Partizánsky guláš sa vydaril

Prvý ročník súťaže vo varení gulášu sa vydaril. Prišlo veľa súťažiacich i divákov.

Veselá partia zo Zliechova.Veselá partia zo Zliechova. (Zdroj: VŽ)

MOJTÍN. Z areálu bývalej základnej školy sa šírila charakteristická vôňa gulášu. Len chuť bola vždy iná, pretože v obci sa konal prvý ročník súťaže vo varení gulášu pod názvom Partizánsky guláš. Záujem o podujatie mali obyvatelia Mojtína i zo širšieho okolia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý bol obecný

V areáli postávali pri kotlíkoch partie ľudí. Chvíľami ich však bolo najviac pri najväčšom kotli, kde sa varil guláš z diviny. A išiel aj rýchlo na odbyt. „Náš guláš je nesúťažný,“ odpovedal so smiechom starosta František Staňo na otázku, či si trúfajú na prvé miesto. „Uvarili sme ho ako prvý, pretože prišlo dosť cezpoľných, prichádzajú aj naši obyvatelia, aby sa mohli posilniť, kým guláš uvaria súťažiaci,“ doplnil.

SkryťVypnúť reklamu

S účasťou bol spokojný. Podľa neho prišli nielen domáci a chatári, ale podarilo sa prilákať aj súťažiacich z iných obcí. „Chceli sme oživiť dianie v obci, vytvárať dobré vzťahy medzi ľuďmi. Myslím, že takéto podujatie je na to vhodné. Nazvali sme ho Partizánsky guláš, keďže sa koná na konci augusta. Pripravili sme aj vatru, ktorú po súťaži zapálime. Potešilo nás, že podujatie oslovilo nielen našich občanov, ale aj sponzorov, vďaka ktorým máme bohatú tombolu,“ povedal.

Každý má svoj recept

Na korektný priebeh súťaže dohliadala odborná porota, ktorá aj hodnotila výsledky. Jej členom bol šéfkuchár s dlhoročnými skúsenosťami Ján Koyš. Nečakal, kým mu predložia už uvarený guláša, ale sledoval súťažiacich aj počas varenia. „Budeme hodnotiť chuť gulášu, z akého sa pripravuje,“ prezradil hlavné kritérium súťaže.

SkryťVypnúť reklamu

Taktiež poradil čo-to z kuchárskeho šuflíka. „Veľmi dôležité je dobre orestovať cibuľu a tiež, z akej cibule sa robí základ. Najlepšia je šalotka, má iné chuťové vlastnosti ako obyčajná cibuľa. Vhodná je pri príprave mäsa aj vnútorností, pretože je jemná, nie je veľmi aromatická a jedlo sa dobre spojí s cibuľkou. Do gulášu nepatrí múka, radšej treba zahustiť zemiakom,“ upozornil.

Najdôležitejšia je účasť

Výsledky podľa súťažiacich vôbec neboli dôležité. Hlavnou výhrou podľa všetkých bola dobrá nálada a najmä, že prišlo aj veľa divákov. „Takéto akcie schvaľujem. Stretávajú sa na nich ľudia, upevňujú vzťahy,“ povedal Milan Žatko, ktorý prišiel na súťaž až z Ruskoviec.

Kúsok od nich bola Veselá partia zo Zliechova. „Mojtínčania boli u nás, keď sme varili guláš, tak sme im to oplatili. Zvlášť, keď ide o prvý ročník. Víťazstvo v súťaži nás až tak nezaujíma, my chceme vyhrať pečené prasiatko v tombole. „A čo dávame do gulášu? V jednoduchosti je krása, tak tam ide všetko, čo patrí,“ smiala sa Mária Vicenová. „Verte, neverte, keď sme na súťaži, tak sa nám guláš ani neujde, všetko rozdáme,“ doplnila ju Anna Toráňová.

SkryťVypnúť reklamu

Pri dvoch kotlíkoch si pomáhali súťažiaci navzájom. „Sme síce dve družstvá, ale pomáhame si. Každý si dáva do gulášu svoje prísady. A prezradiť nejakú tajnú? No tou je predsa dobrá nálada. Som rád, že sa pri škole niečo deje, pretože je to zbytočne prázdne priestranstvo,“ skonštatoval Eduard Šepták.

Daniel Martiš prišiel s kamarátmi a rodinou. Ani podľa neho nie je dôležité umiestnenie. „Je to super akcia. Po dlhej dobe sa Mojtín pohol dopredu, ľudia sú priateľskí, podávajú si ruky. Nečakal som ani takú účasť tímov, ani divákov. Pred pár rokmi sa niečo podobné skúšalo, ale neúspešne. Dúfam, že teraz dúfam, že už áno. Veď ide hlavne o zábavu a stretávanie sa,“ dodal.

Kto vyhral?

Aj keď výsledky neboli pre súťažiacich dôležité, porota musela rozhodnúť. Súťaže sa zúčastnilo desať družstiev. Víťazný pohár podľa jej verdiktu získal J. Kršek s rodinou. Z druhého miesta sa mohla tešiť rodina M. Mikuša a na tretej priečke sa umiestnil Penzión Barborka.

 

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 231
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 262
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 085
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 132
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 792
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 246
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 545
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 505
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Dekan farnosti v Považskej Bystrici Pavol Mazúch.

Na cirkevné stavby sa nevzťahujú dotácie či eurofondy.


1
Skončili v sebe tri autá.

K nehode došlo v piatok ráno.


Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu