Streda, 19. február, 2020 | Meniny má Vlasta

Pod hradom museli aj variť šanovne

Do Lednice nás na spoznávanie tradičnej vianočnej kuchyne pozvali tri veselé ženičky z folklórnej skupiny Ledničanka – Veronika Šeligová, Anna Hrubčinová a Mária Papučová. Súčasťou pásiem, ktoré folkloristi nacvičujú, je aj prezentovanie tradičných jedál.

Posúchy sa nekrájali, ale lámali.Posúchy sa nekrájali, ale lámali.(Zdroj: BERKO)

Ženy pripravili u pani Márie nádherný starosvetský stôl plný dobrôt. V myšlienkach nás poľahky už šikovné nastrojenie posotilo o niekoľko rokov späť.

So všetkým robili šanovne

Veronika Šeligová začína svoje rozprávanie tým, že kedysi nebývalo veru pečivo presladené ako teraz. „Cukor bol drahý, tak sa ním šetrilo. Pamätám si, keď moja babka chcela variť niečo sladké a pýtala od deda, aby jej dal na štvrť kila cukru, že potrebuje len na posýpku, hneď ju zahriakol. Vraj nech varí niečo, kde nejde cukor,“ spomína si.

Článok pokračuje pod video reklamou

So všetkým sa vtedy podľa pani Šeligovej robilo šanovne, lebo všetkého bolo málo. A s cukrom zvlášť, bol drahý. „Bol tu chudobný kraj, živobytie si každý pre seba ťažko dorobil. Do fabrík sa nechodilo, ľudia žili len z toho, čo si doma na svojom hospodárstve dorobili. Niečo predali a za peniaze kupovali len to, čo bolo nevyhnutné,“ vysvetľuje.

Bábovka s kyselicou

Ani kysnutá bábovka, ktorá sa pekávala na štedrovečerný stôl, tak nebola veľmi sladká. Možno preto sa u pani Veroniky v rodine ujalo, že sa jedávala aj ako príloha ku kyselici – vianočnej polievke. „Bola dokonca s hrozienkami. Nemala žiadnu plnku. S tým kyslým nám to sladké akosi pasovalo, aj keď väčšinou sa u nás v dedine jedli ku kapustnici slané posúchy. Ale u nás doma mávame doteraz na sviatky ku kapustnici sladké pečivo,“ usmieva sa pani Veronika. Dodáva, že na druhý deň už bola iná bábovka, plnená orechovou plnkou. „Bábovky však neboli piškótové, ale z kysnutého cesta,“ vysvetľuje ešte.

Spomínala si tiež na rozprávanie svojej mamy o svojských darčekoch pre deti pod vianočný stromček. „Aj tie boli z kysnutého cesta. Nebolo peňazí na kupovanie darov. Tak babka zo zvyškov vyformovala bábiky či koníkov a bolo prekvapenie pre deti. Mali z neho možno väčšiu radosť, ako deti dnes, keď dostanú drahé dary,“ hovorí Veronika Šeligová.

Inde s posúchmi

Anna Hrubčinová spomína, že aj u nich doma sa jedávala, ako takmer v každej lednickej chalupe, kyselica, no s posúchom. „Polievka sa robila z kyslej kapusty len s hríbmi. Veru žiadne mäso. Slaný posúch bol z hladkej múky,“ hovorí pani Anna. Bolo to kysnuté cesto. Spravil sa kvások, uvarili sa dva – tri menšie zemiaky, tie sa postrúhali a dobre sa s múkou, kváskom, trochou soli a mliekom premiešali. „Keď nebolo mlieko, použili gazdinky aj vodu. Cesnak dávali až po upečení, lebo by v rúre zhorel,“ upozorňuje pani Anna. V Lednici však robili aj robia aj plnený posúch.

Musí byť okrúhly a gazda ho lámal

Mária Papučová zdôrazňuje, že posúch má byť okrúhly, nie hranatý. To vraj pre šťastie, lebo čo je rohaté, nie je dobré. Posúchy sa kládli na stôl spolu s misou, kde bolo ovocie. Dávalo sa však do nej napríklad aj zrno, cesnak, cibuľa, zemiak. „Jednoducho všetko, čo sa urodilo. To aby bola úroda aj na budúci rok. Okrem toho sa na stôl kládol aj celý chlieb. Nesmelo z neho byť odkrojené, lebo by z chlebíka potom mohlo chýbať cez rok,“ opisuje zvyky pri stolovaní Mária Papučová s tým, že sa stále dodržiavajú.

Navrch všetkého sa položil posúch. „Keď sa začala štedrá večera, gazdiná naliala kyselicu do tanierov, gazda zobral posúch. Lámal ho a dával všetkým pri stole. Nesmel sa veru krájať. Robil to podobne, ako podľa Biblie Ježiš,“ vysvetľuje pani Mária.

Vinšovanie v maštali

Anna Hrubčinová ešte dodáva, že na vianočnom stole mávajú až podnes rohovú plachtu a na nej slameničku. Do nej uložia okrem toho, čo sa urodilo a oblátok aj dary z lesa a lúk. Teda šípky a riasu, ako sa hovorí v Lednici jahňadovej vetvičke. „Nemôže chýbať sviečka a svätená voda,“ dodáva ešte pani Anna a pripomenie aj vinš – Vinšujem Vám tieto výročité sviatky hodne zdravia, šťastia, Božieho požehnania, na statečku rozmnoženia, na dietečkách potešenia. Prajem Vám do budúcna sto kôp sena, sto kôp žita, sto kôp konopí a po smrti kráľovstvo nebeské.

A v Lednici vinšujú dodnes stále rovnako. Lenže na dedine to chodilo odjakživa tak, že pred ľuďmi mali prednosť zvieratá v maštali. A inak to nebolo ani na sviatky. „Gazda sem priniesol posúch buď zo slaného, alebo sladkého cesta, zapichol doň riasu, šípky, cesnak, trochu zrna. Každému zvieraťu v maštali odlomili z neho kus. Až potom prišli do chalupy a vinšovali rodine. Tak to bolo odjakživa na dedine, že najskôr sa treba postarať o dobytok, potom o ľudí. Aj keď sme prišli z poľa, rýchlo sa išli nakŕmiť zvieratá, kačice, husi, prasce, kravy, potom sme sa išli najesť my,“ spomína si pani Papučová s tým, že ľudia si vážili, čo ich živilo.

Nepadlo to z neba

Podľa ženičiek z Ledničanky je dôležité uchovávať tradície, a to aj v jedlách, starých receptoch. „Aby sa to zachovalo pre ďalšie generácie. Aby naši nasledovníci vedeli, odkiaľ pochádzajú. Že pochádzajú z chudoby, že to všetko okolo nám nepadlo z neba. Preto je potrebné zachovať aj folklór, z neho vidieť, ako ľudia žili a ako ťažko robili,“ vysvetľuje pani Mária.

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcia vzdeláva ich
  2. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  3. Prečo je Nitra rajom študentov?
  4. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  6. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  7. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  8. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  9. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  10. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  1. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  2. Prečo je Nitra rajom študentov?
  3. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  4. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcia vzdeláva ich
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  6. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  7. Heroes: Klienti sú naši hrdinovia
  8. Domácnosti teraz môžu získať dotáciu až 3 400 eur
  9. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  10. Hollého 6 – reprezentatívne kancelárie v centre Žiliny
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 692
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 12 382
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 9 905
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 152
  5. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 7 285
  6. Darujte od srdca pre rozum 6 725
  7. SME proti extrémizmu na školách 6 173
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 017
  9. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 923
  10. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 5 826

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Víťazmi Winter Challenge sú Prušťania

V Žiline bojovali štyri hokejbalové tímy na druhom ročníku turnaja.

ŠK 98 Pruské sa stali víťazmi Winter Challenge.

Bábätká z považskobystrického regiónu

Fotografie bábätiek z považskobystrickej a trenčianskej pôrodnice

Ilustračné foto.

Po obci behal dravec

Medzi maskami sa objavila aj prehistorická príšera. Hoštiná žila Fašiangovým sprievodom.

O víťazovi turnaja rozhodol jediný gól + FOTO

V Púchove sa hral druhý turnaj prípraviek o Pohár ObFZ.

FC Púchov Lúky - víťaz druhého turnaja prípraviek v Púchove.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nitrianska hudobná scéna prišla o legendu

Všestranne nadaný muzikant navždy opustil svet po boji s ťažkou chorobou.

Ivan zomrel po operácii ucha. Jeho stav zhoršila nemocničná baktéria

Znalecký posudok je podľa prokuratúry mimoriadne rozsiahly. V kauze zostáva vypočuť ešte jednu lekárku.

Nitrianska župa vyzýva na výstavbu rýchlostnej cesty R8

Nákladné vozidlá nepoužívajú diaľnice a nadmerne ničia cesty nižších tried. Nepomáhajú ani zákazové značky, kamionisti ich často ignorujú.

Novomestský gynekológ mal zneužívať maloleté deti

Policajti z Nového Mesta nad Váhom vyšetrujú prípad zneužívania maloletých detí.

Už ste čítali?