Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Aj keď chýbal „oldomáš“, zabíjačka sa vydarila

Študenti hotelovej akadémie zo Živeny oprášili recepty starých majstrov a v priestoroch školy pripravili v stredu pravú slovenskú zabíjačku.

Vyrábali aj zabíjačkové dobroty.Vyrábali aj zabíjačkové dobroty. (Zdroj: DV)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pod kotlíkom praskali polienka od skorého rána. Jeho obsah zaplnili chlapci časťami prasiatka, ktoré neskôr putovali do jaterníc. Ako svorne priznali, skúsenosti zo zabíjačiek mali všetci. „Vždy sme pri tom, keď sa prasa rozoberá na časti a pripravujú sa výrobky. Patrí to k zvykom slovenskej dediny. Vianoce bez zabíjačky by neboli tie pravé. Robili tak naši dedovia a my tak budeme robiť tiež,“ uviedli.

Popri rozhovore s nami pridávali do školského kotlíka na pásiky nakrájané pľúcka a pažeráky, aby bolo v jaterniciach to, čo tam naozaj patrí.

Skryť Vypnúť reklamu

Osvedčené receptúry

Veci majú svoju postupnosť a pri domácej zabíjačke platí pravidlo dvojnásobne. Potvrdil to i majster mäsiar, ktorý prevzal velenie a dozoroval prípravu špecialít.

Miešanie klobásovej zmesi dostali na zodpovednosť piataci Dominik a Michal. Štvrtáčky Janka, Veronika a Miška mali pri výrobe tlačenky premiéru. Majstrovi mäsiarovi ochotne asistovali a nechali sa poučiť. „Základom tlačenky je varená bravčová hlava, kože, vnútornosti a časti mäsa, ktoré obsahujú glejovku,“ vysvetlil majster.

Dôležité je variť mäso pri nízkej teplote, aby sa nerozbili tuky a voda zostala číra. Veľa robí i dochutenie. Niekto dáva vegetu, ale ja to neuznávam. Základom je cesnak, soľ, korenie, zázvor a troška majoránky. Pokiaľ sa odhadnú správne dávky, niet čo pokaziť,“ konštatuje majster, ktorého receptúre priučil ešte jeho dedo.

Skryť Vypnúť reklamu

Nielen kapustnica rozvoniavala po celej škole. O gurmánskom zážitku možno hovoriť aj pri ochutnaní domáceho chlebíka, ktorý študentky práve vytiahli z pece. „Celkom sa vydaril,“ chváli spoločné dielo druháčka Veronika a my s jej tvrdením môžeme iba súhlasiť.

Trend návratu k tradíciam začali v hotelovej akadémii už minulý rok, kedy usporiadali súťaž v pečení chleba. Ako uviedla piatačka Dominika, hodnotila sa chuť, vzhľad, dodržanie receptúry a v neposlednom rade hygiena. Všetci zúčastnení odviedli vynikajúcu prácu a umiestnili sa na prvých miestach. „Bolo veľmi ťažké rozoznať, kto napiekol lepšie, lebo každý chlieb bol iný. Cesnakový, sardínsky, klasický, zemiakový, či iné druhy, recepty ktorých si študenti priniesli zo zahraničných školských pobytov. Dôležitý bol aj spôsob prezentácie pred komisiou, čo všetky tímy zvládli úspešne,“ zhodnotila riaditeľka školy Dagmar Ondrašíková.

Skryť Vypnúť reklamu

Uhol pohľadu

Návrat k tradíciam vzišiel z potrieb súčasnej gastronómie. Podľa Dagmar Ondrašíkovej je až zúfalá nutnosť vrátiť lesk tradičnej kvalite v reštauračnom stravovaní, pretože veľa jedál sa už pripravuje z polotovarov, čo nie je len prehreškom, ale zradou v gastronómii. „Žiakov sa snažíme priviesť k tomu, že ak chcú byť úspešní vo svojej profesii, alfou i omegou je kvalitná príprava jedál, ktorá v každej krajine vychádza z tradícií. Aj preto sme v škole zaviedli trend tradičnej kuchyne,“ tvrdí riaditeľka. Podľa nej aj tlačenka a klobásy môžu byť zdravé, ak sú vyrobené z kvalitných surovín a podľa pôvodných receptúr.

DANA VALACHOVÁ

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 553
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 633
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 412
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 784
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 260
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 308
  8. Po Slovensku na motorke 5 879
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 482
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 11 h
Pavol Hrnčiarik to svojim zverencom vie ukázať aj názorne.

PAVOL HRNČIARIK (35) robil prvé futbalové kroky v Púchove. Po skončení hráčskej kariéry sa presunul na trénerský post, na starosti má brankárov.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


10 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?