140
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 931
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Záujem o mestskú internetovú stránku každoročne rastie

Dubnická samospráva registruje každoročne sa zvyšujúci záujem o svoju internetovú stránku.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Premiér Igor Matovič.
Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?