Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Medzi guľatými krásavcami bodoval aj deduško

V súťaži o naj jablko sa umiestnila aj stará odroda. Odrody jabĺčok v starých sadoch, ktoré dedia ľudia po predkoch, často nepoznajú. Podľa známeho slovenského pomológa je dobré, ak sa zachovávajú.

Veľa ľudí na podujatí chcelo identifikovať staré odrody. Profesor Ivan Hričovský poradil ochotne. Hovorí, že je dôležité zachovávať staré odrody.  Veľa ľudí na podujatí chcelo identifikovať staré odrody. Profesor Ivan Hričovský poradil ochotne. Hovorí, že je dôležité zachovávať staré odrody. (Zdroj: BERKO)

BRVNIŠTE. Na tradičné podujatie venované jablku prišlo aj napriek nepriaznivému počasiu dosť ľudí. V starej škole sa konal už ôsmy ročník Brvništského jablka. Medzi naj jabĺčkami sa objavila aj stará odroda, teda vlastne deduško.

Chcela vedieť, čo zdedili

Veronika Hikaníková má v Papradne starý sad po rodičoch. Na Brvništské jablko prišla ako viacero iných mladších návštevníkov, aby zistila, čo v ňom vlastne rastie. „Máme v ňom krásne jabĺčka a nevieme zistiť, o aké odrody ide. Tak sme sa prišli poradiť. Stromy rastú hádam aj päťdesiat rokov. Jablká majú tvrdšiu šupku, ale sú veľmi sladké a aromatické. Chceme ich zachovať,“ prezradila pani Hikaníková.

Skryť Vypnúť reklamu

Starú odrodu by chceli preštepiť na druhú jabloň. „Uvidíme, čo sa z toho vyvinie,“ dodala s tým, že jabĺčka majú ešte jednu výhodu. Vydržia v dobrej pivnici až do júna, niekedy aj dlhšie. Jedna stará krajová odroda, deduško medzi jabĺčkami, nakoniec získala oj ocenenie v súťaži o naj-krajšie jablko.

Záchrana pre budúce generácie

Profesor Ivan Hričovský, známy slovenský pomológ, zhodnotil, že ide o starú odrodu, ktorá sa už oficiálne nepestuje v škôkach. „Je dobré, ak sa ju pokúšajú záhradkári zachrániť pre budúce generácie,“ skonštatoval. Veľmi aktívne na zachovaní starých odrôd pracujú podľa profesora dvaja kolegovia v Bošáci.

Profesor Hričovský si dobre pamätá staré odrody hlavne z otcovej záhrady. „Boli to väčšinou kožené odrody, ako Kožená reneta, Boskoopské, Parkerovo a potom aj odrody Krasokvet žltý a Jonatánka, ktorá bola veľmi obľúbená aj v našej rodine. Zužitkovalo sa však všetko, aj letné jakubky,“ hovorí Hričovský, ktorý poradil mnohým ľuďom, aké staré odrody majú.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac fotografií tu: Súťažili o najkrajšie jablko a naj koláč z jabĺk Čítajte 

Na úrodu sa dlho čaká

Jozef Mikúšík, predseda Základnej organizácie Záhradkárskeho zväzu v Brvništi, hovorí, že zachovať staré odrody nie je jednoduché a úroda býva dosť neskoro. „Ak z jadierka vyrastie plánka akejkoľvek odrody, na takúto treba zaštepiť starú odrodu, ak ju chceme zachovať. Berieme konáriky z južnej strany a jednoročné drevo. Otázka je však, kedy bude ovocie. To trvá dosť dlho. Počkáme si osem rokov, možno aj dlhšie a budeme mať možno jedno, dve jablká,“ hovorí Mikušík.

Podľa Jozefa Mikušíka však majú staré odrody určite niečo do seba. „Hlavne ak ich obšľahne mráz, sú výborné na výrobu pálenky alebo muštu. Väčšinou sa otriasajú, možno len tie najkrajšie pozbierajú ľudia oberákom na uskladnenie,“ hovorí Mikušík. Ide podľa neho o vysokokmene, ako štvrťkmene a nízkokmene staré odrody nerastú. „Mali korunu vysoko pre zver, ktorá sa potom nedostala ku konárom a plodom,“ dodáva. Staré odrody sa dožívajú viac, 50, 60 aj 100 rokov. Staré sady sú aj v Papradnianskej doline.

