V púchovskej doline otvorili liehovar

V pálenici u Drienikov otvorili liehovar. Nadviazali na tradíciu v Záriečí, spred II. svetovej vojny, kde sa vyrábala najlepšia borovička na Slovensku.

Patrik Drienik s otcom.Patrik Drienik s otcom. (Zdroj: ERIK STOPKA)

LYSÁ POD MAKYTOU. Ako informoval majiteľ prevádzky Jaroslav Drienik, pestovateľská pálenica týmto zlegalizuje predaj, lepšie využije technológiu a rozšíri možnosti o výrobu alkoholu z iných surovín než len ovocie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hruška williamsova

Ako prvú vypálili na Lysej hruškovicu z odrody williamsova. V colnom sklade už zreje voňavý mok, ktorý po splnení prísnych náležitostí poputuje k spotrebiteľovi už v budúcom roku. Zákazníkmi budú nielen drobní odberatelia, ale i obchodné reťazce či reštaurácie. „V januári by sme mali začať fľaškovať, zatiaľ je to celé záležitosť colnej správy,“ hovorí Jaroslav Drienik. „Pripravenú máme plničku, etiketovačku, ochranné známky... Ešte zaplatíme daň a hruška bude naša,“ opisuje zložitú cestu k spotrebiteľovi.

SkryťVypnúť reklamu

Prísne kritériá

Otvorenie liehovaru si vyžiadalo splnenie prísnych podmienok, čo majiteľovi prevádzky zabralo takmer osem mesiacov. Okrem vybavenia povolení na ministerstve, hygiene či absolvovaní technickej inšpekcie, bolo potrebné pristavať priestory pre daňový sklad a zvlášť miestnosť pre stály colný dozor.

Ako však konštatuje rytier rádu ovocných destilátov, nebolo prekážky, ktorá by ho odradila od pôvodného úmyslu. „Všetko do bodky sme splnili, takže verím, že destiláty od Drienikov nájdu svoju cestu k spotrebiteľovi,“ dodáva.

V kurze sú jabĺčka

Páleničiarska sezóna u Drienikov začala už v auguste. Aj keď prevádzkovatelia páleníc hovoria o katastrofe, Jaroslav Drienik tvrdí, že sezóna je priemerná. V kurze sú najmä jabĺčka. „Úroda bola veľmi slabá. Pomrzli hrušky, slivky... Aj jabĺčka sa zachovali len na kopaniciach, Nepomohlo ani zadymovanie. Sezónu v pálenici nám vykrývajú iné lokality, kde bola úroda lepšia,“ konštatuje.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocie z Balkánu

Keďže tento rok mrzlo aj v Poľsku, ktoré je najväčším pestovateľom jabĺk v Európe, ľudia vo veľkom nakupovali ovocie z Balkánu či Maďarska. Veľa dovezených jabĺk je z profe-sionálnych sadov, kde sa robí pretrhávka. Tá podľa Drienika zabezpečuje úrodu každý rok, pretože strom nevysilí. „Pri pretrhávke ide dole až polovica jabĺk. Praktizuje sa to najmä v Taliansku. V našom sade sa pretrhávka nerobí. Nechávame to na prírodu, pretrhávku robíme len pri slivkách. Jablone tak odpočívajú každý druhý rok.“

Precíznosť nadovšetko

Z Balkánu sa tento rok vozili najmä slivky. Destilát je podľa páleničiarov rovnaký ako zo sliviek dopestovaných u nás. Podľa nich nezáleží ani tak na odrode sliviek, ako na zrelosti a čistote. „Ľudia si povedia – teplá krajina, ale pokiaľ všetko začne dozrievať naraz, pestovatelia nestihnú obrať úrodu v ideálnom čase. Oberať musia priebežne, čo sa odrazí na kvalite zberu. V debnách, s často zelenými slivkami, je hlina, drevo a veľa hniloby. Nie je to super kvalita. Ľudia to musia dôkladne popreberať, inak pokazia kvas,“ tvrdia svorne.

SkryťVypnúť reklamu

Recept na kvalitu

Na výstave Vínum Laugaricio sa odovzdávali ocenenia za najkvalitnejšie destiláty. Slivovica od Drienikov získala opäť zlato. Aj keď rytier rádu ovocných destilátov tvrdí, že kráľovnou kvasu je slivka durandzia, paradoxne, zlato získal destilát zo slivky bystrickej. „Všetko závisí od prípravy kvasu. Sú ľudia, ktorí si na tom dajú záležať, a sú takí, ktorí to podcenia. Ako raz povedal jeden dedko: Jeden rok som sa na kvas vykašlal a on sa vykašľal na mňa. S kvasom iba opatrne. Treba okolo neho prejsť, pohladkať ho a porozprávať sa s ním. Roky to tak robím. Keď mi kvas pekne odbublá, všetko je v najlepšom poriadku.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 941
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 073
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 781
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 087
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 961
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 596
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 408
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Košecké Podhradie bralo všetky body z Podolia.

Prehľad výsledkov, komentárov, tabuliek od II. po VIII. ligu.


Ilustračné foto.

Hokejbalisti Skalice sú krok od zisku titulu.


TASR
Ilustračná fotografia.

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 65,5 percenta.


TASR
Ilustračné foto, Ester

Pozrite si milé zábery našich najmenších.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu