Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Šampiónom bola svadobná slivovica

Najväčšou pýchou správneho gazdu je okamih, keď na stôl položí fľašu dobrej pálenky. Aspoň tak tvrdia pestovatelia ovocia, ktorí si prišli do Dohnian po ocenenia za najlepšie destiláty. 

Slovenskí rytieri rádu destilátov nepohrdli ani domácim lekvárom. Slovenskí rytieri rádu destilátov nepohrdli ani domácim lekvárom. (Zdroj: DV)
DOHŇANY. Slávnostné vyhodnotenie 4. ročníka degustácie ovocných destilátov sa uskutočnilo v sobotu 19. septembra v Dome kultúrnych tradícií. Odborná degustačná komisia pod vedením profesora Júliusa Forsthofera vyhodnotila víťazov odrody marhuľovica, hruškovica, višňovica, jablkovica, čerešnovica, slivovica a určila šampióna výstavy. Ocenenia prijali z rúk starostu obce Dohňany Milana Panáčka a Jaroslava Drienika z pálenice od Drienikov. Ako nás informoval Milan Panáček, v tomto roku hodnotila odborná degustačná komisia 561 vzoriek prevažne zo Slovenska, Čiech a Srbska. „Teší nás, že počet vystavovateľov a priaznivcov tejto akcie z roka na rok pribúda. Pálenka patrí medzi slovenské skvosty, ktorých tradíciu treba zachovať aj v takejto podobe,“ uviedol.

Výsledok je o šťastí

Významnú úlohu v komisii zastával aj rytier rádu ovocných destilátov Jaroslav Drienik, ktorý spolu s prof. Juliusom Forsthoferom dohliadali na regulérnosť hodnotenia 55 degustátorov. „Pri hodnotení zohrávajú podstatnú úlohu zmysly. Známkami od 1 po 5 sa hodnotí čistota destilátu, vôňa, chuť a celkový vzhľad. Výsledok je vždy o šťastí, pretože každý názor je subjektívny. Sto ľudí, sto chutí. Objektívne by to vedel zhodnotiť len stroj. Isté však je, že kvalita vzoriek sa z roka na rok zlepšuje, preto je čoraz ťažšie určiť poradie. Pestovatelia vedia vyrobiť kvalitný kvas, čo je najlepší predpoklad pre vynikajúci destilát,“ zhodnotil Drienik. 

 Iba na dreve

V každej kategórii boli vyhodnotení traja víťazi. Pre Augustína Kubáňa z Púchova bolo prvenstvo v kategórii jablkovica obrovským prekvapením. Do súťaže sa zapojil po prvýkrát so vzorkou destilátu z minulého roka. „Jablkovicu som vypálil v Lysej pod Makytou. Je tam dobrá pálenica, kde kúria drevom, preto má takú jedinečnú chuť aj vôňu, tvrdí pán Kubáň, ktorému zo všetkého najviac chutí slivovica a jablkovica. „Skúšal som vyrobiť aj becherovku, ale niet nad čistý destilát. Zdravotný pohárik si dávam každý večer a na choroby sa ako dôchodca nesťažujem. Podstatné je, že vládzem chodiť po horách,“ dodáva značkár turistických trás. Vo vytrvalostnej chôdzi by určite zahanbil aj mladšie ročníky. 

Netradičné hobby

Pavel Sochor z Radejova nevynechal v Dohňanoch doposiaľ ani jednu degustáciu. Spoznal tu veľa ľudí, s ktorými nadviazal priateľské vzťahy. Do súťaže prihlásil vzorku hruškovice, ktorá bola v danej kategórii ohodnotená bronzovou medailou. Vypálená bola z hrušiek z jeho záhrady. „Sú to vynikajúce stromy, na ktoré celý deň svieti slnko,“ hovorí Pavel Sochor. Do kvapalného skupenstva uvádza nielen prebytky hrušiek, ale i sliviek a marhulí. Ako priznáva, zo všetkých destilátov má najradšej slivovicu. Paradoxom je, že ochutnať ju môže iba zriedka.„Pred dôchodkom som pracoval ako vodič autobusu, vypiť som si nemohol a teraz keď by som aj mohol, prekonal som infarkt,“ konštatuje smutne. Na duchu však neklesá, pretože jeho synom urobí kvalitnou pálenkou vždy radosť.“ Všetko chce svoj časJán Badžgoň zo Streženíc sa do súťaže prihlásil po prvýkrát. To, že bude stáť na striebornom stupni víťazov rozhodne nečakal. „Je to pre mňa obrovská pocta. Ešte nikdy som nič nevyhral. V Dohňanoch som prvýkrát a zadarilo sa,“ netajil radosť mladý muž, ktorý do „koštovky“ zaradil desaťročnú slivovicu. Koľko z nej má odložené, prezradiť nechcel. „Dobrý gazda vždy podrží, čo je dobré,“ argumentoval. Aj keď sa mu pri pálení jednoznačne osvedčilo drevo, za najdôležitejší proces považuje prípravu kvasu. „Keď je dobrý kvas, dobrá je aj pálenka. Nič sa nesmie unáhliť. Ovocie musí byť dozreté, čisté a bez hniloby. Rovnako dozretý musí byť aj kvas,“ zdôraznil. Na otázku, čo mu chutí najviac dal jednoznačnú odpoveď: „Predsa slivovica!“

Nielen pálenka

O tom, že slivky môžu mať aj tuhé skupenstvo, presvedčili zúčastnených Zuzana Guričanová a Blažena Lešková, ktoré varením lekváru v kotli pred budovou dráždili hosťom chuťové poháriky. „Varenie lekváru malo kedysi svoj postup. Najskôr sa slivky rozvarili, pripravila sa brečka, ktorá sa precedila a trvalo deň aj noc, pokiaľ sa uvaril lekvár čierny a tuhý ako remeň, spomína pani Zuzana. Varili sa ho veľké množstvá. Bol to chudobných ľudí pokrm. Dnes je už aj slivák, aj chuti pomenej,“ konštatuje. 

Šampiónka mala český pôvod

Už po štvrtýkrát bolo čerešničkou výstavy vyhlásenie celkového šampióna. Víťazstvo si odniesol Karol Miškár z Dohnian. Práve s jeho vzorkou bola spätá zaujímavá príhoda. „V júli som mal svadbu a fľašku víťaznej slivovice mi na zapitie žiaľu priniesol kamarát z Čiech. Domoviny máme dosť, tak som pre tú srandu vzorku obetoval na koštovku. Slivovica bola z minulého roka a ani neviem, čím bola výnimočná. Nestihol som ju ochutnať,“ dodal mladomanžel, ktorého víťazstvo potešilo i pobavilo zároveň.

Slivovica nesmie byť fejk

O destiláty s prívlastkom jedinečné nebola v Dohňanoch núdza. Zhodnotili to aj samotní návštevníci, pre ktorých bol okrem ochutnávky pripravený aj bohatý kultúrny program. Jednoznačným favoritom sa aj u nich stala slivovica. „Smutné je, že v Maďarsku je slivovica uzákonená za národný poklad. Na Slovensku ju máme najlepšiu na svete a nič sa nedeje. Verím, že raz príde čas, kedy si aj my začneme vážiť skutočné hodnoty. Dovtedy však budeme dovážať nekvalitné destiláty, ktorých chuť je len napodobeninou a nie originálom.“ skonštatoval Jaroslav Drienik. DANA VALACHOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 139
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 019
  3. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 14 124
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 876
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 677
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 875
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 479
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 476
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 681
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 414
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V nedeľu pribudlo cez 1300 nakazených, takmer 140 v Trenčianskom kraji

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 1312 nakazených z 6175 testovaných. Potvrdili ďalšie úmrtia.

ilustračné foto

AKTUÁLNE: Mesto pomáha pripravovať celoplošné testovanie

Vojaci prišli obhliadnuť navrhované odberné miesta. Mesto ponúka všetku súčinnosť. Zamestnanci sa venujú pomoci vojakom.

GALÉRIA: Armáda prišla do mesta pripraviť testovanie

Dnes predpoludním sa na mestskom úrade v Považskej Bystrici stretli armáda s vedením mesta. Pripravujú celoplošné testovanie.

FOTO: Dobrovoľní hasiči od marca pomáhajú s dezinfekciou

Považská Bystrica a okolie má neoceniteľnú pomoc. Dobrovoľní hasiči dezinfikujú verejné priestranstvá, ale aj okolie nemocnice.

Hasiči dezinfikujú okolie nemocnice

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?