Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Aj keď chýbal „oldomáš“, zabíjačka sa vydarila

Študenti hotelovej akadémie zo Živeny oprášili recepty starých majstrov a v priestoroch školy pripravili v stredu pravú slovenskú zabíjačku.

Vyrábali aj zabíjačkové dobroty.Vyrábali aj zabíjačkové dobroty.(Zdroj: DV)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pod kotlíkom praskali polienka od skorého rána. Jeho obsah zaplnili chlapci časťami prasiatka, ktoré neskôr putovali do jaterníc. Ako svorne priznali, skúsenosti zo zabíjačiek mali všetci. „Vždy sme pri tom, keď sa prasa rozoberá na časti a pripravujú sa výrobky. Patrí to k zvykom slovenskej dediny. Vianoce bez zabíjačky by neboli tie pravé. Robili tak naši dedovia a my tak budeme robiť tiež,“ uviedli.

Popri rozhovore s nami pridávali do školského kotlíka na pásiky nakrájané pľúcka a pažeráky, aby bolo v jaterniciach to, čo tam naozaj patrí.

Osvedčené receptúry

Veci majú svoju postupnosť a pri domácej zabíjačke platí pravidlo dvojnásobne. Potvrdil to i majster mäsiar, ktorý prevzal velenie a dozoroval prípravu špecialít.

Miešanie klobásovej zmesi dostali na zodpovednosť piataci Dominik a Michal. Štvrtáčky Janka, Veronika a Miška mali pri výrobe tlačenky premiéru. Majstrovi mäsiarovi ochotne asistovali a nechali sa poučiť. „Základom tlačenky je varená bravčová hlava, kože, vnútornosti a časti mäsa, ktoré obsahujú glejovku,“ vysvetlil majster.

Dôležité je variť mäso pri nízkej teplote, aby sa nerozbili tuky a voda zostala číra. Veľa robí i dochutenie. Niekto dáva vegetu, ale ja to neuznávam. Základom je cesnak, soľ, korenie, zázvor a troška majoránky. Pokiaľ sa odhadnú správne dávky, niet čo pokaziť,“ konštatuje majster, ktorého receptúre priučil ešte jeho dedo.

Nielen kapustnica rozvoniavala po celej škole. O gurmánskom zážitku možno hovoriť aj pri ochutnaní domáceho chlebíka, ktorý študentky práve vytiahli z pece. „Celkom sa vydaril,“ chváli spoločné dielo druháčka Veronika a my s jej tvrdením môžeme iba súhlasiť.

Trend návratu k tradíciam začali v hotelovej akadémii už minulý rok, kedy usporiadali súťaž v pečení chleba. Ako uviedla piatačka Dominika, hodnotila sa chuť, vzhľad, dodržanie receptúry a v neposlednom rade hygiena. Všetci zúčastnení odviedli vynikajúcu prácu a umiestnili sa na prvých miestach. „Bolo veľmi ťažké rozoznať, kto napiekol lepšie, lebo každý chlieb bol iný. Cesnakový, sardínsky, klasický, zemiakový, či iné druhy, recepty ktorých si študenti priniesli zo zahraničných školských pobytov. Dôležitý bol aj spôsob prezentácie pred komisiou, čo všetky tímy zvládli úspešne,“ zhodnotila riaditeľka školy Dagmar Ondrašíková.

Uhol pohľadu

Návrat k tradíciam vzišiel z potrieb súčasnej gastronómie. Podľa Dagmar Ondrašíkovej je až zúfalá nutnosť vrátiť lesk tradičnej kvalite v reštauračnom stravovaní, pretože veľa jedál sa už pripravuje z polotovarov, čo nie je len prehreškom, ale zradou v gastronómii. „Žiakov sa snažíme priviesť k tomu, že ak chcú byť úspešní vo svojej profesii, alfou i omegou je kvalitná príprava jedál, ktorá v každej krajine vychádza z tradícií. Aj preto sme v škole zaviedli trend tradičnej kuchyne,“ tvrdí riaditeľka. Podľa nej aj tlačenka a klobásy môžu byť zdravé, ak sú vyrobené z kvalitných surovín a podľa pôvodných receptúr.

DANA VALACHOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 20 674
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 886
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 678
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 502
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 895
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 533
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 811
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 796
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 962
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 2 111

Hlavné správy z MY Považská

FOTO: Príroda na slovenskomoravskej hranici sa prebúdza

Ak túžite po krásnom a nenáročnom výlete jarnou prírodou, malebné zákutia ponúka hrebeňovka z Královca nad Valašskými Kloboukmi do Lysej pod Makytou-Strelenky.

Vyrobiť korbáč si prišiel na Slovensko aj chlapec z Veľkej Británie

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici zorganizovalo aj tento rok pre deti veľkonočné tvorivé dopoludnie s názvom Zelený štvrtok. Aj tento rok boli pripravené pre menšie i väčšie deti mnohé aktivity.

Veľkonočné dielne vo Vlastivednom múzeu.

Prišli si urobiť radosť, na výber bolo pestré veľkonočné všeličo

V Ilave sa konajú pred Veľkou nocou už pravidelne trhy, na ktorých ponúkajú svoje výrobky remeselníci. Ľudia si na ne zvykli, chodia sem radi.

Na výber boli aj veľkonočné korbáče, ktoré ponúkal košikár Peter Mikula.

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.

Regionálny futbal: Najčerstvejšie komentáre od 3. po 8. futbalovú ligu

Pokračovali krajské aj oblastné súťaže mužov.

Závar pred bránou Púchova gólom neskončil a Beluša vyšla naprázdno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Smutnú vŕbu v Soblahove zasypalo takmer osemsto maľovaných kraslíc

Soblahovská šibačka má každoročne rekordnú podobu. „Veľkonočnú“ smutnú vŕbu ozdobili aj v tomto roku stovky kraslíc.

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Vybrali SME

Už ste čítali?