Originalita dokáže vždy zaujať

Púchov – Mladý šéfkuchár Oto Hvizdák z hotela Willi má na svojom konte množstvo medzinárodných úspechov v nevšednej disciplíne. Nazýva sa „umelecká dekorácia ovocia a zeleniny“ a na Slovensku je zatiaľ Popoluškou.

Púchov – Mladý šéfkuchár Oto Hvizdák z hotela Willi má na svojom konte množstvo medzinárodných úspechov v nevšednej disciplíne. Nazýva sa „umelecká dekorácia ovocia a zeleniny“ a na Slovensku je zatiaľ Popoluškou. Gastronomické veľmoci, medzi ktoré patrí aj Česká republika, venujú tejto disciplíne náležitú pozornosť. Umelecké výrobky z ovocia a zeleniny začínajú už aj u nás zdobiť slávnostné tabule na spoločenských, ale aj súkromných podujatiach.
„Vždy som v sebe cítil sklony k umeniu, zmysel pre pekné veci máme asi v rodine,“ hovorí Oto Hvizdák. „Krásnymi sa môžu stať aj na prvý pohľad bežné veci, napríklad potraviny. Keď som uvidel nádherné výtvory vyrezané z ovocia a zeleniny na jednej výstave, bolo rozhodnuté. Prečo by som to neskúsil aj ja? Mojím prvým radcom a učiteľom bol pán Procházka z Českej republiky. On je vlastne zakladateľom mojich neskorších úspechov. Vyskúšal som viaceré špeciálne dlátka a nožíky, a práve české mi najviac vyhovujú. Dekorovať sa dá každý druh ovocia a zeleniny. Chce to len citlivé oko, pevnú ruku a veľkú dávku trpezlivosti,“ hovorí Oto Hvizdák. „Sme veľmi radi, že náš šéfkuchár je v tomto smere nadaný,“ povedal riaditeľ hotela Willi Jozef Bystrický. „Vďaka nemu dokážeme pripraviť nevšedné slávnostné tabule. Využívajú to rôzne firmy pri slávnostných príležitostiach, ale záujem prejavujú aj napríklad svadobčania. Dokážeme poskytnúť to, čo v našom okolí málokto,“ dodáva riaditeľ.
Aby sa mohol šéfkuchár venovať svojmu umeniu, musia ho ostatní pracovníci kuchyne v prípade potreby zastúpiť. V tomto má Oto šťastie, lebo mu všetci fandia. Hneď, ako sa začal zúčastňovať súťaží, dostavili sa výsledky. V roku 2002 na Gastro Hradec Králové získal bronzovú medailu a na Gastro sv. Vavrinec Praha striebornú medailu. V roku 2003 získal v Hradci Králové striebro, v Prahe tiež striebro a na Gastro Ostrava zvíťazil. V roku 2004 opäť v Hradci Králové striebro, ako aj na Gastro Kladno a na olympiáde v Erfurte v Nemecku dostal zlatú medailu. Na Gastro 2005 Hradec Králové bol opäť zlatý ako jednotlivec a Česi si ho vzali do družstva v súťaži družstiev. V tejto súťaži bol takisto členom víťazného tímu. Aj keď slovenská gastronómia ešte nedosahuje úroveň českej, Oto Hvizdák, ako náš reprezentant, je na európskej špici. Dokázal sa vysporiadať so všetkými kritériami poroty, ako sú napríklad čistota rezu, prevedenie, téma, originalita a podobne.
Súťaže sú však len niekoľkokrát do roka, preto sa vyskytnú aj mesiace, kedy sa venuje len bežnej práci. Svoje umenie využíva podľa potrieb zákazníkov a niekedy iba trénuje. Spočiatku mal problémy získavať mimo sezóny niektoré druhy ovocia. Teraz ho, ako známeho reprezentanta, zásobuje istá firma. Veľmi dobre sa mu pracuje s rôznymi druhmi melónov, dyňou, mangom, papájou, ale aj s bežnými druhmi zeleniny, ako sú mrkva, reďkovky, kaleráb, fenikel a podobne. Umelecké diela sa dajú v gastronómii vyčariť aj z iných materiálov, preto by chcel časom vyskúšať ešte tuky, čokoládu, alebo ľad. Oto Hvizdák má okrem talentu a trpezlivosti šťastie v tom, že ho jeho okolie nebrzdí, ale naopak, podporuje ho.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mv

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Lexus spája výkon a úspornosť
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Lexus spája výkon a úspornosť
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 681
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 7 096
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 550
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 724
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 045
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 810
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 667
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 381
  1. Martin Fronk: Fontána, ktorá vstala z popola
  2. Marek Strapko: Helloween (organizátor) spôsobil davovú psychózu...
  3. Martin Šuraba: Prečo nepožiadali Evansa?
  4. Jozef Kurty: Kolaborantský gén
  5. Štefan Šturdzík: Mladá vlna v Smere , robí radosť " sama sebe ".
  6. Tadeáš Ďurica: Nie je to len Matovič: Hnutie Slovensko rastie aj mimo svojho jadra
  7. Irena Šimuneková: Medzi vežami z kameňa a farbami jesene – môj okruh Súľovskými skalami
  8. Zuzana Ferencová : Vybrať si dobrú kávu je navyše obťiažne
  1. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 16 627
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 8 717
  3. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 8 409
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 749
  5. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 7 336
  6. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 524
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 978
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 175
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  2. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  3. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  4. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  5. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  6. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  7. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  8. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Potrebujete nakúpiť viac tovaru na vianočný trh, predzásobiť sa materiálom na zimu?


Požiar osobného auta.

Podarilo sa im uniknúť včas.


Ilustračná fotografia.

Pre chrípku museli minulý týždeň prerušiť školské vyučovanie v jednej materskej škole.


TASR
Beluša (v bielom) zvíťazila vo Veľkých Ludinciach.

Prehľad výsledkov, komentárov, tabuliek od II. po VIII. ligu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu