Piatok, 25. jún, 2021 | Meniny má TadeášKrížovkyKrížovky

Na salaši pri guláši bolo veselo

V polovici septembra areál pružinského salaša zaplnili stovky ľudí. Všetkých prilákalo podujatie, ktoré si získalo v regióne i za jeho hranicami veľkú obľubu.

Na salaši bolo plno.Na salaši bolo plno. (Zdroj: vž)

PRUŽINA. Keď sa povie salaš, každý si predstaví skôr ovečky, syr alebo bryndzové halušky. Na salaši v Pružine sa rozhodli trošku názor pozmeniť. Už desiaty rok pripravujú podujatie Na salaši pri guláši.

Prečo pri guláši?

Hoci na mnohých podujatiach guláš nechýba, spájať ho so salašom, je trocha nezvyčajné. Majiteľka Oľga Apoleníková sa pri otázke, prečo pri guláši, zasmiala: „Asi preto, že sa to rýmovalo. Bol to nápad môjho pracovníka Miroslava Habšudu. A ujalo sa. Teraz už máme desiaty ročník.“

Návštevníci si nepochutnali len na dobrom guláši z barana. Pripravené boli aj rôzne salašnícke špeciality. Na odbyt išlo grilované jahňa, bryndzové halušky, ale tiež palacinky na sladko či slano.

Skryť Vypnúť reklamu

Makové dobroty

Úspech mali tiež makové koláčiky z makovej múky. Bol pri nich aj recept, ktorý sa rýchlo rozchytal. To tiež hovorí o tom, aké boli dobré. „Sú vhodné hlavne pre celiatikov, pretože neobsahujú žiadny lepok. Pripravili sme ich z maku z vlastnej produkcie,“ prezradila Apoleníková.

Koláčiky pripravovala sama. Priznala sa, že cukrárstvo bolo kedysi jej snom. „Aj keď som sa cukrárkou nestala, veľmi rada v tomto odbore experimentujem. Z makovej múky som vyskúšala piškótové cesto, najskôr na roládu, potom som pridala aj perníkové korenie a vynikajúcu plnku od Gabiky Čechovičovej, ktorá už dlhší čas robí s makovou plnkou,“ doplnila.

Program pre deti

Na svoje si prišli aj najmenší návštevníci. Pre nich boli pripravené tvorivé dielne. A keďže podujatie sa konalo v prírode, aj materiály mali najmä prírodné. Pod ich rúčkami vznikali krásne dielka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na deti dohliadala Eva Apoleníková. „Snažili sme sa pripraviť väčšinou prírodný materiál, ako sú makovičky, jačmeň, vrecovina, šípky či lepidlo z vody a múky,“ informovala.

Pri tvorbe malým návštevníkom nepomáhala. „Aranžmá alebo postavičky si vyrábajú sami. Pomoc vôbec nepotrebujú. Deti majú výbornú predstavivosť, a čím viac ich necháte robiť samé, tým sú tvorivejšie, robia nádhernejšie veci,“ skonštatovala.

Pri stolíku sedel aj Samko Trnovec. Rozmýšľal, čo urobí. „Ešte som sa nerozhodol. Uvidím,“ nechcel prezradiť. Podarilo sa nám z neho vytiahnuť len to, že kreatívna robota mu nie je neznáma: „Už som pomáhal mamine, keď robila svietniky.“

Organizátori nezabudli ani na vyhodnotenie detskej súťaže počas Bačovej cesty. Zvíťazili Mirka a Aďka Štefinové.

Skryť Vypnúť reklamu

Ťahanie nití

K salašu patria syrové nite. Dobrota, ktorá veľmi rýchlo mizne zo stolov a pochutnávajú si na nej deti i dospelí. Málokto si ale uvedomí, koľko práce je za tým. Presvedčiť sa o tom mohli aj diváci v ukážke ťahania nití.

Vo veľkom dajú nite oveľa viac zabrať. „V sezóne denne spracovávame 200 litrov mlieka. Ťahanie trvá asi tri hodiny a naťaháme z nich kilometre nití. Koľko, to sme ešte nezmerali, akosi nie je na to čas,“ usmiala sa Slávka Apoleníková.

Aby nite boli kvalitné a chutné, musia pri výrobe dodržať určitý postup. „Syr musí mať správnu kyslosť. Najskôr sa rozdrobí do horúcej vody s teplotou okolo 80 stupňov, kde sa spája do guličky a začína sa vyťahovať až dovtedy, kým nie je na povrchu krásne hladký. Potom sa preloží do misky s horúcou vodou s teplotou 60 až 70 stupňov, odkiaľ sa ťahá, potom nareže, ponorí do slaného roztoku a po vytiahnutí nechá vyzrieť,“ objasnila.

Taktiež poradila, ako dosiahnuť, aby ovčí syr vyprážaný v trojobale bol ťahavý. „Ak nemáte radi, aby sa syr ťahal, treba ho vyprážať čerstvý. Pokiaľ si však radi pochutnáte na takom, ktorý sa ťahá, čo majú rady najmä deti, tak hrudku syra, prikrytú vlhký plátnom, treba najskôr nechať na doštičke dozrieť pri teplote 20 stupňov aj deň – dva. Keď je pri ochutnaní cítiť kyslú chuť, už máte istotu, že sa po vypražení bude ťahať.“

Pestrý program

Okrem detí si na svoje prišli aj dospelí. Nielenže si mohli pochutnať na rôznych dobrotách, ale čakal ich aj pestrý program. Koncert dychovej hudby, vystúpenie folkloristov či zabávača Štefana Hruštinca dodali podujatiu ten správny ráz. Dobrú náladu vytvorili aj súťaže pre deti a dospelých.

Mária Kuchtová prišla do Pružiny už štvrtý raz. „Vždy ma na to nahovoria,“ zasmiala sa. „Páči sa mi tu, je tu veľmi dobrý vzduch. Dobroty som síce neochutnala, ale určite, ako aj toto podujatie, sú výborné,“ doplnila.

Pravidelným návštevníkom je i Katarína Jankacká. „Vlani prišla so mnou aj kamarátka z Bratislavy. Nevedela si to vynachváliť. Vynikajúce halušky, prostredie, proste všetko. Rada by prišla aj teraz, ale už nie je na Slovensku,“ dodala.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Desať najkrajších pláží na Korfu
  7. Vážení poslanci, to naozaj?
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Najnovšie dezinfekčné prostriedky
  3. Desať najkrajších pláží na Korfu
  4. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  5. Vážení poslanci, to naozaj?
  6. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  9. Vážení poslanci, to naozaj?
  10. Koniec čakania na kuriéra
  1. Stiahnite si stovky e-kníh 6 209
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 909
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 464
  4. Vážení poslanci, to naozaj? 5 082
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 251
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 995
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 776
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 472
  9. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot 3 297
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli 3 147
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Turistický pochod, prehliadku jaskýň, vystúpenia country skupín, ale i koncert dychového kvinteta v pružinskej Dúpnej jaskyni ponúkne víkendový 11. ročník zaujímavého podujatia.


TASR 3 h

ERIK LEŠTACH (27) z Považskej Bystrice si splnil to, o čom sníva veľa chlapcov. Živil sa hraním počítačových hier. V automobilových súťažiach je majstrom sveta.


5 h
Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


8 h
Obchádzková trasa v obci Stupné vyznačená na mape

V obci Stupné úplne uzavrú most na hlavnej ceste, ktorý je v havarijnom stave. Obchádzkové trasy pôjdu po miestnych komunikáciách, vyznačených na mape.


24. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická dopravná nehoda uzatvorila rýchlostnú cestu. Policajti pripomínajú, čo robiť, ak vás na diaľnici sklame auto.


a 1 ďalší 22. jún

Vodič pravdepodobne nedal prednosť autu, ktoré išlo po hlavnej ceste.


24. jún

Predajňa bude po celý týždeň otvorená do 21. hodiny.


22 h

Na viacerých miestach padali krúpy.


7 h

Už ste čítali?