Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Drsný kraj spod Strážova má lahodné názvy

Do tajov tradičnej sviatočnej kuchyne nás v Zliechove zasvätili dve Milky, obe z miestnej folklórnej skupiny.

Obec ZliechovObec Zliechov (Zdroj: web stránka obce)

Zliechov je malá dedinka učupená pod majestátnym Strážovom. Z Ilavy sa do hôr veru „škriabete“ aj autom dlho. Jedna zákruta strieda druhú, lesy sú stále hustejšie a nakoniec vykuknú aj skaly. Príroda je krásna, ale drsná. Názvy tradičných jedál však znejú mäkko a lahodne.   

 

Kapustnica s melencami

Na Štedrý deň bol pôst, tak sa v Zliechove varievala kapustnica bez mäsa. Nebolo v nej ani zemiakov. Nesmeli však chýbať melence. „Kapustnica sa dala najprv uvariť s hríbami. Keď bola hotová, tak sa len zapražila so smotanou a maslom. Ani masti ste do nej nemohli dať, bol pôst,“ vysvetľuje Emília Vašková. Jej kamarátka Emília Ševčíková dodáva, že hríby sa dávali michalky, májovky či masliaky. Cesto na melence robili z vajíčka, hrubej múky a trošky vody. Nesmelo byť veľmi tuhé ani príliš mäkké. Keď voda zovrela, gazdinky ho melili medzi prstami a sádzali do vody. Preto melence. Pri štedrej večeri sa dávali melence zvlášť na stôl. Každý si z nich potom nabral do svojho taniera, koľko chcel a zalial kaustovou polievkou.  

Skryť Vypnúť reklamu

 

Pupáčky

Piekli sa aj pupáčky. „Boli malinké ako nochty. U nás však trochu väčšie, lebo mama dávala dovnútra slivkový lekvár. Upiekla aj dva plechy,“ hovorí pani Vašková. Pupáčky sa jedávali potom aj na Božie narodenie. „Ale to už sa piekla aj kačka, či hus. Z nich bol aj vývar,“ dodáva pani Emília. 

Púčky

Emília Ševčíková pripomína, že sa zvykli robievať aj púčky. Cesto miesili z hladkej múky a vody, nešlo doň ani vajíčko. „Boli to akoby také hrubšie slovenské špagety. Pokiaľ sme čakali, že zovrie voda, mama ich poprehadzovala cez vahan (väčšia misa – poznámka redakcie). Museli byť dlhé. Dostatočná dĺžka mala zabezpečiť, aby sa dobre urodilo žita, aby malo dlhé klasy,“ vysvetľuje pani Vašková s tým, že narobili púčkov vždy poriadnu kopu. „Na ne sa dával slaný usušený kravský syr, ktorý sa postrúhal. Voľakedy nebolo bryndze a toto bola náhrada. Všetko sa ešte polialo domácim maslom. Mútievalo sa tesne pred sviatkami,“ spomína si teta. Na stole nechýbali v ošitke (košíku) jabĺčka, hrušky, suché ovocie alebo orechy. „Piekavali sme 9 chlebov. Som totiž z desiatich detí. Na stôl sa vždy dával aj celý chleba, aby sme mali hojnosť po celý rok,“ dozvedáme sa od pani Vaškovej. Tiež sa vinšovalo, ale robil to vždy otec. 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 108
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 848
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 302
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 676
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 817
  6. Po Slovensku na motorke 6 365
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 297
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 697
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 651
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 633
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


3 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


18. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


23 h

Tragická dopravná nehoda sa stala dnes(18. jún) popoludní.


19 h

Spustili práce na tuneli Čebrať aj zo západnej strany od Hrboltovej. Zostáva vyraziť posledných približne 300 metrov. Termín dostavby úseku zostáva na rok 2023.


18. jún

Už ste čítali?