Utorok, 18. september, 2018 | Meniny má Eugénia

Pomohol internet i tajné ingrediencie

Nie je umenie uvariť výbornú kapustnicu, keď sú kyslej kapusty plné súdky. Ale uvariť ju v lete, keď sú už prázdne, to je umenie, tvrdí starosti Dolnej Marikovej Jozef Šujak. Ale kuchári, ktorí sa zúčastnili šiesteho ročníka súťaže vo varení kapustnice, si dokázali poradiť.

(Zdroj: VŽ)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Záujem o súťaž je už dlhodobo veľká. Prichádzajú nielen domáci, ale aj spoza hraníc. Medzi pravidelných účastníkov patria napríklad Chlapci z „C“ alias doktori a ich priaznivci, Šťastne vydaté manželky, Starí mládzenci, Riljaci, Mäsiari, Rasťo Kršík, Kubovia...

Tento rok sa objavili aj nové tváre. A u niektorých boli premiéra ozaj úspešná.

Pomohol internet

Benjamínkom súťaže bola 9. A z miestnej základnej školy. Tínedžeri nabrali odvahu a postavili sa voči skúseným kuchárom s plnou vervou. „Prišli sme skoro celá trieda,“ hovorí Jakub Fico.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kuchárske skúsenosti síce nemali, ale v dnešnej modernej dobe si mládež rýchlo poradila. Internet to istil. Recept zohnala Ema Pánová. „Stiahla som ho z internetu,“ prezradila. Priznala sa, že kapustnicu ešte nikdy nevarila, ale keď do kotlíka dali všetky ingrediencie, s výsledkom bola spokojná. „Je výborná, hádam ešte lepšia, ako keď ju doma varí mama,“ zasmiala sa.

Gastronauti to mali pod kontrolou

Štvorica kuchárov z Martina sa pri varení striedala. Sem-tam pohľadom hľadali svojho kapitána Petra Bánovčina, ktorý sa, ako so smiechom tvrdili, niekde posilňuje ohnivou vodou. „Snáď nikomu z našej kapustnice nebude zle, veď sme všetci gastroenterológovia,“ smiali sa Martin Schnierer, Lenka Bubernáková a Peťo Lipták.

Recept na svoju kapustnicu ale prezradiť nechceli. „Patrí tam najmä láska, srdce a samé dobroty,“ otáľali sa, aj keď medzitým stihli prezradiť, že mäsko použili z mangalice.

Bytovkári ťahajú za spoločný koniec

K nováčikom súťaže patrili aj Bytovkári, ktorí boli snáď najpočetnejším družstvom. „Asi áno, je nás dvadsaťšesť,“ odpovedala Barbora Beláková. „Všetci sme z nájomnej bytovky, ktorú postavili pred dvomi rokmi. A či bol problém prehovoriť ľudí, aby sme sem prišli? Veru nie. Vlani sme si to boli obzrieť. Poznáme všetkých súťažiacich, pretože buď sme odtiaľto alebo máme odtiaľto partnera. Tak sme si povedali, prečo im neurobiť konkurenciu,“ povedala.

Ich šéfkuchár Albín nemal o pomocníkov núdzu. Bolo vidieť, že sú zohratá partia, čo potvrdila aj Barbora. „Albín vždy varí aj za bytovkou, či už ide o oslavu alebo len posedenie, lebo skoro každú sobotu varíme kapustnicu, guláš alebo niečo iné. Všetci v bytovke sme skoro rovnako starí, tvoríme perfektnú partiu,“ skonštatovala hlavná organizátorka a poverená hovorkyňa Bytovkárov Barbora.

Aj hrali, aj varili

Atmosféru súťaže veľmi dobre poznajú aj hudobníci z dolnomarikovskej skupiny Level UP. Aj keď iba z opačnej strany, pretože vlani zabezpečovali ozvučenie.

Tento rok si pribrali ďalšiu fušku. Hudobné nástroje vymenili za varešky a pridali sa k súťažiacim. „Bola to spontánna akcia, akosi nás zlákali,“ usmial sa Ľuboš Brezničan. „Šéfkuchára máme dokonca z Bratislavy. Je to náš dobrý sused Stanko,“ doplnil.

Výborná atmosféra

Myšlienka, aby sa rodiny zabavili, ktorá bola hlavným podnetom pre vznik podujatia, sa už na súťaži udomácnila. Aj preto organizátori  - obec, turisti a TJ Slovan, pravidelne pripravujú sprievodné akcie tak, aby sa všetci zabavili. „Deti majú priestor na hranie i súťaže, nezabudli sme ani na dospelých. Tento rok sme im to trochu skomplikovali novými súťažami. Myslím, že sa pri nich všetci dobre zabavili, kým sa kapustnice uvarili,“ povedal starosta Jozef Šujak.

A že pri súťažiach bola ozaj dobrá nálada, potvrdzovalo aj povzbudzovanie a rady súperov či fanúšikov. Niekedy ich veru potrebovali. Napríklad nebolo jednoduché kráčať v trojici na doske a pomáhať si pri tom iba podvlečeným lanom. Skoordinovať pohyb, nájsť správne tempo a k tomu udržať aj lano v ruky a pod doskou dalo zabrať i silným chlapom. Nejedno družstvo skončilo so smiechom len kúsok za štartovou čiarou. To však neplatilo u žien od Bytovkárov. Keď pod taktovkou Barbory Belákovej nasadili správne tempo, išli ako rakety. „Veď sme to museli našim mužom ukázať, oni prešli len meter,“ smiali sa.

Z druhého na prvé

Hoci celé podujatie je hlavne o zábave, nemenej dôležité je tiež hodnotenie poroty, ktorá posudzovali uvarené kapustnice. Asi nikto jej nezávidel, pretože všetci súťažiaci sa snažili dať tej svojej kapustnici čo najlepší šmrnc.

A aký bol jej verdikt? Podľa neho radosť mali nováčikovia zo skupiny Level UP. Ich premiérové varenie im prinieslo pekné tretie miesto. Spokojní môžu byť i Gastronauti. „Špécie“, ktoré primiešali do svojej kapustnice, porota ocenila strieborným druhým miestom. No a na najvyššom stupienku stáli už tradiční účastníci podujatia Chlapci z „C“, ktorí si takto mohli vykompenzovať vlaňajšie druhé miesto, keďže prvenstvo im vtedy ušlo iba o jediný bodík. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  2. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  8. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  9. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 842
  2. Najužitočnejšia appka 13 917
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 720
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 918
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 263
  6. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 7 191
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 478
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 4 750
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 356
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 639

Hlavné správy z MY Považská

V Cigli hral Kvašov o prvú priečku

Sumár 5. futbalovej ligy.

Cyklobusy v Trenčianskom kraji tento rok odviezli 251 bicyklov

Trenčianska SAD-ka previezla cyklobusmi za tri mesiace 251 bicyklov.

FOTO: Na jarmoku v Púchove

Púchov ožil cez víkend jarmočnou atmosférou. Každý si prišiel na svoje, či už pri nákupe špeciálnych remeselných výrobkov, prípadne si pochutnal na tradičných špecialitách. Pestrý bol aj kultúrny program.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Po nehode na kruhovom objazde skončilo auto na streche

Dve ženy boli po kolízii jednorazovo ošetrené. Na autách vznikla niekoľkotisícová škoda.

Vybrali SME

Už ste čítali?