Piatok, 22. september, 2023 | Meniny má Móric

Na salaši pri guláši bolo veselo

V polovici septembra areál pružinského salaša zaplnili stovky ľudí. Všetkých prilákalo podujatie, ktoré si získalo v regióne i za jeho hranicami veľkú obľubu.

Na salaši bolo plno.Na salaši bolo plno. (Zdroj: vž)

PRUŽINA. Keď sa povie salaš, každý si predstaví skôr ovečky, syr alebo bryndzové halušky. Na salaši v Pružine sa rozhodli trošku názor pozmeniť. Už desiaty rok pripravujú podujatie Na salaši pri guláši.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo pri guláši?

Hoci na mnohých podujatiach guláš nechýba, spájať ho so salašom, je trocha nezvyčajné. Majiteľka Oľga Apoleníková sa pri otázke, prečo pri guláši, zasmiala: „Asi preto, že sa to rýmovalo. Bol to nápad môjho pracovníka Miroslava Habšudu. A ujalo sa. Teraz už máme desiaty ročník.“

Návštevníci si nepochutnali len na dobrom guláši z barana. Pripravené boli aj rôzne salašnícke špeciality. Na odbyt išlo grilované jahňa, bryndzové halušky, ale tiež palacinky na sladko či slano.

SkryťVypnúť reklamu

Makové dobroty

Úspech mali tiež makové koláčiky z makovej múky. Bol pri nich aj recept, ktorý sa rýchlo rozchytal. To tiež hovorí o tom, aké boli dobré. „Sú vhodné hlavne pre celiatikov, pretože neobsahujú žiadny lepok. Pripravili sme ich z maku z vlastnej produkcie,“ prezradila Apoleníková.

Koláčiky pripravovala sama. Priznala sa, že cukrárstvo bolo kedysi jej snom. „Aj keď som sa cukrárkou nestala, veľmi rada v tomto odbore experimentujem. Z makovej múky som vyskúšala piškótové cesto, najskôr na roládu, potom som pridala aj perníkové korenie a vynikajúcu plnku od Gabiky Čechovičovej, ktorá už dlhší čas robí s makovou plnkou,“ doplnila.

Program pre deti

Na svoje si prišli aj najmenší návštevníci. Pre nich boli pripravené tvorivé dielne. A keďže podujatie sa konalo v prírode, aj materiály mali najmä prírodné. Pod ich rúčkami vznikali krásne dielka.

SkryťVypnúť reklamu

Na deti dohliadala Eva Apoleníková. „Snažili sme sa pripraviť väčšinou prírodný materiál, ako sú makovičky, jačmeň, vrecovina, šípky či lepidlo z vody a múky,“ informovala.

Pri tvorbe malým návštevníkom nepomáhala. „Aranžmá alebo postavičky si vyrábajú sami. Pomoc vôbec nepotrebujú. Deti majú výbornú predstavivosť, a čím viac ich necháte robiť samé, tým sú tvorivejšie, robia nádhernejšie veci,“ skonštatovala.

Pri stolíku sedel aj Samko Trnovec. Rozmýšľal, čo urobí. „Ešte som sa nerozhodol. Uvidím,“ nechcel prezradiť. Podarilo sa nám z neho vytiahnuť len to, že kreatívna robota mu nie je neznáma: „Už som pomáhal mamine, keď robila svietniky.“

Organizátori nezabudli ani na vyhodnotenie detskej súťaže počas Bačovej cesty. Zvíťazili Mirka a Aďka Štefinové.

SkryťVypnúť reklamu

Ťahanie nití

K salašu patria syrové nite. Dobrota, ktorá veľmi rýchlo mizne zo stolov a pochutnávajú si na nej deti i dospelí. Málokto si ale uvedomí, koľko práce je za tým. Presvedčiť sa o tom mohli aj diváci v ukážke ťahania nití.

Vo veľkom dajú nite oveľa viac zabrať. „V sezóne denne spracovávame 200 litrov mlieka. Ťahanie trvá asi tri hodiny a naťaháme z nich kilometre nití. Koľko, to sme ešte nezmerali, akosi nie je na to čas,“ usmiala sa Slávka Apoleníková.

Aby nite boli kvalitné a chutné, musia pri výrobe dodržať určitý postup. „Syr musí mať správnu kyslosť. Najskôr sa rozdrobí do horúcej vody s teplotou okolo 80 stupňov, kde sa spája do guličky a začína sa vyťahovať až dovtedy, kým nie je na povrchu krásne hladký. Potom sa preloží do misky s horúcou vodou s teplotou 60 až 70 stupňov, odkiaľ sa ťahá, potom nareže, ponorí do slaného roztoku a po vytiahnutí nechá vyzrieť,“ objasnila.

Taktiež poradila, ako dosiahnuť, aby ovčí syr vyprážaný v trojobale bol ťahavý. „Ak nemáte radi, aby sa syr ťahal, treba ho vyprážať čerstvý. Pokiaľ si však radi pochutnáte na takom, ktorý sa ťahá, čo majú rady najmä deti, tak hrudku syra, prikrytú vlhký plátnom, treba najskôr nechať na doštičke dozrieť pri teplote 20 stupňov aj deň – dva. Keď je pri ochutnaní cítiť kyslú chuť, už máte istotu, že sa po vypražení bude ťahať.“

Pestrý program

Okrem detí si na svoje prišli aj dospelí. Nielenže si mohli pochutnať na rôznych dobrotách, ale čakal ich aj pestrý program. Koncert dychovej hudby, vystúpenie folkloristov či zabávača Štefana Hruštinca dodali podujatiu ten správny ráz. Dobrú náladu vytvorili aj súťaže pre deti a dospelých.

Mária Kuchtová prišla do Pružiny už štvrtý raz. „Vždy ma na to nahovoria,“ zasmiala sa. „Páči sa mi tu, je tu veľmi dobrý vzduch. Dobroty som síce neochutnala, ale určite, ako aj toto podujatie, sú výborné,“ doplnila.

Pravidelným návštevníkom je i Katarína Jankacká. „Vlani prišla so mnou aj kamarátka z Bratislavy. Nevedela si to vynachváliť. Vynikajúce halušky, prostredie, proste všetko. Rada by prišla aj teraz, ale už nie je na Slovensku,“ dodala.

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  2. Prišli na to, že odpad je cenný
  3. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  5. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  6. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  1. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  2. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  3. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  4. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  5. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  6. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  7. Prišli na to, že odpad je cenný
  8. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 833
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 6 183
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 5 892
  4. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 3 705
  5. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 3 319
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 233
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 221
  8. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 493

Blogy SME

  1. Stop alibizmu: Za pomenovanie učiteľky: „pi...a ...ebnuta“ jednotka zo správania na ZŠ Dudova.
  2. Janka Bittó Cigániková: Prešli sme si program PS pre zdravotníctvo, našli sme tam tieto hlúposti
  3. Ľudovít Paulis: Čo sme sa dozvedeli o vysokých školách zo včerajšej debaty lídrov strán
  4. Ján Valchár: Semienko populizmu (plus aktualizácie)
  5. Martin Pekár: Plán pre budúcnosť cestnej dopravy Slovenska. Priority a podpora.
  6. Andrej Aleksiev: Som pravičiar. Prečo si mám vyberať medzi ľavicou a ľavicou?
  7. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte
  8. Adam Austera: Zdá sa, že najväčší streamovací gigant Netflix sa vyhrabal z problémov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 704
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 568
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 19 209
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 11 214
  5. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 10 535
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 390
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 290
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 206
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Diskusiu vysielame naživo 26. 9. 2023 o 11.00 h.


10 h

Šikovní majstri z tradičnej pekárne vedia, ako ľuďom ulahodiť.


14 h

Obnovu hradu spomaľujú personálne aj finančné problémy.


21. sep

Počas uplynulého víkendu sa v Púchove uskutočnil jeho XXIV. ročník.


(red) 21. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Stop alibizmu: Za pomenovanie učiteľky: „pi...a ...ebnuta“ jednotka zo správania na ZŠ Dudova.
  2. Janka Bittó Cigániková: Prešli sme si program PS pre zdravotníctvo, našli sme tam tieto hlúposti
  3. Ľudovít Paulis: Čo sme sa dozvedeli o vysokých školách zo včerajšej debaty lídrov strán
  4. Ján Valchár: Semienko populizmu (plus aktualizácie)
  5. Martin Pekár: Plán pre budúcnosť cestnej dopravy Slovenska. Priority a podpora.
  6. Andrej Aleksiev: Som pravičiar. Prečo si mám vyberať medzi ľavicou a ľavicou?
  7. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte
  8. Adam Austera: Zdá sa, že najväčší streamovací gigant Netflix sa vyhrabal z problémov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 704
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 568
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 19 209
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 11 214
  5. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 10 535
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 390
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 290
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 206
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu