Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Drsný kraj spod Strážova má lahodné názvy

Do tajov tradičnej sviatočnej kuchyne nás v Zliechove zasvätili dve Milky, obe z miestnej folklórnej skupiny.

Obec ZliechovObec Zliechov(Zdroj: web stránka obce)

Zliechov je malá dedinka učupená pod majestátnym Strážovom. Z Ilavy sa do hôr veru „škriabete“ aj autom dlho. Jedna zákruta strieda druhú, lesy sú stále hustejšie a nakoniec vykuknú aj skaly. Príroda je krásna, ale drsná. Názvy tradičných jedál však znejú mäkko a lahodne.   

 

Kapustnica s melencami

Na Štedrý deň bol pôst, tak sa v Zliechove varievala kapustnica bez mäsa. Nebolo v nej ani zemiakov. Nesmeli však chýbať melence. „Kapustnica sa dala najprv uvariť s hríbami. Keď bola hotová, tak sa len zapražila so smotanou a maslom. Ani masti ste do nej nemohli dať, bol pôst,“ vysvetľuje Emília Vašková. Jej kamarátka Emília Ševčíková dodáva, že hríby sa dávali michalky, májovky či masliaky. Cesto na melence robili z vajíčka, hrubej múky a trošky vody. Nesmelo byť veľmi tuhé ani príliš mäkké. Keď voda zovrela, gazdinky ho melili medzi prstami a sádzali do vody. Preto melence. Pri štedrej večeri sa dávali melence zvlášť na stôl. Každý si z nich potom nabral do svojho taniera, koľko chcel a zalial kaustovou polievkou.  

Článok pokračuje pod video reklamou

 

Pupáčky

Piekli sa aj pupáčky. „Boli malinké ako nochty. U nás však trochu väčšie, lebo mama dávala dovnútra slivkový lekvár. Upiekla aj dva plechy,“ hovorí pani Vašková. Pupáčky sa jedávali potom aj na Božie narodenie. „Ale to už sa piekla aj kačka, či hus. Z nich bol aj vývar,“ dodáva pani Emília. 

Púčky

Emília Ševčíková pripomína, že sa zvykli robievať aj púčky. Cesto miesili z hladkej múky a vody, nešlo doň ani vajíčko. „Boli to akoby také hrubšie slovenské špagety. Pokiaľ sme čakali, že zovrie voda, mama ich poprehadzovala cez vahan (väčšia misa – poznámka redakcie). Museli byť dlhé. Dostatočná dĺžka mala zabezpečiť, aby sa dobre urodilo žita, aby malo dlhé klasy,“ vysvetľuje pani Vašková s tým, že narobili púčkov vždy poriadnu kopu. „Na ne sa dával slaný usušený kravský syr, ktorý sa postrúhal. Voľakedy nebolo bryndze a toto bola náhrada. Všetko sa ešte polialo domácim maslom. Mútievalo sa tesne pred sviatkami,“ spomína si teta. Na stole nechýbali v ošitke (košíku) jabĺčka, hrušky, suché ovocie alebo orechy. „Piekavali sme 9 chlebov. Som totiž z desiatich detí. Na stôl sa vždy dával aj celý chleba, aby sme mali hojnosť po celý rok,“ dozvedáme sa od pani Vaškovej. Tiež sa vinšovalo, ale robil to vždy otec. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  4. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  6. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  10. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  1. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  4. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  5. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  9. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  10. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 217
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 7 577
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 473
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 249
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 498
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 930
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 859
  8. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 493
  9. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 5 129
  10. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 854

Hlavné správy z SME | MY Považská - aktuálne správy

Poriadne opitý vodič takmer skončil v kanáli

Ilavčan poškodil plot aj garážové dvere.

Ešte kúsok a auto by skončilo v kanáli.

Púchovskí gymnazisti sa učia aj bez elektriny, riaditeľa neobmäkčili ani prosby rodičov

Riaditeľa nepresvedčila ani narýchlo zvolaná demonštrácia.

Ilustračné foto.

Bábätká z považskobystrického regiónu

Fotografie bábätiek z považskobystrickej a trenčianskej pôrodnice.

Ilustračné foto.

Považskobystričania rozhodli o výhre v Trnave až v závere

V Slovenskej hokejovej lige sa hralo 18. kolo.

O výhre Pov. Bystrice v Trnave rozhodo Ján Zlocha (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cesta pri Nitre je po nehode opäť prejazdná, polícia začala stíhanie

Nehodu neprežilo dvanásť ľudí z Kolíňan a Jelenca.

V autobuse zomreli aj stredoškoláci. Medzi zranenými je aj šesťročný chlapec

V nitrianskej nemocnici hospitalizovali po nehode päť ľudí. Majú zranenia sleziny, oka aj tvárového skeletu.

AKTUALIZOVANÉ: 19:06

Na Liptov sa valí voda z Nízkych Tatier

Hladina riek sa cez noc znásobila. Voda strhla mosty na Magurku.

Vybrali SME

Už ste čítali?