Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

V hrnci varili naozaj niečo exotické

Mladý Považskobystričan žije už dlhší čas v jednej z krajín Arabského polostrova. Vždy pred návštevou Slovenska rozmýšľa, aký darček, tradičný pre krajinu, ktorá je teraz jeho domovom, priniesť kamarátom. Teraz prispel niečím exotickým.

Kajo do niesol z krajiny niečo naozaj exotické. Na fotografii s manželkou a synom.  Kajo do niesol z krajiny niečo naozaj exotické. Na fotografii s manželkou a synom. (Zdroj: BERKO)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Karol Rydlo žije už dlhší čas so ženou aj tromi deťmi v Katare. On učí anglický jazyk a telesnú výchovu starších žiakov, jeho manželka angličtinu deti vo veku našich škôlkárov. Katar je emirát ležiaci na Arabskom polostrove pri Perzskom zálive. Susedí so Saudskou Arábiou. Väčšina obyvateľstva sú moslimovia. Na spoločné posedenie s kamarátmi, ktoré si vždy v Považskej Bystrici urobia počas jeho návštevy na mieste, kde sa stretávali ešte ako študenti gymnázia, teraz priniesol super mäso do guláša. 

Skryť Vypnúť reklamu

Varil zo všeličoho, no toto ešte nemal

U nás exotika, v Katare je to normálne. „Na varenie guláša som teraz dostal bombové mäso,“ hovorí trochu ironicky, s narážkou na to, čo vystrájajú moslimskí extrémisti vo svete, Kajov kamarát Peter Matejka. Guláš už varil Peter veru zo všeličoho, z rôznych druhov diviny. Teraz dostal niečo charakteristické pre púštne oblasti – kus mäsa z ťavy. „Trochu som sa bál, či ho nebude treba variť trochu dlhšie ako hovädzie, ktoré som tiež pridal. Nakoniec ma prekvapilo, ako rýchlo sa mäso uvarilo,“ hovorí Peter. V guláši veru chutilo ťavie mäsko výborne. Bolo oveľa jemnejšie a mäkkšie ako naša hovädzina. 

Narážky kamaráta a bezpečnosť

Chytáme sa Petrovej narážky o bombovom mäse a pýtame sa Kaja, aká situácia je teraz v Katare, keď dochádza k nárastu extrémizmu v arabských krajinách. Hovorí, že Katar je výnimkou a nemajú žiadne obavy. On aj jeho rodina sa cíti v krajine mimoriadne bezpečne. Vysvetľuje, že skôr by mal strach zdržiavať sa večer v rodnom meste pred niektorou z povestných diskoték. Kajo hneď aj uvádza príklady na dokreslenie toho, čo o Katere tvrdí. „Auto nezamykám, nechávam ho aj na noc otvorené. Aj keď ho pred obchodom nechám stáť dokonca naštartované, viem, že sa nič nestane. Nikto si ho ani nevšimne,“ hovorí Kajo. Jeho trinásťročný syn Marcus potvrdzuje otcove slová a uvádza iný príklad. „Keď niekto zabudne mobil v obchode a vráti sa poň, nájde ho na tom mieste, kde ho nechal. A môže to byť aj dva dni,“ tvrdí Marcus.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako získal lahôdku

Zaujíma nás, či nemal Kajo problém kúpiť v Katare netradičný darček, kus ťavieho mäsa. Na internete sme sa totiž dozvedeli, že to nie je bežná komodita, ktorú si môžete zadovážiť v obchode. Kajo hovorí, že niekoľko rokov dozadu to tak bolo, teraz však už nie. „Toto mäsko nie je už pre nás žiadna novinka. Kupujeme aj pripravujeme ho pravidelne. Dnes sa dá kúpiť už aj v bežnom supermakete. Tak to bolo aj teraz,“ hovorí Kajo, ktorý niesol na Slovensko tri kilogramy. Mäso do guláša aj dopredu nakrájal na kocky, ostatné nechal v celku a pred cestou všetko starostlivo zamrazil. Kilogram ťavieho mäsa vás vyjde asi na 12 eur. 

Tiež výborné rezne

Mäsko bolo z mladej ťavy. Pomohol kamarát. „V obchode sme narazili na chlapíka pôvodom z Libanonu, ktorý však žil dlhšie v Kanade, ako aj my. Poradil nám, čo kupovať,“ hovorí Kajo s tým, že doniesli veľký kus mäsa, aby bolo do guláša aj na rezne. Sylvia, Kajova žena, ešte dodáva, že rezne by mohli byť trochu tvrdé, ak ich nevie človek správne pripraviť. Treba ich vraj marinovať nejaký čas v alkohole, najlepšie v gine. Pri ich príprave používajú tiež špeciálne marocké korenie, veľa cesnaku a zeleninový základ – cibuľu a paradajky.  Čo je zaujímavé, marocké korenie v krajinách Blízkeho Východu nekúpite, len v Maroku. Odtiaľ sa nedováža. Tak ich opäť zásobuje kamarát, Libanončan.Kajo hovorí, že ťavie mäso sa v arabskom svete pripravuje bežne aj ako guláš. „V marockých reštauráciách ti ho podávajú v hlinených nádobách, ktoré vyzerajú trochu ako naše kvetináče. V tom ho aj varia. Podáva sa s kuskusom,“ vysvetľuje Kajo. 

Skryť Vypnúť reklamu

Mlieko, to je o inom

Zatiaľ, čo ťavie mäso má naozaj lahodnú chuť, bez nejakého výrazného zápachu, ťavie mlieko Kajo neodporúča. „To sa ani nedá kúpiť v obchode, len na farme. Strašne však smrdí. Dostal som ho raz od známeho, ale nikto sa toho u nás ani len nedotkol. Fakt to strašne smrdí,“ duplikuje Kajo. Miestni to však pijú. No zohriate a osladené množstvom medu. Ide vraj o arabský elixír sily a večnej mladosti. No, ktovie, ako by chutilo. 

Len bombové mäso nestačí

Gulášu z ťavy, ktorý nádherne rozvoniaval na dvore u Matejkovcov a Kajov kamarát Peter ho pripravil na náš tradičný spôsob, sme však neodolali. Mäsko z ťavy bolo naozaj lahodné. A vôbec nebolo tvrdé a suché, ako sme sa dočítali na internete. Nuž, aj kuchár musí vedieť, ako na to, keď aj pripravuje akékoľvek bombové mäso. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 956
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 707
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 724
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 761
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 919
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 629
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 569
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 379
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 296
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 825
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Školy sa od pondelka 1. februára neotvoria. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

2m

Mráz ani sneh nie sú prekážkou, aby ste sa vybrali do prírody. MY sme za vás absolvovali túru na 891 metrov nad morom vysoký Veľký Manín. Inšpirujete sa?

2 h

PCR testy potvrdili ďalších 2 035 nakazených koronavírusom, laboratóriá pritom otestovali 9 811 vzoriek. Počet úmrtí na COVID-19 stúpol o 50 a počet hospitalizácií narástol o 51. Vyliečilo sa však zároveň ďalších 3 099 osôb.

5 h

Pátranie po nezvestných chlapcoch je odvolané. 8-ročný Alex a 6-ročný Simon Brojovci boli vypátraní.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vo štvrtok dopoludnia zaznamenali ľudia v Handlovej aj Prievidzi otrasy zeme.

6 h

Poradia sa od včera zmenili.

23 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

21 h

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Už ste čítali?