Zopár rád na dobré medovníky, aj zasnežené ozdoby

Triedy školy sa v jeden deň pred Vianocami zmenili na dielne. Bolo v nich veľa krásy aj radosti. Deti sa učili robiť zaujímavé ozdoby na stromček aj medovníčky. Prinášame odtiaľ rady aj vám.

POV. PODHRADIE. V základnej škole spojenej s materskou školou robia už niekoľko rokov zaujímavé podujatie. Vládne na ňom krásna atmosféra.

Tradícia a spolupráca

Tvorivé dielne mávajú v škole už tradične. Triedy sa premenia na dielne, prídu aj rodičia či starí rodičia, lektori a vyrába sa na sviatky. Tvorilo sa aj tento rok. „Vždy býva niečo tradičné, tento rok to bolo zdobenie medovníkov. Tiež sme robili vianočné pohľadnice a netradičné ozdoby,“ povedala riaditeľka Dagmar Chrabačková. Deťom sa snažia tiež priblížiť atmosféru Vianoc z minulosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Druhýkrát robili v škole tvorivé dielne v spolupráci s Vlastivedným múzeom. „Zabezpečili sme lektorku, ktorá ich učila techniku zdobenia medovníkov,“ informovala Petronela Rágulová, riaditeľka múzea.

Medovníky si pripravili deti samy doma s rodičmi alebo starými rodičmi, niečo urobili aj pani učiteľky. Pri zdobení im lektorka z Hatného ukázala tradičné ornamenty.

Rada ich niečo naučila

Zdobenie medovníkov učila deti Anna Sláviková z Hatného. Ona začala s ich výrobou ako mladé dievča. Doma to nebola tradícia, tak si musela pomôcť sama. „Prvé sa mi nepodarili, hanbila som sa za ne,“ prezrádza mladá žena. Postupne sa však zlepšovala a teraz už jej robota ide naozaj od ruky. „Človek musí byť tvrdohlavý. Ak sa mu na prvý raz nepodarí, musí ďalej skúšať,“ prezrádza pani Sláviková. Pod jej vedením vytvorili deti naozaj veľa nádhery.

SkryťVypnúť reklamu

Biele ozdoby

Malých remeselníkov zaujala veľmi aj výroba netradičných ozdôb pod vedením pani učiteľky Janky Bušovskej. „Každý rok sme robili v škole slané cesto. Teraz máme niečo netradičné, vyrábame ozdoby zo sódového cesta alebo studeného porcelánu,“ vysvetlila Janka Bušovská. Hmota vyzerala trochu ako modurit a pracovalo sa s ňou veľmi dobre. Ozdôbky pripomínali zasnežené alebo mrazom postriebrené predmety.

Reakcie

Podujatie sa veľmi páčilo aj rodičom či starým rodičom. „Je dôležité, aby už pred sviatkami vládla iná atmosféra. Ak je to tak doma aj v škole, určite majú deti zážitok. Doma si robil syn cesto sám, aj si ho vykrajoval. Bola som prekvapená, ako ho to chytilo,“ prezradila Jana Lukáčová. Jeho medovníčky vraj budú mať na vianočnom stole cenné miesto. „Ak sa do Vianoc nezjedia,“ dodala ešte mamina.

SkryťVypnúť reklamu

Unesený z podujatia bol aj starý otec Peter Ďurovec. „Som rád a prekvapený. Teší ma, že sa niečo naučia. Atmosféra, ktorá v škole vládne ich nabudí a sú potom plné očakávaní,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 699
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 206
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 135
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 059
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 934
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 786
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 321
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Ilustračné foto.

Konať sa bude v Považskej Bystrici, v Púchove a v Trenčíne.


TASR
zamestnanosť, nezamestnanosť, úrad práce

V okrese Bánovce nad Bebravou však počet ľudí bez práce značne narástol.


TASR
Ilustračné foto.

Žiadatelia sa uchádzajú o SMS hlasy, ktoré rozhodnú o tom, kto bude podporený.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu