Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Na salaši pri guláši bolo veselo

V polovici septembra areál pružinského salaša zaplnili stovky ľudí. Všetkých prilákalo podujatie, ktoré si získalo v regióne i za jeho hranicami veľkú obľubu.

Na salaši bolo plno.Na salaši bolo plno. (Zdroj: vž)

PRUŽINA. Keď sa povie salaš, každý si predstaví skôr ovečky, syr alebo bryndzové halušky. Na salaši v Pružine sa rozhodli trošku názor pozmeniť. Už desiaty rok pripravujú podujatie Na salaši pri guláši.

Prečo pri guláši?

Hoci na mnohých podujatiach guláš nechýba, spájať ho so salašom, je trocha nezvyčajné. Majiteľka Oľga Apoleníková sa pri otázke, prečo pri guláši, zasmiala: „Asi preto, že sa to rýmovalo. Bol to nápad môjho pracovníka Miroslava Habšudu. A ujalo sa. Teraz už máme desiaty ročník.“

Návštevníci si nepochutnali len na dobrom guláši z barana. Pripravené boli aj rôzne salašnícke špeciality. Na odbyt išlo grilované jahňa, bryndzové halušky, ale tiež palacinky na sladko či slano.

Skryť Vypnúť reklamu

Makové dobroty

Úspech mali tiež makové koláčiky z makovej múky. Bol pri nich aj recept, ktorý sa rýchlo rozchytal. To tiež hovorí o tom, aké boli dobré. „Sú vhodné hlavne pre celiatikov, pretože neobsahujú žiadny lepok. Pripravili sme ich z maku z vlastnej produkcie,“ prezradila Apoleníková.

Koláčiky pripravovala sama. Priznala sa, že cukrárstvo bolo kedysi jej snom. „Aj keď som sa cukrárkou nestala, veľmi rada v tomto odbore experimentujem. Z makovej múky som vyskúšala piškótové cesto, najskôr na roládu, potom som pridala aj perníkové korenie a vynikajúcu plnku od Gabiky Čechovičovej, ktorá už dlhší čas robí s makovou plnkou,“ doplnila.

Program pre deti

Na svoje si prišli aj najmenší návštevníci. Pre nich boli pripravené tvorivé dielne. A keďže podujatie sa konalo v prírode, aj materiály mali najmä prírodné. Pod ich rúčkami vznikali krásne dielka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na deti dohliadala Eva Apoleníková. „Snažili sme sa pripraviť väčšinou prírodný materiál, ako sú makovičky, jačmeň, vrecovina, šípky či lepidlo z vody a múky,“ informovala.

Pri tvorbe malým návštevníkom nepomáhala. „Aranžmá alebo postavičky si vyrábajú sami. Pomoc vôbec nepotrebujú. Deti majú výbornú predstavivosť, a čím viac ich necháte robiť samé, tým sú tvorivejšie, robia nádhernejšie veci,“ skonštatovala.

Pri stolíku sedel aj Samko Trnovec. Rozmýšľal, čo urobí. „Ešte som sa nerozhodol. Uvidím,“ nechcel prezradiť. Podarilo sa nám z neho vytiahnuť len to, že kreatívna robota mu nie je neznáma: „Už som pomáhal mamine, keď robila svietniky.“

Organizátori nezabudli ani na vyhodnotenie detskej súťaže počas Bačovej cesty. Zvíťazili Mirka a Aďka Štefinové.

Skryť Vypnúť reklamu

Ťahanie nití

K salašu patria syrové nite. Dobrota, ktorá veľmi rýchlo mizne zo stolov a pochutnávajú si na nej deti i dospelí. Málokto si ale uvedomí, koľko práce je za tým. Presvedčiť sa o tom mohli aj diváci v ukážke ťahania nití.

Vo veľkom dajú nite oveľa viac zabrať. „V sezóne denne spracovávame 200 litrov mlieka. Ťahanie trvá asi tri hodiny a naťaháme z nich kilometre nití. Koľko, to sme ešte nezmerali, akosi nie je na to čas,“ usmiala sa Slávka Apoleníková.

Aby nite boli kvalitné a chutné, musia pri výrobe dodržať určitý postup. „Syr musí mať správnu kyslosť. Najskôr sa rozdrobí do horúcej vody s teplotou okolo 80 stupňov, kde sa spája do guličky a začína sa vyťahovať až dovtedy, kým nie je na povrchu krásne hladký. Potom sa preloží do misky s horúcou vodou s teplotou 60 až 70 stupňov, odkiaľ sa ťahá, potom nareže, ponorí do slaného roztoku a po vytiahnutí nechá vyzrieť,“ objasnila.

Taktiež poradila, ako dosiahnuť, aby ovčí syr vyprážaný v trojobale bol ťahavý. „Ak nemáte radi, aby sa syr ťahal, treba ho vyprážať čerstvý. Pokiaľ si však radi pochutnáte na takom, ktorý sa ťahá, čo majú rady najmä deti, tak hrudku syra, prikrytú vlhký plátnom, treba najskôr nechať na doštičke dozrieť pri teplote 20 stupňov aj deň – dva. Keď je pri ochutnaní cítiť kyslú chuť, už máte istotu, že sa po vypražení bude ťahať.“

Pestrý program

Okrem detí si na svoje prišli aj dospelí. Nielenže si mohli pochutnať na rôznych dobrotách, ale čakal ich aj pestrý program. Koncert dychovej hudby, vystúpenie folkloristov či zabávača Štefana Hruštinca dodali podujatiu ten správny ráz. Dobrú náladu vytvorili aj súťaže pre deti a dospelých.

Mária Kuchtová prišla do Pružiny už štvrtý raz. „Vždy ma na to nahovoria,“ zasmiala sa. „Páči sa mi tu, je tu veľmi dobrý vzduch. Dobroty som síce neochutnala, ale určite, ako aj toto podujatie, sú výborné,“ doplnila.

Pravidelným návštevníkom je i Katarína Jankacká. „Vlani prišla so mnou aj kamarátka z Bratislavy. Nevedela si to vynachváliť. Vynikajúce halušky, prostredie, proste všetko. Rada by prišla aj teraz, ale už nie je na Slovensku,“ dodala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 753
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 793
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 676
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 859
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 636
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 221
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 566
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 345
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 11 161
  10. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 099
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Monika Chochlíková v roli dobrovoľníčky na trenčianskom letisku počas prvého dňa plošného testovania.

Predpoludňajšie testovanie prinieslo v Púchove dve percentá pozitívnych výsledkov

V trinástich odberových miestach na území mesta Púchov vykonali odberné tímy do 12:00 spolu 3 430 testov. Primátorku Púchova znepokojuje rapídny úbytok testov a certifikátov.

V považskobystrickej časti Podmanín zatvorili odberné miesto, nemajú testy

Ako informovala Miluše Kollárová z komunikačného oddelenia považskobystrickej radnice, rapídne sa znižuje počet testov aj na ďalších odberných miestach.

Na strednom Považí majú problémy s chýbajúcimi testami a certifikátmi

Problém vznikol preto, lebo ľudia z Považskej Bystrice sa chceli vyhnúť dvojhodinovým radom a išli sa dať otestovať do dedín. Tie na to neboli pripravené.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?