SVEREPEC. Najväčšia koncentrácia kotlíkov s gulášmi na meter štvorcový bola pred obecným úradom, kde sa zišli súťažiaci nielen zo Sverepca, ale i z okolitých lokalít. Všetci prišli s úmyslom ukázať svoje majstrovstvo a ovplyvniť výsledok.
Ako uviedol starosta Sverepca Maroš Ondráš, tretí ročník bol spojený s oslavou obce pri príležitosti 690. výročia jej založenia. „Teší ma, že súťaže sa zúčastnili nielen domáci, ale i hostia, ktorých ku nám prilákala dobrá nálada. Táto pekná tradícia prispieva k mnohým priateľstvám,“ dodal.
Stredoveký zvyk
Prvá písomná zmienka o obci sa zachovala z roku 1321 pod názvom Sverepecz. Osídlenie na území dnešného Sverepca bolo pravdepodobne už v 10. storočí.
Z dávnych čias sa zachoval i zvyk vtáčkarstva, t. j. chytanie „cvíčeľov“ (drozdov čvikotavých) na prútiky s lepidlom, ktoré sa varilo z plodov imela. Tento zvyk pretrvával ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Trošku alchýmie zmiešanej s loveckými pudmi zanechalo Sverepčanom prezývku Cvíčeliari.
Výstižný názov
Verný prezývke zostalo i družstvo Cvíčel tímu, ktoré v čase našej návštevy bolo v prípravnej fáze. Ak by niekto čakal v ich guláši drozdie stehienka, bol by sklamaný. Na cibuľke sa smažilo mäso z diviaka. Čo však pridelilo tímu punc originality, bola pravá držková, ktorá podľa šéfkuchára Mira Šebestu nesmie na akcii rozhodne chýbať.

Susedia z Lieskova
Mini tím z Lieskova podporuje tradíciu varenia gulášu každý rok. Aj v sobotu starosta Dolného Lieskova Ján Križan spolu s Ivanom Hrkotom poctivo pridávali do kotla ingrediencie, aby bol výsledok čo naj-presvedčivejší.
Hoci spočiatku tvrdili, že prehlbujú multikulturalizmus a varia guláš zo Sultána, predsa len vyšli s pravdou von. Úhľadne nakrájané kúsky boli z čistej hovädzinky. Na otázku, prečo v tak malom zastúpení, mali vysvetlenie: „Veľa robotníkov pokazí robotu, veľa kuchárov pokazí polievku.“
Družstvo Smajlíkov zostalo verné gulášu z diviny. Dvojnásobní víťazi z minulých ročníkov mali svoj postup, ktorý nezmenili. Dôležité podľa nich bolo nemiešať chute. „Do gulášu nepridávame vývar ani žiadne iné mäsá. Necháme vyniknúť len jeden druh,“ prezradil vrchný kuchár, ktorý varil 20 rokov v zahraničí.
Vyhoveli všetkým
Z kotlov súťažiacich sa Sverepcom šírila vôňa, ktorá prilákala mnohých zvedavcov. Či to bol Folk tím, Kubiši tím, či mnohé ďalšie, všetci pripravili úžasné pokrmy, ktorých chuť ohodnotila odborná porota.
No nielen porota mala čo povedať. Z náhodných poznámok návštevníkov by vznikla celkom slušná kuchárska kniha, ktorá by rozšírila recepty na guláše o originálne chuti. Našli sa však i „teoretici umenia“, ktorým zo všetkých gulášov chutilo najviac pivo. A o to vo Sverepci išlo. Aby si každý prišiel na svoje.