Skryť Vypnúť reklamu

Zlý rok

Tento rok záhradkárov nepríjemne prekvapili mrazy a jabĺčok bolo menej. Konštatoval to aj Juraj Granec, ktorý chodí rád na podujatie. Stará sa aj s manželkou o tridsať rôznych ovocných stromov. Záhradu majú v Považskej Bystrici. Je to ich radosť a záľuba na dôchodku. Jabĺčka zvyknú strúhať na koláče, sušiť, robiť z nich výbornú šťavu, odkladajú aj do pivnice na neskoršiu konzumáciu. V sade majú aj výborné hrušky, slivky či čerešne. Tento rok, nebolo, žiaľ, veľa roboty. „Mnoho kvetov pomrzlo, ovocia nebolo. Tých zopár, čo sme mali, zjedli osy alebo veverice,“ hovorí Juraj Granec. Manželka Ľudmila však dodáva, že niečo predsa len zostalo. Tak aj tento rok budú pri vianočnom stole prekrajovať jabĺčka z vlastnej záhradky.

Staré sady

Mária Jacková zo spolku Rotarvak, ktorý bol organizátorom Brvništského jablka, hovorí, že išlo už o ôsmy ročník. „Záujem vystavovateľov aj návštevníkov je a to nás teší. Prišli okrem Brvnišťa napríklad aj z Papradna, Stupného, Jasenice, z druhej strany kopca z Marikovej, Považskej Bystrice.“ Mottom ich podujatia je – Kráľom zdravia je jablko. „Ako deti sme maškrtili na jabĺčkach, ktoré rástli v záhradách v tunajších ovocných sadoch. Boli to naše cukríky.“

Zakladať sady v podhorskej obci nebolo pritom jednoduché, a tak bolo ovocie vzácne. „Napríklad starý pán Stanko Gáborík, škoda, že už sa mu nedá prísť, nasadil tu v Brvništi sto kusov jabloní v kamennej pôde. Nanosiť im musel aj veľa hliny. Doteraz by sa ešte mnohé našli a rodia. Tak sa dajú ochutnávať aj staré odrody,“ hovorí Jacková.

Na Brvništskom jablku nebolo veru jedno jablko z obchodu alebo kúpené v supermarkete. Všetko jabĺčka z vlastnej úrody.

Dobroty

Vystavené v súťaži neboli len jablká, ale aj koláče z nich. Niektoré sa ochutnávali aj mimo súťaž, na ochutnávku bol pripravený aj výborný čaj zo sušených jabĺčok plný vitamínov či džem.

Zamaškrtili si rady nielen deti, neodolali ani dospeláci. Zastihli sme Rada Šamaja s Jurom Santusom. Pozdával sa im pekne zdobený rez s obrázkami mini jabĺk.

„Škoda, že je ešte na výstavke a nemôžeme ho ochutnať. Už sme naň mali zálusk. To robila susedka, tak si počkáme až do vyhodnotenia,“ prezradil Juraj Santus.

Dušan Smokoň zase prezradil aký je podľa neho najlepší koláč. „Orechy, jablká, cesto, zavinúť a upiecť. Paráda. A aj kvapka rumu. A jabĺčka? Tie máme domáce. Strúhali sme ich priam včera,“ prezradil. Bližšie prikázal pýtať sa na recept manželky Majky, s ktorou prišiel na Brvništské jablko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 153
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 830
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 304
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 016
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 597
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 119
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 549
  8. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 468
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 103
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 097
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Plánované operácie len s negatívnym testom

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici plánované operácie nezrušila. Pacient však musí mať pred nástupom na oddelenie negatívny test na Covid-19.

Hematologicko-transfúzne oddelenie v Považskej Bystrici

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?