PÚCHOV. Ako informoval ekonomický riaditeľ PmP Milan Majerník, jeden z najväčších spracovateľov mäsa na Slovensku má s fakultou dlhodobú spoluprácu. Študentom vytvára priestor nielen pre exkurzie, ale aj pre bakalárske či diplomové práce. Absolventom ponúka taktiež uplatnenie na rôznych pozíciách.
Paradoxom je, že vysokoškoláci chcú a nemajú kde praxovať a stredoškoláci sa do praxe príliš nehrnú. „V snahe posilniť oblasť duálneho vzdelávania máme uzavretú zmluvu so SOŠ obchodu a služieb v Púchove, odkiaľ sa nám prihlásili na prax iba traja študenti. Tí praxujú v týždenných turnusoch. Chýbajú nám stredné kádre, ktoré musíme nahrádzať cudzincami," konštatuje Majerník. Jeho slová potvrdzuje i fakt, že v závode pracuje až 80 výrobných pracovníkov z piatich krajín sveta.
Ústretoví k exkurziám
Ladislav Staruch je predsedom potravinárskej sekcie a na fakulte vyučuje predmet technológia spracovania mäsa. Spolu s ním prišlo do závodu 24 študentov štvrtého ročníka.
Exkurzie do výrobného závodu PmP pamätá ešte zo svojich študentských čias „Spolupráca funguje už desaťročia. Chodieval som sem so svojimi učiteľmi a teraz tu chodím so svojimi žiakmi,“ tvrdí Staruch. „Zamestnaných tu mám štyroch diplomantov. Dvoch z nich v pozícii vedúci výroby,“ dodáva.
Zároveň vyzdvihuje ústretovosť vedenia k exkurziám, čo sa o iných prevádzkach na Slovensku nedá povedať. „Svoje priestory si prísne strážia a návštevy študentom neumožňujú. Jednak zo strachu z úniku know-how, ale i z hľadiska ekonomiky, kde je využitý každý meter štvorcový. Študenti im v tomto procese prekážajú,“ zdôvodňuje pedagóg.
Špičková úroveň
Technológie u jedného z najväčších spracovateľa mäsa na Slovensku sú na špičkovej úrovni. Od základnej časti príjmu suroviny cez spracovanie mäsa až po finálny produkt. Potvrdili to i študenti, ktorí sa v teoretickej rovine s novými technologickými procesmi doposiaľ nestretli.
Elišku Masarovičovú zo (STU) - fakulty chemicko-potravinárskej potešilo, že po štyroch rokoch sa konečne oboznámila s reálnou výrobou a uvidela procesy v priamom prenose. „Takúto exkurziu by som uvítala v každom ročníku,“ uviedla.
Spolužiačka Lucia Tokárová študuje na rovnakej fakulte potraviny a hygienu. Ponuku exkurzie využila. S ukážkou dokonalej hygieny sa stretla ihneď pri vstupe do výroby. „Nastavené sú prísne pravidlá. Ak si neumyjete ruky, turnikety vás ďalej nepustia. Taktiež nemôžete mať nalakované nechty, prstene na rukách či iné šperky. O okuliaroch musí byť vedený osobitný záznam. Neodporúča sa ani líčenie," skonštatovala na margo pravidiel štvrtáčka Lucia, ktorá po skončení školy chce pokračovať v práci v svojom odbore.