Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu

Aká fantastická bola chuť maku, ktorý sme dostali od babky. Žiadna známka po horkej pachuti. Záhada je ukrytá aj v spôsobe zberu. A presne takýto výnimočný mak môžete mať z Pružiny.

Brigádnici.Brigádnici. (Zdroj: DP)

PRUŽINA. Obkolesené vencom vysokých, už aj dosť chladných hôr, na pôde, ktorá nie je veľmi tip-top v porovnaní s tou na juhu, sa zabeleli a zružoveli lány polí. V Pružine sa na miestnej farme rozhodli pre tradičný postup pestovania maku. Zbierajú ho ručne a aj v tom je skryté tajomstvo výnimočnej chuti.

Cestou do poľa

Oľge Apoleníkovej sa veľmi páči pôda, ktorú má na podobné zámery jej kamarátka pri Cíferi. „Tak si poviem, mať tak jednu takúto parcelku, ách, to by bolo. Ale toto všetko by mi chýbalo. Neviem žiť bez hôr. Radšej ich mať okolo a zobrať ťažkú robotu,“ hovorí cestou na makové pole pani Oľga.

Skryť Vypnúť reklamu

V diaľke za oblinou poľa, ktoré už celkom zhnedlo, vidieť skupinku mladých ľudí. Na jeho časti zostali už len vyschnuté byle, bez hlavičiek. „Časť už sme pozbierali a brigádnici sú teraz tam vzadu. Tu bude dlho rosa, tam bude mak oveľa suchší,“ vysvetľuje cestou samostatne hospodáriaca roľníčka z Pružiny.

Po rokoch opäť, ale inak

Mak pestovali na farme v Pružine aj pred dvadsiatimi rokmi, avšak trochu inak. „Teraz chceme, aby všetko, čo robíme, bolo domáce a vypestované klasickým spôsobom,“ hovorí Oľga Apoleníková s tým, že ide o priblíženie sa k pôde, lesom, jednoducho všetkému po vzore predkov.

Nápad prišiel podľa nej jednoducho. „Moja veľmi dobrá priateľka Gabika Čechovičová pestuje mak klasickým spôsobom dlhé roky. Tvrdí, že už jej rodičia to takto robili. Nahovárala ma. Pristala som,“ hovorí pani Oľga. Keď sa pýtame, či sa teraz na poli cíti ako maková panenka, zasmeje sa a rovnako žartom dodáva: „Nie som maková panenka, som len bačovka, ktorá pestuje teraz už aj mak.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ojedinelá vec

Viliam Kompas, predseda Zväzu roľníkov a agropodnikateľov zo Slovenska, hovorí, že takéto dorábanie maku nie je jednoduché. „Je náročné nájsť teraz ľudí, ktorí by dokázali väčšie množstvo maku dorábať takýmto spôsobom. Ide rozhodne o ojedinelú vec, lebo vždy volíme skôr jednoduchšiu cestu, teda kombajnový zber. Rozhodne takýmto pestovateľom fandím,“ vysvetľuje Kompas.

Zber dobroty dá zabrať

Na poli sme v skupinke zberačov zastihli hlavne mladých ľudí. Aj to malo svoj zvláštny rozmer návratu mladých ľudí k pôde. Ale tiež  možnosti nakuknutia z opačnej strany, nielen z pohľadu konzumentov, ktorí nájdu dobroty už len hotové na tanieri alebo v regáloch obchodov. „Ešte som nikdy nebol na brigáde, teraz je to prvýkrát,“ skonštatoval jeden z mladých chlapcov, ktorí prišli z Pružiny. Doplnil, že to veru nie je ľahká práca, ale vraj námaha ho neodradí.

Skryť Vypnúť reklamu

Kamarát Jano, ktorý ho dotiahol, už mal viac skúseností. „Musíte mať dobrý kosák. Zobral som si z domu, dobre nakovaný aj poriadne nabrúsený,“ prezradil Jano.

Skupinka dievčat sa zese priznala, že veru už aj boli rozhodnuté odísť, ale nakoniec vydržali. „Chceli sme si to vyskúšať aj si niečo zarobiť. Je to v pohode, ale treba sa dosť zohýbať, na chrbát je to zaberák. U nás na poliach som veru mak nevidela ani doma ho nepestujeme,“ prezradila Lenka Štefanicová z Praznova.

Mak je vraj lepší ako špargľa

Marta Svitková z Pružiny už má brigády na poliach  pobehané, ale priznáva, že na maku veru nebola ešte ani ona. „Je to náhodou dobrá robota. Chodila som dlhé roky aj na špargľu. To bolo ťažšie,“ priznáva. Hneď prezrádza aj správny postup zberu. „Musíte byť šikovný, urobiť šmyk a hotovo. Ale dať pozor, aby ste nevytrhli rastlinu aj s koreňmi. Uchytiť ju čo najvyššie a tie malé potom už len dobrať,“ hovorí pani Marta.

Aj doma pestuje všeličo, ale mak vraj nesiala nikdy ani ona. Je už na dôchodku a na brigádu nahovorila aj vnučku a ďalších siedmich mladých brigádnikov. „Keď som sa najprv dívala, čo robia. Jój. Ale už je to celkom dobré. Hneď od začiatku si treba zvykať,“ hovorí pani Svitková.

Brigádnici zaberali ostošesť. Na rozhovory s nami nemali čas. „Keď sa ukazuje pekné počasie, treba to maximálne využiť. Takže dnes by sme mohli nazbierať dosť. Minule nás vyhnala búrka. Tak to na poli ale chodí,“ skonštatoval jeden zo synov pani Apoleníkovej, ktorého sme tiež zastihli na poli.

Nenásytník a premeny poľa

Pýtame sa Oľgy Apoleníkovej, či je spokojná s úrodou a či predsa len neľutuje, že sa rozhodla pre pestovanie maku. Rozhovorí sa

s nadšením o premenách makových lánov. „Najprv máte len malilinké makové semienko. Dať ho do zeme v takej miere, ako bolo potrebné, sa nám podarilo fajn. Potom bolo obdobie čakania, či nezahorelo,“ vracia sa k začiatkom pani Oľga a vysvetľuje, čo znamená nezahorelo. Dozvedáme sa, že to, keď semiačka vyklíčili, nevysušili sa, pretože bol dosť úpek.

Našťastie, maky vzišli, aj keď nie pravidelne. „Potom sme sa hrali s ošetrovaním, aby boli makovičky, ako majú byť. Dávala som im špeciálne hnojivko z kanadských dážďoviek. Samozrejme, že tie sa už chovajú 
u nás. Je to prírodné hnojivo. Dávali sme ho trikrát,“ hovorí o ďalšom postupe s tým, že mak je malinký nenásytník, ktorý potrebuje veľa hnojiva, ale po častiach, aby ho dokázal prijať a spracovať.

„Čo bolo úžasné a nádherné, keď mak kvitol. Ťažko to opísať slovami. Lány sa zafarbili na bielo pri čiernom maku a na ružovo pri bielom. Okolo krásne zelené hory a zvlnená tráva. A čo bola ešte nádherná symfónia, to bol bzukot včiel. Všetky zmysly pracovali na plné obrátky. Bola som dokonale šťastná. Mak stačí už len úspešne dočistiť a ponúknuť,“ usmieva sa Oľga Apoleníková.

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 988
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 228
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 975
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 801
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 566
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 178
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 515
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 202
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 138
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 906
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Bude FK Dubnica prepúšťať? Švec: Prišli sme o vyše 150-tisíc

Exkluzívny pohľad do vnútra dubnického futbalu.

Peter Švec pózuje s Marekom Kuzmom, jedným z lídrov Dubnice, ktorí ostali aj po minulej sezóne.

Po diaľnici uháňal rýchlosťou 207 kilometrov za hodinu, zinkasoval 800-eurovú pokutu

Trenčianski diaľniční policajti dnes popoludní namerali na diaľnici D1 v katastri mesta Ilava 43-ročného vodiča osobného motorového vozidla, ktorý prekročil maximálnu povolenú

ilustračné foto

DÔLEŽITÉ: Ak máte príznaky Covid - 19, k lekárovi nechoďte osobne

Obvodní lekári v okrese Považská Bystrica žiadajú pacientov, aby preventívne konzultovali svoj zdravotný stav telefonicky.

ilustračné foto

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?