Nedeľa, 29. marec, 2020 | Meniny má Miroslav

Drsný kraj spod Strážova má lahodné názvy

Do tajov tradičnej sviatočnej kuchyne nás v Zliechove zasvätili dve Milky, obe z miestnej folklórnej skupiny.

Obec ZliechovObec Zliechov (Zdroj: web stránka obce)

Zliechov je malá dedinka učupená pod majestátnym Strážovom. Z Ilavy sa do hôr veru „škriabete“ aj autom dlho. Jedna zákruta strieda druhú, lesy sú stále hustejšie a nakoniec vykuknú aj skaly. Príroda je krásna, ale drsná. Názvy tradičných jedál však znejú mäkko a lahodne.   

 

Kapustnica s melencami

Na Štedrý deň bol pôst, tak sa v Zliechove varievala kapustnica bez mäsa. Nebolo v nej ani zemiakov. Nesmeli však chýbať melence. „Kapustnica sa dala najprv uvariť s hríbami. Keď bola hotová, tak sa len zapražila so smotanou a maslom. Ani masti ste do nej nemohli dať, bol pôst,“ vysvetľuje Emília Vašková. Jej kamarátka Emília Ševčíková dodáva, že hríby sa dávali michalky, májovky či masliaky. Cesto na melence robili z vajíčka, hrubej múky a trošky vody. Nesmelo byť veľmi tuhé ani príliš mäkké. Keď voda zovrela, gazdinky ho melili medzi prstami a sádzali do vody. Preto melence. Pri štedrej večeri sa dávali melence zvlášť na stôl. Každý si z nich potom nabral do svojho taniera, koľko chcel a zalial kaustovou polievkou.  

Článok pokračuje pod video reklamou

 

Pupáčky

Piekli sa aj pupáčky. „Boli malinké ako nochty. U nás však trochu väčšie, lebo mama dávala dovnútra slivkový lekvár. Upiekla aj dva plechy,“ hovorí pani Vašková. Pupáčky sa jedávali potom aj na Božie narodenie. „Ale to už sa piekla aj kačka, či hus. Z nich bol aj vývar,“ dodáva pani Emília. 

Púčky

Emília Ševčíková pripomína, že sa zvykli robievať aj púčky. Cesto miesili z hladkej múky a vody, nešlo doň ani vajíčko. „Boli to akoby také hrubšie slovenské špagety. Pokiaľ sme čakali, že zovrie voda, mama ich poprehadzovala cez vahan (väčšia misa – poznámka redakcie). Museli byť dlhé. Dostatočná dĺžka mala zabezpečiť, aby sa dobre urodilo žita, aby malo dlhé klasy,“ vysvetľuje pani Vašková s tým, že narobili púčkov vždy poriadnu kopu. „Na ne sa dával slaný usušený kravský syr, ktorý sa postrúhal. Voľakedy nebolo bryndze a toto bola náhrada. Všetko sa ešte polialo domácim maslom. Mútievalo sa tesne pred sviatkami,“ spomína si teta. Na stole nechýbali v ošitke (košíku) jabĺčka, hrušky, suché ovocie alebo orechy. „Piekavali sme 9 chlebov. Som totiž z desiatich detí. Na stôl sa vždy dával aj celý chleba, aby sme mali hojnosť po celý rok,“ dozvedáme sa od pani Vaškovej. Tiež sa vinšovalo, ale robil to vždy otec. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  5. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 38 616
  2. "Škoda riskovať!" 15 386
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 898
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 724
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 709
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 567
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 683
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 9 509
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 851
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 8 473

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Nemocnica nemá dostatok rúšok, chýbajú aj respirátory

O stave v považskobystrickej nemocnici informoval na krízovom štábe mesta riaditeľ zariadenia Igor Steiner.

Riaditeľ považskobystrickej nemocnice Igor Steiner (vpravo) s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom počas kontroly nemocničného filtra.

V stredných školách ušili ochranné rúška pre vodičov autobusov

Učitelia troch stredných škôl ušili 770 ochranných rúšok.

Ilustračné foto.

Nie je dezinfekcia ako dezinfekcia

Odborníčka na aromaterapiu radí ako si vyrobiť dezinfekciu a správne dezinfikovať.

Bábätká z považskobystrického regiónu

Fotografie bábätiek z považskobystrickej a trenčianskej pôrodnice

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus: Na Kysuciach sú ďalšie tri prípady

Celkovo potvrdili za včerajší deň 23 nových prípadov ochorenia.

V Prievidzi spustili prvý automat na rúška

Okrem rúšok automat ponúka dezinfekčný gél či sladkosti. Dobrovoľníci budú rúška priebežne dopĺňať.

Na Slovensku pribudlo ďalších 23 prípadov ochorenia COVID-19. Je medzi nimi aj žena z okresu Prievidza

Na Slovensku pribudlo počas piatka 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292.

Malačanom sa naskytol výhľad na Alpy

Od Malaciek je pohorie vzdušnou čiarou vzdialené vyše sto kilometrov.

Už ste čítali?