Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír

U Drienikov kúria pod kotlami od augusta

Aj keď úroda ovocia nie je v tomto roku najlepšia, v pálenici u Drienikov je sezóna v plnom prúde. Rúrkami preteká jahodovica, marhuľovica i lahodný slivkový mok.

Ilustračná fotografia(Zdroj: TASR)

LYSÁ POD MAKYTOU. Sezónu u Drienikov zvyknú otvoriť až v septembri, avšak v tomto roku pálili už začiatkom augusta. Výsledkom bola unikátna jahodovica. Otvorenie sezóny je podľa majiteľa pálenice Jaroslava Drienika vecou zákazníkov. „Ak nahlásia, že ovocie je vykysnuté, pálenicu otvoríme. Aj keď páliť jeden kotol nie je rentabilné, ovocie nenecháme znehodnotiť,“ konštatuje Drienik, pričom dodáva, že hlavný nápor očakávajú v novembri a decembri .

Slabá úroda

Tohtoročná sezóna vo viacerých častiach Slovenska ovociu nepriala. Čiastočne to spôsobil mráz, ale i odpočinok, ktorý si stromy dopriali po minuloročnej nádielke. V Lysej pod Makytou bola veľmi slabá úroda jabĺk a hrušiek. Na kopaniciach sa, naopak, darilo slivkám, ktorých sa urodilo nad rámec. Potvrdil to i Jaro Drienik, ktorý dole v dedine, podľa vzoru starých gazdov, zakladal počas mrazu ohníčky pod stromami. Milovníci pravého ovocného destilátu však rozhodne nezúfajú. Ovocie si zadovážili z Česka, Maďarska či Balkánu. Zošrotované a popučené odpočíva v súdkoch rôznej veľkosti a tvaru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rozhoduje kvalita

Alfou i omegou dobrej pálenky je kvalitne pripravený kvas. Majiteľ pálenice opäť pripomína, že do sudov musí ísť čisté dozreté ovocie, dobre podrvené bez hliny, lístia a iných nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť celkovú chuť. Jablká a hrušky by mali byť zošrotované, slivky a marhule s porušenou šupkou, aby sa zabránilo hnilobnému procesu v dôsledku prieniku vzduchu. Častá otázka je, či páliť slivky s kôstkami, alebo bez. Odborník na pálenie odporúča kôstky pred pálením z kvasu odstrániť. Komu však vyhovuje jemná mandľová chuť, kôstky v kvase ponechať. Iné je to s marhuľami, kde sa pred pálením musia kôstky bezpodmienečne odstrániť.

Drevo je drevo

Destilát vypálený na dreve je unikát. Taktiež najlepším materiálom na uskladnenie kvasu je drevený sud, ktorý ovplyvňuje kvasenie a celkovú chuť destilátu. Ako však uviedol majiteľ pálenice, takéto sudy vidieť už iba zriedka. Využívajú ich len starí fajnšmekri. Najčastejšou formou sú plastové nádoby s kvasnou zátkou pre unikajúci vzduch.

Národný poklad

Na Slovensku sa mimo pestovateľských páleníc vyrába len 5 percent destilátov. Všetko ostatné v nie najlepšej kvalite sa dováža v cisternách. Prísadami sa docieli chuť jabĺk, hrušiek alebo sliviek a takto upravený alkohol putuje na pulty k zákazníkom. Pravé ovocné destiláty vyrobené v páleniciach sú cenným artiklom. Jaroslava Drienika ako rytiera rádu ovocných destilátov mrzí, že si to politici nevšimli a neuzákonili slivovicu za národný poklad. Viacerí si myslia, že si ocenenie právom zaslúži.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 576
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 577
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 904
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 846
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 737
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 441
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 671
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 858
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 444
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 022

Hlavné správy z MY Považská

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Považskobystričanka Nikoleta Trníková postúpila na ME v Škótsku

V Helsinkách súťažili plavci na ME juniorov.

Viac práce tu ešte nebolo. V kraji chýba množstvo profesií

Nezamestnaných je najmenej Slovákov v histórii. V ktorom okrese je najľahšie zohnať prácu a kde najťažšie? Ako sa zmenil trh práce za 20 rokov? Ako hodnotia súčasnú situáciu na trhu práce personalisti?

Užívajú si aktívnu starobu, sú najstarší v okrese

V Lúkach majú najstaršiu miestu organizáciu Jednoty dôchodcov. Jej členovia si nevedia predstaviť život na dôchodku bez aktivít.

O čom píšeme v novinách?

Aktuálne informácie z okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava nájdete každý týždeň vo vašom týždenníku MY Noviny stredného Považia (OBZOR).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vežu v Bojniciach navštívili prví turisti. Pozrite sa na ten úžasný výhľad

Vyhliadková veža v Bojniciach je v skúšobnej prevádzke.

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Na martinskom parkovisku omotali výrastkovia auto toaleťákom

​​​​​​​Po sídlisku v Martine sa potĺkala partia výrastkov a cudzím ľuďom vymýšľali schválnosti.

Pohyby v FC Nitra

Prvý zápas s Trenčínom je odložený na neurčito. Na pozíciách v klube došlo k zmenám.

Vybrali SME

Už ste čítali?