Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Medzi guľatými krásavcami bodoval aj deduško

V súťaži o naj jablko sa umiestnila aj stará odroda. Odrody jabĺčok v starých sadoch, ktoré dedia ľudia po predkoch, často nepoznajú. Podľa známeho slovenského pomológa je dobré, ak sa zachovávajú.

Veľa ľudí na podujatí chcelo identifikovať staré odrody. Profesor Ivan Hričovský poradil ochotne. Hovorí, že je dôležité zachovávať staré odrody.  Veľa ľudí na podujatí chcelo identifikovať staré odrody. Profesor Ivan Hričovský poradil ochotne. Hovorí, že je dôležité zachovávať staré odrody. (Zdroj: BERKO)

BRVNIŠTE. Na tradičné podujatie venované jablku prišlo aj napriek nepriaznivému počasiu dosť ľudí. V starej škole sa konal už ôsmy ročník Brvništského jablka. Medzi naj jabĺčkami sa objavila aj stará odroda, teda vlastne deduško.

Chcela vedieť, čo zdedili

Veronika Hikaníková má v Papradne starý sad po rodičoch. Na Brvništské jablko prišla ako viacero iných mladších návštevníkov, aby zistila, čo v ňom vlastne rastie. „Máme v ňom krásne jabĺčka a nevieme zistiť, o aké odrody ide. Tak sme sa prišli poradiť. Stromy rastú hádam aj päťdesiat rokov. Jablká majú tvrdšiu šupku, ale sú veľmi sladké a aromatické. Chceme ich zachovať,“ prezradila pani Hikaníková.

Skryť Vypnúť reklamu

Starú odrodu by chceli preštepiť na druhú jabloň. „Uvidíme, čo sa z toho vyvinie,“ dodala s tým, že jabĺčka majú ešte jednu výhodu. Vydržia v dobrej pivnici až do júna, niekedy aj dlhšie. Jedna stará krajová odroda, deduško medzi jabĺčkami, nakoniec získala oj ocenenie v súťaži o naj-krajšie jablko.

Záchrana pre budúce generácie

Profesor Ivan Hričovský, známy slovenský pomológ, zhodnotil, že ide o starú odrodu, ktorá sa už oficiálne nepestuje v škôkach. „Je dobré, ak sa ju pokúšajú záhradkári zachrániť pre budúce generácie,“ skonštatoval. Veľmi aktívne na zachovaní starých odrôd pracujú podľa profesora dvaja kolegovia v Bošáci.

Profesor Hričovský si dobre pamätá staré odrody hlavne z otcovej záhrady. „Boli to väčšinou kožené odrody, ako Kožená reneta, Boskoopské, Parkerovo a potom aj odrody Krasokvet žltý a Jonatánka, ktorá bola veľmi obľúbená aj v našej rodine. Zužitkovalo sa však všetko, aj letné jakubky,“ hovorí Hričovský, ktorý poradil mnohým ľuďom, aké staré odrody majú.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac fotografií tu: Súťažili o najkrajšie jablko a naj koláč z jabĺk Čítajte 

Na úrodu sa dlho čaká

Jozef Mikúšík, predseda Základnej organizácie Záhradkárskeho zväzu v Brvništi, hovorí, že zachovať staré odrody nie je jednoduché a úroda býva dosť neskoro. „Ak z jadierka vyrastie plánka akejkoľvek odrody, na takúto treba zaštepiť starú odrodu, ak ju chceme zachovať. Berieme konáriky z južnej strany a jednoročné drevo. Otázka je však, kedy bude ovocie. To trvá dosť dlho. Počkáme si osem rokov, možno aj dlhšie a budeme mať možno jedno, dve jablká,“ hovorí Mikušík.

Podľa Jozefa Mikušíka však majú staré odrody určite niečo do seba. „Hlavne ak ich obšľahne mráz, sú výborné na výrobu pálenky alebo muštu. Väčšinou sa otriasajú, možno len tie najkrajšie pozbierajú ľudia oberákom na uskladnenie,“ hovorí Mikušík. Ide podľa neho o vysokokmene, ako štvrťkmene a nízkokmene staré odrody nerastú. „Mali korunu vysoko pre zver, ktorá sa potom nedostala ku konárom a plodom,“ dodáva. Staré odrody sa dožívajú viac, 50, 60 aj 100 rokov. Staré sady sú aj v Papradnianskej doline.

