LEDNICKÉ ROVNE. Kedysi boli na dedinách, ale aj v mestách zabíjačky neoddeliteľnou súčasťou predvianočného obdobia a najmä fašiangov. Dnes môžu originálne zabíjačkové dobroty ľudia ochutnať len málokedy. Aj preto je o obecné zabíjačky veľký záujem.
Niekoľko rokov po sebe si na nich môžu pochutnávať aj obyvatelia Lednických Rovní.
Ide najmä o zábavu
V Rovniach nemá obecná zabíjačka dlhú tradíciu. Robia ju len tri roky, vždy v období fašiangov. „Chceli sme ľudí vytiahnuť z domov, aby sa zabavili a možno aj zaspomínali na časy, keď bývali zabíjačky aj u nich,“ hovorí starosta Marián Horečný.
Návratom do minulosti je aj ochutnávka zabíjačkových výrobkov. Všetky sa snažia robiť tradičným spôsobom. „Je to úplne iná chuť ako v markete,“ upozorňuje. A mal pravdu. Obsadené stoly, dobrá nálada a rýchlo sa míňajúce výrobky to len potvrdzovali. Organizátori sa po dvoch ročníkoch obecnej zabíjačky na to aj dobre pripravili. „Za obeť“ padli tri prasiatka a ešte nejaké suroviny aj dokupovali. „Akciu organizujeme spoločne s Ledrovom a spolu s ním a ďalšími sponzormi ju aj obec financuje. Nejde pritom o peniaze, hoci doteraz sa nám zakaždým podarilo byť na nule. Ide hlavne o zábavu,“ dodal starosta.
Cezpoľná výpomoc
Kedysi dávno bol dobrý mäsiar na roztrhanie. Ako hovoria pamätníci, termíny zabíjačiek sa prispôsobovali im, a nie gazdom.
Dobrého mäsiara sa snažili zohnať aj v Lednických Rovniach. Ani veľmi ďaleko nemuseli ísť. Susedskú výpomoc cez kopec našli v Lúkach. Tamojší starosta Ján Behro sa spolu s Petrom Vraníkom podujali pomôcť im. „Asi sme prešli konkurzom,“ smiali sa. Skúsenosti so zabíjačkou majú, rovnakú akciu robievajú aj v Lúkach v predvianočnom čase. „Ale nie sami, robíme ju spolu s folklórnou skupinou Javorník a ďalšími, ktorí majú chuť pomáhať. Bez nich by to nešlo,“ upozorňuje Behro.
Ich skúsenosti v Rovniach využili najmä pri výrobe jelít a varení kapustnice. „Nachystať jelítka pre toľký národ nie je jednoduché. Pomáhali sme už dva dni pred akciou. Urobili sme dvesto kilogramov jelít a zabíjačkovej kaše, dnes sme uvarili dva kotly kapustnice,“ prezradili lúčanskí „mäsiari“ s tým, že záujem je ale o všetky dobroty..
Samé dobroty
Asi nebolo návštevníka, ktorý by odolal. Všetky výrobky sa míňali rýchlym tempom. Mladá slečna si pochutnávala na kapustnici. „Je výborná,“ pochvaľovala kuchárov a popritom pokukávala aj na ďalšie dobroty. „Ej, veru by som si ešte niečo dala. Ale čo z toho, keď oči by jedli, ale...,“ usmiala sa.
Spočítať návštevníkov obecnej zabíjačky by asi bolo nemožné. Ľudia prichádzali, odchádzali, ale veľa bolo takých, ktorí aj zostávali a zabávali sa pri živej hudbe.