Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

V púchovskej doline otvorili liehovar

V pálenici u Drienikov otvorili liehovar. Nadviazali na tradíciu v Záriečí, spred II. svetovej vojny, kde sa vyrábala najlepšia borovička na Slovensku.

Patrik Drienik s otcom.Patrik Drienik s otcom. (Zdroj: ERIK STOPKA)

LYSÁ POD MAKYTOU. Ako informoval majiteľ prevádzky Jaroslav Drienik, pestovateľská pálenica týmto zlegalizuje predaj, lepšie využije technológiu a rozšíri možnosti o výrobu alkoholu z iných surovín než len ovocie.

Hruška williamsova

Ako prvú vypálili na Lysej hruškovicu z odrody williamsova. V colnom sklade už zreje voňavý mok, ktorý po splnení prísnych náležitostí poputuje k spotrebiteľovi už v budúcom roku. Zákazníkmi budú nielen drobní odberatelia, ale i obchodné reťazce či reštaurácie. „V januári by sme mali začať fľaškovať, zatiaľ je to celé záležitosť colnej správy,“ hovorí Jaroslav Drienik. „Pripravenú máme plničku, etiketovačku, ochranné známky... Ešte zaplatíme daň a hruška bude naša,“ opisuje zložitú cestu k spotrebiteľovi.

Skryť Vypnúť reklamu

Prísne kritériá

Otvorenie liehovaru si vyžiadalo splnenie prísnych podmienok, čo majiteľovi prevádzky zabralo takmer osem mesiacov. Okrem vybavenia povolení na ministerstve, hygiene či absolvovaní technickej inšpekcie, bolo potrebné pristavať priestory pre daňový sklad a zvlášť miestnosť pre stály colný dozor.

Ako však konštatuje rytier rádu ovocných destilátov, nebolo prekážky, ktorá by ho odradila od pôvodného úmyslu. „Všetko do bodky sme splnili, takže verím, že destiláty od Drienikov nájdu svoju cestu k spotrebiteľovi,“ dodáva.

V kurze sú jabĺčka

Páleničiarska sezóna u Drienikov začala už v auguste. Aj keď prevádzkovatelia páleníc hovoria o katastrofe, Jaroslav Drienik tvrdí, že sezóna je priemerná. V kurze sú najmä jabĺčka. „Úroda bola veľmi slabá. Pomrzli hrušky, slivky... Aj jabĺčka sa zachovali len na kopaniciach, Nepomohlo ani zadymovanie. Sezónu v pálenici nám vykrývajú iné lokality, kde bola úroda lepšia,“ konštatuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocie z Balkánu

Keďže tento rok mrzlo aj v Poľsku, ktoré je najväčším pestovateľom jabĺk v Európe, ľudia vo veľkom nakupovali ovocie z Balkánu či Maďarska. Veľa dovezených jabĺk je z profe-sionálnych sadov, kde sa robí pretrhávka. Tá podľa Drienika zabezpečuje úrodu každý rok, pretože strom nevysilí. „Pri pretrhávke ide dole až polovica jabĺk. Praktizuje sa to najmä v Taliansku. V našom sade sa pretrhávka nerobí. Nechávame to na prírodu, pretrhávku robíme len pri slivkách. Jablone tak odpočívajú každý druhý rok.“

Precíznosť nadovšetko

Z Balkánu sa tento rok vozili najmä slivky. Destilát je podľa páleničiarov rovnaký ako zo sliviek dopestovaných u nás. Podľa nich nezáleží ani tak na odrode sliviek, ako na zrelosti a čistote. „Ľudia si povedia – teplá krajina, ale pokiaľ všetko začne dozrievať naraz, pestovatelia nestihnú obrať úrodu v ideálnom čase. Oberať musia priebežne, čo sa odrazí na kvalite zberu. V debnách, s často zelenými slivkami, je hlina, drevo a veľa hniloby. Nie je to super kvalita. Ľudia to musia dôkladne popreberať, inak pokazia kvas,“ tvrdia svorne.

Skryť Vypnúť reklamu

Recept na kvalitu

Na výstave Vínum Laugaricio sa odovzdávali ocenenia za najkvalitnejšie destiláty. Slivovica od Drienikov získala opäť zlato. Aj keď rytier rádu ovocných destilátov tvrdí, že kráľovnou kvasu je slivka durandzia, paradoxne, zlato získal destilát zo slivky bystrickej. „Všetko závisí od prípravy kvasu. Sú ľudia, ktorí si na tom dajú záležať, a sú takí, ktorí to podcenia. Ako raz povedal jeden dedko: Jeden rok som sa na kvas vykašlal a on sa vykašľal na mňa. S kvasom iba opatrne. Treba okolo neho prejsť, pohladkať ho a porozprávať sa s ním. Roky to tak robím. Keď mi kvas pekne odbublá, všetko je v najlepšom poriadku.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 387
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 096
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 721
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 381
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 656
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 521
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 302
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 056
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 982
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

AKTUÁLNE: Pribudlo 705 nakazených v Trenčianskom kraji 41

Z ochorenia sa zotavilo ďalších 468 ľudíLaboratóriá v pondelok otestovali 5 946 vzoriek. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 23 298.

ilustračné foto

Darček pre čitateľov v najbližšom vydaní MY Považského Obzoru

Vydanie prílohy v mimoriadnom náklade plnej tajničiek, krížoviek, sudoku, zábavného čítania a kvalitného obsahu podporili firmy a samosprávy.

Ilustračné foto.

Nedostupná kultúra môže poznačiť budúce generácie

Deti a mládež si postupne odvyknú od kvalitnej kultúry.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?