Štvrtok, 18. apríl, 2019 | Meniny má Valér

Zlatým destilátom Púchovskej doliny je slivovica z Moravy

Do šiesteho ročníka súťaže „Zlatý destilát púchovskej doliny“ bolo prihlásených rekordných 751 vzoriek. Je to o 226 vzoriek viac, než minulý rok. Šampiónom Púchovskej doliny sa stala slivovica zo Svatobořic.

Prišiel, uvidel, zvíťazil... Tak označila komisia Michala Šedíka, ktorý priniesol do súťaže dve víťazné vzorky. Jedna z nich sa stala celkovým šampiónom. Prišiel, uvidel, zvíťazil... Tak označila komisia Michala Šedíka, ktorý priniesol do súťaže dve víťazné vzorky. Jedna z nich sa stala celkovým šampiónom. (Zdroj: DV)

DOHŇANY. Ochutnávka v Dohňanoch je po Radimove druhá najväčšia na Slovensku. Pravidelne sa tu schádzajú skalní a pribúdajú noví „fajnšmekri“, pre ktorých je výroba kvalitnej pálenky hotovým obradom.

Ochutnávke ovocných destilátov, ktorej sa zúčastňuje odborná i laická verejnosť, predchádza hodnotenie vzoriek komisiami pod odborným dohľadom profesora Júliusa Forsthoffera.

Kvalita vzoriek rastie

Koštovku v Dohňanoch už po šiestykrát otvoril starosta obce Milan Panáček, ktorý poukázal na fakt, že aj napriek slabej úrode ovocia v minulom roku dokázali pestovatelia vyprodukovať kvalitu. „To, že do súťaže prihlasujú pestovatelia čoraz viac kvalitných vzoriek, svedčí o úrovni akcie. Teší nás, že sa z nej stala tradícia, pretože bez tradícií nemôže spoločnosť zachovávať svoje hodnoty,“ uviedol v príhovore.

Vychovať ľudí k tomu, aby vyrobili kvalitný destilát, stálo usporiadateľov množstvo námahy a osobného času. Svoje o tom vedia rytieri rádu ovocných destilátov, v ktorých záujme je poradiť pestovateľom, aké stromy či kríky treba zasadiť, ako pripraviť správny kvas, kedy treba kvas vypáliť a iné dôležité maličkosti, z ktorých sa skladá mozaika. Podľa nich je dôležité naučiť ľudí užívať dary zeme v tekutom stave s mierou.

Kvalita destilátu sa vyjadruje 50-bodovým hodnotením, pričom výsledok ovplyvňujú viaceré faktory, ktorých súhra je vyjadrená číselne. Podľa profesora Júliusa Fosthoffera, predsedu hodnotiacich komisií, kvalita vzoriek z roka na rok rastie. Usporiadateľ súťaže a rytier rádu ovocných destilátov Jaro Drienik vidí za tým osvetu, ktorú robia už pekných pár rokov. „Najdôležitejšie je pôsobiť na verejnosť zvyšovaním spotrebiteľského povedomia, v duchu zásady pi málo, pi dobré.“

Kritériá hodnotenia

Ako informoval Július Forsthoffer, základným kritériom pri hodnotení je vzhľad. Ten môže byť dokonalý alebo nie. Druhým kritériom je vôňa. Delí sa na dve podčasti: intenzitu a charakteristiku, ktorá je typická pre danú odrodu. Tretím je harmónia týchto dvoch. „Máme destiláty, ktoré sú krásne voňavé, ale majú mdlú chuť a máme destiláty, ktoré nie sú až tak voňavé, ale krásne chutia,“ vysvetľuje profesor.
Je na porote, aby vzorky porovnala a stanovila body. „Hodnotiť 700 vzoriek nie je celkom jednoduchá záležitosť. Aj napriek tomu, že sa všetci snažia o objektivitu, dochádza k nerovnováhe. Ľudia, ktorí dostali dobré hodnotenie, si to vážia, a tí, čo neuspeli, si spytujú svedomie a hľadajú chybu, aby sa jej do budúcna vyvarovali,“ doplnil.

