Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Už dvadsať rokov aj posväcujú chlebík

Za dobrú úrodu ďakujú v jednej z podhorských obcí púchovského regiónu počas tradičných slávností v kostole. Už dvadsiaty rok posväcujú chlebík aj dožinkový veniec.

Počas slávností chodí sprievod už niekoľko rokov aj do kostola. Počas slávností chodí sprievod už niekoľko rokov aj do kostola. (Zdroj: DP)

Slávnostný sprievod sa počas dožinkových slávností v Lednici tento rok, žiaľ, nekonal. Prekazila ho prietrž mračien, ktorá zahnala pod strechy obecenstvo aj samotných účastníkov.

 Aj napriek tomu však bolo v Lednici slávnostne a veselo. Veď dožinkové slávnosti patria k peknej tradícii, ktorú ľudia po rokoch s nadšením oživili ako krásnu spomienku ďakovania za úrodu z minulosti.

Dážď a sprievod

Dožinkové slávnosti v obci pod majestátnym skalnatým bralom, na ktorom sa týči najneprístupnejší hrad Slovenska, majú svoju neopakovateľnú atmosféru. Slávnosti ponúkajú bohatý kultúrny program, v ktorom dominuje krojovaný sprievod obcou so žatevným vencom, sedliacka jazda na vyzdobených konských záprahoch, staré žatevné mechanizmy. Ledničania sú oblečení v pôvodných pracovných i slávnostných krojových odevoch, stretávajú sa folklórne skupiny, súbory a dychovky. Po slávnostnom posväcovaní dožinkového venca v Kostole sv. Jána Nepomuckého, miestna folklórna skupina Ledničanka odovzdáva v amfiteátri dožinkový veniec starostovi.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko by aj teraz bolo tak, ako aj po iné roky, keby nebolo dažďa. Ten bol na tohtoročných slávnostiach najvýdatnejší práve v čase, keď mal vykročiť sprievod dedinou. Zahnal pod strechu obecenstvo a neskôr aj účastníkov sprievodu.

Tiež niekoľkoročná tradícia

Posväcovanie chlebíka a venca v kostole však bolo. Nuž, bolo opäť krásne, slávnostné a pôsobivé ako vždy. Má už dvadsaťročnú tradíciu. „Je to pekný guľatý chlebík. Pecník presne taký, ako sa kedysi v peci pekával. Je na ňom krížik aj klas, teda je vyzdobený. Veď sa patrí pekne poďakovať, že nám Pán Boh úrodu požehnal,“ hovorí Veronika Šeligová z folklórnej skupiny Ledničanka.

S oživovaním tradícií súvisiacich s dožinkami začali v Lednici po niekoľkoročnej prestávke. „V roku 1993 sa obnovilo dožinkové pásmo a o dva či tri roky neskôr sme v rámci neho začali aj s posväcovaním chleba. Predtým sa do kostola nechodilo, len dedinou sa prešlo. S nápadom prišla Helenka Majerková, dnes už nie je medzi nami. Ona prvýkrát s pánom farárom dohodla poďakujúcu pobožnosť,“ spomína si pani Šeligová. Odvtedy sa okrem slávností aj posväcovanie venca a chlebíka stalo tradíciou.

Skryť Vypnúť reklamu

Žartovné nadeľovanie

Veronika Šeligová hovorí, že slávnosti mali u nich odjakživa neopakovateľnú atmosféru a bolo veselo. „Keď sprievod skončil, spievali sme odjakživa naše krásne dožinkové pesničky, ale sa aj delilo, a to bola ešte len zábava,“ spomína si s úsmevom na tvári pani Šeligová.

„Tebe nadelím vreco vitrilice, to je taká pichľavá tráva, tebe vreco paprúdzia, to je tiež tráva a gazda, keď si zaslúžel, toho poveze Puchlov Pavel na koni pri mesiačku na Havajské ostrovy,“ spomína pani Veronika na to, ako nadeľoval žartom počas slávností kedysi v minulosti Jozef Matejíček, ktorý tiež už nežije. V súvislosti s povozom na Havajské ostrovy vysvetľuje, že mali v obci kedysi gazdu trochu pomalšieho, pomotaného. Mal aj koňa lenže tiež takého ledabolo, tak sa na jeho účet žartovalo.

Skryť Vypnúť reklamu

Dožinky nejaký čas neboli

Ján Remšík zo skupiny Ledničanka si spomína zase na dožinky z roku 1947. „Boli slávnostnejšie, ako tie, čo sa robili dovtedy. To sem prišiel do dediny prvýkrát aj autobus,“ hovorí pán Remšík. Tvrdí, že aj posväcovanie chleba a venca sa robilo odjakživa. „Za socializmu sa však už potom neposväcovalo, a ani dožinky sa nerobili. Nuž, to bola iná doba,“ hovorí pán Remšík. Spomína si však aj na jednu výnimku zo šesťdesiatych rokov, keď mali odvážnejšieho richtára a vtedy mali aj poriadne dožinky v obci. „A bolo veru veselo,“ dodáva.

Osláviť úrodu sa podľa Jána Remšíka patrí a dostatočne. Dopestovať a dochovať čokoľvek v kraji pod horami, ktorý je drsnejší ako inde, nie je ľahké. Aj on musel doma ako dieťa dosť pomáhať. „Boli kravy, kozy, ovce a bolo sa treba postarať. Odvádzali sa aj kontingenty, nebolo ľahké dochovať a dopestovať niečo. Odovzdávali sme zbožie, vajcia, zemiaky, mlieko. Museli sme doma ako decká pomáhať,“ vracia sa do minulosti pán Remšík. Kosiť vedel už ako dvanásťročný. „Tatko zavelil, poj chalan a už ma bral. Vyšli sme do poľa a už sme aj ťahali. Aj zo desať chlapov išlo vedľa seba,“ vykresľuje nám zber úrody v minulosti.

Dážď slávnosti nepokazil

Anna Hrubčinová potvrdzuje, že ľudia boli v minulosti bezprostredne odkázaní na dobrú úrodu. No a pri jej zbere by bol veru výdatný dážď, ktorý sa spustil v Lednici počas tohtoročných slávností, nepríjemný. „Nebolo by veru dobré, keby pri zbere prišiel takýto dážď. A ešte horšie bolo, keď pršalo dlhšie, lebo sa úroda nedala zberať a neskôr už bola znehodnotená,“ hovorí ďalšia členka skupiny Ledničanka s tým, že dopestovať niečo v kraji pod horami nie je ľahké. Aj napriek tomu sa tu už v minulosti pestovala podľa nej pšenica, raž, ovos, jačmeň, aj konope, tiež ľan vraj zvykli ľudia siať. Úrodu by teda mohol dážď poškodiť, slávnosti v Lednici však nepokazil.

Súčasťou sú aj hasiči

Súčasťou sprievodu aj organizačného tímu bývajú v Lednici aj miestni hasiči. Bolo to tak vraj odjakživa. „Kedysi, keď ešte nebolo družstvo, kravy, kone aj iné zvieratá chovali gazdovia doma aj všetko sami pestovali, tak aj dožinky si organizovali oni. No a pomáhali im pritom aj hasiči. Hasičský zbor tu funguje už od roku 1880 a odvtedy boli hasiči pri všetkých dožinkových slávnostiach,“ spomína si Emil Hrubčin.

Starosta obce Kamil Karas hovorí, že dožinkové slávnosti organizuje obec okrem iných aj v spolupráci s Považským osvetovým strediskom a za pomoci Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Som hrdý na to, že v Lednici už bol tento rok 16. ročník. Snažíme sa udržať akciu, s organizovaním ktorej začali moji predchodcovia. Je dobré, keď môžu súčasníci vidieť, ako to bolo v minulosti, že sa ľudia po práci, po zbere úrody vedeli stretnúť, zaspievať si, zabaviť sa a utužiť vzťahy medzi sebou,“ povedal starosta obce.

 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 619
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 377
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 774
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 293
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 479
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 12 h
Pavol Hrnčiarik to svojim zverencom vie ukázať aj názorne.

PAVOL HRNČIARIK (35) robil prvé futbalové kroky v Púchove. Po skončení hráčskej kariéry sa presunul na trénerský post, na starosti má brankárov.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?