Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Svadobný deň môže byť s puncom originality

V priestoroch kaštieľa Gino Park Palace v Orlovom sa uskutočnila jedinečná svadobná výstava. Ťahákom akcie boli dve módne prehliadky svadobných salónov z Púchova a Trenčína.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Okrem svadobných salónov prezentovali svoju tvorbu vizážisti, floristi, cukrári a iní poskytovatelia služieb.

Ako informovala manažérka marketingu Andrea Buková, k usporiadaniu výstavy ich viedla myšlienka predstaviť ľuďom službu v podobe svadby un block s renomovanými dodávateľmi služieb z regiónu Považia.

Návštevníkov, ktorí si včas zabezpečili rezerváciu, čakali originálne ukážky svadobných aranžmánov, svadobných účesov, líčenia, ochutnávka praliniek a zdravých raw koláčikov. Nechýbala prehliadka hotela s welcome drinkom či degustáciou svadobného menu.

Skryť Vypnúť reklamu

Výstava bola rozložená v celom hoteli. Najväčšia časť bola vyčlenená v historických priestoroch reštaurácie. Pozvanie prijal i folklórny súbor Považan, ktorý oživil výstavu ukážkami krásneho zvyku začepčenia.

Nové modely

Modelky zo svadobného salónu INFINITI z Púchova predstavili desať modelov pre nastávajúcu sezónu. V najnovšej kolekcii zaujala divákov najmä originalita šiat v kombinácii s materiálom. Výrazným prvkom bol najmä chrbát prezentovaný ako šperk a mašle, ktoré zdobili predný i zadný diel. Šaty zjemňovala čipka, ktorá je v móde neustále. „Každý rok chodíme vyberať šaty do Španielska,“ tvrdí majiteľka salónu Blanka Miková. „Tento rok sme vsadili na úplne nové materiály podčiarkujúce ženskosť. Výber v salóne je veľký, takže uspokojíme i najnáročnejšiu klientelu,“ informuje.

Skryť Vypnúť reklamu

K šatám patria doplnky

Modistka Eva Gajdošíková sa venuje výrobe svadobných doplnkov viac než 20 rokov. Jej zákazníkmi sú najmä svadobné salóny, ale i samotné nevesty.

Na výstave v Orlovom predstavila originálne ukážky tvorby. „Zo skúsenosti viem potvrdiť, že niektoré nevesty volia tradičnú formu, iné originalitu. Naše nevesty sú špecifické a veľakrát náročnejšie než tie vo svete. Vyhovieť vieme všetkým. K šatám prispôsobujeme a vyrábame ozdoby, bižutériu i doplnky. Záleží len na požiadavke nevesty,“ vysvetlila.

Dominanta – účes

Svadobný účes nasadí nevestám korunu. O tom, aké techniky sa pri jeho tvorbe využívajú, poinformovala a predviedla na modelke Zuzana Majeríková, ktorá sa neriadi tým, čo momentálne letí, ale počúva nevestu.

„Je to jej deň, takže účes musí byť taký, aby sa v ňom cítila dobre,“ tvrdí. Najlepšie vyniknú štruktúrované účesy, kde sa využíva niekoľko foriem účesov dohromady. S nevestou si vždy dohadujem skúšky, aby videla dielo skôr, než ho bude mať na hlave,“ spresňuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Podstatné je i líčenie, kde podľa Zuzany Teplanovej a Zuzany Ondrickovej zo salónu ZZaX beauties nie sú určené striktné pravidlá. Je to vždy o tom, v čom sa nevesta dobre cíti. Či chce pôsobiť prirodzene, alebo výraznejším dojmom. Podstatné je, aby líčenie bolo trvácne počas celého svadobného dňa.

Trend – RAW koláčiky

Svadbu bez koláčikov, aj keď trošku nezdravých, si nevieme prestaviť. Vieme ale vybrať alternatívu. Sú ňou zdravé RAW koláčiky, ktoré sa tlačia čoraz viac do popredia a sú obľúbené najmä u mladšej generácie.

Ukážku toho, čo všetko sa dá vyrobiť zdravou formou, predviedli z firmy Sweet secret of raw z Považskej Bystrice. Kokosové, figové, ďatlové či orechové koláčiky dráždili chuťové bunky aj tým najzarytejším zástancom veterníkov či krémešov.

Majiteľ firmy Peter Ščípa hovorí, že najmä mladí ľudia vkladajú do svadieb nové prvky. „Máme skúsenosti s výrobou svadobných RAW tort, ktoré sú veľmi obľúbené a zjedia sa okamžite. Tortu vieme vyskladať z viacerých druhov, čo sa všetkým páči. Na dva a pol kilogramovej torte z piatich druhov si pochutná aj 60 ľudí,“ uvádza príklad.

Ako ďalej spresňuje, pri výrobe RAW koláčikov a tort využívajú agáve sirup na sladenie, kokosový olej, kešu orechy, mandle, pohánku a iné, všetko bez prídavku aditív, lepku a chémie. „Ľudia nás pomaličky objavujú. Prídu ku nám a pýtajú veterníky či krémeše, tie ale nerobíme. Presvedčí ich až ochutnávka. V Čechách je tento trend zaužívaný. My sme zatiaľ jediní na Slovensku. Receptúry máme priamo z Prahy, odkiaľ nás zásobujú novinkami,“ doplnil.

Aj na stoloch prezidentov

Nielen RAW koláčiky pútali pozornosť návštevníkov. Svoje cukrárske umenie predviedol šéfcukrár Michal Baniar z cukrárenskej výroby v Púchove, ktorý predstavil pralinky originálneho druhu i tvaru. Na ich výrobu využíva kvalitnú belgickú čokoládu.

Chýr o jeho zručnosti a chuti praliniek prenikol ďaleko za hranice regiónu. Ocitli sa na stoloch v olympijskom dome v Londýne, na výstave EXPO v Číne, poznajú ich v Bangkoku, Dubaji a pochutnávajú si na nich aj slovenskí prezidenti. „Výroba praliniek vyvstala z požiadaviek trhu. Na Slovensku pečú ľudia doma a ja bojujem s týmito ľuďmi cenovo tak, že zákazníkovi poskytnem niečo navyše,“ vysvetľuje mladý muž. „Ľudia najčastejšie volia jednotlivo balené pralinky, ako zasadací poriadok. Čoraz častejšie sa však využívajú i Candy bary, vyhradené na sladkosti, a práve tu je môj priestor.“

Tvorba známej floristky

Svadobná kytica je pýchou každej nevesty. Potvrdila to i floristka Silvia Pavúrová, ktorá zatraktívnila priestory nádhernými ukážkami vlastnej tvorby. Podľa nej sú momentálne v móde buď maličké, detailne prepracované kytičky, alebo veľké jemne rozviate kytice, v ktorých sa využívajú georgíne, anglické ruže alebo kvety lúčneho charakteru. „Pravidelne sa zúčastňujeme výstav a vyberáme kvety podľa najnovších trendov. Neveste sa vždy snažíme poradiť,“ hovorí Silvia Pavúrová. „Pri výbere kvetov a výzdoby sa riadime tým, v akých priestoroch sa svadba poriada. Či na kolibe, v dome kultúry alebo v kaštieli, pretože nie všetko sa hodí všade. Tu v kaštieli sa hodí elegantný, romantický štýl. Zvolili sme biele kvety v skle, lebo sklo je čistý a elegantný materiál,“ vysvetľuje.

„Svadobný pár vysloví predstavu a my ju doladíme. Na jar volíme jarné kvietky, v lete letné kvety, na jeseň tekvičky, šišky... Robili sme aj kvetinovú kabelku a kvetinový šál,“ spomína Silvia a dodáva, že za posledných desať rokov sú nevesty čoraz náročnejšie.

Na veky vekov

Zvečnenie okamihu jedinečného svadobného dňa je pre manželský pár dôležitým momentom. O tom, že spomienka nemusí vyblednúť ani po rokoch, presvedčil návštevníkov renomovaný fotograf Marián Drinka, ktorého tvorba mala veľkú výpovednú hodnotu. „Neriadim sa trendmi. Mám svoj štýl, v ktorom chcem zvečniť cit dvoch ľudí. Aby i vnuci o 50 rokov videli, aké city k sebe starkí prechovávali. Usilujem sa o to, aby boli fotky nesmrteľné,“ dodáva.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 345
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 606
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 226
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 353
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 077
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 085
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 009
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 047
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 880
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 810
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V autobuse sa viezlo osem ľudí, hasiči z osobného vozidla vyslobodili jednu osobu.

Na diaľničnom privádzači sa zrazil autobus s osobným autom

Hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína zasahovali pri dopravnej nehode na diaľničnom privádzači v Ilave.

Považskobystrická nemocnica má akútny nedostatok krvi!

Darovať vzácnu červenú tekutinu môže každý, kto dovŕšil vek 18 rokov, má minimálnu hmotnosť 50 kg a v zahraničí bol naposledy pred mesiacom.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Mestský úrad bude celý budúci týždeň pre verejnosť zatvorený

Púchovský mestský úrad bude na budúci týždeň pre verejnosť zatvorený.

(ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

Už ste čítali?