Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana

Malinké zrnko chráni kosti aj pred bosorkami

Mak, tradičná pochutina či potravina, sa objavovala na stole našich predkov oveľa častejšie ako teraz. Presne vedeli, čo robia. Nesmel chýbať ani na sviatočnom stole. Má priam zázračné účinky na zdravie a tiež silnú symboliku.

V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. (Zdroj: BERKO)

Mak veru nechýbal v minulosti v jedálničku našich predkov. Je to potravina pre Slovensko tradičná. Nesmela chýbať ani na vianočnom stole. Teraz sa už v kuchyni nevyužíva tak často. Novinkou je v súčasnosti makový olej, ktorého cesta do komory je veru neľahká. Jeho kvalita záleží aj od spôsobu pestovania. V Pružine majú tradičný spôsob dorábania.

Cesta na stôl

Pestovaniu maku tradičným spôsobom aj lisovaniu oleja za studena sa venuje pestovateľka Oľga Apoleníková.

„Rok s rokom sa zíde, než sa makový kruh uzatvorí,“ opisuje cestu maku na stôl pestovateľka. „Mak zvykneme siať aj na jeseň tesne pred zimou, pred príchodom prvých mrazíkov. Skôr kvitne a nevniká do neho krytonos makovicový. Zvykne sa však siať aj zavčasu zjari.“

Potom prichádza pravidelná starostlivosť, aby rastlinky nezadusila burina. Postupne kvitnú, dozrievajú. Slniečko ich nádherne vysvieti. Keď už sa naopaľujú makové hlavičky dostatočne, pekne zhnednú. Prichádza čas zberačov. „S kosáčikmi pozbierajú makové rastliny do žochov. Na vytriasačke sa potom oddeľuje mak od makoviny, aby sme ho mohli uložiť do čistučkých potravinových vriec,“ opisuje Apoleníková. Podľa potreby ho ešte neskôr čistia na starom rajtári.

Prečítajte si tiež: Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu

Tradičné dorábanie

Všetko robia starším spôsobom. Zámerne, aby zachovali lahodnú, sladkú chuť maku. Nerobia kombajnový zber, to by nebolo to pravé orechové, či vlastne makové. „Semená musíme zachovali neporušené. Preto ručný zber. Pri kombajnovom sa rozdrvia, vytečie z nich olej. Tento zhorkne a mak získa nežiadanú, nepríjemnú chuť.“

Keď je chladno, zapnú lis

Mak sa dá využiť ako tradičná pochutina, ako to mali vo zvyku naši predkovia, no aj inak. Výborný je napríklad makový olej.

„Keď prídu dlhšie zimné večery a máme priestor a čas, zapíname lis na makový olej,“ prezrádza Oľga Apoleníková.

Musí chvíľu postáť

Vstupujeme do miestnosti, kde je veľmi príjemná, sladkastá vôňa a čistučko ako v laboratóriu. Mária Kubišová práve nasýpa mak do lievika, z ktorého putuje ďalej do lisu. Dolu z lisu steká do nádoby olej. Nemá veľmi lákavú farbu. Musí však ešte sedimentovať. „Ťažšie častice sa usadili na dne, krásne sa vyčistil,“ vysvetľuje pestovateľka. Až takýto čistučký putuje do fľaštičiek.

Lisovač musí byť šikovný

„Človek musí dávať pozor, aby všetko stíhal. Lis nemôže ísť naprázdno, musí mať stále prísun zrniek,“ hovorí o lisovaní Mária Kubišová. Treba stihnúť vymieňať mak, nádoby s olejom, prelievať a ukladať výlisky do viacerých vrecúšok. To preto, že musia ešte chladnúť, lebo sú teplé. Nemôžu sa preto hromadiť na jednej kope.

Pre Máriu je makový olej celkom novinkou. „Tekvicový som poznala, aj iné, ale tento nie,“ dodáva.

Aj múka

Ani výlisky, ktoré zostávajú po vylisovaní oleja, nekončia v koši. Robí sa z nich totiž maková múka. Je výborná hlavne pre ľudí, ktorí majú celiatickú dietu, teda ich telo má problém so spracovaním lepku. Používajú ju nielen do zákuskov, ale dajú sa ňou krásne zahustiť aj polievky, napríklad paradajková. Pečie sa však nielen na sladko, ale aj na slano.

Malý zázrak

Makový olej sa nielen je, dá sa používať aj na mazanie pokožky. Účinky sú naozaj blahodarné. Ocenia to určite aj ľudia, ktorí majú nejaké kožné problémy. A na kosti je to vraj malý zázrak.

„Zákazníci, ktorí boli u mňa na návšteve, mi vyzradili, že keď sa išla robiť priehrada v Gabčíkove, museli presťahovať jednu malú dedinku. Exhumovali sa aj hroby pri sťahovaní cintorína. Ku kostiam, ktoré začali vyberať, zavolali nakoniec kriminalistov. Niečo sa im nepozdávalo. Boli totiž veľmi zachovalé, mladé. Skoro všetky,“ hovorí Oľga Apoleníková, čo sa dozvedela od druhých. Dodáva, že nakoniec prišli skúmaním na to, že v dedinke sa vo veľkej hojnosti pestoval mak a ľudia ho vo veľkom aj konzumovali.

„A to bola tá záhada. Vďaka tejto rastlinke mali kosti veľmi zdravé,“ dodáva pani Oľga s tým, že mak obsahuje dvanásťnásobne viac kalcia ako kravské mlieko.

Musí byť na stole, aj na Vianoce

Ak mak konzumujeme, či už v koláčoch alebo inde zomletý a ochutený, alebo v podobe makového oleja, nebudeme mať toľko problémov s osteoporózou. „Kedysi sa objavoval na stole aj trikrát do týždňa. Dnes málo. Aj na vianočnom stole muselo byť niečo makové. Veď čím sa začína vianočná večera. Pupáčikmi s makom,“ hovorí pestovateľka maku.

Výborný je makový olej podľa pani Oľgy aj do ovocných šalátov. „Každý deň je dobré konzumovať aspoň lyžičku. Okrem kalcia obsahuje napríklad aj fosfor, zinok, vitamíny B1, B12. Dá sa však využiť tak trochu aj poeticky. To keď do neho dáte čerstvé bylinky. „Zbieram ich v lete,“ hovorí pani Oľga. Schováva tak kúsočky letných vôní do fľaštičiek aj na zimu. Namazať sa po kúpeli s takýmto olejčekom je fantastický zážitok.

Na čarovanie

Mak je aj silno symbolická rastlinka. Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by na našom sviatočnom stole nikdy nemali chýbať makové koláče. Mak má tiež vraj schopnosť odháňať zlé sily. Ak vraj niekoho začnú naháňať bosorky, keď si zasadol na čarovný lucijský stolček vyrábaný bez jediného klinca od Lucie do Vianoc, treba použiť mak. Zobrať za hrsť, nasypať pred strigami na zem a ony pôjdu kade ľahšie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 145
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 289
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 796
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 225
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 409
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 925
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 598
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 037
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 804

Hlavné správy z MY Považská

Považskobystrickí hokejisti nedali Novým Zámkom šancu

V 1. hokejovej lige pokračovala skupina o udržanie.

Drevenák (vľavo v bielom) dal v Nových Zámkoch prvé tri góly Pov. Bystrice.
(ilustračné foto)

Lillehammer 1994: Slovákov zložil ruský kozmonaut. Šupler nakopol mantinel

Výkony Slovákov nadchli budúceho predsedu IIHF Reného Fasela. Šokovali hokejový svet.

Ruská zborná zdolala vo štvrťfinále Slovensko gólom Vinogradova.

Dubničania sú bližšie k finále

V semifinále 1. hokejovej ligy sa hrali tretie zápasy.

Dubnica (v bielom) sa v sérii s Martinom ujala vedenia.

Odhaľujú krásu ukrytú na povrchu aj v podzemí

V kine Mier v Považskej Bystrici vystavujú dvaja fotografi Miki Dudáš a Lukáš Kubičina. Ich námetom je príroda, jeden zachytáva jej krásy nad zemou, druhý v podzemí.

LUkáš Kibičina (vľavo) a Miki Dudáš na otvorení výstavy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nitra strelila rekord, ale Stavjaňa zúril: Posadil by som 18 hráčov

Mali ťažkého Valentína? Hokejisti Nitry 202. gólom v základnej časti vypísali nové maximum svojej 94-ročnej histórie, lenže zo šatne drnčal krik.

Čadcu fotí, akoby bola metropolou, pozrite si fotogalériu

Jaroslav Cabadaj fotografiou mení priemerné mesto na príťažlivú lokalitu.

Pre bytovky chceli v časti Prievidze vyrúbať les

Investor chcel postaviť v Prievidzi nové bytovky. Tým by však musel ustúpiť les. Miestni sa zomkli a proti tomuto zámeru zabojovali.

Pizzu mu priniesli kukláči, v Trnave prebehli viaceré razie

Včera sme informovali o tom, že v dopoludňajších hodinách prebehli razie na Cukrovej a Slnečnej. Policajti dnes informovali o ďalšej.

Vybrali SME

Už ste čítali?