Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

U Drienikov kúria pod kotlami od augusta

Aj keď úroda ovocia nie je v tomto roku najlepšia, v pálenici u Drienikov je sezóna v plnom prúde. Rúrkami preteká jahodovica, marhuľovica i lahodný slivkový mok.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: TASR)

LYSÁ POD MAKYTOU. Sezónu u Drienikov zvyknú otvoriť až v septembri, avšak v tomto roku pálili už začiatkom augusta. Výsledkom bola unikátna jahodovica. Otvorenie sezóny je podľa majiteľa pálenice Jaroslava Drienika vecou zákazníkov. „Ak nahlásia, že ovocie je vykysnuté, pálenicu otvoríme. Aj keď páliť jeden kotol nie je rentabilné, ovocie nenecháme znehodnotiť,“ konštatuje Drienik, pričom dodáva, že hlavný nápor očakávajú v novembri a decembri .

Slabá úroda

Tohtoročná sezóna vo viacerých častiach Slovenska ovociu nepriala. Čiastočne to spôsobil mráz, ale i odpočinok, ktorý si stromy dopriali po minuloročnej nádielke. V Lysej pod Makytou bola veľmi slabá úroda jabĺk a hrušiek. Na kopaniciach sa, naopak, darilo slivkám, ktorých sa urodilo nad rámec. Potvrdil to i Jaro Drienik, ktorý dole v dedine, podľa vzoru starých gazdov, zakladal počas mrazu ohníčky pod stromami. Milovníci pravého ovocného destilátu však rozhodne nezúfajú. Ovocie si zadovážili z Česka, Maďarska či Balkánu. Zošrotované a popučené odpočíva v súdkoch rôznej veľkosti a tvaru.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhoduje kvalita

Alfou i omegou dobrej pálenky je kvalitne pripravený kvas. Majiteľ pálenice opäť pripomína, že do sudov musí ísť čisté dozreté ovocie, dobre podrvené bez hliny, lístia a iných nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť celkovú chuť. Jablká a hrušky by mali byť zošrotované, slivky a marhule s porušenou šupkou, aby sa zabránilo hnilobnému procesu v dôsledku prieniku vzduchu. Častá otázka je, či páliť slivky s kôstkami, alebo bez. Odborník na pálenie odporúča kôstky pred pálením z kvasu odstrániť. Komu však vyhovuje jemná mandľová chuť, kôstky v kvase ponechať. Iné je to s marhuľami, kde sa pred pálením musia kôstky bezpodmienečne odstrániť.

Drevo je drevo

Destilát vypálený na dreve je unikát. Taktiež najlepším materiálom na uskladnenie kvasu je drevený sud, ktorý ovplyvňuje kvasenie a celkovú chuť destilátu. Ako však uviedol majiteľ pálenice, takéto sudy vidieť už iba zriedka. Využívajú ich len starí fajnšmekri. Najčastejšou formou sú plastové nádoby s kvasnou zátkou pre unikajúci vzduch.

Skryť Vypnúť reklamu

Národný poklad

Na Slovensku sa mimo pestovateľských páleníc vyrába len 5 percent destilátov. Všetko ostatné v nie najlepšej kvalite sa dováža v cisternách. Prísadami sa docieli chuť jabĺk, hrušiek alebo sliviek a takto upravený alkohol putuje na pulty k zákazníkom. Pravé ovocné destiláty vyrobené v páleniciach sú cenným artiklom. Jaroslava Drienika ako rytiera rádu ovocných destilátov mrzí, že si to politici nevšimli a neuzákonili slivovicu za národný poklad. Viacerí si myslia, že si ocenenie právom zaslúži.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 917
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 889
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 540
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 631
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 692
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 092
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 581
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 551
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 363
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 128
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V Košeci chcú na testovanie vyčleniť prioritne priestory v exteriéri

V obci Košeca v Ilavskom okrese chce samospráva vyčleniť prioritne priestory v exteriéri.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Odchádzajúci tréner Vágner: V Považskej je cítiť napätie

Nevydarený štart futbalistov Považskej Bystrice do tretej ligy si odniesol tréner Jaroslav Vágner. Po dohode opustil trénerskú lavičku, na ktorú zasadol Alexander Homér.

Teraz už bývalý tréner futbalistov Považskej Bystrice Jaroslav Vágner.

Rekordný prírastok. 2202 pozitívne testovaných, z toho 212 v Trenčianskom kraji

Včerajšie testy priniesli nový rekord pozitívnych prípadov na koronavírus.

Testovanie na nový koronavírus.

Ošípané čo najskôr zaregistrujte

Africký mor ošípaných zosilnel. Majitelia prasiat majú povinnosti, ako predísť nákaze. Základom je zaregistrovať každé zviera.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?