POVAŽSKÁ BYSTRICA. Karol Rydlo žije už dlhší čas so ženou aj tromi deťmi v Katare. On učí anglický jazyk a telesnú výchovu starších žiakov, jeho manželka angličtinu deti vo veku našich škôlkárov. Katar je emirát ležiaci na Arabskom polostrove pri Perzskom zálive. Susedí so Saudskou Arábiou. Väčšina obyvateľstva sú moslimovia. Na spoločné posedenie s kamarátmi, ktoré si vždy v Považskej Bystrici urobia počas jeho návštevy na mieste, kde sa stretávali ešte ako študenti gymnázia, teraz priniesol super mäso do guláša.

Varil zo všeličoho, no toto ešte nemal
U nás exotika, v Katare je to normálne. „Na varenie guláša som teraz dostal bombové mäso,“ hovorí trochu ironicky, s narážkou na to, čo vystrájajú moslimskí extrémisti vo svete, Kajov kamarát Peter Matejka. Guláš už varil Peter veru zo všeličoho, z rôznych druhov diviny. Teraz dostal niečo charakteristické pre púštne oblasti – kus mäsa z ťavy. „Trochu som sa bál, či ho nebude treba variť trochu dlhšie ako hovädzie, ktoré som tiež pridal. Nakoniec ma prekvapilo, ako rýchlo sa mäso uvarilo,“ hovorí Peter. V guláši veru chutilo ťavie mäsko výborne. Bolo oveľa jemnejšie a mäkkšie ako naša hovädzina.
Narážky kamaráta a bezpečnosť
Chytáme sa Petrovej narážky o bombovom mäse a pýtame sa Kaja, aká situácia je teraz v Katare, keď dochádza k nárastu extrémizmu v arabských krajinách. Hovorí, že Katar je výnimkou a nemajú žiadne obavy. On aj jeho rodina sa cíti v krajine mimoriadne bezpečne. Vysvetľuje, že skôr by mal strach zdržiavať sa večer v rodnom meste pred niektorou z povestných diskoték. Kajo hneď aj uvádza príklady na dokreslenie toho, čo o Katere tvrdí. „Auto nezamykám, nechávam ho aj na noc otvorené. Aj keď ho pred obchodom nechám stáť dokonca naštartované, viem, že sa nič nestane. Nikto si ho ani nevšimne,“ hovorí Kajo. Jeho trinásťročný syn Marcus potvrdzuje otcove slová a uvádza iný príklad. „Keď niekto zabudne mobil v obchode a vráti sa poň, nájde ho na tom mieste, kde ho nechal. A môže to byť aj dva dni,“ tvrdí Marcus.

Ako získal lahôdku
Zaujíma nás, či nemal Kajo problém kúpiť v Katare netradičný darček, kus ťavieho mäsa. Na internete sme sa totiž dozvedeli, že to nie je bežná komodita, ktorú si môžete zadovážiť v obchode. Kajo hovorí, že niekoľko rokov dozadu to tak bolo, teraz však už nie. „Toto mäsko nie je už pre nás žiadna novinka. Kupujeme aj pripravujeme ho pravidelne. Dnes sa dá kúpiť už aj v bežnom supermakete. Tak to bolo aj teraz,“ hovorí Kajo, ktorý niesol na Slovensko tri kilogramy. Mäso do guláša aj dopredu nakrájal na kocky, ostatné nechal v celku a pred cestou všetko starostlivo zamrazil. Kilogram ťavieho mäsa vás vyjde asi na 12 eur.
Tiež výborné rezne
Mäsko bolo z mladej ťavy. Pomohol kamarát. „V obchode sme narazili na chlapíka pôvodom z Libanonu, ktorý však žil dlhšie v Kanade, ako aj my. Poradil nám, čo kupovať,“ hovorí Kajo s tým, že doniesli veľký kus mäsa, aby bolo do guláša aj na rezne. Sylvia, Kajova žena, ešte dodáva, že rezne by mohli byť trochu tvrdé, ak ich nevie človek správne pripraviť. Treba ich vraj marinovať nejaký čas v alkohole, najlepšie v gine. Pri ich príprave používajú tiež špeciálne marocké korenie, veľa cesnaku a zeleninový základ – cibuľu a paradajky. Čo je zaujímavé, marocké korenie v krajinách Blízkeho Východu nekúpite, len v Maroku. Odtiaľ sa nedováža. Tak ich opäť zásobuje kamarát, Libanončan.Kajo hovorí, že ťavie mäso sa v arabskom svete pripravuje bežne aj ako guláš. „V marockých reštauráciách ti ho podávajú v hlinených nádobách, ktoré vyzerajú trochu ako naše kvetináče. V tom ho aj varia. Podáva sa s kuskusom,“ vysvetľuje Kajo.
Mlieko, to je o inom
Zatiaľ, čo ťavie mäso má naozaj lahodnú chuť, bez nejakého výrazného zápachu, ťavie mlieko Kajo neodporúča. „To sa ani nedá kúpiť v obchode, len na farme. Strašne však smrdí. Dostal som ho raz od známeho, ale nikto sa toho u nás ani len nedotkol. Fakt to strašne smrdí,“ duplikuje Kajo. Miestni to však pijú. No zohriate a osladené množstvom medu. Ide vraj o arabský elixír sily a večnej mladosti. No, ktovie, ako by chutilo.
Len bombové mäso nestačí
Gulášu z ťavy, ktorý nádherne rozvoniaval na dvore u Matejkovcov a Kajov kamarát Peter ho pripravil na náš tradičný spôsob, sme však neodolali. Mäsko z ťavy bolo naozaj lahodné. A vôbec nebolo tvrdé a suché, ako sme sa dočítali na internete. Nuž, aj kuchár musí vedieť, ako na to, keď aj pripravuje akékoľvek bombové mäso.