Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu

Aká fantastická bola chuť maku, ktorý sme dostali od babky. Žiadna známka po horkej pachuti. Záhada je ukrytá aj v spôsobe zberu. A presne takýto výnimočný mak môžete mať z Pružiny.

Brigádnici.Brigádnici. (Zdroj: DP)

PRUŽINA. Obkolesené vencom vysokých, už aj dosť chladných hôr, na pôde, ktorá nie je veľmi tip-top v porovnaní s tou na juhu, sa zabeleli a zružoveli lány polí. V Pružine sa na miestnej farme rozhodli pre tradičný postup pestovania maku. Zbierajú ho ručne a aj v tom je skryté tajomstvo výnimočnej chuti.

Cestou do poľa

Oľge Apoleníkovej sa veľmi páči pôda, ktorú má na podobné zámery jej kamarátka pri Cíferi. „Tak si poviem, mať tak jednu takúto parcelku, ách, to by bolo. Ale toto všetko by mi chýbalo. Neviem žiť bez hôr. Radšej ich mať okolo a zobrať ťažkú robotu,“ hovorí cestou na makové pole pani Oľga.

SkryťVypnúť reklamu

V diaľke za oblinou poľa, ktoré už celkom zhnedlo, vidieť skupinku mladých ľudí. Na jeho časti zostali už len vyschnuté byle, bez hlavičiek. „Časť už sme pozbierali a brigádnici sú teraz tam vzadu. Tu bude dlho rosa, tam bude mak oveľa suchší,“ vysvetľuje cestou samostatne hospodáriaca roľníčka z Pružiny.

Po rokoch opäť, ale inak

Mak pestovali na farme v Pružine aj pred dvadsiatimi rokmi, avšak trochu inak. „Teraz chceme, aby všetko, čo robíme, bolo domáce a vypestované klasickým spôsobom,“ hovorí Oľga Apoleníková s tým, že ide o priblíženie sa k pôde, lesom, jednoducho všetkému po vzore predkov.

Nápad prišiel podľa nej jednoducho. „Moja veľmi dobrá priateľka Gabika Čechovičová pestuje mak klasickým spôsobom dlhé roky. Tvrdí, že už jej rodičia to takto robili. Nahovárala ma. Pristala som,“ hovorí pani Oľga. Keď sa pýtame, či sa teraz na poli cíti ako maková panenka, zasmeje sa a rovnako žartom dodáva: „Nie som maková panenka, som len bačovka, ktorá pestuje teraz už aj mak.“

SkryťVypnúť reklamu

Ojedinelá vec

Viliam Kompas, predseda Zväzu roľníkov a agropodnikateľov zo Slovenska, hovorí, že takéto dorábanie maku nie je jednoduché. „Je náročné nájsť teraz ľudí, ktorí by dokázali väčšie množstvo maku dorábať takýmto spôsobom. Ide rozhodne o ojedinelú vec, lebo vždy volíme skôr jednoduchšiu cestu, teda kombajnový zber. Rozhodne takýmto pestovateľom fandím,“ vysvetľuje Kompas.

Zber dobroty dá zabrať

Na poli sme v skupinke zberačov zastihli hlavne mladých ľudí. Aj to malo svoj zvláštny rozmer návratu mladých ľudí k pôde. Ale tiež  možnosti nakuknutia z opačnej strany, nielen z pohľadu konzumentov, ktorí nájdu dobroty už len hotové na tanieri alebo v regáloch obchodov. „Ešte som nikdy nebol na brigáde, teraz je to prvýkrát,“ skonštatoval jeden z mladých chlapcov, ktorí prišli z Pružiny. Doplnil, že to veru nie je ľahká práca, ale vraj námaha ho neodradí.

SkryťVypnúť reklamu

Kamarát Jano, ktorý ho dotiahol, už mal viac skúseností. „Musíte mať dobrý kosák. Zobral som si z domu, dobre nakovaný aj poriadne nabrúsený,“ prezradil Jano.

Skupinka dievčat sa zese priznala, že veru už aj boli rozhodnuté odísť, ale nakoniec vydržali. „Chceli sme si to vyskúšať aj si niečo zarobiť. Je to v pohode, ale treba sa dosť zohýbať, na chrbát je to zaberák. U nás na poliach som veru mak nevidela ani doma ho nepestujeme,“ prezradila Lenka Štefanicová z Praznova.

Mak je vraj lepší ako špargľa

Marta Svitková z Pružiny už má brigády na poliach  pobehané, ale priznáva, že na maku veru nebola ešte ani ona. „Je to náhodou dobrá robota. Chodila som dlhé roky aj na špargľu. To bolo ťažšie,“ priznáva. Hneď prezrádza aj správny postup zberu. „Musíte byť šikovný, urobiť šmyk a hotovo. Ale dať pozor, aby ste nevytrhli rastlinu aj s koreňmi. Uchytiť ju čo najvyššie a tie malé potom už len dobrať,“ hovorí pani Marta.

Aj doma pestuje všeličo, ale mak vraj nesiala nikdy ani ona. Je už na dôchodku a na brigádu nahovorila aj vnučku a ďalších siedmich mladých brigádnikov. „Keď som sa najprv dívala, čo robia. Jój. Ale už je to celkom dobré. Hneď od začiatku si treba zvykať,“ hovorí pani Svitková.

Brigádnici zaberali ostošesť. Na rozhovory s nami nemali čas. „Keď sa ukazuje pekné počasie, treba to maximálne využiť. Takže dnes by sme mohli nazbierať dosť. Minule nás vyhnala búrka. Tak to na poli ale chodí,“ skonštatoval jeden zo synov pani Apoleníkovej, ktorého sme tiež zastihli na poli.

Nenásytník a premeny poľa

Pýtame sa Oľgy Apoleníkovej, či je spokojná s úrodou a či predsa len neľutuje, že sa rozhodla pre pestovanie maku. Rozhovorí sa

s nadšením o premenách makových lánov. „Najprv máte len malilinké makové semienko. Dať ho do zeme v takej miere, ako bolo potrebné, sa nám podarilo fajn. Potom bolo obdobie čakania, či nezahorelo,“ vracia sa k začiatkom pani Oľga a vysvetľuje, čo znamená nezahorelo. Dozvedáme sa, že to, keď semiačka vyklíčili, nevysušili sa, pretože bol dosť úpek.

Našťastie, maky vzišli, aj keď nie pravidelne. „Potom sme sa hrali s ošetrovaním, aby boli makovičky, ako majú byť. Dávala som im špeciálne hnojivko z kanadských dážďoviek. Samozrejme, že tie sa už chovajú 
u nás. Je to prírodné hnojivo. Dávali sme ho trikrát,“ hovorí o ďalšom postupe s tým, že mak je malinký nenásytník, ktorý potrebuje veľa hnojiva, ale po častiach, aby ho dokázal prijať a spracovať.

„Čo bolo úžasné a nádherné, keď mak kvitol. Ťažko to opísať slovami. Lány sa zafarbili na bielo pri čiernom maku a na ružovo pri bielom. Okolo krásne zelené hory a zvlnená tráva. A čo bola ešte nádherná symfónia, to bol bzukot včiel. Všetky zmysly pracovali na plné obrátky. Bola som dokonale šťastná. Mak stačí už len úspešne dočistiť a ponúknuť,“ usmieva sa Oľga Apoleníková.

 

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  2. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  3. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  4. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  7. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  8. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  1. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  2. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  3. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  4. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  5. Ďalší ekologický krok BILLA
  6. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  7. Orange poskytne návštevníkom Pohody najlepšiu sieť
  8. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 11 964
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 11 204
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 8 944
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 371
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 937
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 773
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 164
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 149

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  2. Štefan Vidlár: Vova boy, dokonaj boj
  3. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  4. Andrij Pylypenko: Trvalo zatvorené
  5. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  6. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  7. Kristína Jakubičková: Kráľovná zdravých raňajok
  8. Ján Raclavský: Slepí kresťanskí bojovníci
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 192
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 7 427
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 940
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 4 437
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 044
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 681
  7. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 3 314
  8. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 230
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

ilustračná foto

Už v najbližších týždňoch budú mať obyvatelia Púchova možnosť začať triediť použité jedlé oleje a tuky.


SITA 16 h

Športovisko bolo po desiatkach rokov používania v dezolátnom stave.


28. jún
Ilustračné foto.

Sedem profesionálnych hasičov z Trenčína a Dubnice nad Váhom zasahuje pri požiari technologického zariadenia vo výrobnej hale súkromnej spoločnosti v Dubnici nad Váhom.


TASR 28. jún

Ochorenie čriev je závislé od životosprávy i potrebných pomôcok.


27. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Záhorie má podľa klimatológa najvyššiu pravdepodobnosť vzniku tornád.


15 h

Ďalší duchovný, ktorý pôsobil v tej istej oravskej farnosti, na svoj trest čaká.


28. jún

V regióne platí výstraha tretieho stupňa.


TASR 5 h

Priehradu ešte len napúšťajú po rozsiahlej rekonštrukcii. Je mimo prevádzky.


28. jún

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  2. Štefan Vidlár: Vova boy, dokonaj boj
  3. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  4. Andrij Pylypenko: Trvalo zatvorené
  5. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  6. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  7. Kristína Jakubičková: Kráľovná zdravých raňajok
  8. Ján Raclavský: Slepí kresťanskí bojovníci
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 192
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 7 427
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 940
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 4 437
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 044
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 681
  7. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 3 314
  8. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 230
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu