Utorok, 5. júl, 2022 | Meniny má Cyril, Metod

Malinké zrnko chráni kosti aj pred bosorkami

Mak, tradičná pochutina či potravina, sa objavovala na stole našich predkov oveľa častejšie ako teraz. Presne vedeli, čo robia. Nesmel chýbať ani na sviatočnom stole. Má priam zázračné účinky na zdravie a tiež silnú symboliku.

V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. V lete mak ručne pozbierajú, keď je zima lisujú ho na olej. Mak sa v minulosti konzumoval častejšie, musel byť aj na vianočnom stole. (Zdroj: BERKO)

Mak veru nechýbal v minulosti v jedálničku našich predkov. Je to potravina pre Slovensko tradičná. Nesmela chýbať ani na vianočnom stole. Teraz sa už v kuchyni nevyužíva tak často. Novinkou je v súčasnosti makový olej, ktorého cesta do komory je veru neľahká. Jeho kvalita záleží aj od spôsobu pestovania. V Pružine majú tradičný spôsob dorábania.

Cesta na stôl

Pestovaniu maku tradičným spôsobom aj lisovaniu oleja za studena sa venuje pestovateľka Oľga Apoleníková.

„Rok s rokom sa zíde, než sa makový kruh uzatvorí,“ opisuje cestu maku na stôl pestovateľka. „Mak zvykneme siať aj na jeseň tesne pred zimou, pred príchodom prvých mrazíkov. Skôr kvitne a nevniká do neho krytonos makovicový. Zvykne sa však siať aj zavčasu zjari.“

SkryťVypnúť reklamu

Potom prichádza pravidelná starostlivosť, aby rastlinky nezadusila burina. Postupne kvitnú, dozrievajú. Slniečko ich nádherne vysvieti. Keď už sa naopaľujú makové hlavičky dostatočne, pekne zhnednú. Prichádza čas zberačov. „S kosáčikmi pozbierajú makové rastliny do žochov. Na vytriasačke sa potom oddeľuje mak od makoviny, aby sme ho mohli uložiť do čistučkých potravinových vriec,“ opisuje Apoleníková. Podľa potreby ho ešte neskôr čistia na starom rajtári.

Prečítajte si tiež: Za tajomstvom chutného maku je aj spôsob zberu Čítajte 

Tradičné dorábanie

Všetko robia starším spôsobom. Zámerne, aby zachovali lahodnú, sladkú chuť maku. Nerobia kombajnový zber, to by nebolo to pravé orechové, či vlastne makové. „Semená musíme zachovali neporušené. Preto ručný zber. Pri kombajnovom sa rozdrvia, vytečie z nich olej. Tento zhorkne a mak získa nežiadanú, nepríjemnú chuť.“

SkryťVypnúť reklamu

Keď je chladno, zapnú lis

Mak sa dá využiť ako tradičná pochutina, ako to mali vo zvyku naši predkovia, no aj inak. Výborný je napríklad makový olej.

„Keď prídu dlhšie zimné večery a máme priestor a čas, zapíname lis na makový olej,“ prezrádza Oľga Apoleníková.

Musí chvíľu postáť

Vstupujeme do miestnosti, kde je veľmi príjemná, sladkastá vôňa a čistučko ako v laboratóriu. Mária Kubišová práve nasýpa mak do lievika, z ktorého putuje ďalej do lisu. Dolu z lisu steká do nádoby olej. Nemá veľmi lákavú farbu. Musí však ešte sedimentovať. „Ťažšie častice sa usadili na dne, krásne sa vyčistil,“ vysvetľuje pestovateľka. Až takýto čistučký putuje do fľaštičiek.

Lisovač musí byť šikovný

„Človek musí dávať pozor, aby všetko stíhal. Lis nemôže ísť naprázdno, musí mať stále prísun zrniek,“ hovorí o lisovaní Mária Kubišová. Treba stihnúť vymieňať mak, nádoby s olejom, prelievať a ukladať výlisky do viacerých vrecúšok. To preto, že musia ešte chladnúť, lebo sú teplé. Nemôžu sa preto hromadiť na jednej kope.

SkryťVypnúť reklamu

Pre Máriu je makový olej celkom novinkou. „Tekvicový som poznala, aj iné, ale tento nie,“ dodáva.

Aj múka

Ani výlisky, ktoré zostávajú po vylisovaní oleja, nekončia v koši. Robí sa z nich totiž maková múka. Je výborná hlavne pre ľudí, ktorí majú celiatickú dietu, teda ich telo má problém so spracovaním lepku. Používajú ju nielen do zákuskov, ale dajú sa ňou krásne zahustiť aj polievky, napríklad paradajková. Pečie sa však nielen na sladko, ale aj na slano.

Malý zázrak

Makový olej sa nielen je, dá sa používať aj na mazanie pokožky. Účinky sú naozaj blahodarné. Ocenia to určite aj ľudia, ktorí majú nejaké kožné problémy. A na kosti je to vraj malý zázrak.