Skryť Vypnúť reklamu

Zlý rok

Tento rok záhradkárov nepríjemne prekvapili mrazy a jabĺčok bolo menej. Konštatoval to aj Juraj Granec, ktorý chodí rád na podujatie. Stará sa aj s manželkou o tridsať rôznych ovocných stromov. Záhradu majú v Považskej Bystrici. Je to ich radosť a záľuba na dôchodku. Jabĺčka zvyknú strúhať na koláče, sušiť, robiť z nich výbornú šťavu, odkladajú aj do pivnice na neskoršiu konzumáciu. V sade majú aj výborné hrušky, slivky či čerešne. Tento rok, nebolo, žiaľ, veľa roboty. „Mnoho kvetov pomrzlo, ovocia nebolo. Tých zopár, čo sme mali, zjedli osy alebo veverice,“ hovorí Juraj Granec. Manželka Ľudmila však dodáva, že niečo predsa len zostalo. Tak aj tento rok budú pri vianočnom stole prekrajovať jabĺčka z vlastnej záhradky.

Staré sady

Mária Jacková zo spolku Rotarvak, ktorý bol organizátorom Brvništského jablka, hovorí, že išlo už o ôsmy ročník. „Záujem vystavovateľov aj návštevníkov je a to nás teší. Prišli okrem Brvnišťa napríklad aj z Papradna, Stupného, Jasenice, z druhej strany kopca z Marikovej, Považskej Bystrice.“ Mottom ich podujatia je – Kráľom zdravia je jablko. „Ako deti sme maškrtili na jabĺčkach, ktoré rástli v záhradách v tunajších ovocných sadoch. Boli to naše cukríky.“

Zakladať sady v podhorskej obci nebolo pritom jednoduché, a tak bolo ovocie vzácne. „Napríklad starý pán Stanko Gáborík, škoda, že už sa mu nedá prísť, nasadil tu v Brvništi sto kusov jabloní v kamennej pôde. Nanosiť im musel aj veľa hliny. Doteraz by sa ešte mnohé našli a rodia. Tak sa dajú ochutnávať aj staré odrody,“ hovorí Jacková.

Na Brvništskom jablku nebolo veru jedno jablko z obchodu alebo kúpené v supermarkete. Všetko jabĺčka z vlastnej úrody.

Dobroty

Vystavené v súťaži neboli len jablká, ale aj koláče z nich. Niektoré sa ochutnávali aj mimo súťaž, na ochutnávku bol pripravený aj výborný čaj zo sušených jabĺčok plný vitamínov či džem.

Zamaškrtili si rady nielen deti, neodolali ani dospeláci. Zastihli sme Rada Šamaja s Jurom Santusom. Pozdával sa im pekne zdobený rez s obrázkami mini jabĺk.

„Škoda, že je ešte na výstavke a nemôžeme ho ochutnať. Už sme naň mali zálusk. To robila susedka, tak si počkáme až do vyhodnotenia,“ prezradil Juraj Santus.

Dušan Smokoň zase prezradil aký je podľa neho najlepší koláč. „Orechy, jablká, cesto, zavinúť a upiecť. Paráda. A aj kvapka rumu. A jabĺčka? Tie máme domáce. Strúhali sme ich priam včera,“ prezradil. Bližšie prikázal pýtať sa na recept manželky Majky, s ktorou prišiel na Brvništské jablko.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 994
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 825
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 469
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 653
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 878
  6. Po Slovensku na motorke 6 341
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 296
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 694
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 694
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 519
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


1 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


18. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


21 h

Tragická dopravná nehoda sa stala dnes(18. jún) popoludní.


18 h

Spustili práce na tuneli Čebrať aj zo západnej strany od Hrboltovej. Zostáva vyraziť posledných približne 300 metrov. Termín dostavby úseku zostáva na rok 2023.


18. jún

Už ste čítali?