Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Našli krásne úlovky hríbov

Hubári z lesov v okolí Ilavy doniesli domov prvé tohtoročné úlovky hríbov. Sú krásne, zdravé. Mykológ hovorí, že v tomto období môžeme nájsť hlavne hríb sosnový, ktorý je dosť vzácny. Prezradil ešte niečo o „svokrinej hube“, najjedovatejšej hube planéty, ktorú máme tiež na Považí.

Najväčší úlovok Eda a Zdenky.Najväčší úlovok Eda a Zdenky. (Zdroj: EŠ)

ILAVA. Eda vytiahli do lesa nad Ilavou fotografie kamarátov, ktoré zdieľali na sociálnej sieti. Dlho nechodil a našli aj s manželkou Zdenkou krásne, prvé tohtoročné úlovky. Na druhý deň sa vybral kamarát a mal tiež šťastie. Takže rastú už aj hríby. Mykológ hovorí, že pre niektoré druhy to nie je ani príliš skoro.

Dlho nechodili a prišlo prekvapenie

Edo Štencl sa vybral do lesa aj s manželkou Zdenkou. „Videl som už, že facebookoví kamaráti majú nejaké úlovky. Tak sme vyrazili aj my,“ hovorí Edo s tým, že kde, to sa nehovorí. „Ale vždy je to zaručene hora, kde je medveď,“ dodáva žartom.  To čo našiel minulý rok, sa s prvým tohtoročným úlovkom nedá vraj porovnať ani náhodou. „Sú to naozajstné slovenské hríby. Minulý rok bola u nás na Považí skôr kozáková sezóna,“ hovorí Edo. Krásne úlovky už aj sušia do vianočnej kapustnice. Boli zdravučké, tvrdé. Len sem tam nejaký červík. „Ale trošku mäska musí byť predsa len. Potom to nie je ono. Nebolo ich veľa, jeden velikánsky a dva také, môj a moja a potom ešte dva kozáčiky,“ usmieva sa Edo.  Manželka Zdenka hovorí, že sa ani veľmi nenachodili.

Skryť Vypnúť reklamu

Bolo ich viac

Viacej už našiel rovnako pri Ilave Vladimír Zajac. „Boli sme už viackrát, ale včera sme prvýkrát našli. Všetko boli krásne zdravé dubáčiky. Vyťahujú sa však už aj suchohríby a muchotrávky červenkasté,“ hovorí pán Zajac. Na hríby chodí už roky. Myslí si, že teraz začali huby rásť trochu v predstihu. „Je to trošku urýchlené, lebo je veľa vlahy a teplo a za dva týždne necelé bude spln. Ten hríby vytiahne už úplne,“ myslí si.

Keď nájde Vlado zajac prvé hríby v roku, musí vraj prebehnúť aj určitý rituál.  „Musíte ich pekne ovoňať, poobzerať a porozprávať sa s nimi, pochváliť,“ usmieva sa. To vraj aby sa neurazili. On zobral do košíka len väčšie kusy, tie menšie nechal na mieste. „Boli to ešte také štuplíky. Možno ich zoberiem ja, alebo niekto iný bude mať šťastie,“ dodal.   

Skryť Vypnúť reklamu

Povedal, že sú krásne a cenné rady

Úlovky hubárov sme ukázali aj odborníkovi na huby, ktorý pochodil hory krížom krážom a vie o nich veľa. „Sú nádherné,“ pochválil hríby mykológ Jozef Buček. Dodal, že len jeden druh rastie tak skoro v máji, či začiatkom júna a tiež potom ešte v novembri, aj v snehu. „Volá sa hríb sosnový. Ale treba nájsť miesta, kde tieto hríby rastú. Je ich menej a sú vzácnejšie,“ dodáva.  Hríb sosnový má rád smrčinové hory.

Jozef Buček ešte prezradil, čo si on za roky hubárčenia všimol a radí, kedy sa treba vybrať na huby. „Na ich rast má vplyv aj mesiac. Vždy som išiel najradšej, keď bol mesiačik v déčku a išiel do splnu. Vtedy začali huby rásť, ale musela byť, samozrejme, aj vlaha a dostatočne teplo,“ hovorí skúsený znalec húb. Dôležité však je aj správanie ľudí. „Keď vyberú hubu a nezatlačia podhubie, zem sa vysúša a huby potom nerastú ako predtým,“ vysvetľuje.  

Skryť Vypnúť reklamu

 

Na Považí pozor, hlavne v jeseni

V našom regióne Považia si však treba dať aj veľký pozor.  Ale to až neskôr, na jeseň. Rastie tu vraj takzvaná „svokrina huba“. „Je to najjedovatejšia huba na našej planéte. Je mimoriadne zákerná. Keď totiž zjete akýkoľvek druh jedovatej muchotrávky, tak vám je za tri či štyri hodiny zle na pečeň. Ale keď niekomu uvaríte polievku z tejto huby, ešte 14 dní bude okolo vás dotyčná osoba behať ako srnka. Potom zomrie nečakane na zástavu ľadvín,“ hovorí pán Buček.  Dodáva, že ide o jesennú, lupenatú hubu, ktorú si hubári mýlia rýdzikom. „Patrí do rodu pavučinovcov a volá sa pavučinovec plyšový,“ hovorí mykológ.     

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 954
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 163
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 284
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 504
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 786
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 182
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 037
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 810
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 172
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 974
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Plánované operácie len s negatívnym testom

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici plánované operácie nezrušila. Pacient však musí mať pred nástupom na oddelenie negatívny test na Covid-19.

Hematologicko-transfúzne oddelenie v Považskej Bystrici

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Už ste čítali?