Púchov – Mladý šéfkuchár Oto Hvizdák z hotela Willi má na svojom konte množstvo medzinárodných úspechov v nevšednej disciplíne. Nazýva sa „umelecká dekorácia ovocia a zeleniny“ a na Slovensku je zatiaľ Popoluškou. Gastronomické veľmoci, medzi ktoré patrí aj Česká republika, venujú tejto disciplíne náležitú pozornosť. Umelecké výrobky z ovocia a zeleniny začínajú už aj u nás zdobiť slávnostné tabule na spoločenských, ale aj súkromných podujatiach.
„Vždy som v sebe cítil sklony k umeniu, zmysel pre pekné veci máme asi v rodine,“ hovorí Oto Hvizdák. „Krásnymi sa môžu stať aj na prvý pohľad bežné veci, napríklad potraviny. Keď som uvidel nádherné výtvory vyrezané z ovocia a zeleniny na jednej výstave, bolo rozhodnuté. Prečo by som to neskúsil aj ja? Mojím prvým radcom a učiteľom bol pán Procházka z Českej republiky. On je vlastne zakladateľom mojich neskorších úspechov. Vyskúšal som viaceré špeciálne dlátka a nožíky, a práve české mi najviac vyhovujú. Dekorovať sa dá každý druh ovocia a zeleniny. Chce to len citlivé oko, pevnú ruku a veľkú dávku trpezlivosti,“ hovorí Oto Hvizdák. „Sme veľmi radi, že náš šéfkuchár je v tomto smere nadaný,“ povedal riaditeľ hotela Willi Jozef Bystrický. „Vďaka nemu dokážeme pripraviť nevšedné slávnostné tabule. Využívajú to rôzne firmy pri slávnostných príležitostiach, ale záujem prejavujú aj napríklad svadobčania. Dokážeme poskytnúť to, čo v našom okolí málokto,“ dodáva riaditeľ.
Aby sa mohol šéfkuchár venovať svojmu umeniu, musia ho ostatní pracovníci kuchyne v prípade potreby zastúpiť. V tomto má Oto šťastie, lebo mu všetci fandia. Hneď, ako sa začal zúčastňovať súťaží, dostavili sa výsledky. V roku 2002 na Gastro Hradec Králové získal bronzovú medailu a na Gastro sv. Vavrinec Praha striebornú medailu. V roku 2003 získal v Hradci Králové striebro, v Prahe tiež striebro a na Gastro Ostrava zvíťazil. V roku 2004 opäť v Hradci Králové striebro, ako aj na Gastro Kladno a na olympiáde v Erfurte v Nemecku dostal zlatú medailu. Na Gastro 2005 Hradec Králové bol opäť zlatý ako jednotlivec a Česi si ho vzali do družstva v súťaži družstiev. V tejto súťaži bol takisto členom víťazného tímu. Aj keď slovenská gastronómia ešte nedosahuje úroveň českej, Oto Hvizdák, ako náš reprezentant, je na európskej špici. Dokázal sa vysporiadať so všetkými kritériami poroty, ako sú napríklad čistota rezu, prevedenie, téma, originalita a podobne.
Súťaže sú však len niekoľkokrát do roka, preto sa vyskytnú aj mesiace, kedy sa venuje len bežnej práci. Svoje umenie využíva podľa potrieb zákazníkov a niekedy iba trénuje. Spočiatku mal problémy získavať mimo sezóny niektoré druhy ovocia. Teraz ho, ako známeho reprezentanta, zásobuje istá firma. Veľmi dobre sa mu pracuje s rôznymi druhmi melónov, dyňou, mangom, papájou, ale aj s bežnými druhmi zeleniny, ako sú mrkva, reďkovky, kaleráb, fenikel a podobne. Umelecké diela sa dajú v gastronómii vyčariť aj z iných materiálov, preto by chcel časom vyskúšať ešte tuky, čokoládu, alebo ľad. Oto Hvizdák má okrem talentu a trpezlivosti šťastie v tom, že ho jeho okolie nebrzdí, ale naopak, podporuje ho.
Autor: mv