Piatok, 19. október, 2018 | Meniny má Kristián

V púchovskej doline otvorili liehovar

V pálenici u Drienikov otvorili liehovar. Nadviazali na tradíciu v Záriečí, spred II. svetovej vojny, kde sa vyrábala najlepšia borovička na Slovensku.

Patrik Drienik s otcom.(Zdroj: ERIK STOPKA)

LYSÁ POD MAKYTOU. Ako informoval majiteľ prevádzky Jaroslav Drienik, pestovateľská pálenica týmto zlegalizuje predaj, lepšie využije technológiu a rozšíri možnosti o výrobu alkoholu z iných surovín než len ovocie.

Hruška williamsova

Ako prvú vypálili na Lysej hruškovicu z odrody williamsova. V colnom sklade už zreje voňavý mok, ktorý po splnení prísnych náležitostí poputuje k spotrebiteľovi už v budúcom roku. Zákazníkmi budú nielen drobní odberatelia, ale i obchodné reťazce či reštaurácie. „V januári by sme mali začať fľaškovať, zatiaľ je to celé záležitosť colnej správy,“ hovorí Jaroslav Drienik. „Pripravenú máme plničku, etiketovačku, ochranné známky... Ešte zaplatíme daň a hruška bude naša,“ opisuje zložitú cestu k spotrebiteľovi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prísne kritériá

Otvorenie liehovaru si vyžiadalo splnenie prísnych podmienok, čo majiteľovi prevádzky zabralo takmer osem mesiacov. Okrem vybavenia povolení na ministerstve, hygiene či absolvovaní technickej inšpekcie, bolo potrebné pristavať priestory pre daňový sklad a zvlášť miestnosť pre stály colný dozor.

Ako však konštatuje rytier rádu ovocných destilátov, nebolo prekážky, ktorá by ho odradila od pôvodného úmyslu. „Všetko do bodky sme splnili, takže verím, že destiláty od Drienikov nájdu svoju cestu k spotrebiteľovi,“ dodáva.

V kurze sú jabĺčka

Páleničiarska sezóna u Drienikov začala už v auguste. Aj keď prevádzkovatelia páleníc hovoria o katastrofe, Jaroslav Drienik tvrdí, že sezóna je priemerná. V kurze sú najmä jabĺčka. „Úroda bola veľmi slabá. Pomrzli hrušky, slivky... Aj jabĺčka sa zachovali len na kopaniciach, Nepomohlo ani zadymovanie. Sezónu v pálenici nám vykrývajú iné lokality, kde bola úroda lepšia,“ konštatuje.

Ovocie z Balkánu

Keďže tento rok mrzlo aj v Poľsku, ktoré je najväčším pestovateľom jabĺk v Európe, ľudia vo veľkom nakupovali ovocie z Balkánu či Maďarska. Veľa dovezených jabĺk je z profe-sionálnych sadov, kde sa robí pretrhávka. Tá podľa Drienika zabezpečuje úrodu každý rok, pretože strom nevysilí. „Pri pretrhávke ide dole až polovica jabĺk. Praktizuje sa to najmä v Taliansku. V našom sade sa pretrhávka nerobí. Nechávame to na prírodu, pretrhávku robíme len pri slivkách. Jablone tak odpočívajú každý druhý rok.“

Precíznosť nadovšetko

Z Balkánu sa tento rok vozili najmä slivky. Destilát je podľa páleničiarov rovnaký ako zo sliviek dopestovaných u nás. Podľa nich nezáleží ani tak na odrode sliviek, ako na zrelosti a čistote. „Ľudia si povedia – teplá krajina, ale pokiaľ všetko začne dozrievať naraz, pestovatelia nestihnú obrať úrodu v ideálnom čase. Oberať musia priebežne, čo sa odrazí na kvalite zberu. V debnách, s často zelenými slivkami, je hlina, drevo a veľa hniloby. Nie je to super kvalita. Ľudia to musia dôkladne popreberať, inak pokazia kvas,“ tvrdia svorne.

Recept na kvalitu

Na výstave Vínum Laugaricio sa odovzdávali ocenenia za najkvalitnejšie destiláty. Slivovica od Drienikov získala opäť zlato. Aj keď rytier rádu ovocných destilátov tvrdí, že kráľovnou kvasu je slivka durandzia, paradoxne, zlato získal destilát zo slivky bystrickej. „Všetko závisí od prípravy kvasu. Sú ľudia, ktorí si na tom dajú záležať, a sú takí, ktorí to podcenia. Ako raz povedal jeden dedko: Jeden rok som sa na kvas vykašlal a on sa vykašľal na mňa. S kvasom iba opatrne. Treba okolo neho prejsť, pohladkať ho a porozprávať sa s ním. Roky to tak robím. Keď mi kvas pekne odbublá, všetko je v najlepšom poriadku.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  2. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  3. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  4. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Rozprávkové tankovanie
  10. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 14 954
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 940
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 348
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 650
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 607
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 919
  9. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 6 709
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 755

Hlavné správy z MY Považská

Čaká nás daždivý víkend. Na horách môže snežiť

Počas nadchádzajúceho víkendu bude slnka minimum.

Maličká obec, záujem o komunálne kreslá je však veľký

Sádočné patrí medzi päť najmenších obcí považskobystrického okresu. Má 164 obyvateľov. Záujem o komunálnu politiku je veľký, kandidátov dosť. Veľa je aj nezávislých.

Obce tesne susedia, volebné nálady sú celkom iné

Dve susedné obce v Púchovskej doline, Mestečko a Záriečie, v každej iný záujem o komunálnu politiku. Akí sú kandidáti?

Dávali aj rady, napríklad ako liečiť králiky cesnakom a octom

Vážska výstava zvierat v Beluši má dvadsaťdvaročnú tradíciu a je treťou najväčšou na Slovensku. V prvý októbroví víkend sa na nej stretli chovatelia králikov, hydiny, holubov a exotického vtáctva od Trnavy po Žilinu.

Opravu námestia zdržalo pripomienkovanie

Nebezpečná dlažba na najväčšom dubnickom námestí zostane až do jari. Plánovanú opravu zdržali pripomienky k novému projektu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Unikátne zábery: Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Európska komisia odobrila projekt výstavby D3 na Kysuciach

Dobrá správa prišla z Bruselu, peniaze sa ujdú aj diaľničnému úseku na Kysuciach.

Ďalší medveď už po Veľkej Fatre behá bez obojka

​​​​​​​Množstvo príprav potrebovali ochranári, kým sa im podarilo šípkou uspať medveďa Žiga, ktorému sa neodopol obojok snímajúci jeho pohyb. Vyšlo to až na druhý pokus.

Vybrali SME

Už ste čítali?