BELUŠA. Obec síce pálenicu modernizuje novými technológiami, jedno však zostáva rovnaké. Udržiavajú v nej osvedčenú tradíciu vypaľovania kvasu na dreve. Aj preto záujem pestovateľov o ňu vzrástol.
Úspešná sezóna
Bilanciou hospodárenia sa zaoberalo aj obecné zastupiteľstvo. Z predloženej správy vyplynulo, že po dvoch stratových rokoch sa pálenica dostáva do pozitívnych čísel. V sezóne 2015/1026 v nej vypálili vyše 33-tisíc litrov alkoholu, čo je o 13-tisíc viac ako v predchádzajúcej sezóne.
Rozhoduje aj počasie
Počasie má vplyv nielen na pestovateľov, ale aj pálenice. Ak nie je kvalitné ovocie, odráža sa to aj na kvalite a množstve destilátov.
Takéto „rozhojdané“ sezóny má za sebou aj pálenica v Beluši. Pred piatimi rokmi dokonca obec rozhodovala o tom, že ju dá do prenájmu, pretože je výsledky boli stratové. Nakoniec prevážili priaznivci zachovania obecnej pálenice, a tak patrí stále pod obec, ktorá namiesto prenajatia do zariadenia investovala nemalé peniaze. O tom, že tento krok bol správny, hovoria aj stúpajúce výnosy. „Vyvolané investície do údržby a opráv počas minulých sezón sa začínajú vyplácať, a ako sa hovorí „prinášajú ovocie“, dodal starosta Ján Prekop.