Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Kaša je z dediny ležiacej medzi horami

Tradičným receptom z Pružiny- Priedhoria je kaša, ktorú ľudia jedávajú aj k rybe namiesto šalátu.

O receptoch a zvykoch porozprávali Emília Sádecká a Ján Janiga. Naj ochutnávačkou bola malá Terezka. O receptoch a zvykoch porozprávali Emília Sádecká a Ján Janiga. Naj ochutnávačkou bola malá Terezka. (Zdroj: DP)

Na ochutnávku hríbovej kaše s krúpami, ktorá sa kládla odjakživa na štedrovečerný stôl hlavne v Priedhorí, nás pozvali do Pizzérie pod orechom.

Aj namiesto šalátu

Emília Sádecká, ktorá kašu navarila, má manžela z Domanižskej doliny a hovorí, že u nich sa veru nič podobné nepripravuje. Na tradičnú kašu si zvykol. „U nás doma sa vždy robila a dodnes sa robí. Jesť ju môžete samotnú, ale kto chce, môže si k nej dať aj rybu. Namiesto šalátu,“ hovorí kuchárka.

Pripravila ju pre nás v predstihu a jej chuť je naozaj neopakovateľná. Príjemne hríbová a jemne pikantná. Tiež dokáže poriadne zasýtiť, no je ľahko stráviteľná. „Jedávame ju aj počas ďalších dní na sviatky, keď odstojí. Trochu však zhustne, tak pri zohrievaní treba doliať mliečka,“ vysvetľuje pani Emília.

Skryť Vypnúť reklamu

Učila sa od mamy

Hríbovú kašu sa naučila pani Sádecká variť od svojej mamy. „Je to u nás tradícia. Aj moje deti a synovci si odniesli tento charakteristický zvyk a kaša sa varieva aj u nich,“ hovorí. Hríby môžu ísť do kaše akékoľvek, najlepšia je však podľa kuchárky zmes.

Posväcovanie

Pri štedrovečernom stole v Pružine-Priedhorí majú aj jeden špeciálny zvyk. „U nás sa posväcuje pri večeri každý člen domácnosti jedličkou namočenou v svätenej vode. Niekde robia krížiky na čelo, u nás máme toto,“ hovorí Ján Janiga zo združenia Pamäť a úcta, ktoré sa snaží v doline aj o udržiavanie tradícií.

Pamätá si, že u nich doma, keď bol chlapec, sa chodilo s vetvičkou a svätenou vodou aj do maštale k dobytku a domácim zvieratám.

„Len teraz už chová málokto, tak by nebolo ani čo svätiť,“ dodáva Janiga.

Skryť Vypnúť reklamu

 

 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 557
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 522
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 186
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 716
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 266
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 219
  8. Po Slovensku na motorke 5 887
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 454
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 15 h
Pavol Hrnčiarik to svojim zverencom vie ukázať aj názorne.

PAVOL HRNČIARIK (35) robil prvé futbalové kroky v Púchove. Po skončení hráčskej kariéry sa presunul na trénerský post, na starosti má brankárov.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


14 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


22 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?