Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Môžu byť drahšie ako minulý rok?

Nastúpil čas čerešní. Tržnicami sa nesie i vôňa jahôd. Ako je to so sezónnym ovocím? Čo hovorí o vyčíňaní mrazu záhradkár a aké sú rady výživovej poradkyne? Je predpoklad, že bude ovocie drahšie?

Je obdobie čerešní.Je obdobie čerešní. (Zdroj: DP)

POV. BYSTRICA/ ILAVA. Ak chcú ľudia prospieť svojmu zdraviu, nadopovať sa vitamínmi a látkami potrebnými pre dobrú kondíciu, mali by konzumovať hlavne sezónne ovocie. Momentálne nastupujú čerešne, dlhšie sú na pultoch jahody. Niekomu sa zdá ovocie drahé, je preto spokojný so zásobami z vlastnej záhrady. Niekto ovocie radšej oželie.

Na omladenie pleti, aj keď chceme chudnúť

Zuzana Drgová, fitness trénerka a výživová poradkyňa, hovorí, že konzumovať sezónne ovocie je dôležité. Medzi červené ovocie patria napríklad maliny, brusnice, čučoriedky, ale aj čerešne. „Čerešne, ktoré momentálne nastupujú, by napríklad mali zaradiť do jedálnička hlavne športovci alebo ľudia, ktorí nechcú priberať. Majú nízky glykemický index. V tomto smere je práve konzumácia takéhoto ovocia dobrá,“ prezradila Drgová.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerešne však obsahujú aj látky, ktoré spôsobujú posilnenie kĺbov, šliach, cievneho systému. „Takže sú dobré aj pre ľudí, ktorí majú problémy so srdiečkom. Majú aj veľa antioxidantov a tiež látku, ktorá sa volá melatonín, čiže ľudia, ktorí chodia na slniečko, ak ich zaradia do jedálnička, rýchlejšie sa opália,“ hovorí Drgová. Jesť by ich mali aj ženy, ktoré chcú mať peknú pleť, lebo látky obsiahnuté v tomto ovocí ju omladzujú. Majú aj protizápalové účinky a pomáhajú pri paradentóze.

Prišiel o slivky

So sezónnym ovocím z domácich záhrad však môže byť problém. Na tržnici v Považskej Bystrici sme stretli staršieho pána z Pružiny, ktorý máločo kupuje. Niektoré ovocie tento rok však bude u neho v záhrade chýbať. A ani slivovičky vraj nebude toľko, čo po iné roky. Tešil sa na úrodu sliviek. Tie aj krásne zakvitli, lepšie ako po iné roky, a potom na polovici stromov spálil kvety mráz.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď začne mráz páliť, keď nemá

Či jarné mrazy, ktoré nečakane udrú v čase kvitnutia, ovociu ublížia, závisí podľa skúseného záhradkára Ondreja Sokola od viacerých faktorov. Záhradku má nad považskobystrickou kalváriou. „Záleží, v akej polohe a výške máme ovocné stromy, kry či jahody nasadené. Niektoré kvety na ovocných stromoch ľuďom v našej záhradkárskej oblasti pomrzli. Napríklad broskyne, nektarínky,“ hovorí pán Sokol.

Slivky mal on osobne tento rok krásne zakvitnuté. Do toho však udreli mrazy, takže plod sa ukazuje len sem-tam. „Hrozno, to je spálené všetko, vyzerá ako tabak,“ opisuje tohtoročnú situáciu pán Sokol. Dodáva, že sa ešte nanovo zobudilo, ale úroda už nebude taká ako po iné roky.

 „Egreše vydržali, sú pekné, lebo už boli v čase, keď teploty veľmi poklesli odkvitnuté,“ hovorí pán Sokol. Mráz však spálil aj kvety na skorších jabloniach, zasiahol tak pol na pol tiež jahody. „Pekne zakvitla aj višňa, ale aj jej rovnako ublížil. Chytil aj čerešne,“ skonštatoval záhradkár.

Skryť Vypnúť reklamu

Stále viac extrémov

Problémom je, že klíma u nás sa mení a potvrdzuje to aj Jaroslav Sokol. Počasie je nevyspytateľné, je už ťažko riadiť sa podľa múdrosti našich predkov. „Kedysi boli pravidelné cykly – jar, leto, jeseň, zima a opakovali sa určité stereotypy. Nebolo toľko výkyvov, extrémov. Teraz je už všetko narušené, nedá sa na nič spoliehať. Je ťažké predpovedať, čo sa udeje,“ hovorí pán Sokol. Neúroda môže ovplyvniť aj ceny.

Berú ich

Na trhoch sa však ovocie z južného Slovenska alebo zo zahraničia objavuje. Ľuba Matejíčková, ktorá predávala na tržnici hlavne jahody a čerešne, povedala, že jahody majú už dlhšie. Čerešne asi týždeň. „Kilo čerešní je po 5,50 eura. Mali sme aj o euro lacnejšie, ale tieto sú väčšie, krajšie aj kvalitovo iné,“ povedala predavačka s tým, že ovocie je slovenské a vozia ho od Nových Zámkov.

Dodala ešte, že čerešne idú celkom na odbyt, rovnako, ako jahody. „Ľudia kupujú na priamu konzumáciu, ale aj na koláče a čerešne hlavne na knedle.“

Ovocie ako tak majú, pomrzol však brečtan

Jaroslav Németh, ktorý vozí ovocie z južného Slovenska na Považie, hovorí, že aj im nejaké ovocie pomrzlo, ale niečo predsa len je. „Pred niekoľkými desiatkami rokov by ste pri teplotách, ktoré boli na Považí, teda vyššie v podhorských dolinách, dopestovali len máločo. Bola tu iná klíma. Ale keď dôjde mráz, je jasné, že to mrzne. U nás máme problémy, ale s ovocím nie až také,“ hovorí pán Németh.

Hneď však dodáva, že rôzne extrémy sú aj u nich. „U nás napríklad zamrzol tento rok brečtan,“ uviedol ako perličku.

Je dosť drahé

Pre niekoho je aj naše sezónne ovocie drahé. Keby ho nemal v záhrade, asi by ho doma oželeli. „My máme všetko v záhrade. Čerešne sú drahé, a aj jahody. Čo sa týka jahôd, chodili sme kedysi na samozber, ale neskôr sme ich už zasadili. Kupujeme len čučoriedky, lebo na to niet času, behať po lesoch,“ povedala Jana Kasmanová.

Sezónne ovocie zatiaľ nekupovala ani pani Mirka. Záhradu predali a teraz to trochu aj ľutuje. „Keď už kúpim, väčšinou to zjeme, na koláč veľa nezostane. Hlavne jahody majú deti rady s cukrom. Nekupujem na začiatku, skôr neskôr, keď sú lacnejšie. Počula som však, že možno bude ovocia menej, lebo niečo pomrzlo. Potom sa budeme musieť uspokojiť bez neho,“ hovorí Miroslava Mitašová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 370
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 436
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 538
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 211
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 144
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 096
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 157
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 960
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 857
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

ilustračné foto

Za sobotu pribudlo 1 905 pozitívnych prípadov odhalených PCR testami a 103 úmrtí. V nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 3 354 pacientov.

4m
Športová hala sa premenila na testovacie centrum

Počas soboty testovala väčšina obcí, v mestách boli desiatky odberových miest. Na sumárne výsledky z celého skríningu si musíme počkať, za sobotu sú však už známe.

1 h

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

2 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

20 h

Pozitivita je zatiaľ nízka.

15 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

21 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

14 h

Už ste čítali?