Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Vysokoškoláci prax uvítali, stredoškolákom nevonia

Do výrobných priestorov Púchovského mäsového priemyslu (PmP) zavítali vysokoškoláci z katedry potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava. Cieľom jednodňovej exkurzie bolo overiť si teoretické vedomosti priamo v praxi.

Vysokoškoláci sa oboznámili s najnovšími technologickými postupmi. Vysokoškoláci sa oboznámili s najnovšími technologickými postupmi. (Zdroj: DV)

PÚCHOV.  Ako informoval  ekonomický riaditeľ PmP Milan Majerník, jeden z najväčších spracovateľov mäsa na Slovensku má s fakultou dlhodobú spoluprácu. Študentom vytvára priestor nielen pre exkurzie, ale aj pre bakalárske či diplomové práce. Absolventom ponúka taktiež uplatnenie na rôznych pozíciách.

Paradoxom je, že vysokoškoláci chcú a nemajú kde praxovať a stredoškoláci sa do praxe príliš nehrnú. „V snahe posilniť oblasť duálneho vzdelávania máme uzavretú zmluvu so SOŠ obchodu a služieb v Púchove, odkiaľ sa nám prihlásili na prax iba traja študenti. Tí praxujú v týždenných turnusoch. Chýbajú nám stredné kádre, ktoré musíme nahrádzať cudzincami," konštatuje Majerník. Jeho slová potvrdzuje i fakt, že v závode pracuje až 80 výrobných pracovníkov z piatich krajín sveta.

SkryťVypnúť reklamu

Ústretoví k exkurziám

Ladislav Staruch je predsedom potravinárskej sekcie a na fakulte vyučuje predmet technológia spracovania mäsa. Spolu s ním prišlo do závodu 24 študentov štvrtého ročníka. 

Exkurzie do výrobného závodu PmP pamätá ešte zo svojich študentských čias „Spolupráca funguje už desaťročia. Chodieval som sem so svojimi učiteľmi a teraz tu chodím so svojimi žiakmi,“ tvrdí Staruch. „Zamestnaných tu mám štyroch diplomantov. Dvoch z nich v pozícii vedúci výroby,“ dodáva.

Zároveň vyzdvihuje ústretovosť vedenia k exkurziám, čo sa o iných prevádzkach na Slovensku nedá povedať. „Svoje priestory si prísne strážia a návštevy študentom neumožňujú. Jednak zo strachu z úniku know-how, ale i z hľadiska ekonomiky, kde je využitý každý meter štvorcový. Študenti im v tomto procese prekážajú,“ zdôvodňuje pedagóg.   

SkryťVypnúť reklamu

Špičková úroveň

Technológie u jedného z najväčších spracovateľa mäsa na Slovensku sú na špičkovej úrovni. Od základnej časti príjmu suroviny cez spracovanie mäsa až po finálny produkt. Potvrdili to i študenti, ktorí sa v teoretickej rovine s novými  technologickými procesmi doposiaľ nestretli.

Elišku Masarovičovú zo (STU) - fakulty chemicko-potravinárskej  potešilo, že po štyroch rokoch sa konečne oboznámila s reálnou výrobou a uvidela procesy v priamom prenose. „Takúto exkurziu by som uvítala v každom ročníku,“ uviedla.

Spolužiačka Lucia Tokárová študuje na rovnakej fakulte  potraviny a hygienu. Ponuku exkurzie využila. S ukážkou dokonalej hygieny sa stretla ihneď pri vstupe do výroby. „Nastavené sú prísne pravidlá. Ak si neumyjete ruky, turnikety vás ďalej nepustia. Taktiež nemôžete mať nalakované nechty, prstene na rukách či iné šperky. O okuliaroch musí byť vedený osobitný záznam. Neodporúča sa ani líčenie," skonštatovala na margo pravidiel štvrtáčka Lucia, ktorá po skončení školy chce pokračovať v práci v svojom odbore.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  2. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  4. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  5. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  6. Trenčín potrebuje nový impulz!
  7. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  8. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 21 058
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 041
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 14 526
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 792
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 512
  6. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 1 931
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 1 888
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 1 806

Blogy SME

  1. Martin Pekár: O novom cestovnom poriadku (grafikone)
  2. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  3. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  5. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  6. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  7. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 29 764
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 844
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 449
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 864
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 574
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 589
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 377
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 338
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Sverepec (v bielom) si doma poradil s Novou Dubnicou.

Oblastné futbalové súťaže pokračovali ďalším kolom.


18 h
Beluša (v bielom) neuspela vo Veľkých Ludinciach.

Krajské futbalové súťaže pokračovali ďalším kolom.


18 h

Druhá najvyššia futbalová súťaž pokračovala ďalším kolom. Po troch krutých prehrách potrebovali futbalisti Považskej Bystrice na vlastnom ihrisku bodovať naplno.


21 h
Markétka Melicheríková (3520 g a 50 cm) sa narodila 27. júla Zuzane a Dominikovi z Lazov pod Makytou

Pozrite si milé zábery našich najmenších.


14. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Martin Pekár: O novom cestovnom poriadku (grafikone)
  2. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  3. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  5. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  6. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  7. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 29 764
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 844
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 449
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 864
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 574
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 589
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 377
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 338
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu