Záujem o pálenie vzrástol

Belušská pálenica má za sebou úspešnú sezónu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom v nej vypálili o 13-tisíc litrov alkoholu viac.

Objekt pálenice. Objekt pálenice. (Zdroj: VŽ)

BELUŠA. Obec síce pálenicu modernizuje novými technológiami, jedno však zostáva rovnaké. Udržiavajú v nej osvedčenú tradíciu vypaľovania kvasu na dreve. Aj preto záujem pestovateľov o ňu vzrástol.

Úspešná sezóna

Bilanciou hospodárenia sa zaoberalo aj obecné zastupiteľstvo. Z predloženej správy vyplynulo, že po dvoch stratových rokoch sa pálenica dostáva do pozitívnych čísel. V sezóne 2015/1026 v nej vypálili vyše 33-tisíc litrov alkoholu, čo je o 13-tisíc viac ako v predchádzajúcej sezóne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozhoduje aj počasie

Počasie má vplyv nielen na pestovateľov, ale aj pálenice. Ak nie je kvalitné ovocie, odráža sa to aj na kvalite a množstve destilátov.

SkryťVypnúť reklamu

Takéto „rozhojdané“ sezóny má za sebou aj pálenica v Beluši. Pred piatimi rokmi dokonca obec rozhodovala o tom, že ju dá do prenájmu, pretože je výsledky boli stratové. Nakoniec prevážili priaznivci zachovania obecnej pálenice, a tak patrí stále pod obec, ktorá namiesto prenajatia do zariadenia investovala nemalé peniaze. O tom, že tento krok bol správny, hovoria aj stúpajúce výnosy. „Vyvolané investície do údržby a opráv počas minulých sezón sa začínajú vyplácať, a ako sa hovorí „prinášajú ovocie“, dodal starosta Ján Prekop. 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 821
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 330
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 763
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 017
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 860
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 507
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Zariadenie patrí pod CSS Nádej.

Ide o zariadenie podporného bývania.


Nehoda blokuje premávku.

Cesta je už plne prejazdná.


Kaštieľ v Dolnom Lieskove.

Centrá sídlia v nevhodných priestoroch.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu