Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

U Drienikov kúria pod kotlami od augusta

Aj keď úroda ovocia nie je v tomto roku najlepšia, v pálenici u Drienikov je sezóna v plnom prúde. Rúrkami preteká jahodovica, marhuľovica i lahodný slivkový mok.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: TASR)

LYSÁ POD MAKYTOU. Sezónu u Drienikov zvyknú otvoriť až v septembri, avšak v tomto roku pálili už začiatkom augusta. Výsledkom bola unikátna jahodovica. Otvorenie sezóny je podľa majiteľa pálenice Jaroslava Drienika vecou zákazníkov. „Ak nahlásia, že ovocie je vykysnuté, pálenicu otvoríme. Aj keď páliť jeden kotol nie je rentabilné, ovocie nenecháme znehodnotiť,“ konštatuje Drienik, pričom dodáva, že hlavný nápor očakávajú v novembri a decembri .

Slabá úroda

Tohtoročná sezóna vo viacerých častiach Slovenska ovociu nepriala. Čiastočne to spôsobil mráz, ale i odpočinok, ktorý si stromy dopriali po minuloročnej nádielke. V Lysej pod Makytou bola veľmi slabá úroda jabĺk a hrušiek. Na kopaniciach sa, naopak, darilo slivkám, ktorých sa urodilo nad rámec. Potvrdil to i Jaro Drienik, ktorý dole v dedine, podľa vzoru starých gazdov, zakladal počas mrazu ohníčky pod stromami. Milovníci pravého ovocného destilátu však rozhodne nezúfajú. Ovocie si zadovážili z Česka, Maďarska či Balkánu. Zošrotované a popučené odpočíva v súdkoch rôznej veľkosti a tvaru.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhoduje kvalita

Alfou i omegou dobrej pálenky je kvalitne pripravený kvas. Majiteľ pálenice opäť pripomína, že do sudov musí ísť čisté dozreté ovocie, dobre podrvené bez hliny, lístia a iných nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť celkovú chuť. Jablká a hrušky by mali byť zošrotované, slivky a marhule s porušenou šupkou, aby sa zabránilo hnilobnému procesu v dôsledku prieniku vzduchu. Častá otázka je, či páliť slivky s kôstkami, alebo bez. Odborník na pálenie odporúča kôstky pred pálením z kvasu odstrániť. Komu však vyhovuje jemná mandľová chuť, kôstky v kvase ponechať. Iné je to s marhuľami, kde sa pred pálením musia kôstky bezpodmienečne odstrániť.

Drevo je drevo

Destilát vypálený na dreve je unikát. Taktiež najlepším materiálom na uskladnenie kvasu je drevený sud, ktorý ovplyvňuje kvasenie a celkovú chuť destilátu. Ako však uviedol majiteľ pálenice, takéto sudy vidieť už iba zriedka. Využívajú ich len starí fajnšmekri. Najčastejšou formou sú plastové nádoby s kvasnou zátkou pre unikajúci vzduch.

Skryť Vypnúť reklamu

Národný poklad

Na Slovensku sa mimo pestovateľských páleníc vyrába len 5 percent destilátov. Všetko ostatné v nie najlepšej kvalite sa dováža v cisternách. Prísadami sa docieli chuť jabĺk, hrušiek alebo sliviek a takto upravený alkohol putuje na pulty k zákazníkom. Pravé ovocné destiláty vyrobené v páleniciach sú cenným artiklom. Jaroslava Drienika ako rytiera rádu ovocných destilátov mrzí, že si to politici nevšimli a neuzákonili slivovicu za národný poklad. Viacerí si myslia, že si ocenenie právom zaslúži.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 132
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 478
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 198
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 205
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 648
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 194
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 450
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 476
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 263
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Testovanie: S celoplošným testovaním pomôže samosprávam aj TSK

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pomôže samosprávam v kraji s celoplošným testovaním antigénovými testami.

FOTOGALÉRIA: Otužilcov z Podhradského mora nezastavil ani ľad

Otužilci z Podhradského mora opäť raz ukázali, že v chlade sa cítia ako ryby vo vode. Nezastavil ich ani ľad, sekerami vysekali dieru do mora a užívali si blahodárne účinky ľadovej vody.

Ilustračné foto.

FOTO: Rybník sa zmenil na hokejový a korčuliarsky areál

Rybník sa počas zimných mrazivých dní mení na miesto pre športy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?