Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Guláš varilo trinásť tímov

Oslava obce Sverepec je už tradične spätá so súťažou vo varení gulášu a večernou zábavou. Inak tomu nebolo ani tento rok.

Jeden zo súťažných tímov.Jeden zo súťažných tímov. (Zdroj: DV)

SVEREPEC. Najväčšia koncentrácia kotlíkov s gulášmi na meter štvorcový bola pred obecným úradom, kde sa zišli súťažiaci nielen zo Sverepca, ale i z okolitých lokalít. Všetci prišli s úmyslom ukázať svoje majstrovstvo a ovplyvniť výsledok.
Ako uviedol starosta Sverepca Maroš Ondráš, tretí ročník bol spojený s oslavou obce pri príležitosti 690. výročia jej založenia. „Teší ma, že súťaže sa zúčastnili nielen domáci, ale i hostia, ktorých ku nám prilákala dobrá nálada. Táto pekná tradícia prispieva k mnohým priateľstvám,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Stredoveký zvyk

Prvá písomná zmienka o obci sa zachovala z roku 1321 pod názvom Sverepecz. Osídlenie na území dnešného Sverepca bolo pravdepodobne už v 10. storočí.
Z dávnych čias sa zachoval i zvyk vtáčkarstva, t. j. chytanie „cvíčeľov“ (drozdov čvikotavých) na prútiky s lepidlom, ktoré sa varilo z plodov imela. Tento zvyk pretrvával ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Trošku alchýmie zmiešanej s loveckými pudmi zanechalo Sverepčanom prezývku Cvíčeliari.

Výstižný názov

Verný prezývke zostalo i družstvo Cvíčel tímu, ktoré v čase našej návštevy bolo v prípravnej fáze. Ak by niekto čakal v ich guláši drozdie stehienka, bol by sklamaný. Na cibuľke sa smažilo mäso z diviaka. Čo však pridelilo tímu punc originality, bola pravá držková, ktorá podľa šéfkuchára Mira Šebestu nesmie na akcii rozhodne chýbať.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Varenie gulášu v Sverepci Čítajte 

Susedia z Lieskova

Mini tím z Lieskova podporuje tradíciu varenia gulášu každý rok. Aj v sobotu starosta Dolného Lieskova Ján Križan spolu s Ivanom Hrkotom poctivo pridávali do kotla ingrediencie, aby bol výsledok čo naj-presvedčivejší.
Hoci spočiatku tvrdili, že prehlbujú multikulturalizmus a varia guláš zo Sultána, predsa len vyšli s pravdou von. Úhľadne nakrájané kúsky boli z čistej hovädzinky. Na otázku, prečo v tak malom zastúpení, mali vysvetlenie: „Veľa robotníkov pokazí robotu, veľa kuchárov pokazí polievku.“
Družstvo Smajlíkov zostalo verné gulášu z diviny. Dvojnásobní víťazi z minulých ročníkov mali svoj postup, ktorý nezmenili. Dôležité podľa nich bolo nemiešať chute. „Do gulášu nepridávame vývar ani žiadne iné mäsá. Necháme vyniknúť len jeden druh,“ prezradil vrchný kuchár, ktorý varil 20 rokov v zahraničí.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyhoveli všetkým

Z kotlov súťažiacich sa Sverepcom šírila vôňa, ktorá prilákala mnohých zvedavcov. Či to bol Folk tím, Kubiši tím, či mnohé ďalšie, všetci pripravili úžasné pokrmy, ktorých chuť ohodnotila odborná porota.
No nielen porota mala čo povedať. Z náhodných poznámok návštevníkov by vznikla celkom slušná kuchárska kniha, ktorá by rozšírila recepty na guláše o originálne chuti. Našli sa však i „teoretici umenia“, ktorým zo všetkých gulášov chutilo najviac pivo. A o to vo Sverepci išlo. Aby si každý prišiel na svoje.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 177
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 884
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 800
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 901
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 873
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 474
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 015
  9. Po Slovensku na motorke 5 254
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 207
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto.

Trenčianski diaľniční policajti v sobotu krátko popoludní na diaľnici pri Ilava zastavili vodiča, ktorý výrazne prekročil maximálnu povolenú rýchlosť.


(tn) 2 h
Mojtínsky kostol, pohľad na obec a v pozadí tri skalné vráta.

Najstaršie archeologické nálezy sú z doby kamennej. Obec poznačila vojna, no zároveň aj preslávila. Hrdí sa rodákom, ktorý bol na bojisku najdlhšie na svete.


6 h
Ilustračné foto.

Dubnická samospráva sa pokúša získať dotačné a úverové zdroje na výstavbu nájomných bytov.


SITA 6 h

Pozrite si MY športujeme.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 23 h

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


8 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Už ste čítali?