VISOLAJE. Ako informoval majiteľ farmy Juraj Zúbek, po zime sú ovečky v dobrej kondícii. Do vynikajúcej formy sa však dostanú až počas prvého mesiaca na paši, kedy skonzumujú najkvalitnejšie krmivo. „Ak raz skúsia mládzu, na seno viac nepozrú,“ tvrdí skúsený bača. Dodáva, že rozdielnej chuti sú aj výrobky, čo zákazníci spoznajú okamžite.
Na sladko i inak
Od nepamäti je symbolom sviatkov jari veľkonočný baranček. Aj keď ho na stoloch vídame častejšie v sladkej podobe, pomaličky si nachádza cestu k domácemu spotrebiteľovi.
Podľa Zúbeka čiastočne tomu napomáha osveta, čiastočne akcia Zo salaša do mesta, organizovaná už tradične v Považskej Bystrici. „V minulosti sme väčšinu jahniat dávali na vývoz. V tomto roku sme na bitúnok pre talianskeho zákazníka poslali 200 kusov. Ovečky sme nechali na obnovu stáda, barančekov pre zákazníkov ako ekologické kosačky,“ hovorí.
V predaji celoročne
Farma vo Visolajoch spĺňa dlhé roky atribúty ekologického hospodárstva s označením bio.
Ovčie produkty, aj keď v obmedzenom množstve, ponúka aj v zimnom období. Od začiatku marca je však v predaji s celým sortimentom. Na otázku, čo ide najviac na odbyt, má Juraj Zúbek jednoznačnú odpoveď – pravá salašnícka bryndza, čerstvá ovčia hrudka a žinčica.
Pravé slovenské
Ekologické hospodárstvo Juraja Zúbeka je odrazom jeho zdravého životného štýlu. Okrem ovčích produktov ponúka na predaj vajíčka od sliepok z vlastného chovu, dopestované zemiaky či med z vlastnej produkcie. „Bohužiaľ, tu sa nám nedarí pokryť dopyt úplne. Prioritne sme zameraní na chov oviec. Všetky ostatné produkty sú v predaji v obmedzených množstvách,“ informuje.
Výrobky z farmy Visolaje môžu zákazníci zakúpiť v predajni. V predaji sú momentálne i jahniatka, ktoré farma ponúka očistené a v prípade požiadavky i naporciované.