Sobota, 2. júl, 2022 | Meniny má Berta

Aj keď chýbal „oldomáš“, zabíjačka sa vydarila

Študenti hotelovej akadémie zo Živeny oprášili recepty starých majstrov a v priestoroch školy pripravili v stredu pravú slovenskú zabíjačku.

Vyrábali aj zabíjačkové dobroty.Vyrábali aj zabíjačkové dobroty. (Zdroj: DV)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Pod kotlíkom praskali polienka od skorého rána. Jeho obsah zaplnili chlapci časťami prasiatka, ktoré neskôr putovali do jaterníc. Ako svorne priznali, skúsenosti zo zabíjačiek mali všetci. „Vždy sme pri tom, keď sa prasa rozoberá na časti a pripravujú sa výrobky. Patrí to k zvykom slovenskej dediny. Vianoce bez zabíjačky by neboli tie pravé. Robili tak naši dedovia a my tak budeme robiť tiež,“ uviedli.

Popri rozhovore s nami pridávali do školského kotlíka na pásiky nakrájané pľúcka a pažeráky, aby bolo v jaterniciach to, čo tam naozaj patrí.

SkryťVypnúť reklamu

Osvedčené receptúry

Veci majú svoju postupnosť a pri domácej zabíjačke platí pravidlo dvojnásobne. Potvrdil to i majster mäsiar, ktorý prevzal velenie a dozoroval prípravu špecialít.

Miešanie klobásovej zmesi dostali na zodpovednosť piataci Dominik a Michal. Štvrtáčky Janka, Veronika a Miška mali pri výrobe tlačenky premiéru. Majstrovi mäsiarovi ochotne asistovali a nechali sa poučiť. „Základom tlačenky je varená bravčová hlava, kože, vnútornosti a časti mäsa, ktoré obsahujú glejovku,“ vysvetlil majster.

Dôležité je variť mäso pri nízkej teplote, aby sa nerozbili tuky a voda zostala číra. Veľa robí i dochutenie. Niekto dáva vegetu, ale ja to neuznávam. Základom je cesnak, soľ, korenie, zázvor a troška majoránky. Pokiaľ sa odhadnú správne dávky, niet čo pokaziť,“ konštatuje majster, ktorého receptúre priučil ešte jeho dedo.

SkryťVypnúť reklamu

Nielen kapustnica rozvoniavala po celej škole. O gurmánskom zážitku možno hovoriť aj pri ochutnaní domáceho chlebíka, ktorý študentky práve vytiahli z pece. „Celkom sa vydaril,“ chváli spoločné dielo druháčka Veronika a my s jej tvrdením môžeme iba súhlasiť.

Trend návratu k tradíciam začali v hotelovej akadémii už minulý rok, kedy usporiadali súťaž v pečení chleba. Ako uviedla piatačka Dominika, hodnotila sa chuť, vzhľad, dodržanie receptúry a v neposlednom rade hygiena. Všetci zúčastnení odviedli vynikajúcu prácu a umiestnili sa na prvých miestach. „Bolo veľmi ťažké rozoznať, kto napiekol lepšie, lebo každý chlieb bol iný. Cesnakový, sardínsky, klasický, zemiakový, či iné druhy, recepty ktorých si študenti priniesli zo zahraničných školských pobytov. Dôležitý bol aj spôsob prezentácie pred komisiou, čo všetky tímy zvládli úspešne,“ zhodnotila riaditeľka školy Dagmar Ondrašíková.

SkryťVypnúť reklamu

Uhol pohľadu

Návrat k tradíciam vzišiel z potrieb súčasnej gastronómie. Podľa Dagmar Ondrašíkovej je až zúfalá nutnosť vrátiť lesk tradičnej kvalite v reštauračnom stravovaní, pretože veľa jedál sa už pripravuje z polotovarov, čo nie je len prehreškom, ale zradou v gastronómii. „Žiakov sa snažíme priviesť k tomu, že ak chcú byť úspešní vo svojej profesii, alfou i omegou je kvalitná príprava jedál, ktorá v každej krajine vychádza z tradícií. Aj preto sme v škole zaviedli trend tradičnej kuchyne,“ tvrdí riaditeľka. Podľa nej aj tlačenka a klobásy môžu byť zdravé, ak sú vyrobené z kvalitných surovín a podľa pôvodných receptúr.

DANA VALACHOVÁ

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  4. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  1. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  2. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  3. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  4. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  7. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  8. Výlety na mieru pre celú rodinu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 342
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 793
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 395
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 8 532
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 325
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 808
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 3 634
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 229

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Matrioška a zmätok... 2022
  2. Vladimír Hrach: Uvidieť a precítiť
  3. Rastislav Puchala: Viktorova zakáľačka
  4. Jana Hanuliaková: Pani Remišová, konajte!
  5. Věra Tepličková: Cieľom novej reformy je, aby sme uvideli, čo sme zatiaľ nevideli
  6. Štefan Vidlár: Nádzej zvíťezí
  7. Martin Fletcher: Video: Pomůžete vybrat potřebnou částku na automobil pro těžce nemocnou Zuzanku?
  8. Milan Removčík: Belianske Tatry.
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 16 776
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 11 459
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 878
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 623
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 868
  6. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 254
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 182
  8. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 2 876
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Pri príležitosti osláv 90. výročia futbalu v Brvništi sa v piatok 1. júla stretol domáci Slovan proti Žiline B.


5 h
Rozdielne povahy sa skvele dopĺňajú na pódiu. Dokazuje to viac ako 15 ročná kariéra dua Malalata.

Duo Malalata už spustilo letnú tanečnú sezónu. Ich spoločné bláznenie na parketoch od Mexika až po Japonsko začalo pred 15 rokmi v Púchove.


16 h
Ocenenie Osobnosť gymnázia 2022 dostali študenti aj učiteľka Ľubica Hanulíková.

Aktivita je dôležitou súčasťou motivácie študentov.


1. júl
Peter Jakuš.

Po postupe do vyššej súťaže siahol futbalový klub z Považskej Bystrice do neďalekých vôd a na trénerskú lavičku pritiahol Petra Jakuša.


1. júl

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Matrioška a zmätok... 2022
  2. Vladimír Hrach: Uvidieť a precítiť
  3. Rastislav Puchala: Viktorova zakáľačka
  4. Jana Hanuliaková: Pani Remišová, konajte!
  5. Věra Tepličková: Cieľom novej reformy je, aby sme uvideli, čo sme zatiaľ nevideli
  6. Štefan Vidlár: Nádzej zvíťezí
  7. Martin Fletcher: Video: Pomůžete vybrat potřebnou částku na automobil pro těžce nemocnou Zuzanku?
  8. Milan Removčík: Belianske Tatry.
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 16 776
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 11 459
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 878
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 623
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 868
  6. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 254
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 182
  8. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 2 876
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu