Sobota, 24. august, 2019 | Meniny má Bartolomej

Vzácny poklad v okolí Krivoklátu vraj doslova prší

Jeseň je časť roka, keď dozrievajú plody. Ľudia zbierajú tie zo záhrad, ale aj voľne rastúce v prírode. Vzácny poklad ukrývajú aj malebné vŕšky Bielych Karpát. Jedinečný je aj podľa profesorky potravinárstva.

Zbierajú už tradične každý rok. Zbierajú už tradične každý rok. (Zdroj: BERKO)

KRIVOKLÁT. Stúpame s pani Ľudmilou Hirtlovou hore miernym briežkom za ich chalupou. Porast postupne hustne. Kde sa ešte neoprelo slnko, tam nám vlhnú topánky. Na tráve zostala rosa. „Poď ideme do sveta,“ volá pani domu aj psíka, ktorý sa rád pridá. Má však celkom iné chcenia ako koza Líza, ktorá nás tiež sleduje. Pani Ľudmila vysvetľuje, že plody, ktoré budeme zbierať nie sú pochúťkou len pre ľudí, ale radi si na nich pochutia aj domáce zvieratá. Pre ich Lízu sú vraj tou naj pochúťkou.  

Poklad Bielych Karpát

 Jesenný zber chutných červených plodov je u manželov Hirtlovcov už tradíciou. „Ešte ich je tu fajn. Toto je dvestoročný drien. Tu by ste nabrali aj do päť kýblov,“ zastaví sa po chvíľke stúpanie do vrchov pani Hirtlová a ukazuje neveľký krík. Vykrstí hneď aj Lízu. „Ideš preč, ty by si mi to všetko zožrala,“ odháňa maškrtné zviera. Dodáva, že minule o šiestej ráno vyplašili v kríkoch, kde rastú drienky, aj diviaka. „Toto je bohatstvo Bielych Karpát. Sú veľmi vzácne. Mali sme tu priateľku z Kijeva, ktorá je profesorka, venuje sa potravinárstvu a povedala, že jej plody majú najviac vitamínu C. Keby vraj rástli u nich, nevedeli by sa ľudia toho dozbierať,“ hovorí pani Ľudmila.  

Článok pokračuje pod video reklamou

Stačia dve hrste a ste fit

 Koncom leta či začiatkom jesene chodí pani Ľudmila zbierať každý deň a za hodinu má aj päť litrov. Najlepšie sú však aj tak otrasené a zozbierané zo zeme, alebo pooberané, ktoré sa nejaký čas uležia. „Netreba užívať žiadny synteticky vyrobený vitamín C. Keď vás niečo bolí, dáte si za dve hrsti drienok pred spaním a na druhý deň je vám hneď lepšie. Ja ich aj zaváram a sú výborné aj proti horúčke. Je z toho aj výborný džem, tiež z nich varíme omáčku k divine, jahňacine, koziemu mäsu či pstruhovi,“ opisuje spôsoby zužitkovania plodov pani domu. Plody chutia ako čierne ríbezle. Zbierať sa však musia celkom mäkké, inak sú trochu trpké. „Máme veľké šťastie, sme kraj požehnaný, drienky nám tu doslovne pršia zo stromov,“ usmieva sa pani Hirtlová, ktorá aj s manželom vykáša okolie, kde rastú drienky. To aby nezahynuli, aby ich nezadusil iný porast. Zbierať Drienky však nechodia manželia len na ich tradičné miesta, majú ich aj v záhrade a starajú sa o starý koreň, ako o oko v hlave.  

Pohár zaváraniny a ešte niečo navyše

 Skúsená gazdinka ešte radí, že na zaváranie musia byť drienky bledšie, aby sa nerozvarili pri vysokej teplote. „Dáme len trochu cukru a sterilizujeme asi 15 minút,“ hovorí pani Hirtlová. Keď si vraj dáte pohár drienok a ešte za tým dobrý „štamrlík“ z drienkovice, ak na vás lezie nejaká choroba, tak sa spotíte jedna radosť. „A ste fit. Nepoznáte doktorov,“ usmieva sa pani Ľudmila. 

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 55 011
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 10 275
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 059
  4. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 480
  5. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 079
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 551
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 962
  8. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 5 421
  9. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 749
  10. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 372

Hlavné správy z SME | MY Považská - aktuálne správy

Cestu opäť uzatvoria

Pre rekonštrukciu železnice bude od dnes od rána opäť uzavretý úsek cesty medzi Nimnicou a Udičou.

FOTO: Na Bartolomejskom jarmoku v Ilave

V piatok zavládla v Ilave pravá jarmočná atmosféra.

Robili opravy na ceste vo Vrtižeri

Počas leta sa v Považskej Bystri zamerali na opravu ciest v prímestských častiach.

Úpravy na ceste pri ihrisku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Chytili trenčianskeho drogového dílera, mal pri sebe tisíce dávok

Muž si môže za mrežami posedieť až 15 rokov.

Na hrebeni v Západných Tatrách bolo počas búrky štyridsať ľudí

V oblasti Spálenej mali kolegovia s rodinami firemnú akciu. Jedného z nich zasiahol blesk.

Na ovce útočil vlk, pridal sa aj medveď. Oplôtky nestačia

Počet oviec zabitých šelmami z lesov narastá. Dôvodom je aj dospievanie mláďat a blížiaca sa zima.

Vybrali SME

Už ste čítali?