Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

Na salaši pri guláši bolo veselo

V polovici septembra areál pružinského salaša zaplnili stovky ľudí. Všetkých prilákalo podujatie, ktoré si získalo v regióne i za jeho hranicami veľkú obľubu.

Na salaši bolo plno.Na salaši bolo plno. (Zdroj: vž)

PRUŽINA. Keď sa povie salaš, každý si predstaví skôr ovečky, syr alebo bryndzové halušky. Na salaši v Pružine sa rozhodli trošku názor pozmeniť. Už desiaty rok pripravujú podujatie Na salaši pri guláši.

Prečo pri guláši?

Hoci na mnohých podujatiach guláš nechýba, spájať ho so salašom, je trocha nezvyčajné. Majiteľka Oľga Apoleníková sa pri otázke, prečo pri guláši, zasmiala: „Asi preto, že sa to rýmovalo. Bol to nápad môjho pracovníka Miroslava Habšudu. A ujalo sa. Teraz už máme desiaty ročník.“

Návštevníci si nepochutnali len na dobrom guláši z barana. Pripravené boli aj rôzne salašnícke špeciality. Na odbyt išlo grilované jahňa, bryndzové halušky, ale tiež palacinky na sladko či slano.

SkryťVypnúť reklamu

Makové dobroty

Úspech mali tiež makové koláčiky z makovej múky. Bol pri nich aj recept, ktorý sa rýchlo rozchytal. To tiež hovorí o tom, aké boli dobré. „Sú vhodné hlavne pre celiatikov, pretože neobsahujú žiadny lepok. Pripravili sme ich z maku z vlastnej produkcie,“ prezradila Apoleníková.

Koláčiky pripravovala sama. Priznala sa, že cukrárstvo bolo kedysi jej snom. „Aj keď som sa cukrárkou nestala, veľmi rada v tomto odbore experimentujem. Z makovej múky som vyskúšala piškótové cesto, najskôr na roládu, potom som pridala aj perníkové korenie a vynikajúcu plnku od Gabiky Čechovičovej, ktorá už dlhší čas robí s makovou plnkou,“ doplnila.

Program pre deti

Na svoje si prišli aj najmenší návštevníci. Pre nich boli pripravené tvorivé dielne. A keďže podujatie sa konalo v prírode, aj materiály mali najmä prírodné. Pod ich rúčkami vznikali krásne dielka.

SkryťVypnúť reklamu

Na deti dohliadala Eva Apoleníková. „Snažili sme sa pripraviť väčšinou prírodný materiál, ako sú makovičky, jačmeň, vrecovina, šípky či lepidlo z vody a múky,“ informovala.

Pri tvorbe malým návštevníkom nepomáhala. „Aranžmá alebo postavičky si vyrábajú sami. Pomoc vôbec nepotrebujú. Deti majú výbornú predstavivosť, a čím viac ich necháte robiť samé, tým sú tvorivejšie, robia nádhernejšie veci,“ skonštatovala.

Pri stolíku sedel aj Samko Trnovec. Rozmýšľal, čo urobí. „Ešte som sa nerozhodol. Uvidím,“ nechcel prezradiť. Podarilo sa nám z neho vytiahnuť len to, že kreatívna robota mu nie je neznáma: „Už som pomáhal mamine, keď robila svietniky.“

Organizátori nezabudli ani na vyhodnotenie detskej súťaže počas Bačovej cesty. Zvíťazili Mirka a Aďka Štefinové.

SkryťVypnúť reklamu

Ťahanie nití

K salašu patria syrové nite. Dobrota, ktorá veľmi rýchlo mizne zo stolov a pochutnávajú si na nej deti i dospelí. Málokto si ale uvedomí, koľko práce je za tým. Presvedčiť sa o tom mohli aj diváci v ukážke ťahania nití.

Vo veľkom dajú nite oveľa viac zabrať. „V sezóne denne spracovávame 200 litrov mlieka. Ťahanie trvá asi tri hodiny a naťaháme z nich kilometre nití. Koľko, to sme ešte nezmerali, akosi nie je na to čas,“ usmiala sa Slávka Apoleníková.

Aby nite boli kvalitné a chutné, musia pri výrobe dodržať určitý postup. „Syr musí mať správnu kyslosť. Najskôr sa rozdrobí do horúcej vody s teplotou okolo 80 stupňov, kde sa spája do guličky a začína sa vyťahovať až dovtedy, kým nie je na povrchu krásne hladký. Potom sa preloží do misky s horúcou vodou s teplotou 60 až 70 stupňov, odkiaľ sa ťahá, potom nareže, ponorí do slaného roztoku a po vytiahnutí nechá vyzrieť,“ objasnila.

Taktiež poradila, ako dosiahnuť, aby ovčí syr vyprážaný v trojobale bol ťahavý. „Ak nemáte radi, aby sa syr ťahal, treba ho vyprážať čerstvý. Pokiaľ si však radi pochutnáte na takom, ktorý sa ťahá, čo majú rady najmä deti, tak hrudku syra, prikrytú vlhký plátnom, treba najskôr nechať na doštičke dozrieť pri teplote 20 stupňov aj deň – dva. Keď je pri ochutnaní cítiť kyslú chuť, už máte istotu, že sa po vypražení bude ťahať.“

Pestrý program

Okrem detí si na svoje prišli aj dospelí. Nielenže si mohli pochutnať na rôznych dobrotách, ale čakal ich aj pestrý program. Koncert dychovej hudby, vystúpenie folkloristov či zabávača Štefana Hruštinca dodali podujatiu ten správny ráz. Dobrú náladu vytvorili aj súťaže pre deti a dospelých.

Mária Kuchtová prišla do Pružiny už štvrtý raz. „Vždy ma na to nahovoria,“ zasmiala sa. „Páči sa mi tu, je tu veľmi dobrý vzduch. Dobroty som síce neochutnala, ale určite, ako aj toto podujatie, sú výborné,“ doplnila.

Pravidelným návštevníkom je i Katarína Jankacká. „Vlani prišla so mnou aj kamarátka z Bratislavy. Nevedela si to vynachváliť. Vynikajúce halušky, prostredie, proste všetko. Rada by prišla aj teraz, ale už nie je na Slovensku,“ dodala.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. Appka, ktorá hľadá predražené platby, je už v slovenskej verzii
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 170
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 088
  3. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 7 337
  4. Nechcete prísť o vozidlo do pár sekúnd? Vyhnite sa tejto chybe. 5 028
  5. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 779
  6. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 4 218
  7. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 4 125
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 682

Blogy SME

  1. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr
  2. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  3. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  4. Lucia Žárska: Medvedia nálada na trhu
  5. Věra Tepličková: Keď sa rodina postará o svoj najslabší článok
  6. Sabina Rehušová: Čakám Ťa v Budve.
  7. Marcel Horný: 1984 Košúty 2, časť prvá: Attilák
  8. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Dobré spravovanie na Slovensku – nový projekt ÚVP v spolupráci s Radou Európy
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 7 807
  2. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 7 394
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 062
  4. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 711
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 6 642
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 962
  7. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 791
  8. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 639
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

TJ Skaličan Praznov. V bielom tréner Marián Vala.

Súťaž vyhrali systémom štart – cieľ. Futbalisti Skaličanu Praznov trimfovali v oblastnej siedmej lige pod vedením trénera Mariána Valu, pre ktorého to bol už druhý postup v priebehu troch rokov.


13 h
Ilustračná fotografia.

Suma pri narodení každého ďalšieho dieťaťa zostáva 200-eurová.


TASR 14 h
Starosta Papradna Roman Španihel (vpravo) musí prehodnocovať obecné financie.

Ako reagovali starostovia Domaniže, Papradna a Brvništa na správu o schválenom zákone s takzvaným prorodinným balíčkom?


17 h

V spolupráci s trénermi klubov sme zostavili MY ideálnu jedenástku jarnej časti V. ligy Sever, dostali sa do nej hráči z desiatich klubov.


23. jún

Blogy SME

  1. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr
  2. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  3. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  4. Lucia Žárska: Medvedia nálada na trhu
  5. Věra Tepličková: Keď sa rodina postará o svoj najslabší článok
  6. Sabina Rehušová: Čakám Ťa v Budve.
  7. Marcel Horný: 1984 Košúty 2, časť prvá: Attilák
  8. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Dobré spravovanie na Slovensku – nový projekt ÚVP v spolupráci s Radou Európy
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 7 807
  2. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 7 394
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 062
  4. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 711
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 6 642
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 962
  7. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 791
  8. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 639
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu