Pondelok, 18. jún, 2018 | Meniny má Vratislav

Nie je kapustnica ako kapustnica

Súťaží vo varení gulášu je habadej. Ale súťaž vo varení kapustnice v lete a k tomu z vlastnej kapusty, to už je ojedinelé. Nie však v Dolnej Marikovej.

(Zdroj: VŽ)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Už niekoľko rokov sa v jednu sobotu trávnik pri futbalovom ihrisku mení na obrovskú kuchyňu. Je v nej veľa kotlov a ešte viac kuchárov. Každý z nich svojou troškou do mlyna prispieva k tomu, aby ich kapustnica bola čo najlepšia. A všetci spoločne sa starajú o výbornú atmosféru.

To by bolo, aby nepršalo

Dolnomarikovská súťaž vo varení kapustnice je akoby začarovaná. Snáď na každom ročníku, s výnimkou možno dvoch, pršalo. Majstrom kuchárom to ale neprekážalo. „Veď sme skrytí a aspoň nie je tak horko,“ skonštatovali.
Do siedmeho ročníka súťaže sa zapojilo trinásť kolektívov. „Myslím, že rovnako, ako predchádzajúcich šesť ročníkov, aj tento sa, napriek počasiu, vydaril. Nálada je výborná, ľudia sa dobre bavia. Do zábavy sa zapájajú skutočne všetci,“ povedal starosta Peter Šujak.
Pre súťažiacich na spestrenie pripravili aj rôzne súťaže. Zmerali si sily v behu na „lyžiach“, čiže doskách, pili na čas kapustnicu či čistili zemiaky.
Na svoje si prišli aj deti, pre ktoré bol pripravený program a pochutnať si mohli aj na sladkej cukrovej vate. „Kúpili sme prístroj, a tak vždy na obecných akciách sa môžu deti najesť tejto sladkej pochúťky do sýtosti,“ prezradil Šujak.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Dážď, nedážď, variť treba

Prišli a zvíťazili

Po prvý raz prišli variť kapustnicu aj členovia dolnomarikovského klubu dôchodcov. Prezradili, že ich je hádam aj pätnásť. „Kapustu máme domácu, švagor nám ju dal,“ oznámila pani Riljaková.
Súťaž poznajú, ale ako súťažiaci prišli po prvý raz a veľmi sa im páčilo. „Doteraz sme boli ochutnávači, teraz sme kuchári,“ smiali sa gazdinky. A veru sa aj dobre smiali. Ich kuchárske skúsenosti nesklamali. Nováčikovia hneď na prvý raz súťaž vyhrali.

Rebarbora lúčna

Nováčikmi bola aj Rebarbora lúčna z Kátliny. Prečo taký názov? „Lebo sme Repíkovci, Barančíkovci, Lúčanovci,“ so smiechom informovali veselí súťažiaci.
Dať ich dohromady vraj nebol problém. Spolu už fungujú dávno, sú zvyknutí na spoločné zábavy. O veselú náladu sa starali aj na súťaži. Spievali, vyhrávali a popritom stihli ponavštevovať aj ostatné kolektívy.

Blištiari

Aj Blištiarovci sa pochválili, že predtým chodili len konzumovať, teraz sa zapojili. „Celý rok sme sa tešili, pripravovali, aby sme do kotlíka dali všetko domáce,“ informovala Anna Stančeková z Považskej Bystrice. Kapustu priniesol Jozef Revák: „Mám ju tvrdú ako skala. Pri nakladaní sa musí riadne vytlačiť, potom vydrží až do druhej kapusty.“
Prečo sa nazvali Blišťari? „To je kopec, pod ktorým bývame. Horko-ťažko sme zistili jeho meno, pretože ani Marikovčania ho nepoznajú, ale vraj sa tam kedysi sánkovalo. No teraz už budú vedieť,“ so smiechom hovorí Anna. Ale potom už vážnejšie dodala: „Sme veľmi dobrí susedia, hoci my chodíme na chalupu len víkendovať. Toto je super akcia, mohla by byť častejšie, aby sa ľudia zabavili.“

Stabilné kolektívy

Pravidelnými účastníkmi súťaže je skupina Level UP. Chalanom sa síce do reči veľmi nechcelo, ale Veronika Piačková na nich prezradila, že niektorí členovia kapely chýbajú. Tak si zavolali na pomoc troch pomocníkov. „A veru už sme stihli pobehať všetky družstvá,“ smiala sa.
Stabilným družstvom sú dobrovoľní hasiči. Podľa ich veliteľa Juraja Slávika nebol problém dať ich dohromady. „Horšie by bolo, keby bolo pekné počasie,“ povedal pozerajúc sa na kamarátov, ktorí podľa ich slov varili tradičnú kapustnicu.
Známym družstvom, ale s novým menom, boli Desiataci. Vlani sa volali Deviataci. „Sme o rok starší, takže 9 plus 1 je desať. Znie to lepšie ako prváci, keďže všetci chodíme do prvého ročníka na strednú školu. Len niektorí sa nemohli dostaviť, lebo mali svoje dôvody,“ so smiechom pozrel na kamarátov a kamarátky, ktorí mali rovnaké bundy. Podľa nich ich bolo poznať aj na diaľku.