Morava bodovala

Šampiónom Zlatého destilátu Púchovskej doliny sa stal Zlatek Vodička zo Svatobořic v ČR, ktorý vzorku na Slovensko prihlásil po prvý raz. Cenu prevzal jeho kamarát Michal Šedík, taktiež zo Svatobořic. Ten sa v Dohňanoch stal víťazom odrody višňovica.

Pán Michal sa výrobe destilátov venuje už dvadsať rokov, do súťaže však vzorky prihlasuje druhý rok. „Prvé ocenenie som získal v Svatobořiciach, kde som sa stal víťazom odrody hruškovica.

To ma nakoplo k ďalším aktivitám, ktoré priniesli úspechy,“ prezradil víťaz. Podľa neho recept na kvalitnú pálenku spočíva v príprave kvasu a prístupe, pretože keď sa niečo robí s láskou, väčšinou sa podarí.

Ocenených pestovateľov z Južnej Moravy bolo na ochutnávke viac. Podľa Jara Drienika ich majstrovstvo vo výrobe dobrej pálenky spočíva v tradícii. „Chodia sem v prevahe starší páni, ktorí pália už viac než 30 rokov. Na kvas vyberajú dozreté ovocie a narábajú s ním veľmi opatrne. Navyše, na Morave je výborná pôda, výborné podnebie, o mesiac dlhšie slnko ako u nás, čo sa odrazí na chuti ovocia a privedie ľudí k majstrovstvu,“ dodal Drienik.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  2. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 716
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 10 741
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 874
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 362
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 229
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 383
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 097
  8. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 032
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 888
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 752

Hlavné správy z MY Považská

H. Mariková: A. Martečíková zdobí vajcia unikátnym spôsobom už sedem desaťročí

Zdobeniu veľkonočných vajíčok sa Anežka Martečíková z Hornej Marikovej v Považskobystrickom okrese venuje už takmer sedem desaťročí.

Trenčín: Trenčiansky hrad ovládne počas štyroch dni veľkonočná atmosféra

Štyri dni plné tvorivých dielní, hudby, maľovania a predstavovania veľkonočných tradícií prinesie podujatie Veľká noc na Trenčianskom hrade.

Policajti zachránili pri požiari domu ženu a štyri deti

Vďaka včasnému zásahu policajnej hliadky neutrpeli počas požiaru rodinného domu žiadne zranenia.

Na diaľničnom privádzači pri Nemšovej horel nadránom nákladný automobil

Šesť profesionálnych hasičov z Dubnice nad Váhom s dvomi kusmi techniky zasahovalo vo štvrtok nadránom na diaľničnom privádzači v katastri mesta Nemšová.

VIDEO: Prvý ročník nového festivalu na Bojnickom zámku má svoju titulnú pieseň

Titulnú pieseň pre potreby divadelného predstavenia v priestore Bojnického zámku naspieval Peter Švec mladší. O text a hudbu sa postaral režisér podujatia Michal Récky.

V máji zámok ovládne Festival zámockých príbehov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Jaguari bombu nenašli, hľadali ju hodiny

Výrobu museli prerušiť, ľudia čakali vonku alebo v autobusoch.

Archeológovia našli pri výskume v Leviciach aj kuriozitu

V jamách ležala zmeska predmetov - nálezy siahajúce do obdobia 5-tisíc rokov pred naším letopočtom a minulého storočia.

Poslednú večeru môžete vidieť tak, ako vyzerala pred 500 rokmi

Kto by sa na najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho aspoň nepozrel?

Ďalší cestný pirát takmer spôsobil tragédiu

Približne sto metrov od miesta, kde pri dopravnej nehode s Poliakom zahynul Štefan z Oravského Podzámku, nedávno riskoval ďalší pretekár. Ohrozil štvorčlennú rodinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?