„Zákazníci, ktorí boli u mňa na návšteve, mi vyzradili, že keď sa išla robiť priehrada v Gabčíkove, museli presťahovať jednu malú dedinku. Exhumovali sa aj hroby pri sťahovaní cintorína. Ku kostiam, ktoré začali vyberať, zavolali nakoniec kriminalistov. Niečo sa im nepozdávalo. Boli totiž veľmi zachovalé, mladé. Skoro všetky,“ hovorí Oľga Apoleníková, čo sa dozvedela od druhých. Dodáva, že nakoniec prišli skúmaním na to, že v dedinke sa vo veľkej hojnosti pestoval mak a ľudia ho vo veľkom aj konzumovali.

„A to bola tá záhada. Vďaka tejto rastlinke mali kosti veľmi zdravé,“ dodáva pani Oľga s tým, že mak obsahuje dvanásťnásobne viac kalcia ako kravské mlieko.

Musí byť na stole, aj na Vianoce

Ak mak konzumujeme, či už v koláčoch alebo inde zomletý a ochutený, alebo v podobe makového oleja, nebudeme mať toľko problémov s osteoporózou. „Kedysi sa objavoval na stole aj trikrát do týždňa. Dnes málo. Aj na vianočnom stole muselo byť niečo makové. Veď čím sa začína vianočná večera. Pupáčikmi s makom,“ hovorí pestovateľka maku.

Výborný je makový olej podľa pani Oľgy aj do ovocných šalátov. „Každý deň je dobré konzumovať aspoň lyžičku. Okrem kalcia obsahuje napríklad aj fosfor, zinok, vitamíny B1, B12. Dá sa však využiť tak trochu aj poeticky. To keď do neho dáte čerstvé bylinky. „Zbieram ich v lete,“ hovorí pani Oľga. Schováva tak kúsočky letných vôní do fľaštičiek aj na zimu. Namazať sa po kúpeli s takýmto olejčekom je fantastický zážitok.

Na čarovanie

Mak je aj silno symbolická rastlinka. Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by na našom sviatočnom stole nikdy nemali chýbať makové koláče. Mak má tiež vraj schopnosť odháňať zlé sily. Ak vraj niekoho začnú naháňať bosorky, keď si zasadol na čarovný lucijský stolček vyrábaný bez jediného klinca od Lucie do Vianoc, treba použiť mak. Zobrať za hrsť, nasypať pred strigami na zem a ony pôjdu kade ľahšie.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín
  2. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  3. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  4. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  8. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  1. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín
  2. OverenaSpolocnost.sk - novinka v oblasti účtovných auditov
  3. Nadšenie zo skúsenosti prenášajú v dm na zákazníka
  4. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  5. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  6. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  7. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  8. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 069
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 853
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 12 228
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 435
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 425
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 5 095
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 900
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 2 244

Blogy SME

  1. Naďa Serafínová: Ako si rýchlo a jednoducho zarobiť. A iné rozprávky z paralelného vesmíru.
  2. Kristína Jakubičková: Niektorí fajčiari sa správajú ako holuby, len otravnejšie.
  3. Michal Rodziňák: VC Británie F1: Dráma v troch dejstvách
  4. Eka Balašková: Viete požiadať o pomoc?
  5. Vladimír Krátky: Wiener šniceľ je 10 x väčší ako bryndzáky ( II. )
  6. Lea Linerová: Feminizmus na pätnásť minút
  7. Andrej Hossa: Tenisky ako životný štýl: Viete, kto sú to sneakerheadi?
  8. Andrej Hossa: Zdokonaľte sa v jazykoch a otvorte si dvere k množstvu ďalších príležitostí
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 23 470
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 13 313
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 11 199
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 079
  5. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 816
  6. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 050
  7. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne? 2 932
  8. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit 2 922
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Na atrakciách sa stal chlapcovi úraz, kolotoče však pokračovali.

Bezpečnosť prevádzky nikto nekontroluje.


14 h

V Púchove sa cez víkend odohral turnaj v plážovom volejbale, Summer beach mix cup 2022 Vol.1. Turnaja sa zúčastnili dvojice z celého Slovenska.


15 h

Dvadsaťstranový časopis pre všetkých milovníkov krížoviek, logických hier a lúštenia nájdete vložený v regionálnych novinách MY v týždni od 4. júla.


4. júl
V strede s číslom 10 Roman Tománek.

Roman Tománek sa po rokoch vracia tam, kde začínal svoju hokejovú kariéru. Pred novým ročníkom sa upísal panterom z Považskej Bystrice.


3. júl

Blogy SME

  1. Naďa Serafínová: Ako si rýchlo a jednoducho zarobiť. A iné rozprávky z paralelného vesmíru.
  2. Kristína Jakubičková: Niektorí fajčiari sa správajú ako holuby, len otravnejšie.
  3. Michal Rodziňák: VC Británie F1: Dráma v troch dejstvách
  4. Eka Balašková: Viete požiadať o pomoc?
  5. Vladimír Krátky: Wiener šniceľ je 10 x väčší ako bryndzáky ( II. )
  6. Lea Linerová: Feminizmus na pätnásť minút
  7. Andrej Hossa: Tenisky ako životný štýl: Viete, kto sú to sneakerheadi?
  8. Andrej Hossa: Zdokonaľte sa v jazykoch a otvorte si dvere k množstvu ďalších príležitostí
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 23 470
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 13 313
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 11 199
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 079
  5. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 816
  6. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 050
  7. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne? 2 932
  8. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit 2 922
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu