Štvrtok, 25. apríl, 2019 | Meniny má Marek

Na salaši pri guláši bolo veselo

V polovici septembra areál pružinského salaša zaplnili stovky ľudí. Všetkých prilákalo podujatie, ktoré si získalo v regióne i za jeho hranicami veľkú obľubu.

Na salaši bolo plno.Na salaši bolo plno.(Zdroj: vž)

PRUŽINA. Keď sa povie salaš, každý si predstaví skôr ovečky, syr alebo bryndzové halušky. Na salaši v Pružine sa rozhodli trošku názor pozmeniť. Už desiaty rok pripravujú podujatie Na salaši pri guláši.

Prečo pri guláši?

Hoci na mnohých podujatiach guláš nechýba, spájať ho so salašom, je trocha nezvyčajné. Majiteľka Oľga Apoleníková sa pri otázke, prečo pri guláši, zasmiala: „Asi preto, že sa to rýmovalo. Bol to nápad môjho pracovníka Miroslava Habšudu. A ujalo sa. Teraz už máme desiaty ročník.“

Návštevníci si nepochutnali len na dobrom guláši z barana. Pripravené boli aj rôzne salašnícke špeciality. Na odbyt išlo grilované jahňa, bryndzové halušky, ale tiež palacinky na sladko či slano.

Makové dobroty

Úspech mali tiež makové koláčiky z makovej múky. Bol pri nich aj recept, ktorý sa rýchlo rozchytal. To tiež hovorí o tom, aké boli dobré. „Sú vhodné hlavne pre celiatikov, pretože neobsahujú žiadny lepok. Pripravili sme ich z maku z vlastnej produkcie,“ prezradila Apoleníková.

Koláčiky pripravovala sama. Priznala sa, že cukrárstvo bolo kedysi jej snom. „Aj keď som sa cukrárkou nestala, veľmi rada v tomto odbore experimentujem. Z makovej múky som vyskúšala piškótové cesto, najskôr na roládu, potom som pridala aj perníkové korenie a vynikajúcu plnku od Gabiky Čechovičovej, ktorá už dlhší čas robí s makovou plnkou,“ doplnila.

Program pre deti

Na svoje si prišli aj najmenší návštevníci. Pre nich boli pripravené tvorivé dielne. A keďže podujatie sa konalo v prírode, aj materiály mali najmä prírodné. Pod ich rúčkami vznikali krásne dielka.

Na deti dohliadala Eva Apoleníková. „Snažili sme sa pripraviť väčšinou prírodný materiál, ako sú makovičky, jačmeň, vrecovina, šípky či lepidlo z vody a múky,“ informovala.

Pri tvorbe malým návštevníkom nepomáhala. „Aranžmá alebo postavičky si vyrábajú sami. Pomoc vôbec nepotrebujú. Deti majú výbornú predstavivosť, a čím viac ich necháte robiť samé, tým sú tvorivejšie, robia nádhernejšie veci,“ skonštatovala.

Pri stolíku sedel aj Samko Trnovec. Rozmýšľal, čo urobí. „Ešte som sa nerozhodol. Uvidím,“ nechcel prezradiť. Podarilo sa nám z neho vytiahnuť len to, že kreatívna robota mu nie je neznáma: „Už som pomáhal mamine, keď robila svietniky.“

Organizátori nezabudli ani na vyhodnotenie detskej súťaže počas Bačovej cesty. Zvíťazili Mirka a Aďka Štefinové.

Ťahanie nití

K salašu patria syrové nite. Dobrota, ktorá veľmi rýchlo mizne zo stolov a pochutnávajú si na nej deti i dospelí. Málokto si ale uvedomí, koľko práce je za tým. Presvedčiť sa o tom mohli aj diváci v ukážke ťahania nití.

Vo veľkom dajú nite oveľa viac zabrať. „V sezóne denne spracovávame 200 litrov mlieka. Ťahanie trvá asi tri hodiny a naťaháme z nich kilometre nití. Koľko, to sme ešte nezmerali, akosi nie je na to čas,“ usmiala sa Slávka Apoleníková.

