Utorok, 26. september, 2017 | Meniny má Edita
Pridajte si svoje mesto

Robili krásne medovníky i zasnežené ozdoby

Triedy školy v Považskom Podhradí sa v jeden deň pred Vianocami zmenili na dielne. Bolo v nich veľa krásy aj radosti.

Zdobenie medovníkov.(Zdroj: DP)

POV. PODHRADIE. V základnej škole spojenej s materskou školou robia už niekoľko rokov zaujímavé podujatie. Vládne na ňom krásna atmosféra.

Tradícia a spolupráca

Tvorivé dielne mávajú v škole už tradične. Triedy sa premenia na dielne, prídu aj rodičia či starí rodičia, lektori a vyrába sa na sviatky. Tvorilo sa aj tento rok. „Vždy býva niečo tradičné, tento rok to bolo zdobenie medovníkov. Tiež sme robili vianočné pohľadnice a netradičné ozdoby,“ povedala riaditeľka Dagmar Chrabačková. Deťom sa snažia tiež priblížiť atmosféru Vianoc z minulosti.

Druhýkrát robili v škole tvorivé dielne v spolupráci s Vlastivedným múzeom. „Zabezpečili sme lektorku, ktorá ich učila techniku zdobenia medovníkov,“ informovala Petronela Rágulová, riaditeľka múzea.

Medovníky si pripravili deti samy doma s rodičmi alebo starými rodičmi, niečo urobili aj pani učiteľky. Pri zdobení im lektorka z Hatného ukázala tradičné ornamenty.

Rada ich niečo naučila

Zdobenie medovníkov učila deti Anna Sláviková z Hatného. Ona začala s ich výrobou ako mladé dievča. Doma to nebola tradícia, tak si musela pomôcť sama. „Prvé sa mi nepodarili, hanbila som sa za ne,“ prezrádza mladá žena. Postupne sa však zlepšovala a teraz už jej robota ide naozaj od ruky. „Človek musí byť tvrdohlavý. Ak sa mu na prvý raz nepodarí, musí ďalej skúšať,“ prezrádza pani Sláviková. Pod jej vedením vytvorili deti naozaj veľa nádhery.

Biele ozdoby

Malých remeselníkov zaujala veľmi aj výroba netradičných ozdôb pod vedením pani učiteľky Janky Bušovskej. „Každý rok sme robili v škole slané cesto. Teraz máme niečo netradičné, vyrábame ozdoby zo sódového cesta alebo studeného porcelánu,“ vysvetlila Janka Bušovská. Hmota vyzerala trochu ako modurit a pracovalo sa s ňou veľmi dobre. Ozdôbky potom pripomínali zasnežené alebo mrazom postriebrené predmety.

Reakcie

Podujatie sa veľmi páčilo aj rodičom či starým rodičom. „Je dôležité, aby už pred sviatkami vládla iná atmosféra. Ak je to tak doma aj v škole, určite majú deti zážitok. Doma si robil syn cesto sám, aj si ho vykrajoval. Bola som prekvapená, ako ho to chytilo,“ prezradila Jana Lukáčová. Jeho medovníčky vraj budú mať na vianočnom stole cenné miesto. „Ak sa do Vianoc nezjedia,“ dodala ešte mamina.

Unesený z podujatia bol aj starý otec Peter Ďurovec. „Som rád a prekvapený. Teší ma, že sa niečo naučia. Atmosféra, ktorá v škole vládne ich nabudí a sú potom plné očakávaní,“ povedal.

Niekoľko rád od medovnikárky

Cesto

Do medovníkov treba dávať chlebovú múku T 655. Je trochu tmavšia a vhodnejšia.

Cestová hmota musí mať konzistenciu dobrej plastelíny. Keď je veľmi tuhá, pridá sa trochu medu, keď veľmi riedke, prisype sa trochu múky.

Cesto musí v mikroténovom vrecku odpočívať v chladničke. Najlepšie týždeň, minimálne však 24 hodín.

Pečenie

Medovníky sa pečú pri teplote 180 stupňov a na klasickom režime, nie teplovzdušnom pečení.

Nie je dobre nazerať, či sú medovníky upečené, treba to zisťovať podľa čuchu. Ak začnú voňať, treba ich vyberať. Ak ich upečieme málo, nemajú dobrú chuť, keď veľmi, dlho sa sušili v rúre, sú veľmi tvrdé.

Pekný povrch

Na pekný lesklý povrch sa natierajú polevou z jedného žĺtka vymiešaného s dvomi polievkovými lyžicami mlieka.

Zmes natierame perkom alebo štetčekom na horúci medovník.

Ak chceme, aby boli poriadne lesklé, môžeme naniesť aj dve vrstvy.


  1. Bábätká z považskobystrického regiónu Foto 523
  2. Vynovili ihrisko, budovali ho iní mladí ľudia z grantu 375
  3. Odstavia kontajnery, ľudia sa môžu zbaviť odpadu 264
  4. Jasenica a Košeca zničili súperov 136
  5. Domaniža pretrhla nepriaznivú sériu 117
  6. Nákladné auto sa prevrátilo do záhrady 97
  7. V Dulove horel nakladač dreva 94
  8. Bábätká z považskobystrického regiónu Foto 93
  9. Sklári hostili nezdolanú Dubnicu 81
  10. Voľby do VÚC 2017 Ilava: Zoznam kandidátov na poslancov 54

Najčítanejšie správy

Považská Bystrica

Bábätká z považskobystrického regiónu

Fotografie bábätiek z považskobystrickej a trenčianskej pôrodnice

Vynovili ihrisko, budovali ho iní mladí ľudia z grantu

V Dolnom Lieskove obnovili mladí ľudia detské ihrisko. Budovali ho ich predchodcovia z grantov. Obnovili aj činnosť občianskeho združenia Liesky, ktoré v obci fungovalo kedysi. Chcú aby sa ľudia viac stretávali.

Odstavia kontajnery, ľudia sa môžu zbaviť odpadu

Prekážajú vám nepotrebné veci, či odpad zo záhrad? Môžete sa ich zbaviť.

Jasenica a Košeca zničili súperov

Sumár a komentáre 7. kola 6. futbalovej ligy

Domaniža pretrhla nepriaznivú sériu

Sumár a komentáre 7. kola 4. futbalovej ligy

Blízke regióny

Huby už konečne rastú

Po dlhšie trvajúcom suchu na hornej Nitre v posledných dňoch zapršalo a huby už konečne začali rásť.

Na plavárni v Trenčíne pribudnú bufety. Kolaudácia stále chýba

Na letnom kúpalisku v Trenčíne pribudne viac bufetov a sociálnych zariadení. Kúpalisko pritom stále funguje v režime predčasného užívania.

Integrované osvetlenie bude len druhým v Európe

Trenčín bude po Budapešti druhým mestom v Európe, ktoré bude mať moderné integrované osvetlenie.

Diaľničiari priznali meškanie na úseku Lietavská Lučka - Dubná Skala

Sklz hlásia v tuneli Višňové i na výstavbe komunikácií.

Všetky správy

Milióny na jeho plat? Prieskumy ukázali, že Sagan sa oplatí, tvrdí jeho šéf

Tím Bora-Hansgrohe má za sebou prvú sezónu v najvyššej lige. Očakávali sme viac, ale napokon to nebolo zlé, hovorí šéf tímu Ralph Denk.

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní na Slovensku vyhýbať ťažšie

Ministerstvo financií vysvetľuje, že zmenou chce zakročiť proti agresívnemu daňovému plánovaniu a presunu ziskov mimo územia Slovenskej republiky.

Štvrtý titul? O rok naň Sagan môže zabudnúť

Trať majstrovstiev sveta v Innsbrucku v roku 2018 je samý kopec.

Zánický: Sagan nepôjde do dôchodku tak neskoro ako iní pretekári

Petra Sagana musí cyklistika baviť. Nič iné ho v nej neudrží, vraví jeho mládežnícky tréner Peter Zánický.

Kam vyraziť