Pomohol internet i tajné ingrediencie

Nie je umenie uvariť výbornú kapustnicu, keď sú kyslej kapusty plné súdky. Ale uvariť ju v lete, keď sú už prázdne, to je umenie, tvrdí starosti Dolnej Marikovej Jozef Šujak. Ale kuchári, ktorí sa zúčastnili šiesteho ročníka súťaže vo varení kapustnice, si dokázali poradiť.

(Zdroj: VŽ)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Záujem o súťaž je už dlhodobo veľká. Prichádzajú nielen domáci, ale aj spoza hraníc. Medzi pravidelných účastníkov patria napríklad Chlapci z „C“ alias doktori a ich priaznivci, Šťastne vydaté manželky, Starí mládzenci, Riljaci, Mäsiari, Rasťo Kršík, Kubovia...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento rok sa objavili aj nové tváre. A u niektorých boli premiéra ozaj úspešná.

Pomohol internet

Benjamínkom súťaže bola 9. A z miestnej základnej školy. Tínedžeri nabrali odvahu a postavili sa voči skúseným kuchárom s plnou vervou. „Prišli sme skoro celá trieda,“ hovorí Jakub Fico.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchárske skúsenosti síce nemali, ale v dnešnej modernej dobe si mládež rýchlo poradila. Internet to istil. Recept zohnala Ema Pánová. „Stiahla som ho z internetu,“ prezradila. Priznala sa, že kapustnicu ešte nikdy nevarila, ale keď do kotlíka dali všetky ingrediencie, s výsledkom bola spokojná. „Je výborná, hádam ešte lepšia, ako keď ju doma varí mama,“ zasmiala sa.

Gastronauti to mali pod kontrolou

Štvorica kuchárov z Martina sa pri varení striedala. Sem-tam pohľadom hľadali svojho kapitána Petra Bánovčina, ktorý sa, ako so smiechom tvrdili, niekde posilňuje ohnivou vodou. „Snáď nikomu z našej kapustnice nebude zle, veď sme všetci gastroenterológovia,“ smiali sa Martin Schnierer, Lenka Bubernáková a Peťo Lipták.

Recept na svoju kapustnicu ale prezradiť nechceli. „Patrí tam najmä láska, srdce a samé dobroty,“ otáľali sa, aj keď medzitým stihli prezradiť, že mäsko použili z mangalice.

SkryťVypnúť reklamu

Bytovkári ťahajú za spoločný koniec

K nováčikom súťaže patrili aj Bytovkári, ktorí boli snáď najpočetnejším družstvom. „Asi áno, je nás dvadsaťšesť,“ odpovedala Barbora Beláková. „Všetci sme z nájomnej bytovky, ktorú postavili pred dvomi rokmi. A či bol problém prehovoriť ľudí, aby sme sem prišli? Veru nie. Vlani sme si to boli obzrieť. Poznáme všetkých súťažiacich, pretože buď sme odtiaľto alebo máme odtiaľto partnera. Tak sme si povedali, prečo im neurobiť konkurenciu,“ povedala.

Ich šéfkuchár Albín nemal o pomocníkov núdzu. Bolo vidieť, že sú zohratá partia, čo potvrdila aj Barbora. „Albín vždy varí aj za bytovkou, či už ide o oslavu alebo len posedenie, lebo skoro každú sobotu varíme kapustnicu, guláš alebo niečo iné. Všetci v bytovke sme skoro rovnako starí, tvoríme perfektnú partiu,“ skonštatovala hlavná organizátorka a poverená hovorkyňa Bytovkárov Barbora.

SkryťVypnúť reklamu

Aj hrali, aj varili

Atmosféru súťaže veľmi dobre poznajú aj hudobníci z dolnomarikovskej skupiny Level UP. Aj keď iba z opačnej strany, pretože vlani zabezpečovali ozvučenie.

Tento rok si pribrali ďalšiu fušku. Hudobné nástroje vymenili za varešky a pridali sa k súťažiacim. „Bola to spontánna akcia, akosi nás zlákali,“ usmial sa Ľuboš Brezničan. „Šéfkuchára máme dokonca z Bratislavy. Je to náš dobrý sused Stanko,“ doplnil.

Výborná atmosféra

Myšlienka, aby sa rodiny zabavili, ktorá bola hlavným podnetom pre vznik podujatia, sa už na súťaži udomácnila. Aj preto organizátori  - obec, turisti a TJ Slovan, pravidelne pripravujú sprievodné akcie tak, aby sa všetci zabavili. „Deti majú priestor na hranie i súťaže, nezabudli sme ani na dospelých. Tento rok sme im to trochu skomplikovali novými súťažami. Myslím, že sa pri nich všetci dobre zabavili, kým sa kapustnice uvarili,“ povedal starosta Jozef Šujak.

A že pri súťažiach bola ozaj dobrá nálada, potvrdzovalo aj povzbudzovanie a rady súperov či fanúšikov. Niekedy ich veru potrebovali. Napríklad nebolo jednoduché kráčať v trojici na doske a pomáhať si pri tom iba podvlečeným lanom. Skoordinovať pohyb, nájsť správne tempo a k tomu udržať aj lano v ruky a pod doskou dalo zabrať i silným chlapom. Nejedno družstvo skončilo so smiechom len kúsok za štartovou čiarou. To však neplatilo u žien od Bytovkárov. Keď pod taktovkou Barbory Belákovej nasadili správne tempo, išli ako rakety. „Veď sme to museli našim mužom ukázať, oni prešli len meter,“ smiali sa.

Z druhého na prvé

Hoci celé podujatie je hlavne o zábave, nemenej dôležité je tiež hodnotenie poroty, ktorá posudzovali uvarené kapustnice. Asi nikto jej nezávidel, pretože všetci súťažiaci sa snažili dať tej svojej kapustnici čo najlepší šmrnc.

A aký bol jej verdikt? Podľa neho radosť mali nováčikovia zo skupiny Level UP. Ich premiérové varenie im prinieslo pekné tretie miesto. Spokojní môžu byť i Gastronauti. „Špécie“, ktoré primiešali do svojej kapustnice, porota ocenila strieborným druhým miestom. No a na najvyššom stupienku stáli už tradiční účastníci podujatia Chlapci z „C“, ktorí si takto mohli vykompenzovať vlaňajšie druhé miesto, keďže prvenstvo im vtedy ušlo iba o jediný bodík. 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 733
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 236
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 140
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 974
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 956
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 814
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 375
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Ilustračné foto.

Konať sa bude v Považskej Bystrici, v Púchove a v Trenčíne.


TASR
zamestnanosť, nezamestnanosť, úrad práce

V okrese Bánovce nad Bebravou však počet ľudí bez práce značne narástol.


TASR
Ilustračné foto.

Žiadatelia sa uchádzajú o SMS hlasy, ktoré rozhodnú o tom, kto bude podporený.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu