Utorok, 14. august, 2018 | Meniny má Mojmír

V púchovskej doline otvorili liehovar

V pálenici u Drienikov otvorili liehovar. Nadviazali na tradíciu v Záriečí, spred II. svetovej vojny, kde sa vyrábala najlepšia borovička na Slovensku.

Patrik Drienik s otcom.(Zdroj: ERIK STOPKA)

LYSÁ POD MAKYTOU. Ako informoval majiteľ prevádzky Jaroslav Drienik, pestovateľská pálenica týmto zlegalizuje predaj, lepšie využije technológiu a rozšíri možnosti o výrobu alkoholu z iných surovín než len ovocie.

Hruška williamsova

Ako prvú vypálili na Lysej hruškovicu z odrody williamsova. V colnom sklade už zreje voňavý mok, ktorý po splnení prísnych náležitostí poputuje k spotrebiteľovi už v budúcom roku. Zákazníkmi budú nielen drobní odberatelia, ale i obchodné reťazce či reštaurácie. „V januári by sme mali začať fľaškovať, zatiaľ je to celé záležitosť colnej správy,“ hovorí Jaroslav Drienik. „Pripravenú máme plničku, etiketovačku, ochranné známky... Ešte zaplatíme daň a hruška bude naša,“ opisuje zložitú cestu k spotrebiteľovi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prísne kritériá

Otvorenie liehovaru si vyžiadalo splnenie prísnych podmienok, čo majiteľovi prevádzky zabralo takmer osem mesiacov. Okrem vybavenia povolení na ministerstve, hygiene či absolvovaní technickej inšpekcie, bolo potrebné pristavať priestory pre daňový sklad a zvlášť miestnosť pre stály colný dozor.

Ako však konštatuje rytier rádu ovocných destilátov, nebolo prekážky, ktorá by ho odradila od pôvodného úmyslu. „Všetko do bodky sme splnili, takže verím, že destiláty od Drienikov nájdu svoju cestu k spotrebiteľovi,“ dodáva.

V kurze sú jabĺčka

Páleničiarska sezóna u Drienikov začala už v auguste. Aj keď prevádzkovatelia páleníc hovoria o katastrofe, Jaroslav Drienik tvrdí, že sezóna je priemerná. V kurze sú najmä jabĺčka. „Úroda bola veľmi slabá. Pomrzli hrušky, slivky... Aj jabĺčka sa zachovali len na kopaniciach, Nepomohlo ani zadymovanie. Sezónu v pálenici nám vykrývajú iné lokality, kde bola úroda lepšia,“ konštatuje.

Ovocie z Balkánu

Keďže tento rok mrzlo aj v Poľsku, ktoré je najväčším pestovateľom jabĺk v Európe, ľudia vo veľkom nakupovali ovocie z Balkánu či Maďarska. Veľa dovezených jabĺk je z profe-sionálnych sadov, kde sa robí pretrhávka. Tá podľa Drienika zabezpečuje úrodu každý rok, pretože strom nevysilí. „Pri pretrhávke ide dole až polovica jabĺk. Praktizuje sa to najmä v Taliansku. V našom sade sa pretrhávka nerobí. Nechávame to na prírodu, pretrhávku robíme len pri slivkách. Jablone tak odpočívajú každý druhý rok.“

Precíznosť nadovšetko

Z Balkánu sa tento rok vozili najmä slivky. Destilát je podľa páleničiarov rovnaký ako zo sliviek dopestovaných u nás. Podľa nich nezáleží ani tak na odrode sliviek, ako na zrelosti a čistote. „Ľudia si povedia – teplá krajina, ale pokiaľ všetko začne dozrievať naraz, pestovatelia nestihnú obrať úrodu v ideálnom čase. Oberať musia priebežne, čo sa odrazí na kvalite zberu. V debnách, s často zelenými slivkami, je hlina, drevo a veľa hniloby. Nie je to super kvalita. Ľudia to musia dôkladne popreberať, inak pokazia kvas,“ tvrdia svorne.

Recept na kvalitu

Na výstave Vínum Laugaricio sa odovzdávali ocenenia za najkvalitnejšie destiláty. Slivovica od Drienikov získala opäť zlato. Aj keď rytier rádu ovocných destilátov tvrdí, že kráľovnou kvasu je slivka durandzia, paradoxne, zlato získal destilát zo slivky bystrickej. „Všetko závisí od prípravy kvasu. Sú ľudia, ktorí si na tom dajú záležať, a sú takí, ktorí to podcenia. Ako raz povedal jeden dedko: Jeden rok som sa na kvas vykašlal a on sa vykašľal na mňa. S kvasom iba opatrne. Treba okolo neho prejsť, pohladkať ho a porozprávať sa s ním. Roky to tak robím. Keď mi kvas pekne odbublá, všetko je v najlepšom poriadku.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Ochrana pred tropickou horúčavou
  4. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  5. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  6. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  7. Škôlka od srdca
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 607
  2. Vizuálny smog je problém 9 707
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 8 597
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 826
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 907
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 261
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 983
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 468
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 410
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 315

Hlavné správy z MY Považská

Pozrite sa, ako pokračuje výstavba železničného mosta pri Nimnici

Modernizácia železničného úseku Púchov - Žilina napreduje.

Polícia žiada o pomoc svedkov nehody, pri ktorej zahynul chodec

K dopravnej nehode, pri ktorej zahynul chodec, prišlo 1. augusta v Dubnici nad Váhom.

Ani silná búrka družstvá neodradila

Na „pohárovku" do Mikušoviec prišlo ako po minulé roky družstiev naozaj hojne.

Čo kontrola, to pokuta

Povinnosť používať registračné pokladnice platí už dlhodobo. Napriek tomu trenčianski colníci stále zisťujú porušenia. Najhoršie dopadli taxikári.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?