Aj keď chýbal „oldomáš“, zabíjačka sa vydarila

Študenti hotelovej akadémie zo Živeny oprášili recepty starých majstrov a v priestoroch školy pripravili v stredu pravú slovenskú zabíjačku.

Vyrábali aj zabíjačkové dobroty.Vyrábali aj zabíjačkové dobroty. (Zdroj: DV)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pod kotlíkom praskali polienka od skorého rána. Jeho obsah zaplnili chlapci časťami prasiatka, ktoré neskôr putovali do jaterníc. Ako svorne priznali, skúsenosti zo zabíjačiek mali všetci. „Vždy sme pri tom, keď sa prasa rozoberá na časti a pripravujú sa výrobky. Patrí to k zvykom slovenskej dediny. Vianoce bez zabíjačky by neboli tie pravé. Robili tak naši dedovia a my tak budeme robiť tiež,“ uviedli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Popri rozhovore s nami pridávali do školského kotlíka na pásiky nakrájané pľúcka a pažeráky, aby bolo v jaterniciach to, čo tam naozaj patrí.

SkryťVypnúť reklamu

Osvedčené receptúry

Veci majú svoju postupnosť a pri domácej zabíjačke platí pravidlo dvojnásobne. Potvrdil to i majster mäsiar, ktorý prevzal velenie a dozoroval prípravu špecialít.

Miešanie klobásovej zmesi dostali na zodpovednosť piataci Dominik a Michal. Štvrtáčky Janka, Veronika a Miška mali pri výrobe tlačenky premiéru. Majstrovi mäsiarovi ochotne asistovali a nechali sa poučiť. „Základom tlačenky je varená bravčová hlava, kože, vnútornosti a časti mäsa, ktoré obsahujú glejovku,“ vysvetlil majster.

Dôležité je variť mäso pri nízkej teplote, aby sa nerozbili tuky a voda zostala číra. Veľa robí i dochutenie. Niekto dáva vegetu, ale ja to neuznávam. Základom je cesnak, soľ, korenie, zázvor a troška majoránky. Pokiaľ sa odhadnú správne dávky, niet čo pokaziť,“ konštatuje majster, ktorého receptúre priučil ešte jeho dedo.

SkryťVypnúť reklamu

Nielen kapustnica rozvoniavala po celej škole. O gurmánskom zážitku možno hovoriť aj pri ochutnaní domáceho chlebíka, ktorý študentky práve vytiahli z pece. „Celkom sa vydaril,“ chváli spoločné dielo druháčka Veronika a my s jej tvrdením môžeme iba súhlasiť.

Trend návratu k tradíciam začali v hotelovej akadémii už minulý rok, kedy usporiadali súťaž v pečení chleba. Ako uviedla piatačka Dominika, hodnotila sa chuť, vzhľad, dodržanie receptúry a v neposlednom rade hygiena. Všetci zúčastnení odviedli vynikajúcu prácu a umiestnili sa na prvých miestach. „Bolo veľmi ťažké rozoznať, kto napiekol lepšie, lebo každý chlieb bol iný. Cesnakový, sardínsky, klasický, zemiakový, či iné druhy, recepty ktorých si študenti priniesli zo zahraničných školských pobytov. Dôležitý bol aj spôsob prezentácie pred komisiou, čo všetky tímy zvládli úspešne,“ zhodnotila riaditeľka školy Dagmar Ondrašíková.

SkryťVypnúť reklamu

Uhol pohľadu

Návrat k tradíciam vzišiel z potrieb súčasnej gastronómie. Podľa Dagmar Ondrašíkovej je až zúfalá nutnosť vrátiť lesk tradičnej kvalite v reštauračnom stravovaní, pretože veľa jedál sa už pripravuje z polotovarov, čo nie je len prehreškom, ale zradou v gastronómii. „Žiakov sa snažíme priviesť k tomu, že ak chcú byť úspešní vo svojej profesii, alfou i omegou je kvalitná príprava jedál, ktorá v každej krajine vychádza z tradícií. Aj preto sme v škole zaviedli trend tradičnej kuchyne,“ tvrdí riaditeľka. Podľa nej aj tlačenka a klobásy môžu byť zdravé, ak sú vyrobené z kvalitných surovín a podľa pôvodných receptúr.

DANA VALACHOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  2. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  3. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  4. Ako zvládnuť prvý mobil a udržať si dôveru v rodine
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  6. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  7. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  2. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  3. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  4. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  5. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  6. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 10 464
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 057
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 5 163
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 862
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 781
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 590
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 042
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 762
  1. Vladimír Bojničan: Môj vzor I. Miklóš nám už asi semilnie. A spolu s ním aj naša schopnosť vidieť, čo je vlastne zač ten dnešný populizmus
  2. Martin Kresák: Degrowth po slovensky: súdruh Kamenický opäť úraduje
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIII.
  4. Tomáš Kuvik: Najväčší Slovák v nás
  5. Martin Fronk: František Jozef I. vtedy a dnes
  6. Michal Fiabane: Fukuyama sa mýlil. Dejiny nekončia - začínajú byť opäť desivé.
  7. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné párvo. Časť 1.
  8. Jozef Černek: Na vrchole, kde končia deti a začínajú otcovia
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 13 202
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 10 640
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 8 513
  4. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 7 387
  5. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 7 357
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 517
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 800
  8. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 4 620
  1. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  2. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  3. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  4. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
  5. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  6. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  7. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  8. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Aj škola vo vašom okolí môže vďaka diskontu získať nové multifunkčné ihrisko. K hlasovaniu pozýva veľkých i malých Juraj Kucka.


Zraneného človeka vyslobodzovali pomocou hasičskej techniky.

Do bytu sa dostali pomocou hasičskej techniky.


Krvavý Mesiac.

Išlo o výnimočný astronomický úkaz.


1
Kvalita vody v rieke sa zlepšuje.

Vstup do rieky je na vlastné riziko.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu