Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu

Aká fantastická bola chuť maku, ktorý sme dostali od babky. Žiadna známka po horkej pachuti. Záhada je ukrytá aj v spôsobe zberu. A presne takýto výnimočný mak môžete mať z Pružiny.

Brigádnici.Brigádnici. (Zdroj: DP)

PRUŽINA. Obkolesené vencom vysokých, už aj dosť chladných hôr, na pôde, ktorá nie je veľmi tip-top v porovnaní s tou na juhu, sa zabeleli a zružoveli lány polí. V Pružine sa na miestnej farme rozhodli pre tradičný postup pestovania maku. Zbierajú ho ručne a aj v tom je skryté tajomstvo výnimočnej chuti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cestou do poľa

Oľge Apoleníkovej sa veľmi páči pôda, ktorú má na podobné zámery jej kamarátka pri Cíferi. „Tak si poviem, mať tak jednu takúto parcelku, ách, to by bolo. Ale toto všetko by mi chýbalo. Neviem žiť bez hôr. Radšej ich mať okolo a zobrať ťažkú robotu,“ hovorí cestou na makové pole pani Oľga.

SkryťVypnúť reklamu

V diaľke za oblinou poľa, ktoré už celkom zhnedlo, vidieť skupinku mladých ľudí. Na jeho časti zostali už len vyschnuté byle, bez hlavičiek. „Časť už sme pozbierali a brigádnici sú teraz tam vzadu. Tu bude dlho rosa, tam bude mak oveľa suchší,“ vysvetľuje cestou samostatne hospodáriaca roľníčka z Pružiny.

Po rokoch opäť, ale inak

Mak pestovali na farme v Pružine aj pred dvadsiatimi rokmi, avšak trochu inak. „Teraz chceme, aby všetko, čo robíme, bolo domáce a vypestované klasickým spôsobom,“ hovorí Oľga Apoleníková s tým, že ide o priblíženie sa k pôde, lesom, jednoducho všetkému po vzore predkov.

Nápad prišiel podľa nej jednoducho. „Moja veľmi dobrá priateľka Gabika Čechovičová pestuje mak klasickým spôsobom dlhé roky. Tvrdí, že už jej rodičia to takto robili. Nahovárala ma. Pristala som,“ hovorí pani Oľga. Keď sa pýtame, či sa teraz na poli cíti ako maková panenka, zasmeje sa a rovnako žartom dodáva: „Nie som maková panenka, som len bačovka, ktorá pestuje teraz už aj mak.“

SkryťVypnúť reklamu

Ojedinelá vec

Viliam Kompas, predseda Zväzu roľníkov a agropodnikateľov zo Slovenska, hovorí, že takéto dorábanie maku nie je jednoduché. „Je náročné nájsť teraz ľudí, ktorí by dokázali väčšie množstvo maku dorábať takýmto spôsobom. Ide rozhodne o ojedinelú vec, lebo vždy volíme skôr jednoduchšiu cestu, teda kombajnový zber. Rozhodne takýmto pestovateľom fandím,“ vysvetľuje Kompas.

Zber dobroty dá zabrať

Na poli sme v skupinke zberačov zastihli hlavne mladých ľudí. Aj to malo svoj zvláštny rozmer návratu mladých ľudí k pôde. Ale tiež  možnosti nakuknutia z opačnej strany, nielen z pohľadu konzumentov, ktorí nájdu dobroty už len hotové na tanieri alebo v regáloch obchodov. „Ešte som nikdy nebol na brigáde, teraz je to prvýkrát,“ skonštatoval jeden z mladých chlapcov, ktorí prišli z Pružiny. Doplnil, že to veru nie je ľahká práca, ale vraj námaha ho neodradí.

SkryťVypnúť reklamu

Kamarát Jano, ktorý ho dotiahol, už mal viac skúseností. „Musíte mať dobrý kosák. Zobral som si z domu, dobre nakovaný aj poriadne nabrúsený,“ prezradil Jano.

Skupinka dievčat sa zese priznala, že veru už aj boli rozhodnuté odísť, ale nakoniec vydržali. „Chceli sme si to vyskúšať aj si niečo zarobiť. Je to v pohode, ale treba sa dosť zohýbať, na chrbát je to zaberák. U nás na poliach som veru mak nevidela ani doma ho nepestujeme,“ prezradila Lenka Štefanicová z Praznova.

Mak je vraj lepší ako špargľa

Marta Svitková z Pružiny už má brigády na poliach  pobehané, ale priznáva, že na maku veru nebola ešte ani ona. „Je to náhodou dobrá robota. Chodila som dlhé roky aj na špargľu. To bolo ťažšie,“ priznáva. Hneď prezrádza aj správny postup zberu. „Musíte byť šikovný, urobiť šmyk a hotovo. Ale dať pozor, aby ste nevytrhli rastlinu aj s koreňmi. Uchytiť ju čo najvyššie a tie malé potom už len dobrať,“ hovorí pani Marta.

Aj doma pestuje všeličo, ale mak vraj nesiala nikdy ani ona. Je už na dôchodku a na brigádu nahovorila aj vnučku a ďalších siedmich mladých brigádnikov. „Keď som sa najprv dívala, čo robia. Jój. Ale už je to celkom dobré. Hneď od začiatku si treba zvykať,“ hovorí pani Svitková.

Brigádnici zaberali ostošesť. Na rozhovory s nami nemali čas. „Keď sa ukazuje pekné počasie, treba to maximálne využiť. Takže dnes by sme mohli nazbierať dosť. Minule nás vyhnala búrka. Tak to na poli ale chodí,“ skonštatoval jeden zo synov pani Apoleníkovej, ktorého sme tiež zastihli na poli.

Nenásytník a premeny poľa

Pýtame sa Oľgy Apoleníkovej, či je spokojná s úrodou a či predsa len neľutuje, že sa rozhodla pre pestovanie maku. Rozhovorí sa

s nadšením o premenách makových lánov. „Najprv máte len malilinké makové semienko. Dať ho do zeme v takej miere, ako bolo potrebné, sa nám podarilo fajn. Potom bolo obdobie čakania, či nezahorelo,“ vracia sa k začiatkom pani Oľga a vysvetľuje, čo znamená nezahorelo. Dozvedáme sa, že to, keď semiačka vyklíčili, nevysušili sa, pretože bol dosť úpek.

Našťastie, maky vzišli, aj keď nie pravidelne. „Potom sme sa hrali s ošetrovaním, aby boli makovičky, ako majú byť. Dávala som im špeciálne hnojivko z kanadských dážďoviek. Samozrejme, že tie sa už chovajú 
u nás. Je to prírodné hnojivo. Dávali sme ho trikrát,“ hovorí o ďalšom postupe s tým, že mak je malinký nenásytník, ktorý potrebuje veľa hnojiva, ale po častiach, aby ho dokázal prijať a spracovať.

„Čo bolo úžasné a nádherné, keď mak kvitol. Ťažko to opísať slovami. Lány sa zafarbili na bielo pri čiernom maku a na ružovo pri bielom. Okolo krásne zelené hory a zvlnená tráva. A čo bola ešte nádherná symfónia, to bol bzukot včiel. Všetky zmysly pracovali na plné obrátky. Bola som dokonale šťastná. Mak stačí už len úspešne dočistiť a ponúknuť,“ usmieva sa Oľga Apoleníková.

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 262
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 863
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 354
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 972
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 320
  6. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 2 999
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 600
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 338
  1. Jozef Varga: Bi FicoSMER....
  2. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  3. Tomáš Vodvářka: Návštěva (povídka na neděli)
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 3.
  5. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 3
  6. Peter Štefãnik: Stav Slovenska je predovšetkým vizitkou našich elít
  7. Štefan Šturdzík: Sme ešte spojenci ?
  8. Otilia Horrocks: Pitný režim na Úrade vlády SR
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 319
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 370
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 227
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 984
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 080
  6. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 761
  7. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 756
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 489
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Park je vhodným miestom pre kultúrne podujatia.

Nesie ekologický odkaz.


Informácie o veciach regionálnej samosprávy.


Rodičia sa boja o deti.


8
Tánička Altusová a Vladko Suchanič spoločne s moderátormi markizáckeho Telerána Simonou Ondrušovou a Marekom Polomským.

Majú radi hory, nahrávajú podcasty o nich a nedávno boli o svojej turistickej a moderátorskej vášni rozprávať aj v markizáckom Teleráne.


  1. Jozef Varga: Bi FicoSMER....
  2. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  3. Tomáš Vodvářka: Návštěva (povídka na neděli)
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 3.
  5. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 3
  6. Peter Štefãnik: Stav Slovenska je predovšetkým vizitkou našich elít
  7. Štefan Šturdzík: Sme ešte spojenci ?
  8. Otilia Horrocks: Pitný režim na Úrade vlády SR
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 319
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 370
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 227
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 984
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 080
  6. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 761
  7. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 756
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 489
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu