Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Pod hradom museli aj variť šanovne

Do Lednice nás na spoznávanie tradičnej vianočnej kuchyne pozvali tri veselé ženičky z folklórnej skupiny Ledničanka – Veronika Šeligová, Anna Hrubčinová a Mária Papučová. Súčasťou pásiem, ktoré folkloristi nacvičujú, je aj prezentovanie tradičných jedál.

Posúchy sa nekrájali, ale lámali.Posúchy sa nekrájali, ale lámali.(Zdroj: BERKO)

Ženy pripravili u pani Márie nádherný starosvetský stôl plný dobrôt. V myšlienkach nás poľahky už šikovné nastrojenie posotilo o niekoľko rokov späť.

So všetkým robili šanovne

Veronika Šeligová začína svoje rozprávanie tým, že kedysi nebývalo veru pečivo presladené ako teraz. „Cukor bol drahý, tak sa ním šetrilo. Pamätám si, keď moja babka chcela variť niečo sladké a pýtala od deda, aby jej dal na štvrť kila cukru, že potrebuje len na posýpku, hneď ju zahriakol. Vraj nech varí niečo, kde nejde cukor,“ spomína si.

So všetkým sa vtedy podľa pani Šeligovej robilo šanovne, lebo všetkého bolo málo. A s cukrom zvlášť, bol drahý. „Bol tu chudobný kraj, živobytie si každý pre seba ťažko dorobil. Do fabrík sa nechodilo, ľudia žili len z toho, čo si doma na svojom hospodárstve dorobili. Niečo predali a za peniaze kupovali len to, čo bolo nevyhnutné,“ vysvetľuje.

Bábovka s kyselicou

Ani kysnutá bábovka, ktorá sa pekávala na štedrovečerný stôl, tak nebola veľmi sladká. Možno preto sa u pani Veroniky v rodine ujalo, že sa jedávala aj ako príloha ku kyselici – vianočnej polievke. „Bola dokonca s hrozienkami. Nemala žiadnu plnku. S tým kyslým nám to sladké akosi pasovalo, aj keď väčšinou sa u nás v dedine jedli ku kapustnici slané posúchy. Ale u nás doma mávame doteraz na sviatky ku kapustnici sladké pečivo,“ usmieva sa pani Veronika. Dodáva, že na druhý deň už bola iná bábovka, plnená orechovou plnkou. „Bábovky však neboli piškótové, ale z kysnutého cesta,“ vysvetľuje ešte.

Spomínala si tiež na rozprávanie svojej mamy o svojských darčekoch pre deti pod vianočný stromček. „Aj tie boli z kysnutého cesta. Nebolo peňazí na kupovanie darov. Tak babka zo zvyškov vyformovala bábiky či koníkov a bolo prekvapenie pre deti. Mali z neho možno väčšiu radosť, ako deti dnes, keď dostanú drahé dary,“ hovorí Veronika Šeligová.

Inde s posúchmi

Anna Hrubčinová spomína, že aj u nich doma sa jedávala, ako takmer v každej lednickej chalupe, kyselica, no s posúchom. „Polievka sa robila z kyslej kapusty len s hríbmi. Veru žiadne mäso. Slaný posúch bol z hladkej múky,“ hovorí pani Anna. Bolo to kysnuté cesto. Spravil sa kvások, uvarili sa dva – tri menšie zemiaky, tie sa postrúhali a dobre sa s múkou, kváskom, trochou soli a mliekom premiešali. „Keď nebolo mlieko, použili gazdinky aj vodu. Cesnak dávali až po upečení, lebo by v rúre zhorel,“ upozorňuje pani Anna. V Lednici však robili aj robia aj plnený posúch.

Musí byť okrúhly a gazda ho lámal

Mária Papučová zdôrazňuje, že posúch má byť okrúhly, nie hranatý. To vraj pre šťastie, lebo čo je rohaté, nie je dobré. Posúchy sa kládli na stôl spolu s misou, kde bolo ovocie. Dávalo sa však do nej napríklad aj zrno, cesnak, cibuľa, zemiak. „Jednoducho všetko, čo sa urodilo. To aby bola úroda aj na budúci rok. Okrem toho sa na stôl kládol aj celý chlieb. Nesmelo z neho byť odkrojené, lebo by z chlebíka potom mohlo chýbať cez rok,“ opisuje zvyky pri stolovaní Mária Papučová s tým, že sa stále dodržiavajú.

Navrch všetkého sa položil posúch. „Keď sa začala štedrá večera, gazdiná naliala kyselicu do tanierov, gazda zobral posúch. Lámal ho a dával všetkým pri stole. Nesmel sa veru krájať. Robil to podobne, ako podľa Biblie Ježiš,“ vysvetľuje pani Mária.

Vinšovanie v maštali

Anna Hrubčinová ešte dodáva, že na vianočnom stole mávajú až podnes rohovú plachtu a na nej slameničku. Do nej uložia okrem toho, čo sa urodilo a oblátok aj dary z lesa a lúk. Teda šípky a riasu, ako sa hovorí v Lednici jahňadovej vetvičke. „Nemôže chýbať sviečka a svätená voda,“ dodáva ešte pani Anna a pripomenie aj vinš – Vinšujem Vám tieto výročité sviatky hodne zdravia, šťastia, Božieho požehnania, na statečku rozmnoženia, na dietečkách potešenia. Prajem Vám do budúcna sto kôp sena, sto kôp žita, sto kôp konopí a po smrti kráľovstvo nebeské.

A v Lednici vinšujú dodnes stále rovnako. Lenže na dedine to chodilo odjakživa tak, že pred ľuďmi mali prednosť zvieratá v maštali. A inak to nebolo ani na sviatky. „Gazda sem priniesol posúch buď zo slaného, alebo sladkého cesta, zapichol doň riasu, šípky, cesnak, trochu zrna. Každému zvieraťu v maštali odlomili z neho kus. Až potom prišli do chalupy a vinšovali rodine. Tak to bolo odjakživa na dedine, že najskôr sa treba postarať o dobytok, potom o ľudí. Aj keď sme prišli z poľa, rýchlo sa išli nakŕmiť zvieratá, kačice, husi, prasce, kravy, potom sme sa išli najesť my,“ spomína si pani Papučová s tým, že ľudia si vážili, čo ich živilo.

Nepadlo to z neba

Podľa ženičiek z Ledničanky je dôležité uchovávať tradície, a to aj v jedlách, starých receptoch. „Aby sa to zachovalo pre ďalšie generácie. Aby naši nasledovníci vedeli, odkiaľ pochádzajú. Že pochádzajú z chudoby, že to všetko okolo nám nepadlo z neba. Preto je potrebné zachovať aj folklór, z neho vidieť, ako ľudia žili a ako ťažko robili,“ vysvetľuje pani Mária.

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 20 674
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 886
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 678
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 502
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 895
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 533
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 811
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 796
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 962
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 2 111

Hlavné správy z MY Považská

FOTO: Príroda na slovenskomoravskej hranici sa prebúdza

Ak túžite po krásnom a nenáročnom výlete jarnou prírodou, malebné zákutia ponúka hrebeňovka z Královca nad Valašskými Kloboukmi do Lysej pod Makytou-Strelenky.

Vyrobiť korbáč si prišiel na Slovensko aj chlapec z Veľkej Británie

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici zorganizovalo aj tento rok pre deti veľkonočné tvorivé dopoludnie s názvom Zelený štvrtok. Aj tento rok boli pripravené pre menšie i väčšie deti mnohé aktivity.

Veľkonočné dielne vo Vlastivednom múzeu.

Prišli si urobiť radosť, na výber bolo pestré veľkonočné všeličo

V Ilave sa konajú pred Veľkou nocou už pravidelne trhy, na ktorých ponúkajú svoje výrobky remeselníci. Ľudia si na ne zvykli, chodia sem radi.

Na výber boli aj veľkonočné korbáče, ktoré ponúkal košikár Peter Mikula.

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.

Regionálny futbal: Najčerstvejšie komentáre od 3. po 8. futbalovú ligu

Pokračovali krajské aj oblastné súťaže mužov.

Závar pred bránou Púchova gólom neskončil a Beluša vyšla naprázdno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Smutnú vŕbu v Soblahove zasypalo takmer osemsto maľovaných kraslíc

Soblahovská šibačka má každoročne rekordnú podobu. „Veľkonočnú“ smutnú vŕbu ozdobili aj v tomto roku stovky kraslíc.

Vybrali SME

Už ste čítali?