Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Partizánsky guláš sa vydaril

Prvý ročník súťaže vo varení gulášu sa vydaril. Prišlo veľa súťažiacich i divákov.

Veselá partia zo Zliechova.Veselá partia zo Zliechova. (Zdroj: VŽ)

MOJTÍN. Z areálu bývalej základnej školy sa šírila charakteristická vôňa gulášu. Len chuť bola vždy iná, pretože v obci sa konal prvý ročník súťaže vo varení gulášu pod názvom Partizánsky guláš. Záujem o podujatie mali obyvatelia Mojtína i zo širšieho okolia.

Prvý bol obecný

V areáli postávali pri kotlíkoch partie ľudí. Chvíľami ich však bolo najviac pri najväčšom kotli, kde sa varil guláš z diviny. A išiel aj rýchlo na odbyt. „Náš guláš je nesúťažný,“ odpovedal so smiechom starosta František Staňo na otázku, či si trúfajú na prvé miesto. „Uvarili sme ho ako prvý, pretože prišlo dosť cezpoľných, prichádzajú aj naši obyvatelia, aby sa mohli posilniť, kým guláš uvaria súťažiaci,“ doplnil.

Skryť Vypnúť reklamu

S účasťou bol spokojný. Podľa neho prišli nielen domáci a chatári, ale podarilo sa prilákať aj súťažiacich z iných obcí. „Chceli sme oživiť dianie v obci, vytvárať dobré vzťahy medzi ľuďmi. Myslím, že takéto podujatie je na to vhodné. Nazvali sme ho Partizánsky guláš, keďže sa koná na konci augusta. Pripravili sme aj vatru, ktorú po súťaži zapálime. Potešilo nás, že podujatie oslovilo nielen našich občanov, ale aj sponzorov, vďaka ktorým máme bohatú tombolu,“ povedal.

Každý má svoj recept

Na korektný priebeh súťaže dohliadala odborná porota, ktorá aj hodnotila výsledky. Jej členom bol šéfkuchár s dlhoročnými skúsenosťami Ján Koyš. Nečakal, kým mu predložia už uvarený guláša, ale sledoval súťažiacich aj počas varenia. „Budeme hodnotiť chuť gulášu, z akého sa pripravuje,“ prezradil hlavné kritérium súťaže.

Skryť Vypnúť reklamu

Taktiež poradil čo-to z kuchárskeho šuflíka. „Veľmi dôležité je dobre orestovať cibuľu a tiež, z akej cibule sa robí základ. Najlepšia je šalotka, má iné chuťové vlastnosti ako obyčajná cibuľa. Vhodná je pri príprave mäsa aj vnútorností, pretože je jemná, nie je veľmi aromatická a jedlo sa dobre spojí s cibuľkou. Do gulášu nepatrí múka, radšej treba zahustiť zemiakom,“ upozornil.

Najdôležitejšia je účasť

Výsledky podľa súťažiacich vôbec neboli dôležité. Hlavnou výhrou podľa všetkých bola dobrá nálada a najmä, že prišlo aj veľa divákov. „Takéto akcie schvaľujem. Stretávajú sa na nich ľudia, upevňujú vzťahy,“ povedal Milan Žatko, ktorý prišiel na súťaž až z Ruskoviec.

Kúsok od nich bola Veselá partia zo Zliechova. „Mojtínčania boli u nás, keď sme varili guláš, tak sme im to oplatili. Zvlášť, keď ide o prvý ročník. Víťazstvo v súťaži nás až tak nezaujíma, my chceme vyhrať pečené prasiatko v tombole. „A čo dávame do gulášu? V jednoduchosti je krása, tak tam ide všetko, čo patrí,“ smiala sa Mária Vicenová. „Verte, neverte, keď sme na súťaži, tak sa nám guláš ani neujde, všetko rozdáme,“ doplnila ju Anna Toráňová.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri dvoch kotlíkoch si pomáhali súťažiaci navzájom. „Sme síce dve družstvá, ale pomáhame si. Každý si dáva do gulášu svoje prísady. A prezradiť nejakú tajnú? No tou je predsa dobrá nálada. Som rád, že sa pri škole niečo deje, pretože je to zbytočne prázdne priestranstvo,“ skonštatoval Eduard Šepták.

Daniel Martiš prišiel s kamarátmi a rodinou. Ani podľa neho nie je dôležité umiestnenie. „Je to super akcia. Po dlhej dobe sa Mojtín pohol dopredu, ľudia sú priateľskí, podávajú si ruky. Nečakal som ani takú účasť tímov, ani divákov. Pred pár rokmi sa niečo podobné skúšalo, ale neúspešne. Dúfam, že teraz dúfam, že už áno. Veď ide hlavne o zábavu a stretávanie sa,“ dodal.

Kto vyhral?

Aj keď výsledky neboli pre súťažiacich dôležité, porota musela rozhodnúť. Súťaže sa zúčastnilo desať družstiev. Víťazný pohár podľa jej verdiktu získal J. Kršek s rodinou. Z druhého miesta sa mohla tešiť rodina M. Mikuša a na tretej priečke sa umiestnil Penzión Barborka.

 

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  3. Know-how študenta: Zažiť, získať prax a spoznať svet
  4. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 580
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 423
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 270
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 047
  5. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 646
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 460
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 109
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 062
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 920
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 578
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto

Na ochorenie COVID-19 zomrelo vo februári v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici 49 pacientov. TASR o tom informoval riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

19 h
ilustračná foto

Vážska cyklomagistrála cez Považskú Bystricu bude mať viac ako desať kilometrov.

22 h
ilustračná foto

V nedeľu odhalili PCR testy 842 nových prípadov nákazy, 45 v Trenčianskom kraji. Laboratória ukončili 3 565 takýchto vyšetrení.

1. mar
ilustračná foto

Kontroly budú zamerané najmä na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb. Zákaz vychádzania budú kontrolovať hliadky aj na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov.

1. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Počas uplynulého víkendu sa konalo ďalšie kolo skríningového testovania. Viaceré obce už zverejnili jeho výsledky.

1. mar

Ide o prvú tohtoročnú nehodu na oravských cestách, pri ktorej vyhasol ľudský život.

1. mar

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

9 h

Okres Prievidza je jedným z najhorších z pohľadu stavu pacientov s koronavírusom. Chorí ľudia majú často zlé priebehy ochorenia, ktoré vyústia ťažkým, až život ohrozujúcim stavom.

16 h

Už ste čítali?