Malinké zrnko chráni kosti aj pred bosorkami

Mak, tradičná pochutina či potravina, sa objavovala na stole našich predkov oveľa častejšie ako teraz. Presne vedeli, čo robia. Nesmel chýbať ani na sviatočnom stole. Má priam zázračné účinky na zdravie a tiež silnú symboliku.

V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. (Zdroj: BERKO)

Mak veru nechýbal v minulosti v jedálničku našich predkov. Je to potravina pre Slovensko tradičná. Nesmela chýbať ani na vianočnom stole. Teraz sa už v kuchyni nevyužíva tak často. Novinkou je v súčasnosti makový olej, ktorého cesta do komory je veru neľahká. Jeho kvalita záleží aj od spôsobu pestovania. V Pružine majú tradičný spôsob dorábania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cesta na stôl

Pestovaniu maku tradičným spôsobom aj lisovaniu oleja za studena sa venuje pestovateľka Oľga Apoleníková.

„Rok s rokom sa zíde, než sa makový kruh uzatvorí,“ opisuje cestu maku na stôl pestovateľka. „Mak zvykneme siať aj na jeseň tesne pred zimou, pred príchodom prvých mrazíkov. Skôr kvitne a nevniká do neho krytonos makovicový. Zvykne sa však siať aj zavčasu zjari.“

SkryťVypnúť reklamu

Potom prichádza pravidelná starostlivosť, aby rastlinky nezadusila burina. Postupne kvitnú, dozrievajú. Slniečko ich nádherne vysvieti. Keď už sa naopaľujú makové hlavičky dostatočne, pekne zhnednú. Prichádza čas zberačov. „S kosáčikmi pozbierajú makové rastliny do žochov. Na vytriasačke sa potom oddeľuje mak od makoviny, aby sme ho mohli uložiť do čistučkých potravinových vriec,“ opisuje Apoleníková. Podľa potreby ho ešte neskôr čistia na starom rajtári.

Prečítajte si tiež: Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu Čítajte 

Tradičné dorábanie

Všetko robia starším spôsobom. Zámerne, aby zachovali lahodnú, sladkú chuť maku. Nerobia kombajnový zber, to by nebolo to pravé orechové, či vlastne makové. „Semená musíme zachovali neporušené. Preto ručný zber. Pri kombajnovom sa rozdrvia, vytečie z nich olej. Tento zhorkne a mak získa nežiadanú, nepríjemnú chuť.“

SkryťVypnúť reklamu

Keď je chladno, zapnú lis

Mak sa dá využiť ako tradičná pochutina, ako to mali vo zvyku naši predkovia, no aj inak. Výborný je napríklad makový olej.

„Keď prídu dlhšie zimné večery a máme priestor a čas, zapíname lis na makový olej,“ prezrádza Oľga Apoleníková.

Musí chvíľu postáť

Vstupujeme do miestnosti, kde je veľmi príjemná, sladkastá vôňa a čistučko ako v laboratóriu. Mária Kubišová práve nasýpa mak do lievika, z ktorého putuje ďalej do lisu. Dolu z lisu steká do nádoby olej. Nemá veľmi lákavú farbu. Musí však ešte sedimentovať. „Ťažšie častice sa usadili na dne, krásne sa vyčistil,“ vysvetľuje pestovateľka. Až takýto čistučký putuje do fľaštičiek.

Lisovač musí byť šikovný

„Človek musí dávať pozor, aby všetko stíhal. Lis nemôže ísť naprázdno, musí mať stále prísun zrniek,“ hovorí o lisovaní Mária Kubišová. Treba stihnúť vymieňať mak, nádoby s olejom, prelievať a ukladať výlisky do viacerých vrecúšok. To preto, že musia ešte chladnúť, lebo sú teplé. Nemôžu sa preto hromadiť na jednej kope.

SkryťVypnúť reklamu

Pre Máriu je makový olej celkom novinkou. „Tekvicový som poznala, aj iné, ale tento nie,“ dodáva.

Aj múka

Ani výlisky, ktoré zostávajú po vylisovaní oleja, nekončia v koši. Robí sa z nich totiž maková múka. Je výborná hlavne pre ľudí, ktorí majú celiatickú dietu, teda ich telo má problém so spracovaním lepku. Používajú ju nielen do zákuskov, ale dajú sa ňou krásne zahustiť aj polievky, napríklad paradajková. Pečie sa však nielen na sladko, ale aj na slano.

Malý zázrak

Makový olej sa nielen je, dá sa používať aj na mazanie pokožky. Účinky sú naozaj blahodarné. Ocenia to určite aj ľudia, ktorí majú nejaké kožné problémy. A na kosti je to vraj malý zázrak.

„Zákazníci, ktorí boli u mňa na návšteve, mi vyzradili, že keď sa išla robiť priehrada v Gabčíkove, museli presťahovať jednu malú dedinku. Exhumovali sa aj hroby pri sťahovaní cintorína. Ku kostiam, ktoré začali vyberať, zavolali nakoniec kriminalistov. Niečo sa im nepozdávalo. Boli totiž veľmi zachovalé, mladé. Skoro všetky,“ hovorí Oľga Apoleníková, čo sa dozvedela od druhých. Dodáva, že nakoniec prišli skúmaním na to, že v dedinke sa vo veľkej hojnosti pestoval mak a ľudia ho vo veľkom aj konzumovali.

„A to bola tá záhada. Vďaka tejto rastlinke mali kosti veľmi zdravé,“ dodáva pani Oľga s tým, že mak obsahuje dvanásťnásobne viac kalcia ako kravské mlieko.

Musí byť na stole, aj na Vianoce

Ak mak konzumujeme, či už v koláčoch alebo inde zomletý a ochutený, alebo v podobe makového oleja, nebudeme mať toľko problémov s osteoporózou. „Kedysi sa objavoval na stole aj trikrát do týždňa. Dnes málo. Aj na vianočnom stole muselo byť niečo makové. Veď čím sa začína vianočná večera. Pupáčikmi s makom,“ hovorí pestovateľka maku.

Výborný je makový olej podľa pani Oľgy aj do ovocných šalátov. „Každý deň je dobré konzumovať aspoň lyžičku. Okrem kalcia obsahuje napríklad aj fosfor, zinok, vitamíny B1, B12. Dá sa však využiť tak trochu aj poeticky. To keď do neho dáte čerstvé bylinky. „Zbieram ich v lete,“ hovorí pani Oľga. Schováva tak kúsočky letných vôní do fľaštičiek aj na zimu. Namazať sa po kúpeli s takýmto olejčekom je fantastický zážitok.

Na čarovanie

Mak je aj silno symbolická rastlinka. Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by na našom sviatočnom stole nikdy nemali chýbať makové koláče. Mak má tiež vraj schopnosť odháňať zlé sily. Ak vraj niekoho začnú naháňať bosorky, keď si zasadol na čarovný lucijský stolček vyrábaný bez jediného klinca od Lucie do Vianoc, treba použiť mak. Zobrať za hrsť, nasypať pred strigami na zem a ony pôjdu kade ľahšie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 530
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 823
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 4 017
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 379
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 791
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 764
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 051
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 905
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 907
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 904
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 750
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 000
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 625
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 774
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 867
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 392
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Takto si ju môžete spríjemniť a perfektne užiť.


Kobyla sa prvé dni po odobratí nedokázala ani postaviť.

Na farmu v Belušských Slatinách sa zdvihla vlna kritiky.


2
Kúpalisko v Sobranciach.

Letné kúpalisko v Púchove je aktuálne zatvorené. Dôvodom je nevyhovujúca kvalita vody v bazénoch.


TASR
Kúpeľní hostia vylepšujú volebnú účasť v Nimnici

Netradičné formy relaxácie a spojenie kultúry s prírodou prinesie počas víkendu (5. - 6. 7.) v Kúpeľoch Nimnica Kreatívny wellbeing.


TASR
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 907
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 904
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 750
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 000
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 625
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 774
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 867
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 392
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu