Páleničiari považujú tohtoročnú sezónu za jednu z najhorších. Ani v pálenici v Tuchyni si za takmer štvrťstoročie nepamätajú takúto zlú sezónu.
TUCHYŇA. Miestna pálenica má viac ako storočnú históriu. Súčasní majitelia ju majú takmer štvrťstoročie. Ročne sa v nej vypáli okolo 100-tisíc litrov absolútneho alkoholu. Počas tohtoročnej sezóny sa im to však nepodarí.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Kapacitu má oveľa väčšiu
Pôvodne bola pálenica na pevné palivo, po plynofikácii Tuchyne v roku 1995 sa splynofikovala aj pálenica. O rok skôr získali súčasní majitelia pálenicu späť v reštitúcii.
Dnes je pálenica vďaka dvom kotlom schopná denne spracovať 9-tisíc kilogramov kvasu. Ak je dostatok ovocia, vypália v nej ročne 200-tisíc litrov 50-percentného alkoholu.
V tejto sezóne sa podľa šéfa pálenice Pavla Červenáka zrejme nedostanú ani na štvrtinu kapacity. „Ak je normálny rok, pálime od konca októbra až do marca. Tento rok budeme robiť nepretržite len v decembri. Od januára sa bude páliť iba počas víkendov,“ doplnil Červenák.
Sliviek je už pomenej, viac je jabĺk
V minulosti sa podľa neho v Tuchyni pálil iba slivkový kvas. Dnes sa už na slivky veľmi spoliehať nemôžu, nosným ovocím sú jablká. „Slivky sú veľmi dobrý artikel, najmä durandzie. Bystrické slivky majú šárku a šľachtené slivky majú menšiu výťažnosť. Šľachtené slivky z dovozu majú nielen nižšiu výťažnosť, ale aj kvalita destilátu je neporovnateľne nižšia ako v prípade durandzií,“ zdôraznil s tým, že najlepšie pôdne a klimatické podmienky pre durandzie sú v regióne medzi Trenčínom a Považskou Bystricou. „Súčasná klíma spôsobuje, že slivky predčasne zakvitnú a následné mrazy ich poškodia. Tak, ako v tomto roku,“ doplnil.