Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Slnečnicový chutil za citrónmi. gaštanový vyzeral ako kolomaž

Vďaka iniciatíve združenia Mladí pre Považskú mali deti z materských aj základných škôl mimoriadne voňavý, sladký a zaujímavý deň. Dozvedeli sa mnoho o živote včiel, práci včelárov a ochutnali med z viacerých kútov Slovenska, dokonca aj spoza hraníc.

Pán Čelko doniesol aj úľ. Pre deti to bol veľký zážitok. Pán Čelko doniesol aj úľ. Pre deti to bol veľký zážitok.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. POVAŽIE. Aktívni mladí ľudia zo združenia Mladí pre Považskú realizujú už dlhšie projekt Včely v meste zameraný na záchranu včiel aj za podpory medzinárodných ochranárskych združení. Veľkú pomoc majú aj v miestnych včelároch. V základnej škole na sídlisku SNP pripravili deťom jeden mimoriadne zaujímavý septembrový deň.

Aby sa nebáli

„Chceli sme deťom ukázať, aký veľmi užitočný hmyz je včela,“ zdôvodňuje Slavomír Turčány mladší zo združenia Mladí pre Považskú. Deti sa podľa Slava včiel väčšinou boja pre ich žihadlá. „Cieľom bolo presvedčiť ich, že sa nemusia báť, ak budú tieto tvory rešpektovať a naučia sa k nim správať,“ vysvetlil Turčány.

Skryť Vypnúť reklamu

Návštevníci podujatia mali možnosť vidieť prácu včelára v dielni, kde si zhotovuje pomôcky, napríklad rámiky a úle, až po prácu na včelnici spolu s vytáčaním medu. Mohli si aj vyrobiť sviečky z vosku a zapojiť sa do tvorivých dielní zameraných na včelársku tematiku.

Eko žuvačky

Včelár Alexander Čelko doniesol dokonca aj úľ, kde mohli včely naživo pozorovať. Rozdal malým zvedavcom aj výbornú maškrtu – žuvačky, kúsky plástu s medom. „Mám tu med na pláste panenskom. Táto pochúťka je bledšia a jemnejšia. Tento je tmavší, lebo sa v ňom už rodili včeličky, ktoré tu zanechali košieľky a zafarbili plást dotmava a aj chuťovo ho trochu okorenili, trošku pri žuvaní štipká,“ vysvetlil pán Čelko, ktorý si pamätá túto maškrtu aj zo svojho detstva, keď včeláril jeho otec. On sám je včelárom už vyše 55 rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

Chodba plná vôní

Chodba v škole počas celého dňa krásne voňala. Na stoloch boli totiž v dlhom rade poukladané misky s medmi, ktoré mali asi všetky odtiene hnedej a najrôznejšie chute. „Región Považskej Bystrice je známy tým, že máme vynikajúce vodné zdroje a s tým súvisí aj zdravá príroda a kvalita medov. Sú odtiaľto vynikajúce medovicové, lesné medy aj kvetové,“ vysvetlil dlhoročný včelár a predseda základnej organizácie Považan Peter Čerňanský.

Vypožičal si však na túto príležitosť aj medy z iných častí Slovenska. „Nájdete tu repkové, agátové, gaštanové medy, je to teda veľmi pestré, farebne aj chuťovo,“ dodal.

Med má chuť po tom, kde zbierali nektár

Pán Čerňanský prezradil aj veľa zaujímavého. Napríklad, že repkový med rýchlo kryštalizuje, čo ľudia nemajú veľmi radi, lebo sa zle natiera. „Preto sa medy, ktoré majú takéto vlastnosti pastujú, aby neboli tuhé. Iná možnosť je zachovať tekutý stav ohrievaním, ale tým sa znehodnocujú vzácne enzýmy a bielkoviny, ktoré majú liečivý účinok,“ vysvetlil Čerňanský s tým, že chuť závisí od toho, z čoho brali včeličky nektár.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak je to z malín, tak ich v mede cítiť. Ak je medovicový, môže byť zo smrekového, jedľového alebo iných lesov a tam sú potom tiež rozličné farebné odtiene a aj trošku odlišné chute,“ prezradil Čerňanský. Gaštanový med je zase zo stromu jedlého gaštanu. Má farbu kolomaže a v našom regióne sa nevyskytuje, skôr býva na južnom Slovensku a aj chutí po gaštanoch.

Vyberať treba ako vitamíny v lekárni

Včelár ešte upozornil, že tak ako študujú ľudia v lekárni, aký vitamín si kúpiť, podobne aj pri medoch musia myslieť na to, že je medzi nimi rozdiel, čo sa týka účinku. „Pre diabetikov je vhodný napríklad agátový med, pretože má prevahu ovocného cukru, pomalý nástup a dlhotrvajúci účinok. Pre športovcov je vhodný kvetový med, lebo rýchlo dodáva cukor a energiu a organizmus sa môže rýchlo regenerovať,“ hovorí včelár.

Pre alergikov by zase odporučil lesné medy, ktoré neobsahujú peľové zrná a nedráždia ich.

Medovicové medy podľa Čerňanského zase veľmi dobre podporujú imunitný systém. „Aj pridávaním škorice do medu nastáva zvýšený účinok, čo sa týka vplyvu na imunitu. Do medu môžeme pridávať aj peľové zrná. Tie navlhnú a sú potom ľahšie stráviteľné a môžeme takto telu dodať celý komplex vitamínov a minerálov.“

Medové hody

Všetky medy, ktoré Peter Čerňanský spomínal, mohli deti aj ochutnať. Krásne žltučký bol slnečnicový med. Ten chutil zase trochu ako citróny.

„Majú naozaj veľmi veľa druhov, chcem ochutnať čo najviac. Zatiaľ sa mi podarilo dva. Jeden vyzeral skoro ako čokoláda a bol strašne dobrý. Ako vyzeral, tak trochu aj chutil, trošku horko, len ešte tam bolo cítiť aj škoricu,“ prezradila Emka Tkáčová, ktorá ochutnala med so škoricou. Chutil viacerým maškrtníkom. Bledý med bol podľa nej zase veľmi jemnučký a priam sa na jazyku rozplýval. Zdalo sa jej, že v ňom cíti ovocie.

Šimonkovi Bologovi chutil med zase lepšie ako cukríky. Miro Prachár prezradil, že bledšie medy tak neštípu na jazyku. Marko Prosnan má rád med hocijaký. Najradšej ho len vylizuje z lyžičky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 963
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 814
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 626
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 594
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 204
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 945
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 395
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 257
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 215
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 108
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

9 h
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

13 h

Kvôli havárií stavebného stroja v Milochove uzatvorili cestu na dve hodiny. Dialo sa tak v exponovanej dobe, kedy sa ľudia vracali z práce. Konflikty kvôli stavbe sa vyostrujú, havárie sú častejšie.

13 h
Múzeum ZSSR v Novosibirsku bol v podstate náš jediný cieľ, prečo sme v tomto priemyselnom meste chceli stáť.

Považskobystričanka Kristína Hamárová je vášnivá cestovateľka. Prinášame jej fotogalériu z ciest po Vietname, Indii, Nepále a Rusku.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

12 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

19 h

Už ste čítali?