Aby nite boli kvalitné a chutné, musia pri výrobe dodržať určitý postup. „Syr musí mať správnu kyslosť. Najskôr sa rozdrobí do horúcej vody s teplotou okolo 80 stupňov, kde sa spája do guličky a začína sa vyťahovať až dovtedy, kým nie je na povrchu krásne hladký. Potom sa preloží do misky s horúcou vodou s teplotou 60 až 70 stupňov, odkiaľ sa ťahá, potom nareže, ponorí do slaného roztoku a po vytiahnutí nechá vyzrieť,“ objasnila.

Taktiež poradila, ako dosiahnuť, aby ovčí syr vyprážaný v trojobale bol ťahavý. „Ak nemáte radi, aby sa syr ťahal, treba ho vyprážať čerstvý. Pokiaľ si však radi pochutnáte na takom, ktorý sa ťahá, čo majú rady najmä deti, tak hrudku syra, prikrytú vlhký plátnom, treba najskôr nechať na doštičke dozrieť pri teplote 20 stupňov aj deň – dva. Keď je pri ochutnaní cítiť kyslú chuť, už máte istotu, že sa po vypražení bude ťahať.“

Pestrý program

Okrem detí si na svoje prišli aj dospelí. Nielenže si mohli pochutnať na rôznych dobrotách, ale čakal ich aj pestrý program. Koncert dychovej hudby, vystúpenie folkloristov či zabávača Štefana Hruštinca dodali podujatiu ten správny ráz. Dobrú náladu vytvorili aj súťaže pre deti a dospelých.

Mária Kuchtová prišla do Pružiny už štvrtý raz. „Vždy ma na to nahovoria,“ zasmiala sa. „Páči sa mi tu, je tu veľmi dobrý vzduch. Dobroty som síce neochutnala, ale určite, ako aj toto podujatie, sú výborné,“ doplnila.

Pravidelným návštevníkom je i Katarína Jankacká. „Vlani prišla so mnou aj kamarátka z Bratislavy. Nevedela si to vynachváliť. Vynikajúce halušky, prostredie, proste všetko. Rada by prišla aj teraz, ale už nie je na Slovensku,“ dodala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Spready a poplatky pri obchodovaní
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  2. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  4. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  5. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  6. Od mája sa mení definícia kilogramu
  7. Spready a poplatky pri obchodovaní
  8. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  9. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  10. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 247
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 154
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 432
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 403
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 5 292
  6. Od mája sa mení definícia kilogramu 4 665
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 565
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 224
  9. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 2 603
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 508

Hlavné správy z MY Považská

Futbal oblasť: Praznov zosadil lídra z prvej priečky

Sumáre oblastných futbalových súťaží mužov, dorastu a žiakov

V plnom prúde sú aj žiacke ligy.

Museli sa schovať. Obyvateľom bytovky sa vyhrážal zabitím

Z prečinu „Násilie proti skupine obyvateľov“ poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ z Bánoviec nad Bebravou obvinil 40-ročného Stanislava z okresu Bánovce nad Bebravou.

Opitá vodička narazila do auta a ušla. O ulicu ďalej poškodila aj dopravnú značku (+FOTO)

Prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 63-ročná Antónia z Trenčína.

Sviatky zas nesklamali. Dôchodca pri cestnej kontrole poriadne nafúkal

Policajti Obvodného oddelenia PZ z Trenčína na Veľkonočnú nedeľu pred 18.00 hodinou na Hasičskej ulici v Trenčíne predpísaným spôsobom zastavili a kontrolovali vozidlo Opel Corsa.

Ilustračné foto.

Zvyšky jedla lákajú aj potkany

Ľudia sa zámerne zbavujú nedojedených potravín a nechávajú ich na verejnom priestranstve. Chcú prikrmovať zvieratá. Je to však nebezpečné.

Pokazené zemiaky na trávniku za panelákom na sídlisku v centre mesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Žiline robili nábor na policajtov, vybrali len troch kandidátov

Mestská polícia v Žiline je dlhodobo poddimenzovaná.

Opitá vodička narazila do auta a ušla. O ulicu ďalej poškodila aj dopravnú značku (+FOTO)

Prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 63-ročná Antónia z Trenčína.

AKTUALIZOVANÉ 10:55

Auto na streche, prevrátený kamión. Cesta bola pre vážnu nehodu hodiny uzavretá

Vážna dopravná nehoda sa stala pred horským priechodom Biela hora.

Vo Svrčinovci spustili petíciu, žiadajú aj o odklonenie kamiónov

Najväčším problémom je kritická dopravná situácia a častá neprejazdnosť obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?