Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky

U Drienikov kúria pod kotlami od augusta

Aj keď úroda ovocia nie je v tomto roku najlepšia, v pálenici u Drienikov je sezóna v plnom prúde. Rúrkami preteká jahodovica, marhuľovica i lahodný slivkový mok.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: TASR)

LYSÁ POD MAKYTOU. Sezónu u Drienikov zvyknú otvoriť až v septembri, avšak v tomto roku pálili už začiatkom augusta. Výsledkom bola unikátna jahodovica. Otvorenie sezóny je podľa majiteľa pálenice Jaroslava Drienika vecou zákazníkov. „Ak nahlásia, že ovocie je vykysnuté, pálenicu otvoríme. Aj keď páliť jeden kotol nie je rentabilné, ovocie nenecháme znehodnotiť,“ konštatuje Drienik, pričom dodáva, že hlavný nápor očakávajú v novembri a decembri .

Slabá úroda

Tohtoročná sezóna vo viacerých častiach Slovenska ovociu nepriala. Čiastočne to spôsobil mráz, ale i odpočinok, ktorý si stromy dopriali po minuloročnej nádielke. V Lysej pod Makytou bola veľmi slabá úroda jabĺk a hrušiek. Na kopaniciach sa, naopak, darilo slivkám, ktorých sa urodilo nad rámec. Potvrdil to i Jaro Drienik, ktorý dole v dedine, podľa vzoru starých gazdov, zakladal počas mrazu ohníčky pod stromami. Milovníci pravého ovocného destilátu však rozhodne nezúfajú. Ovocie si zadovážili z Česka, Maďarska či Balkánu. Zošrotované a popučené odpočíva v súdkoch rôznej veľkosti a tvaru.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhoduje kvalita

Alfou i omegou dobrej pálenky je kvalitne pripravený kvas. Majiteľ pálenice opäť pripomína, že do sudov musí ísť čisté dozreté ovocie, dobre podrvené bez hliny, lístia a iných nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť celkovú chuť. Jablká a hrušky by mali byť zošrotované, slivky a marhule s porušenou šupkou, aby sa zabránilo hnilobnému procesu v dôsledku prieniku vzduchu. Častá otázka je, či páliť slivky s kôstkami, alebo bez. Odborník na pálenie odporúča kôstky pred pálením z kvasu odstrániť. Komu však vyhovuje jemná mandľová chuť, kôstky v kvase ponechať. Iné je to s marhuľami, kde sa pred pálením musia kôstky bezpodmienečne odstrániť.

Drevo je drevo

Destilát vypálený na dreve je unikát. Taktiež najlepším materiálom na uskladnenie kvasu je drevený sud, ktorý ovplyvňuje kvasenie a celkovú chuť destilátu. Ako však uviedol majiteľ pálenice, takéto sudy vidieť už iba zriedka. Využívajú ich len starí fajnšmekri. Najčastejšou formou sú plastové nádoby s kvasnou zátkou pre unikajúci vzduch.

Skryť Vypnúť reklamu

Národný poklad

Na Slovensku sa mimo pestovateľských páleníc vyrába len 5 percent destilátov. Všetko ostatné v nie najlepšej kvalite sa dováža v cisternách. Prísadami sa docieli chuť jabĺk, hrušiek alebo sliviek a takto upravený alkohol putuje na pulty k zákazníkom. Pravé ovocné destiláty vyrobené v páleniciach sú cenným artiklom. Jaroslava Drienika ako rytiera rádu ovocných destilátov mrzí, že si to politici nevšimli a neuzákonili slivovicu za národný poklad. Viacerí si myslia, že si ocenenie právom zaslúži.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  2. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  3. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  4. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  5. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  7. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  2. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  5. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  7. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  8. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  9. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  10. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 384
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 972
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 921
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 576
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 481
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 394
  7. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 391
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 253
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 2 720
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 2 534
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Rekordných desať tímov a celkovo štyridsať jazdcov počas mesiaca jún zvolilo ekologickejšiu formu dopravy do práce, vďaka čomu sa v celoslovenskej kampani Do práce na bicykli umiestnil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na 26. mieste s úsporou viac ako 2,6 tony CO2.


2 h

Vďaka cyklobusom sa aj tento rok bezpečne spolu s bicyklom dostanete z Trenčína do Bánoviec nad Bebravou aj do Nitrianskeho Rudna.


2 h

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


17 h

Uplynulý týždeň zachránilo Košecu čerstvo vyčistené koryto. V nedeľu sa voda už valila Košeckým Rovným.


4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


21 h

Rozsudok nie je právoplatný.


18 h

O udalosti informovali hasiči.


1. aug

Slovenskom sa ženú búrky.


1. aug

Už ste čítali?