Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Malinké zrnko chráni kosti aj pred bosorkami

Mak, tradičná pochutina či potravina, sa objavovala na stole našich predkov oveľa častejšie ako teraz. Presne vedeli, čo robia. Nesmel chýbať ani na sviatočnom stole. Má priam zázračné účinky na zdravie a tiež silnú symboliku.

V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. (Zdroj: BERKO)

Mak veru nechýbal v minulosti v jedálničku našich predkov. Je to potravina pre Slovensko tradičná. Nesmela chýbať ani na vianočnom stole. Teraz sa už v kuchyni nevyužíva tak často. Novinkou je v súčasnosti makový olej, ktorého cesta do komory je veru neľahká. Jeho kvalita záleží aj od spôsobu pestovania. V Pružine majú tradičný spôsob dorábania.

Cesta na stôl

Pestovaniu maku tradičným spôsobom aj lisovaniu oleja za studena sa venuje pestovateľka Oľga Apoleníková.

„Rok s rokom sa zíde, než sa makový kruh uzatvorí,“ opisuje cestu maku na stôl pestovateľka. „Mak zvykneme siať aj na jeseň tesne pred zimou, pred príchodom prvých mrazíkov. Skôr kvitne a nevniká do neho krytonos makovicový. Zvykne sa však siať aj zavčasu zjari.“

Skryť Vypnúť reklamu

Potom prichádza pravidelná starostlivosť, aby rastlinky nezadusila burina. Postupne kvitnú, dozrievajú. Slniečko ich nádherne vysvieti. Keď už sa naopaľujú makové hlavičky dostatočne, pekne zhnednú. Prichádza čas zberačov. „S kosáčikmi pozbierajú makové rastliny do žochov. Na vytriasačke sa potom oddeľuje mak od makoviny, aby sme ho mohli uložiť do čistučkých potravinových vriec,“ opisuje Apoleníková. Podľa potreby ho ešte neskôr čistia na starom rajtári.

Prečítajte si tiež: Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu Čítajte 

Tradičné dorábanie

Všetko robia starším spôsobom. Zámerne, aby zachovali lahodnú, sladkú chuť maku. Nerobia kombajnový zber, to by nebolo to pravé orechové, či vlastne makové. „Semená musíme zachovali neporušené. Preto ručný zber. Pri kombajnovom sa rozdrvia, vytečie z nich olej. Tento zhorkne a mak získa nežiadanú, nepríjemnú chuť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Keď je chladno, zapnú lis

Mak sa dá využiť ako tradičná pochutina, ako to mali vo zvyku naši predkovia, no aj inak. Výborný je napríklad makový olej.

„Keď prídu dlhšie zimné večery a máme priestor a čas, zapíname lis na makový olej,“ prezrádza Oľga Apoleníková.

Musí chvíľu postáť

Vstupujeme do miestnosti, kde je veľmi príjemná, sladkastá vôňa a čistučko ako v laboratóriu. Mária Kubišová práve nasýpa mak do lievika, z ktorého putuje ďalej do lisu. Dolu z lisu steká do nádoby olej. Nemá veľmi lákavú farbu. Musí však ešte sedimentovať. „Ťažšie častice sa usadili na dne, krásne sa vyčistil,“ vysvetľuje pestovateľka. Až takýto čistučký putuje do fľaštičiek.

Lisovač musí byť šikovný

„Človek musí dávať pozor, aby všetko stíhal. Lis nemôže ísť naprázdno, musí mať stále prísun zrniek,“ hovorí o lisovaní Mária Kubišová. Treba stihnúť vymieňať mak, nádoby s olejom, prelievať a ukladať výlisky do viacerých vrecúšok. To preto, že musia ešte chladnúť, lebo sú teplé. Nemôžu sa preto hromadiť na jednej kope.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre Máriu je makový olej celkom novinkou. „Tekvicový som poznala, aj iné, ale tento nie,“ dodáva.

Aj múka

Ani výlisky, ktoré zostávajú po vylisovaní oleja, nekončia v koši. Robí sa z nich totiž maková múka. Je výborná hlavne pre ľudí, ktorí majú celiatickú dietu, teda ich telo má problém so spracovaním lepku. Používajú ju nielen do zákuskov, ale dajú sa ňou krásne zahustiť aj polievky, napríklad paradajková. Pečie sa však nielen na sladko, ale aj na slano.

Malý zázrak

Makový olej sa nielen je, dá sa používať aj na mazanie pokožky. Účinky sú naozaj blahodarné. Ocenia to určite aj ľudia, ktorí majú nejaké kožné problémy. A na kosti je to vraj malý zázrak.

„Zákazníci, ktorí boli u mňa na návšteve, mi vyzradili, že keď sa išla robiť priehrada v Gabčíkove, museli presťahovať jednu malú dedinku. Exhumovali sa aj hroby pri sťahovaní cintorína. Ku kostiam, ktoré začali vyberať, zavolali nakoniec kriminalistov. Niečo sa im nepozdávalo. Boli totiž veľmi zachovalé, mladé. Skoro všetky,“ hovorí Oľga Apoleníková, čo sa dozvedela od druhých. Dodáva, že nakoniec prišli skúmaním na to, že v dedinke sa vo veľkej hojnosti pestoval mak a ľudia ho vo veľkom aj konzumovali.

„A to bola tá záhada. Vďaka tejto rastlinke mali kosti veľmi zdravé,“ dodáva pani Oľga s tým, že mak obsahuje dvanásťnásobne viac kalcia ako kravské mlieko.

Musí byť na stole, aj na Vianoce

Ak mak konzumujeme, či už v koláčoch alebo inde zomletý a ochutený, alebo v podobe makového oleja, nebudeme mať toľko problémov s osteoporózou. „Kedysi sa objavoval na stole aj trikrát do týždňa. Dnes málo. Aj na vianočnom stole muselo byť niečo makové. Veď čím sa začína vianočná večera. Pupáčikmi s makom,“ hovorí pestovateľka maku.

Výborný je makový olej podľa pani Oľgy aj do ovocných šalátov. „Každý deň je dobré konzumovať aspoň lyžičku. Okrem kalcia obsahuje napríklad aj fosfor, zinok, vitamíny B1, B12. Dá sa však využiť tak trochu aj poeticky. To keď do neho dáte čerstvé bylinky. „Zbieram ich v lete,“ hovorí pani Oľga. Schováva tak kúsočky letných vôní do fľaštičiek aj na zimu. Namazať sa po kúpeli s takýmto olejčekom je fantastický zážitok.

Na čarovanie

Mak je aj silno symbolická rastlinka. Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by na našom sviatočnom stole nikdy nemali chýbať makové koláče. Mak má tiež vraj schopnosť odháňať zlé sily. Ak vraj niekoho začnú naháňať bosorky, keď si zasadol na čarovný lucijský stolček vyrábaný bez jediného klinca od Lucie do Vianoc, treba použiť mak. Zobrať za hrsť, nasypať pred strigami na zem a ony pôjdu kade ľahšie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  2. Budúcnosť M&A v Európe
  3. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  4. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  5. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  6. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 384
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 162
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 412
  4. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 345
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 086
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 891
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 603
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 589
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 579
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Pribudlo viac ako tisíc nakazených

PCR testy v pondelok odhalili 1 021 nakazených, laboratóriá otestovali 6 545 vzoriek.

Pozitivita klesá pomaly, poznáme výsledky aj príčiny

Tretie kolo testovania prebehlo takmer v celom Púchovskom okrese. Výsledok bol nad Slovenským priemerom.

Minister obrany Jaroslav Naď prišiel do odberného miesta v Púchove

„Oženený“ s futbalom v Domaniži. Tréner Svoboda slávi štyridsiatku

S krátkymi zastávkami je futbalovej Domaniži už dvadsaťročie verný MILAN SVOBODA. Najskôr ako hráč, potom ako tréner. V uplynulých dňoch oslavoval rodák z Handlovej štyridsiatku.

Víkendové testovanie odhalilo 93 pozitívnych prípadov na koronavírus

Víkendové antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 odhalilo v Púchove 93 pozitívnych prípadov.

Antigénové testovanie čaká cez víkend ďalšie obce.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia vyšetruje masívne podozrenia z tunelovania Agrokomplexu

Rezort hovorí o závažných zisteniach v štátnom podniku. V minulosti ho riadili nominanti SNS.

Vianočné trhy v Martine budú

Druhá vlna koronavírusu slabne, no ťažko povedať, akú silu bude mať v predvianočnom období. Mesto napriek tomu pripraví vianočné trhy. Budú mať ale svoje epidemiologické pravidlá.

Na rýchlostnej ceste R1 sa dnes stala ďalšia nehoda, vodič je popálený

Po prvej nehode zomrela žena, po druhej bojuje o život muž.

Pod úmrtie dlhoročného čadčianskeho kňaza sa podpísal koronavírus

Kysučania s veľkým smútkom prijali správu, že bývalý dlhoročný správca farnosti v Čadci Milan Kavor odišiel do večnosti vo veku 76 rokov. V októbri údajne ochorel na koronavírus.

Už ste čítali?