Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Medzi guľatými krásavcami bodoval aj deduško

V súťaži o naj jablko sa umiestnila aj stará odroda. Odrody jabĺčok v starých sadoch, ktoré dedia ľudia po predkoch, často nepoznajú. Podľa známeho slovenského pomológa je dobré, ak sa zachovávajú.

Veľa ľudí na podujatí chcelo identifikovať staré odrody. Profesor Ivan Hričovský poradil ochotne. Hovorí, že je dôležité zachovávať staré odrody.  Veľa ľudí na podujatí chcelo identifikovať staré odrody. Profesor Ivan Hričovský poradil ochotne. Hovorí, že je dôležité zachovávať staré odrody. (Zdroj: BERKO)

BRVNIŠTE. Na tradičné podujatie venované jablku prišlo aj napriek nepriaznivému počasiu dosť ľudí. V starej škole sa konal už ôsmy ročník Brvništského jablka. Medzi naj jabĺčkami sa objavila aj stará odroda, teda vlastne deduško.

Chcela vedieť, čo zdedili

Veronika Hikaníková má v Papradne starý sad po rodičoch. Na Brvništské jablko prišla ako viacero iných mladších návštevníkov, aby zistila, čo v ňom vlastne rastie. „Máme v ňom krásne jabĺčka a nevieme zistiť, o aké odrody ide. Tak sme sa prišli poradiť. Stromy rastú hádam aj päťdesiat rokov. Jablká majú tvrdšiu šupku, ale sú veľmi sladké a aromatické. Chceme ich zachovať,“ prezradila pani Hikaníková.

Starú odrodu by chceli preštepiť na druhú jabloň. „Uvidíme, čo sa z toho vyvinie,“ dodala s tým, že jabĺčka majú ešte jednu výhodu. Vydržia v dobrej pivnici až do júna, niekedy aj dlhšie. Jedna stará krajová odroda, deduško medzi jabĺčkami, nakoniec získala oj ocenenie v súťaži o naj-krajšie jablko.

Záchrana pre budúce generácie

Profesor Ivan Hričovský, známy slovenský pomológ, zhodnotil, že ide o starú odrodu, ktorá sa už oficiálne nepestuje v škôkach. „Je dobré, ak sa ju pokúšajú záhradkári zachrániť pre budúce generácie,“ skonštatoval. Veľmi aktívne na zachovaní starých odrôd pracujú podľa profesora dvaja kolegovia v Bošáci.

Profesor Hričovský si dobre pamätá staré odrody hlavne z otcovej záhrady. „Boli to väčšinou kožené odrody, ako Kožená reneta, Boskoopské, Parkerovo a potom aj odrody Krasokvet žltý a Jonatánka, ktorá bola veľmi obľúbená aj v našej rodine. Zužitkovalo sa však všetko, aj letné jakubky,“ hovorí Hričovský, ktorý poradil mnohým ľuďom, aké staré odrody majú.

Viac fotografií tu: Súťažili o najkrajšie jablko a naj koláč z jabĺk

Na úrodu sa dlho čaká

Jozef Mikúšík, predseda Základnej organizácie Záhradkárskeho zväzu v Brvništi, hovorí, že zachovať staré odrody nie je jednoduché a úroda býva dosť neskoro. „Ak z jadierka vyrastie plánka akejkoľvek odrody, na takúto treba zaštepiť starú odrodu, ak ju chceme zachovať. Berieme konáriky z južnej strany a jednoročné drevo. Otázka je však, kedy bude ovocie. To trvá dosť dlho. Počkáme si osem rokov, možno aj dlhšie a budeme mať možno jedno, dve jablká,“ hovorí Mikušík.

Podľa Jozefa Mikušíka však majú staré odrody určite niečo do seba. „Hlavne ak ich obšľahne mráz, sú výborné na výrobu pálenky alebo muštu. Väčšinou sa otriasajú, možno len tie najkrajšie pozbierajú ľudia oberákom na uskladnenie,“ hovorí Mikušík. Ide podľa neho o vysokokmene, ako štvrťkmene a nízkokmene staré odrody nerastú. „Mali korunu vysoko pre zver, ktorá sa potom nedostala ku konárom a plodom,“ dodáva. Staré odrody sa dožívajú viac, 50, 60 aj 100 rokov. Staré sady sú aj v Papradnianskej doline.

Zlý rok

Tento rok záhradkárov nepríjemne prekvapili mrazy a jabĺčok bolo menej. Konštatoval to aj Juraj Granec, ktorý chodí rád na podujatie. Stará sa aj s manželkou o tridsať rôznych ovocných stromov. Záhradu majú v Považskej Bystrici. Je to ich radosť a záľuba na dôchodku. Jabĺčka zvyknú strúhať na koláče, sušiť, robiť z nich výbornú šťavu, odkladajú aj do pivnice na neskoršiu konzumáciu. V sade majú aj výborné hrušky, slivky či čerešne. Tento rok, nebolo, žiaľ, veľa roboty. „Mnoho kvetov pomrzlo, ovocia nebolo. Tých zopár, čo sme mali, zjedli osy alebo veverice,“ hovorí Juraj Granec. Manželka Ľudmila však dodáva, že niečo predsa len zostalo. Tak aj tento rok budú pri vianočnom stole prekrajovať jabĺčka z vlastnej záhradky.

Staré sady

Mária Jacková zo spolku Rotarvak, ktorý bol organizátorom Brvništského jablka, hovorí, že išlo už o ôsmy ročník. „Záujem vystavovateľov aj návštevníkov je a to nás teší. Prišli okrem Brvnišťa napríklad aj z Papradna, Stupného, Jasenice, z druhej strany kopca z Marikovej, Považskej Bystrice.“ Mottom ich podujatia je – Kráľom zdravia je jablko. „Ako deti sme maškrtili na jabĺčkach, ktoré rástli v záhradách v tunajších ovocných sadoch. Boli to naše cukríky.“

Zakladať sady v podhorskej obci nebolo pritom jednoduché, a tak bolo ovocie vzácne. „Napríklad starý pán Stanko Gáborík, škoda, že už sa mu nedá prísť, nasadil tu v Brvništi sto kusov jabloní v kamennej pôde. Nanosiť im musel aj veľa hliny. Doteraz by sa ešte mnohé našli a rodia. Tak sa dajú ochutnávať aj staré odrody,“ hovorí Jacková.

Na Brvništskom jablku nebolo veru jedno jablko z obchodu alebo kúpené v supermarkete. Všetko jabĺčka z vlastnej úrody.

Dobroty

Vystavené v súťaži neboli len jablká, ale aj koláče z nich. Niektoré sa ochutnávali aj mimo súťaž, na ochutnávku bol pripravený aj výborný čaj zo sušených jabĺčok plný vitamínov či džem.

Zamaškrtili si rady nielen deti, neodolali ani dospeláci. Zastihli sme Rada Šamaja s Jurom Santusom. Pozdával sa im pekne zdobený rez s obrázkami mini jabĺk.

„Škoda, že je ešte na výstavke a nemôžeme ho ochutnať. Už sme naň mali zálusk. To robila susedka, tak si počkáme až do vyhodnotenia,“ prezradil Juraj Santus.

Dušan Smokoň zase prezradil aký je podľa neho najlepší koláč. „Orechy, jablká, cesto, zavinúť a upiecť. Paráda. A aj kvapka rumu. A jabĺčka? Tie máme domáce. Strúhali sme ich priam včera,“ prezradil. Bližšie prikázal pýtať sa na recept manželky Majky, s ktorou prišiel na Brvništské jablko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 19 199
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 331
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 157
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 583
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 877
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 234
  7. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 681
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 660
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 521
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 042

Hlavné správy z MY Považská

FOTO: Príroda na slovenskomoravskej hranici sa prebúdza

Ak túžite po krásnom a nenáročnom výlete jarnou prírodou, malebné zákutia ponúka hrebeňovka z Královca nad Valašskými Kloboukmi do Lysej pod Makytou-Strelenky.

Vyrobiť korbáč si prišiel na Slovensko aj chlapec z Veľkej Británie

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici zorganizovalo aj tento rok pre deti veľkonočné tvorivé dopoludnie s názvom Zelený štvrtok. Aj tento rok boli pripravené pre menšie i väčšie deti mnohé aktivity.

Veľkonočné dielne vo Vlastivednom múzeu.

Prišli si urobiť radosť, na výber bolo pestré veľkonočné všeličo

V Ilave sa konajú pred Veľkou nocou už pravidelne trhy, na ktorých ponúkajú svoje výrobky remeselníci. Ľudia si na ne zvykli, chodia sem radi.

Na výber boli aj veľkonočné korbáče, ktoré ponúkal košikár Peter Mikula.

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.

Regionálny futbal: Najčerstvejšie komentáre od 3. po 8. futbalovú ligu

Pokračovali krajské aj oblastné súťaže mužov.

Závar pred bránou Púchova gólom neskončil a Beluša vyšla naprázdno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Vybrali SME

Už ste čítali?