Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Pomohol internet i tajné ingrediencie

Nie je umenie uvariť výbornú kapustnicu, keď sú kyslej kapusty plné súdky. Ale uvariť ju v lete, keď sú už prázdne, to je umenie, tvrdí starosti Dolnej Marikovej Jozef Šujak. Ale kuchári, ktorí sa zúčastnili šiesteho ročníka súťaže vo varení kapustnice, si dokázali poradiť.

(Zdroj: VŽ)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Záujem o súťaž je už dlhodobo veľká. Prichádzajú nielen domáci, ale aj spoza hraníc. Medzi pravidelných účastníkov patria napríklad Chlapci z „C“ alias doktori a ich priaznivci, Šťastne vydaté manželky, Starí mládzenci, Riljaci, Mäsiari, Rasťo Kršík, Kubovia...

Tento rok sa objavili aj nové tváre. A u niektorých boli premiéra ozaj úspešná.

Pomohol internet

Benjamínkom súťaže bola 9. A z miestnej základnej školy. Tínedžeri nabrali odvahu a postavili sa voči skúseným kuchárom s plnou vervou. „Prišli sme skoro celá trieda,“ hovorí Jakub Fico.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchárske skúsenosti síce nemali, ale v dnešnej modernej dobe si mládež rýchlo poradila. Internet to istil. Recept zohnala Ema Pánová. „Stiahla som ho z internetu,“ prezradila. Priznala sa, že kapustnicu ešte nikdy nevarila, ale keď do kotlíka dali všetky ingrediencie, s výsledkom bola spokojná. „Je výborná, hádam ešte lepšia, ako keď ju doma varí mama,“ zasmiala sa.

Gastronauti to mali pod kontrolou

Štvorica kuchárov z Martina sa pri varení striedala. Sem-tam pohľadom hľadali svojho kapitána Petra Bánovčina, ktorý sa, ako so smiechom tvrdili, niekde posilňuje ohnivou vodou. „Snáď nikomu z našej kapustnice nebude zle, veď sme všetci gastroenterológovia,“ smiali sa Martin Schnierer, Lenka Bubernáková a Peťo Lipták.

Recept na svoju kapustnicu ale prezradiť nechceli. „Patrí tam najmä láska, srdce a samé dobroty,“ otáľali sa, aj keď medzitým stihli prezradiť, že mäsko použili z mangalice.

Skryť Vypnúť reklamu

Bytovkári ťahajú za spoločný koniec

K nováčikom súťaže patrili aj Bytovkári, ktorí boli snáď najpočetnejším družstvom. „Asi áno, je nás dvadsaťšesť,“ odpovedala Barbora Beláková. „Všetci sme z nájomnej bytovky, ktorú postavili pred dvomi rokmi. A či bol problém prehovoriť ľudí, aby sme sem prišli? Veru nie. Vlani sme si to boli obzrieť. Poznáme všetkých súťažiacich, pretože buď sme odtiaľto alebo máme odtiaľto partnera. Tak sme si povedali, prečo im neurobiť konkurenciu,“ povedala.

Ich šéfkuchár Albín nemal o pomocníkov núdzu. Bolo vidieť, že sú zohratá partia, čo potvrdila aj Barbora. „Albín vždy varí aj za bytovkou, či už ide o oslavu alebo len posedenie, lebo skoro každú sobotu varíme kapustnicu, guláš alebo niečo iné. Všetci v bytovke sme skoro rovnako starí, tvoríme perfektnú partiu,“ skonštatovala hlavná organizátorka a poverená hovorkyňa Bytovkárov Barbora.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj hrali, aj varili

Atmosféru súťaže veľmi dobre poznajú aj hudobníci z dolnomarikovskej skupiny Level UP. Aj keď iba z opačnej strany, pretože vlani zabezpečovali ozvučenie.

Tento rok si pribrali ďalšiu fušku. Hudobné nástroje vymenili za varešky a pridali sa k súťažiacim. „Bola to spontánna akcia, akosi nás zlákali,“ usmial sa Ľuboš Brezničan. „Šéfkuchára máme dokonca z Bratislavy. Je to náš dobrý sused Stanko,“ doplnil.

Výborná atmosféra

Myšlienka, aby sa rodiny zabavili, ktorá bola hlavným podnetom pre vznik podujatia, sa už na súťaži udomácnila. Aj preto organizátori  - obec, turisti a TJ Slovan, pravidelne pripravujú sprievodné akcie tak, aby sa všetci zabavili. „Deti majú priestor na hranie i súťaže, nezabudli sme ani na dospelých. Tento rok sme im to trochu skomplikovali novými súťažami. Myslím, že sa pri nich všetci dobre zabavili, kým sa kapustnice uvarili,“ povedal starosta Jozef Šujak.

A že pri súťažiach bola ozaj dobrá nálada, potvrdzovalo aj povzbudzovanie a rady súperov či fanúšikov. Niekedy ich veru potrebovali. Napríklad nebolo jednoduché kráčať v trojici na doske a pomáhať si pri tom iba podvlečeným lanom. Skoordinovať pohyb, nájsť správne tempo a k tomu udržať aj lano v ruky a pod doskou dalo zabrať i silným chlapom. Nejedno družstvo skončilo so smiechom len kúsok za štartovou čiarou. To však neplatilo u žien od Bytovkárov. Keď pod taktovkou Barbory Belákovej nasadili správne tempo, išli ako rakety. „Veď sme to museli našim mužom ukázať, oni prešli len meter,“ smiali sa.

Z druhého na prvé

Hoci celé podujatie je hlavne o zábave, nemenej dôležité je tiež hodnotenie poroty, ktorá posudzovali uvarené kapustnice. Asi nikto jej nezávidel, pretože všetci súťažiaci sa snažili dať tej svojej kapustnici čo najlepší šmrnc.

A aký bol jej verdikt? Podľa neho radosť mali nováčikovia zo skupiny Level UP. Ich premiérové varenie im prinieslo pekné tretie miesto. Spokojní môžu byť i Gastronauti. „Špécie“, ktoré primiešali do svojej kapustnice, porota ocenila strieborným druhým miestom. No a na najvyššom stupienku stáli už tradiční účastníci podujatia Chlapci z „C“, ktorí si takto mohli vykompenzovať vlaňajšie druhé miesto, keďže prvenstvo im vtedy ušlo iba o jediný bodík. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  5. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  6. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Získaj náskok pred štartom
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  4. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  5. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  7. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  8. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  9. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  10. Moruša – Málo známa a predsa účinná
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 787
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 10 354
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 9 351
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 749
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 483
  6. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 274
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 158
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 693
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 105
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 620
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Po snehu už niet takmer stopy.

17 h
Primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf pred vstupom do kaštieľa.

Pamiatku chce mesto zrekonštruovať.

18 h
Kristián Meszároš.

Vybral sa na skusy do Švédska. Pokračovateľ známeho hokejového rodu KRISTIÁN MESZÁROŠ (19) má za sebou tretiu sezónu v tamojšej druhej najvyššej juniorskej lige.

20 h
ilustračné foto

Obce v považskobystrickom okrese už majú systém testovania zabehnutý. Viaceré samosprávy majú zriadené trvalé odberové miesta. Prinášame zoznam s časovým harmonogramom testovania v celom okrese.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pamiatku chce mesto zrekonštruovať.

18 h

V strojárskom podniku v Istebnom ochorela približne štvrtina zamestnancov.

23 h

Banská Bystrica a Brezno zostávajú bordové.

23. feb

Je to najlepšie a najbohatšie ložisko, ktoré som kedy skúmal, hovorí vedúci výskumu.

23. feb

Už ste čítali?