Do každej váry treba kvalitu

Družstvo Mäsiarstvo Kršík tvorila celá rodina. „Chodíme pravidelne, akurát vlani som nemohol prísť, lebo som bol po operácii. A veru mi aj povedali, že tá naša kapustnica bola akási inakšia,“ povedal Rastislav Kršík, ktorý si zobral na starosť dochucovanie. „Nikdy nemôžete šetriť mäsom, lebo potom kapustnica nie je kvalitná. Ja do nej pridávam aj jačmenné krúpy,“ priznal sa.
„Viete, keby ste toho toľko pokazili ako ja, naučili by ste sa. Krúpy kapustnicu zahustia namiesto múky, sú kvalitnejšie,“ odpovedal na otázku, preto krúpy. „To je, ako keď varíte zemiaky. Vodu z nich je škoda vyliať. S ňou a troškou kostného vývaru urobíte úžasné veci,“ doplnil.
Skúsenosti hlavného šéfkuchára sa prejavili aj na tohtoročnej kapustnici. Ich družstvo obsadili pekné tretie miesto

Šťastne vydaté manželky šťastne druhé

Rovnaká tričká, veselá nálada a šikovnosť gazdiniek. To sú Šťastne vydaté manželky Anička Bursíková, Štefánia Martikáňová, Jožka Bardíková, Mária Pachníková a Janka Šujaková. Priznali sa, že okrem prvého ročníka sú pravidelnými účastníčkami súťaže. „Ide nám iba o zábavu, pretože je tu vždy výborná atmosféra, takže vyhrá každý, kto sa zúčastní,“ spoločne skonštatovali.
Neprekážalo im ani počasie. „Už sme si zvykli, veď skoro vždy prší a kotlík máme schovaný. Takže žiadne obavy,“ tvrdili kuchárky. Ako všetci, do kapustnice vraj dali základné ingrediencie. „Ale dve z nich neprezradím,“ spätila sa Anna Bursíková. Ale nakoniec sa dala zlomiť. „Dôležité je láska a chuť užiť si atmosféru, bez toho by táto súťaž nemohla existovať,“ dodala.
Žienky tento rok varili v kúte, ktoré vlani obsadili Starí mládenci. „Dve máme starých mládencov, tak sa hádam zadarí,“ zasmiali sa. A veru sa aj zadarilo. Ich kapustnicu porota vyhodnotila ako druhú najlepšiu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  2. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  3. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  7. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  8. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  9. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  10. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 764
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 653
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 15 461
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 11 459
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 286
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 440
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 6 533
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 204
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 187
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 6 106

Hlavné správy z MY Považská

V Trenčíne pribudne ďalšia cyklotrasa

Novú cyklotrasu postavia na Karpatskej ulici. Mesto podalo ďalšie žiadosti o európske peniaze, schvaľovanie projektov však trvá pridlho.

Počet poslancov sa nezmení

Poslanci rozhodovali na májovom zasadnutí zastupiteľstva o volebných obvodoch a počte poslancov.

Buďte stále v obraze. O čom píšeme v novinách?

Aktuálne informácie z okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava nájdete každý týždeň vo vašom týždenníku.

Vincent Bašista získal v Alicante dva európske tituly

Na veteránskych ME rozšíril dubnický veterán svoju medailovú zbierku.

Futbalový sumár od 3. po 8. ligu

Skončili futbalové súťaže dospelých.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Bzovíku otvorili jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

Investícia do farmy dosiahne takmer sedem miliónov eur.

Nový kúpeľný hotel v Tepliciach pripomína sladké časy spred sto rokov

​​​​​​​Po štyroch rokoch kompletných opráv otvorili v kúpeľnom meste Turca luxusný päťhviezdičkový hotel. Teplické kúpele už v minulosti navštevovali viacerí panovníci, vrátane cisárovnej Sissi.

Po odchode maturantov ostalo na gymnáziu v Revúcej len 19 žiakov

Do nového školského roka nie je zapísaný ani jeden žiak.

Bývalé Tesco v Nitre je takmer rok zavreté, nový majiteľ chystá projekt

Tesco plánuje v prenajatých vynovených priestoroch prevádzkovať supermarket. Termín sa posúva.

Vybrali SME



Už ste čítali?