Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Drsný kraj spod Strážova má lahodné názvy

Do tajov tradičnej sviatočnej kuchyne nás v Zliechove zasvätili dve Milky, obe z miestnej folklórnej skupiny.

Obec ZliechovObec Zliechov (Zdroj: web stránka obce)

Zliechov je malá dedinka učupená pod majestátnym Strážovom. Z Ilavy sa do hôr veru „škriabete“ aj autom dlho. Jedna zákruta strieda druhú, lesy sú stále hustejšie a nakoniec vykuknú aj skaly. Príroda je krásna, ale drsná. Názvy tradičných jedál však znejú mäkko a lahodne.   

 

Kapustnica s melencami

Na Štedrý deň bol pôst, tak sa v Zliechove varievala kapustnica bez mäsa. Nebolo v nej ani zemiakov. Nesmeli však chýbať melence. „Kapustnica sa dala najprv uvariť s hríbami. Keď bola hotová, tak sa len zapražila so smotanou a maslom. Ani masti ste do nej nemohli dať, bol pôst,“ vysvetľuje Emília Vašková. Jej kamarátka Emília Ševčíková dodáva, že hríby sa dávali michalky, májovky či masliaky. Cesto na melence robili z vajíčka, hrubej múky a trošky vody. Nesmelo byť veľmi tuhé ani príliš mäkké. Keď voda zovrela, gazdinky ho melili medzi prstami a sádzali do vody. Preto melence. Pri štedrej večeri sa dávali melence zvlášť na stôl. Každý si z nich potom nabral do svojho taniera, koľko chcel a zalial kaustovou polievkou.  

Skryť Vypnúť reklamu

 

Pupáčky

Piekli sa aj pupáčky. „Boli malinké ako nochty. U nás však trochu väčšie, lebo mama dávala dovnútra slivkový lekvár. Upiekla aj dva plechy,“ hovorí pani Vašková. Pupáčky sa jedávali potom aj na Božie narodenie. „Ale to už sa piekla aj kačka, či hus. Z nich bol aj vývar,“ dodáva pani Emília. 

Púčky

Emília Ševčíková pripomína, že sa zvykli robievať aj púčky. Cesto miesili z hladkej múky a vody, nešlo doň ani vajíčko. „Boli to akoby také hrubšie slovenské špagety. Pokiaľ sme čakali, že zovrie voda, mama ich poprehadzovala cez vahan (väčšia misa – poznámka redakcie). Museli byť dlhé. Dostatočná dĺžka mala zabezpečiť, aby sa dobre urodilo žita, aby malo dlhé klasy,“ vysvetľuje pani Vašková s tým, že narobili púčkov vždy poriadnu kopu. „Na ne sa dával slaný usušený kravský syr, ktorý sa postrúhal. Voľakedy nebolo bryndze a toto bola náhrada. Všetko sa ešte polialo domácim maslom. Mútievalo sa tesne pred sviatkami,“ spomína si teta. Na stole nechýbali v ošitke (košíku) jabĺčka, hrušky, suché ovocie alebo orechy. „Piekavali sme 9 chlebov. Som totiž z desiatich detí. Na stôl sa vždy dával aj celý chleba, aby sme mali hojnosť po celý rok,“ dozvedáme sa od pani Vaškovej. Tiež sa vinšovalo, ale robil to vždy otec. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  9. Nie je to len chlapská záležitosť
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  2. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  3. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  4. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  5. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  6. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  7. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Novinka medzi prefabrikátmi
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 318
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 495
  3. Aká je chémia vôní 12 983
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 647
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 459
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 997
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 643
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 283
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 833
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 080
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

NATÍVNA INFORMÁCIA

Časové predplatné lístky šetria čas i peniaze

Novinku spúšťa Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s dopravcami SAD Trenčín a SAD Prievidza už od 13. decembra 2020.

Radnica má záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta

Dubnická samospráva už niekoľko rokov deklaruje svoj záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta.

Ilustračné foto.

SÚŤAŽ: Hlasuj za najkrajší adventný veniec a vyhraj!

Z fotiek od našich čitateliek sme vybrali sedem krásnych adventných vencov a spolu s vami chceme nájsť ten najkrajší!

Darčekový balíček MY s vami

Na Slovensku pribudlo viac ako 2000 nakazených, 321 je z Trenčianskeho kraja

Na Slovensku pribudlo 2 043 nakazených, urobili 11 136 PCR testov. Laboratóriá vykonali celkom 1 093 761 PCR testov, nákaza sa potvrdila u 109 226 ľudí.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Už ste čítali?